Агенцията за приватизация загуби дело срещу БТК в Арбитражния съд в Париж

Агенцията за приватизация загуби дело срещу БТК в Арбитражния съд в Париж

© Цветелина Белутова, КапиталАрбитражният съд в Париж е отхвърли претенциите на Агенцията за приватизация към Viva Ventures, че компанията, която приватизира БТК преди години не е изпълнила ангажиментите, записани в договора за раздържавяване. Решението е било получено в Агенцията в понеделник сутринта, съобщава "Капитал daily". Нейните претенции са били за обезщетение от 60 млн. лв., срещу които би вдигнала наложения запор върху 800 имота на телекома.


Делото беше заведено през 2009 г. като първоначално претенциите бяха да 23 млн. лв. За обезпечаване на претенциите си ведомството наложи възбрана върху няколкостотин имота на телекома, сред които например и Телефонната палата в София, както и запор върху 10 млн. акции на дружеството. На един от етапите от делото съдът постанови, че няма основания искът да бъде насочен към първоначалния инвеститор - инвестиционният фонд Advent International, и го насочи само към Viva Ventures (австрийското дружество на фонда, създадено специално за приватизацията на българския телеком) и "НЕФ телеком" - официалният собственик на БТК и към момента.


В крайна сметка арбитражът в Париж прецени, че задълженията на собственика да осигури договорените нива на заетост в бившия монополист при фиксираната телефония са изпълнени изцяло, а някои от тях даже са преизпълнени. Агенцията пък търсела проблем, където го нямало и неправилно проверявала отчетите на компанията.
От БТК и от Агенцията за приватизация отказват в понеделник да коментират, защото не са се запознали с решението. Според адвокати, близки до процедурата, при това положение държавата ще бъде принудена да вдигне обезпеченията си както върху имотите на телекома, така и върху акциите му. Това дело заедно с още две и съпътстващите ги запори бяха една от причините преговорите с евентуалните купувачи на БТК при последното търсене на нов инвеститор за компанията да буксуват.


Освен това дело държавата води още две такива в Арбитражния съд в Париж срещу купувачите на БТК при приватизацията й. Едното е с претенция за 80 млн. евро. То е за това, че според т.нар. clawback клауза в приватизационния договор, ако купувачът препродаде дружеството за над 300 млн. евро, държавата трябва да получи 10% от горницата. Самата приватизационна сделка за 65% от телекома беше за 230 млн. евро. Три години по-късно исландският милиардер Тор Бьорголфсон придоби опция за покупка на "Вива венчърс", която по-късно продаде на AIG за 1.1 млрд. евро. Затова и държавата претендира за 80 млн. евро - 10% от горницата над 300 млн. евро. Изход от това дело обаче се чака най-рано след няколко месеца, твърдят юристи, предпочели анонимност. Искът пък се води не от Агенцията за приватизация, а от Министерството на финансите.


Третият иск е за това, че според Министерството на отбраната купувачите на БТК не са инвестирали договорените при приватизацията средства за отделянето на фиксираната мрежа на от тази на военните. Претенцията по него е за 9 млн. евро, а изход също не се очаква скоро.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK