Инвеститори се нахвърлиха върху банките за слабото излизане на Facebok на борсата

Инвеститори се нахвърлиха върху банките за слабото излизане на Facebok на борсата

© ReutersИзбори 2022

Който и да губи пари от това, че си купил акции на "Фейсбук", така му се пада. Тази компания никога няма да оправдае предварителната си оценка от 104 милиарда долара. Morgan Stanley ще съжалява, че се е захванала с нейното IPO. То вече започва да се превръща в PR катастрофа за тях. А ужасната антиреклама ще продължи месеци или дори години - тази сделка вероятно ще влезе в учебниците като пример за десетилетия напред как да не се прави оценка на една компания."


Тази тежка присъда е един от коментарите в сайта на "Файненшъл таймс" в понеделник, когато във втория си ден на технологичната борса Nasdaq акциите на "Фейсбук" паднаха доста под първоначалната си оценка от 38 долара за акция.


Търговията започна с рязък срив от почти 14%, след което цената така и не се възстанови и приключи с 11% спад от 4.20 долара до 34.03 долара за акция. За инвеститори, които са си купили акции в петък по време на пика (45 долара) това означава загуба от около 25%.
Само в понеделник от пазарната капитализация на компанията бяха заличени 11 милиарда долара.


Медиите вече открито задават въпроса кой ще се окаже виновен за всички тези загуби от милиарди долари, а гневни инвеститори направо обявяват: "Това е Големият обир на века!".


Рано е за такива крайни оценки, но е факт, че първичното предлагане в петък не се превърна в дългоочакван бум, който да привлече инвеститорите и да съживи борсата.


Имаше очаквания, че това може да примами на борсата и други интернет компании като Twitter, но сега като гледат събитията около "Фейсбук", собствениците им ще предпочетат те да си останат частни колкото може по-дълго.


Новината е толкова обсъждана, че дори популярният сайт за светски новини и клюки TMZ й обърна внимание.

Новината е толкова обсъждана, че дори популярният сайт за светски новини и клюки TMZ й обърна внимание.


Мнозина обвиняват "Фейсбук", че се е възползвала от огромното търсене и е продавала при раздута оценка. Други обвиняват техническите проблеми със софтеура на Nasdaq, заради който много инвеститори часове наред не знаеха какво се случва със записванията им и в крайна сметка се отказаха да играят.


Така или иначе, в първия ден на търговия, завършила едва няколко цента над оценката от банка Morgan Stanley, бяха набрани за "Фейсбук" 16 млрд. долара. Голямата част от тях отидоха при акционерите преди IPO-то, включително съоснователят Марк Зукърбърг, инвестиционната компания Accel Partners и банка Goldman Sachs. Опиталите се да се включат в групата на спечелилите се оказаха забъркани в слаб старт и загуби от стотици милиони долари.


Според "Уолстрийт джърнъл" мнозина обвиняват Morgan Stanley - водещата банка за IPO-то, че грешно е оценила компанията. В петък банката се намеси да изкупува акции, за да задържи цената им над първоначалните 38 долара. В понеделник не е ясно какво точно е правила банката на пазара. Участници в търговията твърдят пред "Файненшъл таймс", че изглежда Morgan Stanley все пак е купувала дори на ниска цена, за да намали риска от още по-голямо поевтиняване. От самата Morgan Stanley са отказали коментар.


Инвеститори се нахвърлиха върху банките за слабото излизане на Facebok на борсата

© Reuters


Това не е единствената банка, върху която се трупат критики, че са надули цената на "Фейсбук". Общо 33 институции са записали акции преди излизането им на борсата, плащайки 6-7% такса (общо около 176 милиона долара), за да получат шанс за добра реклама и бързи пари. Засега тази тактика изглежда ако не погрешна, то поне не им носи очакваната печалба. Повдигат се въпроси дали ръководители на банките и на "Фейсбук" не са объркали излизането на борсата като са надули в последния момент цената и броя на предлаганите акции.


Майкъл Пахтер, анализатор в Wedbush Securities, казва, че собствениците на книжата преди търгуването им напълно са оплескали нещата. "Трябваше да предложат два пъти по-малко акции и те щяха да стигнат в първия си ден цена от 45 долара."


Morgan Stanley е направила точно това, за което й е било платено, тя застана до клиента си и го подкрепи, казва пред "Уолстрийт джърнъл" източник, запознат със събитията. Водещата банка по принцип не е длъжна да държи цената на акциите над предварителната им оценка, но при задаването на такъв проблем се намесва и това може да продължи и в следващите дни.


Друга мистерия, която излиза наяве, е че инвеститорите са били заляти с акции след решението в сряда броят им да бъде рязко увеличен от 388 милиона на 484.4 милиона. Брокери от хедж фондове споделят в понеделник, че в началото на търговията в петък са поличили 500 000 акции повече от заявеното и това не е било изключение.


Мнозина са се отървали от книжата дори на загуба, защото сочат, че дори при 34 долара на акция те продължават да са повече от 4 пъти по-скъпи от акциите на Google. По принцип 10-15% поскъпване на акциите в първия ден на търговията с тях се смятат за достатъчни да компенсират рисковете от това да се купува нещо ново и непознато. Излизане на борсата със запазване на първоначалната оценка, както се случи с "Фейсбук", не е успешен дебют.


Сега ръководството на "Фейсбук" и Зукърбърг ще са подложени на натиск да генерират печалби, да обяснят защо има такива разходи и как смятат да използват онези 900 милиона активни потребители, които твърдят че имат.


Участник във форума на "Файненшъл таймс" коментира именно по повод: "А колко от тях действително са активни? И колко профила ще бъдат изтрити, ако "Фейсбук" опрости тази процедура? Колко профила си създават играчите на Zynga, за да трупат кредити? Нека да видим данни за активни, а не за регистрирани потребители."

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK