Търговски вериги предричат скок в цените, ако дейността им бъде регулирана

Търговски вериги предричат скок в цените, ако дейността им бъде регулирана

© Цветелина БелутоваПредставители на големите търговски вериги смятат, че ако бъде регулирана дейността им със закон, това ще доведе до намалена конкурентоспособност, увеличен внос и повишение на цените. От поне година се обсъжда въвеждането на регулация във взаимоотношенията им с доставчиците, които се оплакват от натиск и налагане на непосилни условия, за да бъдат допуснати техните стоки до рафтовете на магазините.


Пред няколко месеца пък Министерството на икономиката представи няколко проекта за промени в Закона за защита  на конкуренцията, с които се въвежда понятието "значителна пазарна сила", за злоупотребата с която се предвиждат санкции, припомня "Капитал daily".


Според оплакванията на българските поизводители с всяка изминала година натискът върху доставчиците от страна на веригите за по-големи отстъпки и допълнителни такси се засилва, като намалява конкурентоспособността на предприятията.

От браншовите сдружения на производители, обединени в инициативен комитет за честна търговия, настояват за приемането на закон, уреждащ отношенията между двете страни.

Дълго време от търговските вериги, които също имат своя асоциация, не коментираха. На кръгла маса за обсъждане на идеите в четвъртък, те съобщиха, че законова регулация не е нужна.

"Ефектът при евентуални промени в закона няма да е защита на конкуренцията, а намаляването й", коментира управителят на "Метро кеш енд кери" Емилиян Абаджиев, който е и председател на сдружението. По думите му в други държави, където има подобни опити за регулация, е станало ясно, че тя не работи. "Отчетените негативи са повишение на вноса и на цените", каза още той, допълвайки, че вече в някои държави са отменени подобни закони, а в други се работи това да се случи.

"В България се смята, че 5% пазарен дял е унищожителна пазарна сила, което по европейските стандарти е несъстоятелно", коментира и изп. директор на "Билла България" Ерих Сухи.

На обсъжданията вчера имаше и български доставчици, които поискаха законова регулация. Според мениджъра на "Фикосота синтез" Красен Кюркчиев търговските вериги са важни за икономиката по подобие на банките, чиято дейност е регулирана. "Регулацията не трябва да позволява пазарът да бъде доминиран от една или две големи вериги, а трябва да осигури конкуренция между тях", коментира още той.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  Щото до сега цените си стояха на едно място и хич не скачаха.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на nick686466
  nick686466
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аз лично пазарувам от малки магазини, за предпочитане специализирани - млекарница, месарница, хлебарница...

 3. 3 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Заглавието да се чете:
  "Търговски вериги ЗАПЛАШВАТ със скок в цените, ако дейността им бъде регулира"

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 4. 4 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Как бе, в ляво има цяла статия- Дянков регистрирал леко поевтиняване на хранителните стоки

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 5. 5 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 675 Неутрално
 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  [quote#1:"Храбър"]до сега цените си стояха на едно място[/quote]
  досега се занимаваха с цените и качеството на конкретни стоки, вследствие на което сиренето стана 10 лева, кашкавала 20, а на някои от саламите 30, качеството не се е подобрило много! Сиренето е все така солено, а като му знам цената и по-солено ми се вижда! Сега обаче като се захванат с магазините верно ще трябва да садя картофи на балкона!

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  "Отчетените негативи са повишение на вноса и на цените"

  >>> Това го вярвам на 100%. Каквито и "строги" регулаци да си приеме правителството тук на село, при внос на същата стока от чужбина те не важат. Така при наличието на местни доставчици, които размахват в ръцете си разни лобистки регулации и плащат с тях купувача, същият ще направи два тегела до близката чужбина и ще внесе стоката оттам. Дори да е по-скъпа, след приспадане на компонентата "правен риск от българското нормотворчество", чуждата стока вече ще му се струва по-евтина. 10% отгоре и да си спи спокойно.

  Между другото, когато това стане, големите български доставчици първи ще си преподпишат договорите в международна юрисдикция. По-малките обаче, които нямат ресурса за скъпоплатени чужбински адвокати, ще излезнат от играта. Имам силното съмнение, че налице е комплот на големите български доставчици за шунтиране на по-малките.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 8. 8 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Държавата може да контролира качеството на стоките, но няма място да се намесва и да регулира взаимоотношенията между доставчици и търговци, които се определят от пазара. Може на много хора това да не им харесва и да жалят времето отпреди 1989 година, но от много държавни регулации никой не е прокопсал - факт!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 9. 9 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Ами да им скочат цените на веригите,та поне да се изравнят със тези в малките магазини,пък да видим кой кого!Едно от основните предимства на веригите е точно ниската цена,и те ще направят всичко,за да я запазят.Сега просто заплашват.А аз лично предпочитам да се защитят българските производители(разбира се ако произвеждат качествено) ,а не някакви немски ли френски вериги,които източват национален капитал.

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  Колко по бързо пърамидата падне и фалират няколко от големите вериги толкова по добре за българските производители,вносители и потребители !

  Колкото по бързо от търговската мрежа се премахнат стоките и магазините които се рекламират с промиващи мозъците реклами толкова по добре медиите и свободните журналисти !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  До коментар [#6] от "ban":

  Ако ги приемат, въпрос на време ще бъде някой местен феодал в малък град да осъди голяма верига, поне на първа инстанция. След което всички вериги ще почната да заделят провизии (т.е. калкулират в цената) за правни искове, като заделената сума ще е хиляди пъти по-голяма от истинската опасност. Важи принципът на застраховането.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 12. 12 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#2] от "nick686466":

  И така ще стане - примрял съм а Била, Кауфланд, Фантастико и т.н.

 13. 13 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#8] от "Станислав":

  Бих казал, че това е повърхностно знание за функционирането на пазарната икономика. Перфектен пазар няма и политическите икономисти на световно ниво до този момен са стигнали до консолидация, че има редица субективни фактори, като информационната асиметрия, които влияят на постигането на т.нар. перфектен пазар. Регулациите помагат да се избегнат последствията от това, не за да въвеждат петилетки, а именно за да защитят свободния пазар.

 14. 14 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1426 Весело

  [quote#11:"cinik"]да осъди голяма верига, поне на първа инстанция[/quote]
  На мен ми мирише на популизъм, от една страна строим офиси за Майкрософт - ура, от друга, ще съдим чуждите вериги - пак ура!

 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  "Ефектът при евентуални промени в закона няма да е защита на конкуренцията, а намаляването й."

  Подкрепям напълно. Производителите трябва сами да открият пътя как да стигнат по крайните клиенти, а не да търсят патерица от държавата.

  Веригите започнаха и завладяха пазара с добро обслужване, богат избор, ниски цени и не на последно място - прозрачност, плащане на данъци и издаване на касови бележки (нещо непознато за наш Ганьо-търгашина).

  Производители, имате средства от ЕС, използвайте ги, обединете се и ни спечелете да купим от вашите магазини, а не от веригите.

  Останалото е комунизъм - държавен чиновник да следи кой от кого купува и на колко продава

 16. 16 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#13] от "Handy": Напълно съм съгласен, че коментарът беше "повърхностен", а темата за знанията ще я подмина. Не смятам, че на този форум е мястото, на което да демонстрираме знанията си, а по-скоро можем да споделяме мнения по дискутираните теми. И моето мнение е, че на държавата не й е работата да регулира отношението доставчик-търговец. На никоя държава, най-малко пък на нашата. Благодаря за "урока" по икономика!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 17. 17 Профил на old27530804
  old27530804
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Дайте имената на веригите и ние ще им "регулираме" покупките от тях.

 18. 18 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  До коментар [#6] от "ban":Кое е това сирене за 10 лева?!Хубаво сирене има масово по 5-6лева(имам предвид истинско сирене)?!

 19. 19 Профил на craigy
  craigy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Веригите заплашват!?
  Ми вдигнете си цената на химията бе, кой му пука. Тамън зомбитата дето си купуват хляб за по 20 ст. и мляко за по 8 ст. ще спрат да се тровят с боклука.
  Аз не пазарувам във вериги, та то там по-скъпо излиза като влезеш за 2 хляба и напълниш количката с още толкова ненужни боклуци по пътя.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Нека представителите на големите търговски вериги не ни плашат с повишение на цените, защото това автоматично ще изведе на пазара конкурентните малки квартални магазинчета. Т.е малкият бизнес ще живне.
  А тези сравнения със страните от нормалните европейски страни никак не е подходящ и е неверен. Там тези рекетьорски похвати не са позволени и не се прилагат. Имат почва само у нас, защото им се позволява. Да не говорим за качеството на храните, които се предлагат: ГМО-та и с по-няколко пъти удължавани срокове на годност с лепенето на нови етикети.
  Преди години една колежка донесе едни консерви, за които каза, че никой в къщи не ги яде и вместо да ги хвърли ги предложи на нас. Но поне бяха в срок на годност.
  Наглостта на монополите нямаше да достигне такива размери, ако не бяха подкрепяни най-малко с мълчаливото съгласие на управниците.

 21. 21 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  До коментар [#8] от "Станислав":Грешиш-работата на държавата е да регулира отношенията между бизнес-партньорите(в случая производител и дистрибутор-продавач) и да следи за спазване на добра търговска практика..Разбира се,не да се определят цени.

 22. 22 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  [quote#18:"yanne"]Хубаво сирене има масово по 5-6лева[/quote]
  айде сега, и за това ли ще спорим, точно този диапазон хем са скъпи, хем са доста солени, не казвам, че купувам сирене за 10 лева щото не мога да си го позволя!

 23. 23 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#21] от "yanne":

  Ти може да си излязъл от комунизма, но той още живее в теб

  Работата на държавата е да следи за качеството на храните, а отношенията между търговските партньори си е работа на търговските партньори до момента, в който не започнат да нарушават установени закони (да образуват картел или да ползват заблуждаващи практики в рекламите си).

 24. 24 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#21] от "yanne":

  Извинявам се - грешен цитат.

  Отговорът беше насочен към пост 8 (Станислав).

 25. 25 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#21] от "yanne": Може да не си съгласен с моето мнение, но чак пък да ми казваш, че греша?! Това малко ми звучи като изказване от "последна инстанция", но се съмнявам, че случаят е точно такъв. А дори и да беше, пак нямаше да ме убедиш, че си прав - и на базата на собствения си опит, и на основите на здравия разум пак ще твърдя, че взаимоотношенията между търговци и дистрибутори не може да бъдат предмет на държавна регулация, различна от съществуващата законова рамка. Намеса означава в случая държавата да вземе страна - тази на доставчиците, а това не трябва да се случва.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 26. 26 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#9] от "yanne":

  Как да ги защитят?
  - Ще се сметне за държавна помощ и намеса и следва глоба от ЕС.
  - Нашите "велики" производители да изнасят стоките си в ЕС, огромен пазар, но там се иска добро качество и цена съответстваща на европейския пазар.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 27. 27 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Требва да се промени данъчната ставка, да се нагласи така, че големите търговски вериги, бензиностанциите, банките, вносителите и др. подобни да плащат 30-40% корпоративен данък, а дребния бизнес и фирмите които произвеждат продукция или я изнасят - 10%. Така ще привличаме само полезни за икономиката инвеститори и по-малко лешояди.

 28. 28 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1073 Гневно

  "Търговски вериги предричат скок в цените, ако дейността им бъде регулирана"

  Тъй. Наглеците извиваха досега ръцете на производителите, сега опитват и с държавата. Този път няма да им се получи. Категорично!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 29. 29 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  До коментар [#26] от "Captain Shakespeare":Че кой ти говори за "помощ"?!Просто българските производители трябва да бъдат равнопоставени на чуждите,защото в момента веригите(чуждите) се държат като представители на чуждите производители.Няма да е добре само да консумираме вносни продукти-ето ти Гърция-само консумация,без производство,а капиталите се изсмукват към Франция,Германия,където печелят компаниите-майки на веригите и разбира се-немските и френски производители.Тази ситуация не е добра за нас.

 30. 30 Профил на baltoff
  baltoff
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дейността на търговските вериги трябва да бъде регулирана.Те просто не работят като другите магазини.Може да се регулира със закон ,но по-просто е да ги задължат да продават само стока закупена от тях.Същото важи и за МОЛ-овете само така ще има равенство на пазара.Освен всичко останало ще има и допълнително приходи в бюджета.В момента фактически с оставянето на дадена стока в търговския център за продажба се избягва плащането на данъци и то от търговския център,т.е.чужденците още веднъж смучат българските търговци и производители!

 31. 31 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 638 Любопитно

  "оплакват от натиск и налагане на непосилни условия, за да бъдат допуснати техните стоки до рафтовете на магазините."

  А какво да кажем ние потребителите, когато т.нар. "производители" ни налагат боклуци? Или само те може да се оплакват...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK