Колко злато има в Трън ще се разбере през юни

Димитър Димитров, старши вицепрезидент на канадската  компания EurOmax Resources

© Юлия Лазарова

Димитър Димитров, старши вицепрезидент на канадската компания EurOmax ResourcesДо края на юни ще бъде готово инвестиционното предложение за разработване на златно-сребърното находище край Трън като в момента се правят технологичните изследвания. Те ще покажат какви залежи има и кой е най-подходящият метод за производство. Това съобщи Димитър Димитров, старши вицепрезидент на канадската Euromax Resources, която проучва находището. Тя продаде неотдавна други два свои проекта - "Брезник" и "Ракитово", на "Асарел-Медет" в сделка за 3.5 млн. канадски долара, съобщава capital.bg.


Проучванията са започнали през 2003 г. Осем години по-късно компанията вече има данни за залежите в "Брезник" и започва процедура по регистриране на търговско откритие. За "Ракитово" и "Трън" са регистрирани геоложки открития, но все още трябва да се докаже икономическата им стойност.


След като са продадени двата проекта, фокусът на компанията в България сега е насочен изцяло върху Трън.
Там са установени седем зони, като в някои от тях освен злато са открити и значителни съдържания на сребро - до 975 г/т.


Предстои да се докаже и откритият волфрам. Ако технологичните проби дадат положителен резултат, този елемент също ще бъде включен в заявлението за търговско откритие.


"Трън е уникална площ за условията на България, тъй като е от по-различен геоложки тип", обясни Димитров. Рудите там са свързани с гранит и са образувани на много голяма дълбочина. Те са и сравнително стари - на 305 млн. години, докато възрастта на другите известни находища в страната е 70-80 млн. години. Въпреки че съдържанието на металите като цяло ще бъде по-ниско, отколкото в Брезник (където има около 5 г/т злато и 20 г/т сребро), видът на рудата е доста по-добър за обогатяване.


"По първоначални данни може да се стигне извличане на 98% от златото, и то при едро смилане, което означава по-ниски енергийни разходи", обяснява Димитров.


Компанията предвижда да изгради и обогатителна фабрика за всичките седем участъка.


Euromax има намерения да проучва и нови площи в България. "Подали сме заявления, но разрешенията все още се чакат", каза Димитров като не уточнява за кои райони кандидатства фирмата. Основният фокус обаче е върху златото.


В момента ценният метал се търгува за около 1590 долара за тройунция.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK