Колко злато има в Трън ще се разбере през юни

Димитър Димитров, старши вицепрезидент на канадската компания EurOmax Resources

© Юлия Лазарова

Димитър Димитров, старши вицепрезидент на канадската компания EurOmax ResourcesДо края на юни ще бъде готово инвестиционното предложение за разработване на златно-сребърното находище край Трън като в момента се правят технологичните изследвания. Те ще покажат какви залежи има и кой е най-подходящият метод за производство. Това съобщи Димитър Димитров, старши вицепрезидент на канадската Euromax Resources, която проучва находището. Тя продаде неотдавна други два свои проекта - "Брезник" и "Ракитово", на "Асарел-Медет" в сделка за 3.5 млн. канадски долара, съобщава capital.bg.


Проучванията са започнали през 2003 г. Осем години по-късно компанията вече има данни за залежите в "Брезник" и започва процедура по регистриране на търговско откритие. За "Ракитово" и "Трън" са регистрирани геоложки открития, но все още трябва да се докаже икономическата им стойност.


След като са продадени двата проекта, фокусът на компанията в България сега е насочен изцяло върху Трън.
Там са установени седем зони, като в някои от тях освен злато са открити и значителни съдържания на сребро - до 975 г/т.


Предстои да се докаже и откритият волфрам. Ако технологичните проби дадат положителен резултат, този елемент също ще бъде включен в заявлението за търговско откритие.


"Трън е уникална площ за условията на България, тъй като е от по-различен геоложки тип", обясни Димитров. Рудите там са свързани с гранит и са образувани на много голяма дълбочина. Те са и сравнително стари - на 305 млн. години, докато възрастта на другите известни находища в страната е 70-80 млн. години. Въпреки че съдържанието на металите като цяло ще бъде по-ниско, отколкото в Брезник (където има около 5 г/т злато и 20 г/т сребро), видът на рудата е доста по-добър за обогатяване.


"По първоначални данни може да се стигне извличане на 98% от златото, и то при едро смилане, което означава по-ниски енергийни разходи", обяснява Димитров.


Компанията предвижда да изгради и обогатителна фабрика за всичките седем участъка.


Euromax има намерения да проучва и нови площи в България. "Подали сме заявления, но разрешенията все още се чакат", каза Димитров като не уточнява за кои райони кандидатства фирмата. Основният фокус обаче е върху златото.


В момента ценният метал се търгува за около 1590 долара за тройунция.

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ....
  ....
  Рейтинг: 426 Любопитно

  И какъв ще е кяра на България от цялата работа ? Замърсена природа и 1.5 % концесионна такса ?

 2. 2 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#1] от "....":Позна.Друго от нашите измекяри не очаквай.

 3. 3 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Злато за 1 трилион 154 милирарда долара е изнесено от България за година само от едно находище

  удата е преработена в Намибия, а за него канадският концесионер е платил на страната ни $6 млн.
  Проф. д-р Вълко Гергелчев обяснява, че данните са за мината в Челопеч, за 2010 г. Добивът се увеличил, но таксата остава минимална. Подобни са цифрите за останалите мини из страната.
  В последните години златни залежи у нас бяха доказани край Варна, в Източните Родопи, Трънско, край Ямбол, Западния Балкан, Средна гора. В годините на комунизма се считало, че рудите са с ниско съдържание, но се оказало, и е в тон от Маджарово се вадят до 40 гр. метал, а в Спахиево - 100 гр. За сравнение дори 10 гр/т се считат за голямо съдържание.
  Проф. Гергелчев, считан за най-големия спец по златни залежи, смята че у нас те са 20 000 т, а запасите 500-600 т. Залежите за разлика от запасите са доказани, но не са проучени със сондажи. Гергелчев е категоричен, че в недрата на България лежи благороден метал за $1 трилион!
  България е една от най-богатите страни в Европа на полезни изкопаеми, но въпреки това е единствената, която няма Национална геоложка служба. Според учените това е умишлено, за да могат правителствата да договарят ниски такси и да си затварят очите какво се изнася зад граница.
  Тайни
  «Концесионните такси в България са ужасяващо ниски и са едноцифрено число. Това го няма никъде в Европа”, коментира Валентин Николов от БАН. Дава пример с най-големия италиански рудник, който се разработва от испанска компания. Държавата взима от 30 до 51%. «Това е правилно, защото, когато дадеш апартамент под наем не е нормално да го изплатиш за 3-4 години”, добавя ученият.
  Не само, че таксите са ниски, но понеже у нас се изнася руден концентрат, а не метал, изобщо не се знае какво има в него. Челопеченският концесионер, според договора плаща само за злато и мед. В рудата обаче има германий, цезий, индий, паладий, галий, платина, които са много по-скъпи. Никой от тях не се декларира, както и олово, цинк, сребро, сяра.

  Според Къдринов хората не искат да говорят за проблемите си от страх.

  Местни хора от Крумовград в понеделник ще обжалват пред Върховен административен съд друг концесионен договор за добив на злато за региона. Въпреки че фирмата обещава откриването на 220 работни места, активистите смятат, че условията са недопустими - за 9 години да бъде добито злато за 2 млрд. евро, а отчисленията за държавата да са 50-60 млн. Те се опасяват и от отравяне на водите, вследствие на добива.
  Челопеченци пък се жалват, че къщи са се напукали от взривовете в рудника. Кметът Алекси Кесяков обаче през целия ден бе зает, за да отговори на въпросите на РЕПУБЛИКА относно проблемите на хората.
  Според Васил Къдринов, лидер на една от организациите, борещи се срещу минните замърсявания, хората в общините, където се добива злато са наплашени да не изгубят работата си и затова предпочитат да мълчат...

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 4. 4 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Всъщност колко са златните запаси в Челопеч?По данни от първия геоложки доклад на Комитета по геология от 1967 г. запасите на България са оценени на 1, 100 млрд. тона. През 1977 г. по неизвестни причини те са коригирани на 57 млн. тона. Трябва да припомним, че по онова време се криеха действителните залежи на стратегическите ресурси от благородни метали и затова прогнозата за очакваното количество злато е така драстично намалено. Макар и неофициално заради заплахата от преследване повечето експерти в бранша са категорични: златното находище в Челопеч действително съдържа над 1 млрд. тона злато.
  За 2006 г. - по стари цени на металите, посочени от "Дънди" - те изчисляват, че печалба от добива на мед, злато и сребро възлиза на 175, 7 млн. долара. Таксата е 132 хил. долара. Но към 12 март 2007 г. "Дънди" се коригират - те обявяват, че печалбата им ще е 581, 3 млн. долара, като в резултат на това ще внесат 426 хил. долара такса.През 2008 г. по цени на Лондонската борса за благородни метали печалбата от злато и мед е 6, 698 млрд. долара. При тази цената на металите комисионната такса става 503 млн. долара. Тоест това прави 7, 5% концесионна така, което е намаление от обявените 8% заради изключването на среброто от сметката.Ако прибавим към печалбата и останалите основни компоненти в находището - цинк, олово, живак, германий и сяра, то тя ще достигне 13, 143 млрд. лв. При това положение таксата пада на 5, 35%. Би трябвало обаче към нея да се прибавят и добивите от допълнителните метали и елементи - селен, телур, галий, антимон, бисмут, никел, кадмий, талий, индий, паладий и платина. Тогава общата печалба ще скочи на 19, 867 млрд. лв. А обещаната от "Дънди" 700 млн. долара концесионна такса, която би трябвало да е 8%, драстично пада на нищожните 0, 28%.Къде са обещаните 8%? Това дори не са 1, 5%, договорени от Божков, и 0, 75% - харизани от Шулева. Това не е нищо друго, освен колониално ограбване на България. Освен това от останалия жалък процент такса се удържа глоба за държавата за съдържанието на арсен в рудите, което би следвало "професионалисти" от "Дънди" да знаят.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 5. 5 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  кабинетът на тройната коалиция подписва нов договор с канадската компания "Дънди", който е за срок от 10 години, като предвиденият добив на благородния метал представлява 3 млн. тона годишно. А концесионната такса става 8%. Очакваната печалба само от злато е мед е 5, 735 млрд. долара. Изненадващо кабинетът обяви, че за целия срок на договора България ще получи 700 млн. долара концесионна такса, независимо от това, че сметките показват друго - при този процент в хазната трябва да влязат 459 млн. долара.За 2006 г. - по стари цени на металите, посочени от "Дънди" - те изчисляват, че печалба от добива на мед, злато и сребро възлиза на 175, 7 млн. долара. Таксата е 132 хил. долара. Но към 12 март 2007 г. "Дънди" се коригират - те обявяват, че печалбата им ще е 581, 3 млн. долара, като в резултат на това ще внесат 426 хил. долара такса.През 2008 г. по цени на Лондонската борса за благородни метали печалбата от злато и мед е 6, 698 млрд. долара. При тази цената на металите комисионната такса става 503 млн. долара. Тоест това прави 7, 5% концесионна така, което е намаление от обявените 8% заради изключването на среброто от сметката.Ако прибавим към печалбата и останалите основни компоненти в находището - цинк, олово, живак, германий и сяра, то тя ще достигне 13, 143 млрд. лв. При това положение таксата пада на 5, 35%. Би трябвало обаче към нея да се прибавят и добивите от допълнителните метали и елементи - селен, телур, галий, антимон, бисмут, никел, кадмий, талий, индий, паладий и платина. Тогава общата печалба ще скочи на 19, 867 млрд. лв. А обещаната от "Дънди" 700 млн. долара концесионна такса, която би трябвало да е 8%, драстично пада на нищожните 0, 28%.Къде са обещаните 8%? Това дори не са 1, 5%, договорени от Божков, и 0, 75% - харизани от Шулева. Това не е нищо друго, освен колониално ограбване на България. Освен това от останалия жалък процент такса се удържа глоба за държавата за съдържанието на арсен в рудите, което би следвало "професионалисти" от "Дънди" да знаят. Плащането на подобна "такса" от България е нечувано унижение, защото и първокурсниците геолози знаят, че във всяко златно находище има арсен.Но това не е всичко. От същата нищожна такса "Дънди" си удържа пари за превоза на концентрата първо до Намибия, а сега и до Канада. Излиза, че хем ни грабят, хем ни карат да си плащаме за техния гяволък.През 2007 г. у нас е внесено оборудване за отделяне на арсена от златото, но и до момента инсталацията не е монтирана. И няма признаци това въобще да бъде сторено. Би следвало българската държава да държи отговорни за това "Дънди", но неизвестно кой чиновник очевидно си затваря очите, защото никой не е глобен

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 6. 6 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 583 Неутрално

  златото на страната е в ръцете на чужди комании.Те ще остават 2-3% печалба от златото ,а другите 97-98% от него ще ходят в джоба на чуждите комании

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 7. 7 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Четвърто правителствo поред позволява колониалното ограбване на златното находище в Челопеч. Те дават на концесия златните залежи на България със смешно ниска концесионна такса от годишния добив на злато, мед и сребро. Всъщност списъкът от добиваните минерали е значително по-голям, като някой от тях попадат направо групата на редките метали. Те обаче въобще не са споменати в концесията. Тях фирмата ги добива и изнася без да плаща и цент на държавата. Сред редките минерали са селен, телур, галий, антимон, бисмут, никел, кадмий, талий, индий, паладий, платина и други. Точно заради тях концесионната такса трябва да скочи значително. На този етап това не може да стане, тъй като те не са описани въобще като възможни за добиване, когато държавата е възлагала добива.Никоя държава - дори и колониалните народи, не позволяват да се изнася добитото злато. Фирмите го добиват, а държавата им го плаща в долари. В тях остават и допълнителните метали и елементи, които получават. При нас обаче е обратно - "Дънди" плаща жълти стотинки и дори не преработва благородния метал у нас. Само България позволява на канадската компания да изнася златния концентрат и описаните по-горе редки метали в Намибия, и в Канада.Първата концесия след 1990 г. е дадена на смесено българо-ирландско дружество, в което държавата е имала около 30% участие. Преди правителството на Иван Костов да сдаде властта през 2001 г. тогавашният икономически министър Александър Божков сключва договор с "Дънди прешъс", в който концесионната такса е в размер на 1, 5% от годишния добив на злато и мед. През 2003 г. министър от правителството на Симеон Сакскобургготски Лидия Шулева намалява тази такса от 1, 5% на 0, 75%. Така царят харизва най-голямото находище в България и едно от големите в Европа на канадската фирма.1640 пъти по-ниска концесионна така обявяват канадцитеПрез 2008 г.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 8. 8 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Плащането на подобна "такса" от България е нечувано унижение, защото и първокурсниците геолози знаят, че във всяко златно находище има арсен.Но това не е всичко. От същата нищожна такса "Дънди" си удържа пари за превоза на концентрата първо до Намибия, а сега и до Канада. Излиза, че хем ни грабят, хем ни карат да си плащаме за техния гяволък.През 2007 г. у нас е внесено оборудване за отделяне на арсена от златото, но и до момента инсталацията не е монтирана. И няма признаци това въобще да бъде сторено. Би следвало българската държава да държи отговорни за това "Дънди", но неизвестно кой чиновник очевидно си затваря очите, защото никой не е глобен.


  Всъщност колко са златните запаси в Челопеч?По данни от първия геоложки доклад на Комитета по геология от 1967 г. запасите на България са оценени на 1, 100 млрд. тона. През 1977 г. по неизвестни причини те са коригирани на 57 млн. тона. Трябва да припомним, че по онова време се криеха действителните залежи на стратегическите ресурси от благородни метали и затова прогнозата за очакваното количество злато е така драстично намалено. Макар и неофициално заради заплахата от преследване повечето експерти в бранша са категорични: златното находище в Челопеч действително съдържа над 1 млрд. тона злато

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 9. 9 Профил на Стефан Даскалов
  Стефан Даскалов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Концесионните такси от 3.5%-10% за Шеврон ,които бяха разсекретени от сегашното румънско правителство ,бяха една от причините преди няколко месеца да падне предишното им правителство!! А тук хората още имат доверие на цървулите от "Герб" ?

 10. 10 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Хайде тоя път да си го добиваме ние, а?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 11. 11 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дива селянка":


  [quote#3:"Дива селянка"]Злато за 1 трилион 154 милирарда долара е изнесено от България за година само от едно находище [/quote]
  ==============================


  [quote#3:"Дива селянка"]Гергелчев е категоричен, че в недрата на България лежи благороден метал за $1 трилион! [/quote]
  ==============================

  Всичко което пишеш е. . . не знам как да го определя ?

  Може би защото имаш някакво разминаване с данните ?
  А и тия милиарди тонове -=- извинявай дали имаш представа какво представлява ?
  Че и трилиони ? !

  Та до сега от как свят светува няма толкова злато извлечено от земните недра

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 12. 12 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Пак някой ще прибере лъвският пай! Виликите ни политици и управляващи ще се пооблажат, ние ще поръкопляскаме за новата инвестиция и милионите ще потекат към ... чуждите джобове.
  Писна ми да ни правят на луди, че видите ли ние не можем, а само някой отвън ще ни оправи - Е, "оправят" ни яко!

  ура и да живей!!!
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2442 Весело

  В Трън се раждат само картофи и кадри! Дано сега малко се оправи,защото там е много красиво и жалко ,че опустява!

 14. 14 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Гневно

  Трябва да се обясни на хората ,че това злато НЕ Е ТЯХНО И НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ! Така е в банановите републики .

 15. 15 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дива селянка":

  1 млрд. тона ?!!! , и сте употребили това число повече от един път !

 16. 16 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дива селянка":

  а какви са разходите за тоя добив и по времето на комунизма тая
  толкова добра индустрия( офетра )за страната ,защо не е развита.Ако държавата е пройзводител на това злато и 1 лв няма да влезне в хазната преди да го извадят ще са го откраднали.

 17. 17 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#11] от "Чардо":

  Не е мой бизнес това. Обърни се към посо4ения професор.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 18. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  [quote#8:"Дива селянка"]По данни от първия геоложки доклад на Комитета по геология от 1967 г. запасите на България са оценени на 1, 100 млрд. тона. През 1977 г. по неизвестни причини те са коригирани на 57 млн. тона. Трябва да припомним, че по онова време се криеха действителните залежи [/quote]

  Тези цифри са абсолютни фантасмагории дори и 56 милиона тона злато звучи фантастично при добив от тон скална маса от порядъка на не повече от 50г злато. Ако в Маджарово наистина е имало толкова злато защо австралийската компания се отказа да го разработва в началото на 90-те години? А зад цялата дандания около Дънди стои ДПС с неистовата си лакомия да прибира дял от златото.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#3:"Дива селянка"]Злато за 1 трилион 154 милирарда долара е изнесено от България за година само от едно находище [/quote]

  ?!?!?!?!?

  Преди да копираш отнякъде си безумия, вземи калкулатора и сметни на колко кг злато отговаря тази колосална сума. Щото като сметнеш доларите в тройунции, а оттам в килограми, излиза, че само за 1 година от нас са изнесени над 2 348 ТОНА злато....

 20. 20 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дива селянка":

  Известно ни е че дезинформацията е основно средство за водене на класова борба с цел диктатура на пролетариата, но малко сте се пооляли с копирането.
  Подобни лишени от каквато и да е логика уж данни, не си заслужават коментара.

 21. 21 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  проф. д-р Вълко Гергелчев

  Ценни метали за колосалните 138.9 млрд. лв. лежат на североизток от София. Те са останали в находището, което експлоатираше „Кремиковци”.

  “Само в хвостохранилищата на комбината има отложени манган, сребро, мед и олово за 19 млрд. лв. С тях можем да платим външния дълг на България и 7 млрд. да останат”, обяснява известният геолог проф. д-р Вълко Гергелчев пред в. "Република".

  При отварянето на комбината през 1963 г. залежите се оценявали на $185 млрд. Заради плановата икономика и изискванията на СИВ обаче започва извличане единствено на желязо и барит.

  “Само манганът в находището струва повече от тях”, пояснява ученият и добавя, че „всъщност не само заради псевдоикономически съображения, но и заради тогавашната липса на технологии останалото бе оставено”.
  Проф. Гергелчев разказва, че при него дошъл канадски инвеститор, който поискал списък на хвостохранилищата в страната и разчетите му, къде какво е отложено. На много места извличането би имало икономически ефект и Гергелчев дава пример с хвоста на „Кремиковци” – съдържанието на мед там е 3.6%, а в „Медет” – 3.2%.

  http://sofia.dir.bg/news.php?id=11123213

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 22. 22 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дива селянка":

  Верно се краде и лъже най-нагло и безочливо, но залежи за трлиони долари (предполагам 1000-ди милиарди дилари), по цените на златото прези 70-те и стойността на долара пак тогава ми се струва преувеличено. Макар, че и от тогавашните и от сегашните може да се очаква всичко.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 23. 23 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 633 Неутрално

  ...или 46960000 т руда изнесена от България което са образно казано 2 348 000 камиона от от по 20т или влакова композиция с дължина 28 176 км ...мамка им и експлотатори

 24. 24 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ЗЛАТОТО НА БЪЛГАРСКИЯ КЛОНДАЙК ИЗТИЧА В ЧУЖДИ ТРЕЗОРИ

  Отворено писмо за една концесия –
  държавно престъпление, и за възможността
  да не сме бедни и гладни

  Призоваваме политици и общественост да не си запушват ушите, да не извръщат очи, да не повдигат с равнодушие рамене. Защото днес, когато България се задъхва в икономическата и финансова криза, когато умират националното стопанство и поминъкът, когато са в колапс науката и образованието, когато Българската армия се свива като шагренова кожа; когато няма хляб за хиляди хора, а милиони българи в пенсионна възраст са оставени на произвола на мизерията е недопустимо и престъпно предателски национално богатство от 10 милиарда долара да изтича от България.

  Отговорността и вината за това е на политическите обирджии, на князете на разрухата, които българската прокуратура отдавна трябваше да подведе под отговорност за държавно престъпление; за крупномащабни кражби в особено големи размери; за безцеремонен обир на обществото, държавата и поколенията на България.

  След десетки публикации на нашите страници през годините от страна на изтъкнати геолози, геоложки колективи, учени от БАН и др., днес отново отваряме черната кутия на т.нар. преход, обозначил пътя на националния провал, на геноцидно изтребителния модел в стопанско, духовно, демографско и хуманно отношение с отвореното писмо на десет изтъкнати деятели на геоложките и техническите науки, които повдигат завесата на една криминална сага, осъществена на тъмно, забулена с мълчание и дирижирано равнодушие.
  Думата е за Челопеч. За българското злато. И по-точно, за българските полезни изкопаеми, едни от най-важните сред които са българските находища на златоносни руди.
  Думата е за една концесия-договор, за една сага или по-скоро трагедия, която има вече дванадесетгодишна история. С този концесионен договор, сключен през 1999 г. по времето на Иван-Костовото управление на България и подписан от тогавашния зам. министър-председател и министър на икономиката Александър Божков (придобил по-голяма известност като “мистър 10 %”) бе допусната да шета из нашите земи най-голямата в съвременния свят минно-металургична компания “Дънди прешъс металс” (ДПМ), чиято основна дейност е добивът и производството на злато.
  И именно на тази мултинационална компания, макар да се представя за канадска, която е остъргала вече всички други “по-интересни” кътчета и петънца по цялата земна суша, във всички страни, където е била допусната, по всички меридиани и паралели между двата полюса, тъкмо на нея тогавашните български управници дадоха възможност да намери, или по-точно да се сдобие с готов (защото той беше отдавна открит и проучен от българските геолози) нов Клондайк. И то не някъде в полярна ледовита Америка, не в далечна Австралия или Черна Африка, а в една европейска, малка, но топла страна като България.
  Владетелите на тази компания трябва да са се чувствали изключително доволни и щастливи от тази своя “находка”. Новият Клондайк с двете златорудни находища Челопеч (Панагюрски район) и Хан Крум (Ада тепе) в района на Източните Родопи (Крумовград) е наистина щастлива придобивка за фирмата. Такива богати (със съдържание 4-5 г злато в тон руда) и крупни (с повече от 1,0 млн. т запаси) находища отдавна са рядкост не само за европейската, но и за световната миннодобивна практика. Тези находища са, или по-скоро бяха, девствени, непокътнати от човешка ръка, камо ли от ръка на експлоататор. Полезното изкопаемо в тях е на малки дълбочини, а в някои участъци на повърхността, и е възможен дори открит добив. И най-потресаващото, тези находища бяха буквално харизани на компанията, паднаха им се почти даром, безплатно. ДМП ги изтъргува от българските пишман-продавачи за някакви си 4 милиона долара! Това е цената, фиксирана в договора за концесията.
  Знае се добре, че не е луд този, който изяжда зелника. Сключването на тази “сделка на века”, както бе окачествена от някои наши журналисти и икономисти навремето търговската манипулация (макар че много по-уместно е да бъде наречена “далавера на века”) е извършено през март 1999 г. Съвсем скоро след това, още на следващата година, компанията обяви своите планове и намерения: в близките 10-15 години да съсредоточи почти цялата си дейност (или 80-90 % от нея) в България, и по-точно по изземването на находищата Челопеч и Хан Крум. И както вече се вижда, днес компанията осъществява успешно своите планове по отношение на тези две апетитни хапки. И за това й съдейства обрулената българска държава.
  Като потвърждение на факта, че концесията е един от зловещите и печални абсурди на днешната българска действителност, на т.нар. български “преход”, днес всички си затваряме очите, че при скалъпването на този концесионен договор не само грубо е нарушена, а направо е потъпкана Конституцията на Република България. В нея черно на бяло и изрично е записано, че подземните богатства на страната са изключителна държавна собственост и не могат да бъдат продавани и отдавани под наем или друга някаква форма на частни лица за ползване. “Търговците” от българска страна обаче, воглаве с обозе почившия “мистър 10 %” и министър-председателят – символ на разрухата, Иван Костов, не са си и направили труда да прочетат този абзац от основния закон на държавата. И ако на Божков Господ му е отдал заслуженото, Костов все още ходи без пранги и продължава да вредителства.
  Всички действия и практически стъпки по сключването, регистрацията и приложението (незабавното започване на работа) на този договор са провеждани на тъмно и тайно, при пълна липса на гласност, без никакъв конкурс или търг, без да бъде не само получено, но дори и потърсено мнението и съгласието на научните организации и експерти от БАН (Геологически институт), Софийски университет (Геолого-географски факултет), Минно-геоложки институт, НИПИ (Научен институт по полезни изкопаеми при Комитета по геология), които са работили и работят в тези области на науката и стопанството и са водещи по тези проблеми. Нещо повече, тези институции и техните експерти не са били дори уведомени, че се водят преговори. А за “сделката на века” те научиха, както и малцина редови граждани, от т.нар. спорадични и завоалирани в мъгла кратки медийни съобщения.
  За да бъде заобиколена Българската конституция и за да бъде всичко “законно”, компанията ДПМ прилага един тънък номер от своята богата международна практика. Това е номерът на тъй нареченото търговско откритие. Такъв термин и такова “откритие”, както сочат юристите, действително съществува в международните бизнес отношения, и по-специално в проучването и експлоатацията на полезните изкопаеми. И се изразява в следното: заинтересованата страна финансира и провежда (или симулира, че провежда) известен обем проучвателни изработки (канавни, сондажни, минни), с което доказва наличието на някакви залежи на полезни изкопаеми. На това основание тя получава от съответните власти разрешение за добив, без да се провежда конкурс или търг. Това е бил (и досега остава) най-лесният от юридическа гледна точка възможен начин за придобиване на концесия.
  “Дънди” процедира по тази схема. Фирмата докарва на хълма Петелово (до село Попинци) няколко нови леки сондажни апаратури; прокарват набързо няколко плитки дупки сондажи, “доказват” наличието на медно-златно орудяване и изчисляват някакво количество запаси. Веднага по най-бързата процедура е регистрирано “търговско откритие”. Разбира се, на името на “Дънди прешес металс”. И компанията се сдобива с документ-разрешение за добив в “откритото от нея” находище. И няма никакво значение, че медно-златното находище край Челопеч е познато на българските геолози още от началото на 20 век; че е проучено детайлно (от геологопроучвателно предприятие София-Илиянци) в периода 1960-1990 година, като са прокарани десетки хиляди метра сондажи и други видове геоложки изработки и работи; че българската държава е вложила в тези проучвания стотици милиони; че за резултатите от тях е представен подробен доклад в Държавния геофонд. И за всичко това – никакъв знак в нито една институция или контролен орган, нито дума в многочислените “правилни” български медии.
  Резултатите от това задълбочено и по тази причина достатъчно продължително проучване на медно-златното находище Челопеч показаха, че то може да бъде оценено като едно от най-големите, останали все още неиззети не само в Европа, но и в мащабите на целия свят. Такава оценка на находището бе дадена от геолозите на ГПП-София в техния доклад за детайлно проучване. Тази бе и оценката на НИПИ-София, дадена от дгмн Вълко Гергелчев, геолог с голям опит и продължителен стаж в проучването на златоносните находища в България, а също така и в цяла Югоизточна Европа.
  Тук е възможно да възникне въпросът: щом в нашата страна сме имали, или имаме такива находища, защо тогава Народна Република България не е форсирала тяхното разработване? Нима на българската социалистическа държава от онези години не е било нужно злато? Отговорът е, че за забавяне на добива, или отлагането на разработването на Челопеч за един по-късен етап на развитие, имаше много сериозна и основателна причина.
  Проблемът е в това, че в рудите на Челопеч, за съжаление, наред с основните по ценност химически елементи (злато, мед, сребро) и допълнителните ценни редки и разсеяни елементи (някои от които са по-скъпи и от златото) се съдържа и силно отровният арсен. И то в доста високи количества (значително по-високи от познатите в света средни за находища с подобен род руди). При това трябва да се посочи, че въпреки мощното развитие на науката и техниката в наши дни все още не е намерена ефективна безотпадна технология за обработка на такива руди в промишлени условия. Нито в нашата страна, нито някъде другаде по света!
  А българската социалистическа държава, както и да е охулвана днес, държеше на здравето на хората. И тя не можеше да си позволи прилагането на методите на ДПМ. А “Дънди” прилага староизвестното “купово излужване” с последващо цианиране на обработвания материал. Тази технология, позната още от далечните занаятчийски времена и сочена като икономически ефективна, си остава най-мръсният и най-опасният от всички изпитвани досега методи за обработка на златоносни руди.
  С други думи цената на златото щеше да бъде равнозначна на загубеното здраве на българските граждани. И НРБ не искаше да плати такава цена. Животът на хората бе по-важен.
  Куповото излужване с последващо цианиране е действително много опасно за околната среда, защото може да доведе до екокатастрофа, каквито случаи в международната практика вече има, и те не са тайна за геологическата наука.
  Преработката на златоносни руди, дори с много по-ниско съдържание на отровни елементи, с прилагането на цианидни технологии, се извършва в слабо населени отдалечени места и райони, например в пустинята Невада, в Америка, в полупустинната ЮАР, в Нова Зеландия и в Папуа. В Нова Гвинея за тази цел се ползва кратерът на загаснал вулкан.
  В Европейския съюз е приета пределна норма за съдържание на цианиди в отпадния материал (хвоста) на обогатителните инсталации на предприятията от миннометалургичния отрасъл, а именно 10 милиграма в 1,0 литър течност.
  Колко е този показател сега в Челопеч? И контролира ли се, мери ли се той въобще? Не е известно! К. Първанов и Л. Будакова ще излязат прави, когато писаха в сп. “Тема” (бр. 35 от 2006 г.), че България може да се превърне в опитно поле за приложение на цианидните технологии в реални условия и в промишлени мащаби. Днес ние можем определено да кажем, че страната ни (най-малко нейната централна част – Панагюрско-Средногорският район) вече е превърната в такова поле. Вярно е, че опасност от авария или екологична катастрофа все още не е отчетена, но никой не може да гарантира дали тя умишлено не се полемизира, и дали това премълчаване означава, че е изключена. Нашето мнение е, че възможността за екологична катастрофа в България е напълно реална както за всеки момент от настоящето, така и за в бъдеще.
  След няколко годишна подготовка, през 2003 г., компанията “Дънди прешъс метълс” започна редовна работа по изземването на находище Челопеч. С минимални разходи, тя пусна в действие всички налични минни изработки, всички сгради и съоръжения, построени по-рано от българската държава, в това число и обогатителната фабрика, и започна да произвежда “концентрат”. На широката общественост бе обявено, че за по-нататъшната обработка на този “концентрат” и за отделяне на чистото злато (рафинация) у нас нямало необходимите условия. И затова компанията пристъпва към редовен износ на същия от България. Официално се знае, че това е някакъв “руден концентрат.”
  В пунктовете за износ (пристанище Бургас) количествата на тази “стока” се измерват вероятно само по тегло. При оформянето на съпътстващата документация обаче, как се назова тази “стока”, никой никъде не е прочел.
  И така, вече девета година в България се произвежда “концентрат” – някаква стока, която се изнася в чужбина. Не се уточнява къде. Изнася се за по-нататъшна преработка (рафиниране), при която се извличат крайните продукти – злато, сребро, мед и цяла редица редки химически елементи. Информацията за крайните продукти по асортимент и количество обаче е грижливо пазена от компанията и недостъпна за широката общественост. Независимо от липсата на официални данни и свежа информация елементарните сметки за основните технико-икономически показатели на концесионера (който е купил двете находища за сумата от 4 милиона щ. д.!) могат да бъдат представени в следния видТаблица1)
  В тази таблица не са включени стойностите на среброто и медта, а също така стойността на редките химически елементи (селен, телур, германий, индий, осмий и др.), присъствието на които е установено със сигурност в този концентрат, както и въздможността за тяхната сепарация. Цената на някои от тези редки елементи е по-висока от тази на златото. Ако се включат и тези стойности (които остават дълбоко засекретени), ще стане ясно, че за изминалите вече почти десет години ДПМ е “изсмукал” от земята ни богатства за повече от 10 милиарда долара. А колко пари са влезли в държавния бюджет от тази концесия? Засега данни не са публикувани, но си струва да се провери.
  Износът на “стоката” във вид на “концентрат” е другата уловка, другият “номер”, който ДПМ, като опитен играч, прилага в случая. Така се заобикалят не само митнически, но и други законови бариери.
  Значителните разходи и другите неудобства при износа на тази “стока” (концентрат) се компенсират многократно от “плюсовете”, които осигурява подобна система: незабавно (изключително бързо), редовно и сигурно изместване (премахване) на продукцията по-далече от нейния производител, което осигурява намаляване на възможностите за контрол и оставяне на по-голямата част от вредните (отровни арсенови) примеси в хвоста на флотационната фабрика. Осигурява също възможността за всякакви пълни изследвания на химическия състав на материала, съдържание на различни (редки и други) химически елементи, които могат да бъдат извлечени за увеличаване процента на печалбата.
  В печата през годините на няколко пъти се прокрадваха кратки съобщения за това, че ДПМ предлагала на българските правителства да бъде създадено смесено акционерно предприятие с участието на българската държава и да бъде организирано производство на крайни продукти (главно злато) в нашата страна и да се спре с износа на т.нар. концентрат. Но и досега, вече няколко години, от тази идея не излезе нищо реално, главно по вина на българската страна. Захарий Стоянов би казал, че нейде някой ще да е изстудил ръчиците на някои политици и чиновници. Рушветът действа безотказно. Така или иначе нищо не се получи.
  Добивът на златоносна руда от находище Челопеч, т.е. изземването му, върви непрекъснато (вече десета година) и с все по-нарастващи темпове. А находището не е неизчерпаемо. Засега вече е преполовено. Обогатителният комплекс произвежда “концентрат” и износът на тази “стока” е отрегулиран и редовен. Механизмът е настроен и работи безотказно. Вече десета година! И всичко е открито, редовно, “законно”. И не се афишира, не се вдига шум по вестници и телевизии. Колкото по-малък е броят на осведомените, колкото по-малко се знае и дискутира сред обществото, толкова по-добре за концесионера.
  За допълнително усложняване или по-скоро замъгляване на информацията служителите на фирмата (както чужди граждани, така и българските, които работят при тях) не използват общоприетата метрична система за тегло (г, кг, т), а по-старата система на унциите. За специалисти това не е проблем. Но за редовия гражданин, нормалния политик или средностатистически депутат пресмятането е затруднено. Няма съмнение, че и на това се разчита! И карай да върви, има кой да мисли.
  Въпросът, който ние като геолози и специалисти поставяме отново и отново, е национален въпрос. И не търпи никакво отлагане.
  Народното събрание час по-скоро трябва да денонсира тази срамна “сделка на века”, за да бъде запазена за България поне втората половина от това национално богатство.
  Поколенията ще ни прокълнат за стореното досега. И това е повече от сигурно. И непременно ще възкликват: “Как е възможно? Къде бяхте вие, нашите бащи, дядовци и баби? Как позволихте да бъде изнесено от България такова национално богатство? Къде са били българските учени? Къде са били българските политици, българската държава? И какво сте ни оставили – само отровата в хвостохранилищата?”
  От това ни горчи. И не толкова заради пропиления ни труд, младостта, преминала по чукари, сондажи и лаборатории – с възторзи и надежди, че сме открили бъдеще за България, а заради усещането, че ако продължаваме да мълчим, зелникът скоро ще свърши и златото на България ще легне в чужди трезори и банки, а децата ни, немили-недраги, ще се скитат все така по света за комат хляб и със сърца мъртви за Отечеството.
  Българи, изправете се. Малки сме, защото сме на колене.


  дтн Хр. Христов, ст.н.с. Вълко Гергелчев, дгмн, дгмн Б. Връблянски, проф. Н. Йолкичев, проф. Д. Ставракева,

  дгмн Г. Йосифов, дтн И. Йорданов, дтн И. Иванов, дгмн К. Нецов, дтн О. Кованджийски, дгмн Сл. Цонев

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 25. 25 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  До коментар [#23] от "Big_Villager":

  Това е нерадостната съдба на бедните народи. Бедни на качествен човешки ресурс искам да кажа. Четох една книга за отношенията на Германия и СССР през 30-те години. В едната посока влакови композиции с техника в другата два пъти по-дълги композиции с природни ресурси. За стойността сам се сещате.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 26. 26 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Айде сега и да ви светна как се преебват бананови държави с подкупни политици ,но пък с ценни полезни изкопаеми/ресурси/

  Изповедта на един икономически килър:

  http://www.lifeaftercapitalism.info/multimedia/42-video/177-speaking-freely-john-perkins

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 27. 27 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#25] от "biss Mark":

  аз съм далече от мисълта, че природните ресурси на България се управляват добре и справедливо.
  Човешкия ресурс обаче, като Дивата Селянка дето спами преувеличени числа също e наша съдба и мъка
  Неможем да и издадем присъда и да я сложим на дръвника само щото е проста.....

 28. 28 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дива селянка":


  [quote#17:"Дива селянка"]Не е мой бизнес това. Обърни се към посо4ения професор. [/quote]
  ===========================

  Извинявай ! Извинявай ! Извинявай !

  Аз никъде НЕ СЪМ казал , че е твой бизнес !
  НО след като се заемаш да лансираш неговите меко казано измишльотини , ти носиш съответната солидарна отговорност , ако мога така да се изразя .
  В случая НЕ той ни занимава , А ТИ дружке .
  Иначе всичко така както го представяш и след това БЯГАШ , си е чисто махленско клюкарене и то пак меко казано .
  Макар и покрай бизнеса с електролитна мед малко от малко съм запознат и с добиването на благородните метали и тяхното разпространение по ОКЕАНИТЕ и ПОЧВАТА .
  И то от практическата им страна , а НЕ от теоретичната им страна!
  Имай предвид , че ако пресметнеш съдържанието на злато в океанските води излиза бая бая уникално голяма цифра !
  Но да си чула някой някъде освен лабораторно да се е заел да извлича злато от морската вода на Световния океан ?
  Сигурен съм , че ще дойде време с нови технологии за извличането им и това ще стане реалност да се добива от хвостохранилищата . Но сега знаем само за съдържанието им , но не и за добиването им промишлено !
  Само са сравнение , знаеш ли колко пъти е по-скъпо ЖЕЛЯЗОТО проба 999,9 от златото проба 999,9 ? ? ?
  Повтарям : колко ПЪТИ ?
  И то за един елемент , къде къде по-разпространен !
  Но добиването на чистото Fe проба 999,9 е възможно само в единици лаборатории по света !
  Изключително трудно е и се дбива само за лабораторни цели !
  Ти имаш много добри коментари , и са ми доставяли удоволствие да ги чета !
  И ти пожелавам и за в бъдеще да бъдеш трезва и реалистична в коментарите си , както до сега.
  Приятна вечер от дядо Владо

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 29. 29 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дива селянка":


  [quote#24:"Дива селянка"]
  дтн Хр. Христов, ст.н.с. Вълко Гергелчев, дгмн, дгмн Б. Връблянски, проф. Н. Йолкичев, проф. Д. Ставракева,

  дгмн Г. Йосифов, дтн И. Йорданов, дтн И. Иванов, дгмн К. Нецов, дтн О. Кованджийски, дгмн Сл. Цонев [/quote]
  ==============================

  Питам :

  Защо го няма подписа на чл.кор.проф Иван Велинов дмгн и дългогодишен директор на Института по геология на БАН ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 30. 30 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Гневно

  Дай да подарим златото на чужденцииииии с концееееесияяяя
  още докато златото е на ниска цена.
  За да се вземат комисионнитеее
  А после, като златото стигне 5000$ поредният Софиянски или Борисов ще ни се хили миличко и ще ни говори, колко хубаво нещо били концесиите в банановите републики

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 31. 31 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дива селянка":
  АБЕ СЕЛЯНКЕ - ТИ ПРЕДСТАВЯШ ЛИ СИ КАКВО Е 1 МЛРД ТОНА - ТОВА СИГУРНО Е ПО-ГОЛЕМО ОТ ВИТОША

 32. 32 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дива селянка":

  може и да си сбъркала порядъка с 1 000, но дори и тогава е мноого

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 33. 33 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#29] от "Чардо":

  умрял е;

  14.11.2008г

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 34. 34 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#32] от "~":

  ако има объркване то не е мое,а на една купа мастити у4ени.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 35. 35 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Разстроено

  Колкото и злато да има в Трън, то няма да е за обикновенния български гражданин, а за концесионерите и за шепа политически тарикати и администратори, които ще вземат рушветите за подарената за жълти стотинки концесия!!! За нас ще остане само унищожената и отровена природа в трънско...

 36. 36 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  Колко злато има в Трън ще се разбере през юни

  Правилно не е посочена годината. Концесионерите не споделят какви са печалбите им, дори с жените си - ние очакваме на нас да ни кажат.

  /не се чете/
 37. 37 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Световната банка призова:Държавите трябва да вземат спешни мерки да ОПАЗВАТ природния си капитал.Оценяването на природните богатства позволява на държавите да развият политики, гарантиращи, че растежът на икономиката днес няма да е за сметка на потенциала й за растеж утре.

 38. 38 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Весело

  Лелеее, Дива, лелеее, Селянко....ма 'ногу рану тъй фаналу пийенету днес, мари!
  А сериозно-повече от 3/4 от данните Ви са от времената на социалистическите съревнования и подобните небивалици.
  Изнасяни са по партийните конгреси, ала нямат нищо общо с реалноста, освен факта, че тези, които са ги писали, са писали РЕАЛНИ неща, а после политсекретарите са нанесли поправките.
  Който е в бранша, а дори и който наистина се интересува, може да се сдобие с РЕАЛНИТЕ данни от едно определено място срещу почти минимално заплащане.
  А тези свободни съчинения за трилиони долари печалби, милиарди тонове злато....ами стават за пред Диви Селянки
  И много "сладко" сте размесили РЕАЛНИ съдържателни въпроси, зададени от многоуважавани специалисти в минното дело и откровени бълнувания на кръчмарски психопати.
  Свака час, моме, свака час

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 39. 39 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#31] от "Стан":

  Не си го предствавям. 4ак толкова въображение нямам Ина4е щеше да съм 4и4о Скру4.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 40. 40 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#38:"clutch"]Лелеее, Дива, лелеее, Селянко....ма 'ногу рану тъй фаналу пийенету днес, мари! [/quote]
  Не пия А 4е златото е много -много е, но ние пак без гащи ще ходим и за паница леща ще просим. Таксират

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 41. 41 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дива селянка":

  Много бих искал да ме осведомите дали проф. Гергелчев не е професор по ненаучна фантастика...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 42. 42 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Често си играех с приятели в старата мина "Злата",Трънско.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 43. 43 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дива селянка":

  Тези произволни цифри докладвани от родната ни социалистическа наука пред някой пленум на ЦК на БКП силно ми приличат на извънредно голямото и изключително богато на желязо находище край Кремиковци... дето се вика само да грабваме ножовките и да си режем стомана, желязо, чугун - каквото си искаме....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 44. 44 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#41] от "serafin":

  Визитка:

  Проф. Вълко Гергелчев е завършил Минния институт в Днепропетровск, Украйна. Защитил е редовна аспирантура в Минната академия на Санкт Петербург. Работил е като геолог, началник на рудник и главен геолог в ГОРУБСО – Кърджали. Бил е научен сътрудник и старши научен сътрудник в Геологическия институт на БАН и Научно-изследователския институт по полезни изкопаеми. Той е един от ръководителите на националната програма за проучване на златните ресурси на България и на регионални програми за проучване на злато и сребро в Източните Родопи и Западен Балкан. Издал е 125 научни труда по геология на полезните изкопаеми.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 45. 45 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дива селянка":
  Момиче, доста смопроизволно цитираш глупости на разни самозвани полуидиоти, твърдящи, че България е космически център на вселената и ред подобни идиотщини... та и за златото, желязото, въглищата, енергийните центрове и ред други бълнувания на пияни комсомолци и комунисти...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 46. 46 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#43] от "serafin":

  Аи ти виждаш сам-идват -копат и изнасят. Зна4и има какво. Т.е. у4ените са прави.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 47. 47 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 493 Неутрално

  През 2011 общото количество добито злато във целият свят е около 2500 тона.

  Страните спред добива на злато.
  http://www.indexmundi.com/

 48. 48 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#44] от "Дива селянка":

  Да е жив и здрав професорът, основен въпрос е обаче колко струва

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 49. 49 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 493 Неутрално
 50. 50 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#46] от "Дива селянка":

  Ето и шанса за теб, грабвай кирката, копай и изнасяй...
  Не ме разсмивай, предполагам че си чувала приказката "ори, мели, яж"....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 51. 51 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#48] от "serafin":

  Помисли си само колко струва/струваше една тройунция на борсата.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 52. 52 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#50] от "serafin":

  Аз не съм ал4на.Пък и си имам няколко златни тенекета за фасада

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 53. 53 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#51] от "Дива селянка":

  Margin слънце, интересно нещо... не разсъждавай като слънцеликия - всичкото оборот - печалба

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 54. 54 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#53] от "serafin":

  аааа, ама виж как проследих отчаяно- подлите ходове, които няколко топ Уолстрийт спекуланта предприемат, за да умножат милионите на шефовете си оттатък океана

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 55. 55 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#54] от "Дива селянка":

  Ми и това си е балон слънце, някой нагълтал се със злато ще си поплаче след време...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 56. 56 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дива селянка":Имам една неприятна новина за теб. Отвори на Висша атестационна комисия. Петия сайд - ...при министерския съвет. Там потърси за научни степени и звания Вълко Гергелчев. Няма го никъде. Единственото звание или степен беше " заместник партиен секретар на НИПИ"-Научноизследоватески ин-т по полезни изкопаеми. Като такъв изживя живота си. Основното му занимание беше да хвърля димки и бомби в професията. Груб фалшификатор на обективните данни. В геологията играе ролята на Яне Янев в политиката.
  Понеже всеки смята, че светът започва с него, да припомня, че софийското предприятие за геоложки проучвания прокара много сондажи около бившата мина Злата , отчетени към 1964 година в доклад на Лазар Перев. През 70-те години има доклад за геохимичното търсене на целия район на Трънско Каище. На Брезник беше сондирано през 90-те години от Генади Пешев и Кирил Зиновиев.
  Пожелавам успех на новите "геолози". Нещо много хитро гледа на снимката, та май и тая работа ще свърши с продажба на някой.

 57. 57 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дива селянка":Бай село , ти милиардите въобще за нищо не ги броиш ! В цялата история на човечеството са добити не повече от 100-200 хиляди тона злато , в Челопеч пишеш 1млд тона ЗЛАТО. Цифрите , дето са ти попаднали , се отнасят за РУДА в която съдържанието може да бъде в грам на тон. Елементите , дето изброяваш , е важно дали ги има в концантрата в извлекаеми съдържаия. Намирането им със спектрални и а.а. анализи нищо не значи.
  Договорът за концесията на Челопеч беше направен по времето на Филип Димитров и не виждан в КГ.

 58. 58 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дива селянка":Улавянето на арсена става по известен метод чрез контролиран достъп на кислорода при пърженето на сулфидите. Значи , инсталацията трябва да се монтира в медодобивния комбинат в Пирдоп и концентратът да се обработва тук , а да не ходи в Намибия. Значи , по-трудно ще се краде.А и златото ще остава тук както първоначално е било договорено. Първоначалната електролиза може да се извършва в Пирдоп, но после трябва да иде в Швейцария за стандартизиране и маркиране от една от двете лицензирани фабрики.

 59. 59 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дива селянка":Душа , не знам от къде вадиш тия данни ,но си явно дилетант . Щом непрекъсното бъркаш минерали и елементи, по-добре си гледай кухнята.

 60. 60 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#10] от "rapidfire":Бързак , на последното събрание на специалисти , малко преди да закрият професията , май бях единственият който се изказа. Рекох, че държава , дето не може и не ще да си експлоатира златните залежи , не е държава. Повече сбирки няма да има . Закриха и организацията и професията. А да знаеш само какви глупаци идват тук от чужбина ! А едно време ние ходехме.

 61. 61 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#16] от "bta":Да ти обясня щом питаш , ако можеш да чуеш. По това време грам злато струваше 1 долар , а доларът - 0.8 лв. За добито речно злато се даваше премия за "ново злато " - 1.4 лв за грам.
  Разбра ли ?

 62. 62 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#18] от "Julian Mall":В началото на 90-те години австралийската компания беше наела един геолог който беше работил само по напоителни системи. Когато му обясних, че около половината от сондажите и минните работи в Маджарово са опробвани за злато и че ще трябва няколко години за да се опробват и останалите, загуби всякакъв интерес и се отказаха. Те смятаха ,че може да дойдат направо с лопатите да го ринат.

 63. 63 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#21] от "Дива селянка":Що се навираш в неща ,дето нито ти нито твоя "прохвесор " нещо отбирате ! Медет , както и Асарел сега, експлоатират бедна медна руда със съдържание 0.4 %. Как си представяте с твоя учител в хвоста да иде 3.2 % ? Па нали веднага ще го пуснат за преработка !

 64. 64 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#26] от "Дива селянка":Не е изненадващо. Човек може да се досети. Това е конкретика. Преди 20 години беше излъчен документален филм за проектите на Световната банка в Африка. Строителсто на мини и обогатителна фабрика след два-три добри сондажи. После нищо. Строеж на огромни силози за жито в район където никога не са го отглеждали и т.н. Лошото е ,че нашите политици са много евтини.

 65. 65 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#34] от "Дива селянка":Писмото е добро и похвално , че го пускаш . Но не ти трябваше да се захващаш с числа, сметки и най-вече със "специалиста " Гергелчев.

 66. 66 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#61] от "ahasver":

  А след 90г.,защо не са го развили сектора.

 67. 67 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дива селянка":
  Вси
  чко е вярно с изключение на цифрите.... Махни три нули и ще се съглася. 1 трильон чуваш ли се какво говориш. То трябваше вместо руда да има чисто злато

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 68. 68 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#23] от "Big_Villager":
  Никой не изнася руда, а концентрат. Рудатасе преработва в Челопеч Майнинг до концентрат и се изнася в Намибия. По точно се граби от България за около 1 милиард долара на година

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 69. 69 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#66] от "bta":Защото се чудеха на кого да го харижат. Защото запяха ,че държавното е лошо , а частното добро. Защото частното може да бутне рушвет , а държавната фирма не може. Рио Тинто , най-голямата проучвателна фирма, избяга от Турция ,защото там за всичко им искали пари.Защото се подде линия за ликвидация на България. За западните си останахме най-верният съюзник на СССР , нищо че нито ние , нито Русия сме същите. Те не бяха се променили.
  Питай Пушкаров , дето хариза Челопеч и после изчезна от политиката. Защото Костов ликвидира системата на проучването. Осемте предприятия отидоха към регионалното и икономическото министерства , а главата - КГ в МОСВ. Само в Чехословакия геопроучването е към екологията. Във всички останали държави е към промишлените министерства.

 70. 70 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Забравих да каза на селянката , че на Челопеч се работи с мокра флотация за сулфидни минерали и се получава концентрат. При купното излужване с цианид няма концентрат. Получава се златосъдържащ разтвор.

 71. 71 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#69] от "ahasver":

  Добри доводи ,но дали са истина,всички отричат.

 72. 72 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#71] от "bta":Че ти да си видял някой да си е признал ?

 73. 73 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#72] от "ahasver":

  така е

 74. 74 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2854 Весело

  До коментар [#69] от "ahasver":

  Вече повече от година бившия Комитет по геология не е към МОСВ, а към МИЕТ където се предполага, че са най-големите спецове по икономика, дали си имат и хал хабер от геология е друг въпрос, оттук нататък сигурно към държавния бюджет ще потекат милиарди от концесионни такси.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 75. 75 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#74] от "Julian Mall":От бившия КГ не остана нищо. Има един отдел който дава лицензи да търсене и един геофонд . Геолози проучватели няма. Ако дойде чужденец няма с кого да говори. В ин-та на БАН са научни работници , които не са виждали сонда. В СУ и МГУ продължават да произвеждат геолози които няма къде една практика да изкарат.Върнаха България 70-80 години назад , преди образуването на държавната Дирекция за геоложки проучвания.

 76. 76 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  МОСВ съсипа КГ по най-грубия начин. Заради хубавата сграда на Мария Луиза, извънбюджетните пари , автомобилите и най-важното - чрез съкращаване на персонала на КГ запазиха от съкращения своите хора. От 78 души на КГ останаха десетина обслужващи Геофонда и лицензиония режим. Голямата библиотека, събирана сто години, беше опакована и изнесена някъде по селата. Имаше е куриози. В отдел Външни връзки бяха на щат две жени. Съкратиха ги , а назначиха в МОСВ нови 5 на тяхно място.

 77. 77 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  До коментар [#75] от "ahasver":

  Виж това http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/05/17/1829550_sobstvenikut_na_chelopech_maining_utroi_pechalbata_si/?ref=id#comment-6

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK