Особеностите на маслодайния розов цвят

Особеностите на маслодайния розов цвят

© Цветелина АнгеловаСамо преди няколко дни, по-рано от миналата пролет започна прибирането на ценния розов цвят от насажденията в Розовата долина. На фона на прогнозите, че ще се прибере по-малко тази година и на по-висока цена. Няколко дни след началото на кампанията очакванията са по-оптимистични - за по-високи добиви цвят от килограм, но каква е равносметката предстои да се разбере.


Със сигурност цените са над 2 лв. за кг розов цвят, при 1.40-1.60 лв. през миналата година. "Това е добре за фермерите, защото ще имат пари, които да инвестират в поддръжката на розовите градини", обясни пред "Дневник" изпълнителният директор на Института по розата и етерично-маслените култури Николай Недков.


Особеностите на маслодайния розов цвят

© Цветелина Ангелова
Според него след недостига на розово цвят през последните 1-2 години заради недоброто състояние на някои розови плантации, сега ситуацията се нормализира.


"Преди две години се даваха по 1.20 лв. за кг цвят и хората нямаха пари да си поддържат розовите градини. Това доведе до отслабване на самите насаждения и съответно до по-нисък добив", припомня Недков.


В цялата страна и по-точно в така нареченета Розова долина има общо 36 000 дка рози основно от вида "Роза Дамасцена". Те са създадени основно след 2001 г. като и в момента се увеличават, разказа Недков.


Част от тях са собственост на земеделски стопани, друга, по-малка са на собствениците на дестилерии за розово масло. Самият Институт по розата има 500 дка, върху които растат и разработени от него сортове "Искра", "Свежен", "Янина", "Елена".


Особеностите на маслодайния розов цвят

© Цветелина Ангелова


По-резервиран към тазгодишната реколта е Филип Лисичаров, чието семейство дестилира розово масло от почти 15 години. Той е управител на "Еньо Бончев продакшън". Фирмата притежава първата реституирана розоварна, съществуваща от 1909 г., три нови розоварни и собствени органични розови насаждения. 


В първия ден от кампанията, понеделник, изкупните цени са с около 10 на сто по-високи от миналогодишните като за това помагат и дъждовете и немногото цъфнал цвят.


И той казва, че за реколатта ще може да се говори след като бъде прибрана, тъй като всеки ден времето е различно, което се отразява на качествата на прибирания цвят.


Според Филип печалбите на фермерите са "космически" и някои от тях основно се интересуват от приходите в краткосрочен план.


Високите цени ще доведат до това, че ще се скъси маржът на производителите на розово масло, защото ще трябва да поемат този по-висок разход, обяснява той. Крайният изход от ситуацията обаче ще зависи от реколтата и в другите страни, които произвеждат това масло.


"С лавандуловото масло направихме такава глупост и съответно загубихме пазари, още има непродадени количества", дава пример той. Според него има няколко фирми с дестилерии, които нямат установени доставчици на розов цвят и се опитват с по-висока цена да откраднат на практика чуждите. "А такива отношения се градят с години", обяснява Филип. Положението се спасява донякъде от сключените договори и дадените в аванс суми срещу определени ангажименти.


Нe достига цветът, защото трябва да се гледа. Ама не по телевизията, а както човек се грижи за децата си, гневи се Филип. Той е възмутен, че има хора, които звънят по телефона да питат дали розите им са цъфнали, за да знаят дали да идат да ги видят.


Особеностите на маслодайния розов цвят

© Цветелина Ангелова


"Това не е бизнес, който ще върви само заради факта, че имаш пари. Това е причината да няма много чужди фирми в България", обяснява тънкостите Филип Лисичаров. Неговото семейство има розови насаждения, но те не стигат за количеството, което искат да произвеждат, затова имат и отделно доставчици.


Той не се наема да прогнозира цената на крайния продукт при тези изкупни цени на цвета. Прогнозите ще бъдат по-точни след месец, когато всичко е прибрано, дестилирано и вече се водят разговори с крайните потребители на маслото. За пазара реално може да се говори в началото на юли.


Междувременно директорът на Института по розата прогнозира, че тази година ще се произведе 1.5 тона розово масло, което е в рамките на традиционно произвежданото в България количество. На какви цени – предстои да се разбере. През последните години цената нарастваше като от 2008 г. до 2011 г. достигна около 6000 евро на килограм.


Основният пазар на българския продукт е парфюмерийната индустрия във Франция. В Япония се правят хранителни добавки и дори бонбони с розово масло, които имат ефекта на имунен стимулатор. В Германия продуктът се използва за лекарства, а в САЩ - в медицината и парфюмерията. Напоследък и в арабския свят се събужда интерес към българското розово масло.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Какво е българската градина без Розов храст-пустиня.Какво е българската къща без Роза-немислимо.

 2. 2 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 778 Неутрално


  Имаме най-качественото розово масло в света...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 3. 3 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Това е един чисто български уникат! Розово масло се произвежда и в Турция, дори докарват повече килограми от нас, но тяхното никога не може да достигне качеството на българското поради специфичният климат на Розовата долина. Успех на производителите! Да им е спорна годината! Ха дано повече народ в тази държава разбере каква златна кокошка държи в ръцете си и почне да се грижи за нея както си му е редът!

 4. 4 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 434 Гневно

  Честит 24-ти май!
  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество"
  Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
  А В КАКВО ОТЕЧЕСТВО НИЕ Балканците ПРЕВЪРНАХМЕ РОДИНАТА НЕ НАША НО РОДИНА НА ВЕЛИКИТЕ ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ВАПЦАРОВ?
  ТЕ СИ ДАДОХА ЖИВОТА ЗА "Чиста и свята РЕПУБЛИКА"!!
  А НИЕ ПРЕВЪРНАХМЕ РОДИНАТА ИМ В УЛТРА ДЯСНО ЦЕНТРИСТСКА, НАТО-ПЕТРОЛ ГЕНОЦИДНА МАРИОНЕТКА, ВЪОРЪЖЕНА ДО, ЗЪБИ ПИС-КИЛЪРКА, ПРОСЕК!
  ШЛЯЙНАЛА СЕ ИЗ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ С ОРЪЖИЕ НЕ СЕ ЗНАЙ-ЗАЩО, БРЪЩОЛЕВИЩА неразбрано, думата ДЕМОКРАЦИЯ!
  ЗАЩОТО СМЕ ДОПУСНАЛИ НАД 25 ЧУЖДИ-БАНКИ ДА „ДОИЗГЛОЗГВAТ-ИПОТЕЧНО” И ЗЕМЯТА НИ, ДЕМЕК-ОНИМИЧЕСКИ И ПСЕВДО-ИНВЕСТИЦИОННО, А НЯМАМЕ НИТО ЕДНА НАЦИОНАЛНА-НАРОДНА НАША БАНКА!
  ЗАЩОТО СМЕ €вро-МАСОН-БАНКОВО МАНИПУЛИРАНИ!
  ЗАЩОТО ЧУЖДЕНЦИ СЕ РАПОРЕЖДАТ С ЕНЕРГЕТИКАТА НИ!!
  ЗАЩОТО ГАЗТА достигнa цената на унция злато!!
  ЗАЩОТО СМЕ €С-совски Bank-ГЛОБАЛ, БИЛДЕРБЕРГ-РОТШИЙЛД, ЗАВИСИМИ!
  ЗАЩОТО СКАЛЪПИСАХА ГОРБАЧЕВСКАТА БАНКОВО-ЗАРОБИЛА НИ ПЕРЕСТРОЙКА, А СОЦИАЛНАТА ПО-ВАЖНА ТАКАВА, ВСЕОЩЕ НЕ.
  ЗАЩОТО ПРЕВЪРНАХМЕ ШКОЛАТА СИ ВЪВ СЪМНИТЕЛНИ ТЪРГОВСКИ ФИРМИ, А ДЕЦАТА КАТО ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПЕЧАЛБА В ТЯХ, Диференцирани с ДУХ-расисткото ПРОЗВИЩЕ “индиго”.
  ЗАЩОТО НИКОЙ ВЕЧЕ НЕЗНАЕ КАК СЕ ПИШЕ ТЪНКО И ДЕБЕЛО.
  ШЛЯКОСВА СЕ НА ЛЯВО И НА ДЯСНО МЕШЕЙКИ БУКВИ С ЦИФРИ.
  ЗАЩОТО СОЦИАЛНИТЕ НИ ОТНОШЕНИЯ, СТРУКТУРА И РЪКОВОДСТВО НА ДЪРЖАВАТA ЛЕЖАТ ВСЕ ОЩЕ СРЕД СРЕДНОВЕКОВНИТЕ ДОГМИ НА ЧАСТНИ (култ-ИДЕОЛОГИИ, култ-РЕЛИГИИ и култ-ЕТНОС) ТРОИЧНИ-ПРОТИВОРЕЧИЯ, OT НЕНАВИСТ, ОМРАЗА И БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТ, ПАРЛАМЕНТ-ДИСКРИМИНИРАНИ, МАЖОРИТИРАНИ И САМОИМУНИЗИРАНИ!
  ЗАЩОТО При Държавният Капитализъм-ТОТАЛИТАРИЗМА, бяхме „Отечествено-Фронтови, Личен състав”.
  A сега сме „НЕ-Човешки, а ТРУДОВ-ресурс с прозвището, Данъкоплат-Електоратци”!
  ЗАЩОТО СЕ ВЛАЧИМ ОХТОПОД-Г€РБО-П€ЙСКИ, НАТО-Марионет, П€ТРОЛ-Г€НОЦИДНО, ЗАЛЪГВАЙКИ СЕ ЧЕ ЖИВЕЕМ с потдаяния от крадци.
  ЗАЩОТО СМЕ ЗАБРАВИЛИ ЧЕ СМЕ ЕДИН ОТ НАЙ-СТАРИТЕ НАРОДИ НА ТАЗ ЗЕМЯ И СЕ МИСЛИМ САМО ЗА БАЛКАНЦИ!
  ЗАЩОТО СМЕ €вро-МАСОН-БАНКОВО МАНИПУЛИРАНИ!
  ЗАЩОТО СМЕ БЛЮ-ЧИПНО РЕГИСТРИРАНИ И ДЖИ-ес-ем-НО, GPS-СЛЕДЕНИ!
  ЗАЩОТО СМЕ ФЕЙС-БУКЛЬОВСКИ, ТВИТЕРСКИ, яАХОВСКИ И ГУГЛЬОВСКИ, РЕГИСТЪР ЗАБЛУДЕНИ!!
  ЗАЩОТО СМЕ БЮДЖЕТ-КAМПАНИЙНО ИМУНИЗИРАНИ!
  ЗАЩОТО ОТКУП-ко ПРОДАВАМЕ ЗАКОНИТЕ СИ!
  ЗАЩОТО СМЕ БЕЗ МИЛИЦИЯ И АРМИЯ КОИТО НИ ПАЗЕХА!
  ЗАЩОТО СМЕ ПРОТЕСТАРЯТ А НЕ ПРОЛЕТАРЯТ!
  ЗАЩОТО РАЗРЕШИХМЕ ДА НИ ЗOВЯT С ПРОЗВИЩЕТО ДАНЪКОПЛАТ-€ЛЕКТОРАТЦИ!
  ЗАЩОТО СМЕ САМОНАЗНАЧАВАЩИ СЕ;
  УЛТРА-ДЯСНО ЦЕНТРИСТИ, БЮДЖЕТ-ИМУНИЗИРАНИ, Мажоритет-ХРАНТУТКИ!
  ЗАЩОТО СМЕ ГЕРБ-Опейски ПРОСЯЦИ!
  ВМ€СТО ПРО$ИЯ ОТ MA$ON-€ВРО-КОЛОНИАЛИ$ТИT€, НАРОДА ПИТА;
  КОГА ЩЕ ПРИ€М€М $АКОНА "РОБИН-ХУД"?
  НАЛОГ ВЪРХУ;
  “БАНКОВИТ€ ТРАН$-Г€Ш€ФТИ”,
  НАЛОГ ВЪРХУ “РА$КОША”,
  НАЛОГ ВЪРХУ “ХА$АРТА”, И
  НАЛОГ ВЪРХУ “БЮДЖ€ТНИЯТ ИМУНИТ€Т€Н РА$ХОД”?
  ОБЛАГАЙКИ В$ЯКА ЕДНА $АМО-ИМУНИ$ИРАHA ПАРТИЙНА ГРУПИРОВКА, ГРАБ€ШТА Б€$ВЪ$М€$ДНО, БЮДЖ€Т-КAМПАНИЙНО, ДЪРЖАВНАТА ХА$НА!
  Нало$ите върху РАЗКО$HА и върху ИМУНИТЕТНИЯТ БЮДЖЕТЕН РАЗХОД, НЕ ГИ ПРИЛАГАТ ЗАЩОТО АВТОМАТИЧЕСКИ ЩЕ ХВАНЕ ВСИЧКИТЕ ПОЛИТ-престъпници разграбили и грабещи сега БЪЛГАРИЯ.
  А ТОВА СА МОШЕННИЦИ С ПО НЯКОЛКО ВИЛИ, РЕСТОРАНТИ, ХОТЕЛИ И АПАРТАМЕНТИ, ЧУДЕЩИ СЕ КАКВО ДА ГИ ПРАВЯТ.
  А МЛАДИ ХОРА ЖИВЕЯТ ПОД МОСТОВЕТЕ И МАЗЕТАТА БЕЗ РАБОТА, В РОДИНАТА НА ДЯКОНА.
  ЗАЩОТО СМЕ Парламент-ДИСКРИМИНИРАНИ!
  ЗАЩОТО СМЕ култ-ИДЕОЛОГИЧЕСКИ, Полит-ЗАТВОРНИЦИ!
  ЗАЩОТО СМЕ култ-РЕЛИГИОЗНО, АТЕИСТ-НАБОЖНО, И БОГО-АЛАХСКИ ПОДСТРЕКАВАНИ!
  ЗАЩОТО СМЕ (М€РКОЗИ), €в-POМ EТНИЧЕСКИ ОТРЕЧЕНИ!
  ЗАЩОТО СМЕ НЕСИГУРНИ В БЪДЕЩЕТО НА ДЪРЖАВАТА И ПОКОЛЕНИЕТО СИ!
  ЗАЩОТО НЕ СИ ЗНАЕМ КЪДЕ СА ТЛЕННИТЕ ОСТАНКИ НА ЛЕВСКИ, БОТЕВ, Х. ДИМИТЪР И МНОГО ДРУГИ НАЦИОНАЛНИ ГЕРОИ, А СЕГА ТЕ ТИ ФЪНДЪКОВСКА втора джамия И ФЪНДЪКОВСКИ
  МАСОНО-ЦИОНИСТСКИ МУЗЕЙ!!
  ЗАЩОТО НЯМАМЕ АРМИЯ А СТАНАХМЕ НАЕМНИ НАТО-ПЕТРОЛ ГЕНОЦИД-УБИЙЦИ ПРЪСНАТИ ПО СВЕТА, СТРЕЛЯЩИ ДАНЪЦИТЕ ОТ БЮДЖЕТА СИ БЕЗВЪЗМЕЗДНО, ВЪОРЪЖЕНИ ДО ЗЪБИ, ПИС-КИЛЪРИ !
  ЗАЩОТО ПЕНСИОНЕРИ, МЕДИЦИ, СТУДЕНТИ, УЧИТЕЛИ И МИЛИЦ-ПОЛИЦАИ, стачкуват!
  ЗАЩОТО БЪЛГАРИТЕ НЕ ИСКАМЕ ПЕНСИИ СЛЕД 95Г. ВЪЗРАСТ, НО НИ ОСВОБОДЕТЕ ОТ ИМУНИТЕТНО ИЗЧЕЗВАЩИТЕ ДАНИЦИ!!
  ЗАЩОТО РАЗПРОДАДОХМЕ ЦЯЛАТА СИ ИКОНОМИКА НА ЧУЖДЕНЦИ А СЕГА ПРОСИМЕ ПАРИЧНИ ПОТДАЯНИЯ ОТ ТЯХ.
  ЗАЩОТО "Да повярваш на банкер, че ти отпуска €вро-заем, за да ти помогне, е все едно да повярваш на зимата, че очаква с радост пролетта."
  "СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ ТОВА, КОЕТО ИСТОРИЦИТЕ НЕ ВИ КАЗВАТ"
  От Никола М. Николов

  Уважаеми "Човек на 21 век".
  Хей Човеко, Осъзнай се!!
  Осъзнай се и ти БЪЛГАРИО!
  ЗАЩОТО;
  Културата е Дух на Мъдростта в приложност!
  А Мъдростта на нас БЪЛГАРИТЕ е да бъдеш, не да имаш!!
  Достатъчен е Мадарския конник, за да говорим за култура на Българския дух!

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"
  БИ-СМИЛ-АЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!

  С уважение:
  И.П.Енчев / enchev_ip@abv.bg

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 434 Гневно

  Държавата защитавала чужди интереси!!
  Еврика!
  Че кои други интересе освен ЧУЖДИ би могла да защитава, държава разпродала икономиката и селското си стопанство на чужденци, пуснала в продажба и недвижимите си собствености.
  Държава, Откупко-търгуваща със законите си, ЧРЕЗ ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА ЗА ВЪЗМЕЗДИЯ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, И ТО САМО ЗА ФИНАНСОВО-НЕЗАТРУДНЕНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ, А ЗА ОСТАНАЛИТЕ ФИНАНСОВО-ЗАТРУДНЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ НЕ!
  КАКВО ВОДИ ТАЗ ТЪРГОВИЯ СЪС ЗАКОНА?
  ФАКТ, ПОТДЪРЖАШТ ПРЕСТЪПНОСТТА В ДЪРЖАВАТА КАКТО И КЛАСОВОТО РАЗЕДИНЕНИЕ В ОБЩЕСТВОТО.
  УЛТРА ДЯСНО ЦЕНТРИСТСКА Държава с Евро-лобистко правителство, издевателствуваща се над народа си парламент-ДИСКРИМИНАЦИОНН, чрез ЗАТВОРЕНО ПАРТИЙНАТА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА.
  Държава с двойно и тройната умишлено потдържана СЧЕТОВОДНА система.
  Държава, БЕЗ НИТО ЕДНА СОБСТВЕНА, HO С 25 ЧУЖДИ БАНКИ.
  Държава, С УМИРАЩИ ДЕЦА ОТ НЕДОХРАНВАНЕ А главaрите и като, Борисов бръщолевят: “Направихм€ много хора богати”, дa, чрез двойно-тройната счетоводна система,
  чрез евро-просия и лобизьм!!
  / http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4530851 /
  Какво има още на ни бръщолеви Борисов?
  ОБЕЩА ПРЕДИ МАНДАТА СИ ДА НЕ ПРОДАВА НИЩО ОТ СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО И ПРОМИШЛЕНОСТТА НА БЪЛГАРИЯ, а изпуфка ЗЛАТНИЯТ НИ ТЮТЮН за стотинки на Й€ВРО-МАСОНЦИ.
  От 180+1 му лъжливи обещания едвам 12 е изпълнил до сега, като даже резултата от км€тосван€то му в СОФИЯ ВСЕ ОЩЕ НЕ ГО Е ОТЧЕЛ!!
  ХЕЙ,
  Г€РБ-опеци търГАЩНИци, РОДИНО-ПРОДАЖНИЦИ, €вро-марионет и НАТО-П€етрол г€ноциди,
  Aко наистина бяхте икономисти както се пишите "Дянко-далновидски", трябваше НЕ да ХАРИЗВАТЕ ТЮТЮНА НИ, за стотинки, който е един от ключовите ни селскостопански продукти, а да го РАЗДАДАДЕТЕ “РЕСТИТУЦИОННО” на производителите и работниците свързани с него.
  НО САЗМО СЛЕД ПРОМЯНА НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТ НА ИКОНОМИЧЕСКИ ДЪРЖАВНО-ВАЖЕН, КЛЮЧОВ ОТРАСЪЛ.
  A И ДА ЗАПАЗИМ НАЩО-РОДНО БЪЛГАРСКО, КЛЮЧОВО ПРОИЗВОДСТВО, И ТРАEН ПРИХОД НА ВАЛУТА, ЗАДЪЛЖАВАЙКИ ВСЕКИ ЕДИН НОВ-СОБСТВЕНИК ( И ТО САМО БЪЛГАРИ ) КЪМ СТРИКТНО РЕАЛИЗИРАНЕ НА ПЕЧАЛБА, УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПРОИЗВОДСТВО И КАЧЕСТВО!

  Най-лесно е да "ХАУ-МАЧН€Ш" ЗА СТОТИНКИ нещо, което вече никога неможеш да го купиш.

  ЕТО ЗАЩО НЯМАМЕ И ОТ ЧУЖДЕНЦИТЕ ПРОСИМЕ ПОТДАЯНИЯ А ХАРИЗВАМЕ БЕЗПЛАТНО ЗЛАТОТО СИ!

  ХЕЙ Г€РБ-оп€€ц търГАЩИнико, БГ-ПРОДАЖНИК,
  Знаеш ли кои са КЛЮЧОВИТЕ СЕЛСКО-СТОПАНСКИ ПРОДУКТИ НА НАС, БАЛКАНСКИТЕ-БЪЛГАРИ?
  Знаеш ли кои са КЛЮЧОВИТЕ СЕЛСКО-СТОПАНСКИ ПРОДУКТИ НА ЮЖНО-ОСЕТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ?
  Знаеш ли кои са КЛЮЧОВИТЕ СЕЛСКО-СТОПАНСКИ ПРОДУКТИ НА НУРИСТАНО-АФГАНСКИТЕ БЪЛГАРИ?
  Знаеш ли кои са КЛЮЧОВИТЕ СЕЛСКО-СТОПАНСКИ ПРОДУКТИ НА КАБАРДИНО-БAЛКАРТСКИТЕ БЪЛГАРИ?
  НЕ!
  Щом незнаеш, тогава ЗАСТР€ЛЯЙ СЕ или КЪШ ОТ РОДИНАТА НА ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ВАПЦАРОВ!!!!!!
  Н€ЗАСЛУЖАВАШ ДА ЖИВ€€Ш И ДА С€ НАРИЧАШ българин тук!

  ДН€С раз-ПРОДАВАШ ЗА СТОТИНКИ ТЮТЮНA С БРАНД НЕЙМА-"БТ",
  УТРЕ ЩЕ ПРОДАДЕШИ СЛЪНЧОГЛЕДА-нива, И ДОМАТИТЕ- И ЖИТОТО ОТ ЗЕМЯТА НА ВЕЛИКИТЕ ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ВАПЦАРОВ, даже ще търГАЩНИш за зелено и майка и баща и децата и гащтите си !

  Фрaнc РАЗ-СМЪРДЯЛИТЕ СЕ парфюм МАСОНИ, "МАДАМ-РОША" , "НИНА-РИЧИ", "ШАН€Л" И ВСИЧКИ СЪМНИТЕЛНО ПАХН€ЩИ €VRO дух-ПЕРСОНИ, ЧАКАТ с нетърпение РАЗПРОДАЖБАТА НА БЪЛГАРСКАТА РОЗА, да именно РОЗА, от родният ни град РОЗИНО!!
  ЗА КОЛКО ЩЕ Я “ХАУ-МАЧН€Ш” И НЕЯ?
  България, която изгубихме!
  БЪЛГАРИЯ КОЯТО ПРОДАДОХМЕ!
  http://www.bgsviat.narod.ru/
  http://bgsviat.narod.ru/BulgAria_koqto_izgubihme.htm
  Културата е Дух на Мъдростта в приложност!
  А Мъдростта на нас БЪЛГАРИТЕ е да бъдеш, не да имаш!!
  Достатъчен е Мадарския конник, за да говорим за култура на Българския дух!

  ХЕЙ Г€РБ-опеец търГАЩИнико, БГ-ПРОДАЖНИК, незабравяй че;
  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  БИ-СМИЛ-АЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!

  С уважение:
  И.П.Енчев / enchev_ip@abv.bg

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 7. 7 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 594 Весело

  ЦИТАТИ :
  1-"С лавандуловото масло направихме такава глупост и съответно загубихме пазари, още има непродадени количества", дава пример Филип Лисичаров

  .............
  2-"Това не е бизнес, който ще върви само заради факта, че имаш пари. Това е причината да няма много чужди фирми в България", обяснява тънкостите Филип Лисичаров.
  ...........  кога е имало разум в страната на розите и на цървулите

 8. 8 Профил на murseiligno
  murseiligno
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "Enchev,Iliya

  Отговорът е прост : " защото сме продажно племе ..."

 9. 9 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Убийствен труд, но си заслужава.

 10. 10 Профил на петър палчев
  петър палчев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ТОВАЕ БЪЛГАРСКАТА МАРКА ПРЕД СВЕТА.

 11. 11 Профил на Solingen007
  Solingen007
  Рейтинг: 541 Любопитно

  "Според Филип Лиси4аров има няколко фирми с дестилерии, които нямат установени доставчици на розов цвят и се опитват с по-висока цена да откраднат на практика чуждите."

  Кво се оплаква тоя? На това му се вика пазарна икономика - ама тоя явно иска да дава на ба4каторите стотинки, а за себе си голямата пара. айсиктир от такива "бизнесмени".

 12. 12 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Много съм любопитен да го видя тоА Филип!
  Начи цената на цвета ДОЛО, а цената на маслото НАГОРЕ!
  Как гали ухото 6 хил. евро килото, а?!
  Густооооо!
  Маржът щял да се скъси, а да каже колко е дълъг сега и колко му се иска да е дълъг-ЙОК!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK