Акциите на Facebook потънаха с 12%, загубите са за $19 млрд. (обновена в 18:50)

Акциите на Facebook потънаха с 12%, загубите са за $19 млрд. (обновена в 18:50)

© ReutersСлед хладното приемане от пазара в петък на излизането на компанията "Фейсбук" (Facebook) на борсата Nasdaq търговията в понеделник започна с главоломен срив, който за по-малко от час достигна 13%.


Без подкрепа от притежателите на акции, цената им продължава да потъва и някои инвеститори вече са изгубили 25% спрямо това, което купените от тях книжа са стрували в петък следобед, съобщава Reuters.


В края на седмицата банка Morgan Stanley, за която се смята, че контролира 38% от излизащите на пазара акции, се намеси и започна изкупуването им от пазара, за да поддържа цената над оценката от 38 долара за акция. В понеделник обаче банковата група и други големи инвестиционни играчи засега пасуват и с началото на търговията започна бързо обезценяване на акциите на "Фейсбук". Възможно е това да е търговска тактика и затова е по-важно как ще завършат акциите на компанията.
След около 50 минути търговия цената бе паднала до около 33.6 долара за акция, при положение, че в петък в един момент бе достигнала 45 долара.


Отново има огромно движение на акции на Facebook - над 52 милиона от тях бяха изтъргувани в първите 15 минути. В петък в търговията се завъртяха рекордните 581 милиона акции.


Платформата на борсата Nasdaq се претовари в тези малко над 5 часа дотолкова, че часове наред някои брокери не знаеха какво точно се случва с поръчките им. Днес компанията на технологичната борса се извини и обясни, че е внесла корекции за нормализиране на ситуацията.


Освен това от Nasdaq допълват, че ще приложат процедури за уреждане на поръчките с акции на Facebook, които не са били изпълнени надлежно в петък. Източник на Reuters твърди, че в Morgan Stanley все още има "внушителен брой" поръчки за акции от петък, които не са потвърдени като реализирани от борсата.


Акциите на Facebook потънаха с 12%, загубите са за  млрд. (обновена в 18:50)

© Associated Press


Днешните загуби изтриха около 19 млрд. от пазарната капитализация на компанията - приблизително толкова, колкото бе оценено личното богатство на съоснователя Марк Зукърбърг при дебюта на "Фейсбук" в петък.


"Виждаме доста емоционална търговия около "Фейсбук", вероятно защото през уикенда много от медиите имаха негативни репортажи и анализи за излизането й на борсата. Това изглежда натежа върху решението на инвеститорите да се отърват от акциите", коментира Джей Джей Кинахън от TD Ameritrade.


"Инвеститорите са притеснени все повече от рисковете, свързани със сегашната цена на акциите. Тревогите им засягат ръста, както и честата неяснота как рекламодателите най-добре да използват Facebook, да не говорим за растящите разходи и рискове от придобиването на компании. Цена от 38 долара за акция отразява представата за една перфектна ситуация, в която рисковете са пренебрежими", допълва Браян Уизър от Pivotal Research Group. Тази група бе първата в петък, препоръчала на инвеститорите да продават акциите на "Фейсбук", а не да ги купуват. По нейни оценки реалната им стойност е около 30 долара.


В началото поевтиняването в понеделник беше толкова рязко, че се задействаха автоматичните блокади на търговията с тези акции на Nasdaq. Поевтиняване се регистрира и при други любими доскоро интернет компании като Yelp, LinkedIn и Zynga.


Като цяло, търговията на технологичната борса върви добри днес, защото водещият индекс се повиши с 1.2%.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK