Икономиката на Европа бързо потъва към нова рецесия

Икономиката на Европа бързо потъва към нова рецесия

© ReutersАктивността на икономиките в Европа се е забавила с рекордно за последните 3 години темпо и дори в Германия доверието на бизнеса рязко се е влошило с надигането на втората вълна на дълговата криза и очакван шоков ефект от евентуалното напускане на Гърция. 


Това сочат няколко проучвания на настроенията в бизнес средите и официални данни, разпространени в четвъртък. Те засилват натиска за някакъв нов и по-агресивен подход за борба с кризата от страна на Европейската централна банка, коментира "Файненшъл таймс". 


Според националната статистика във Великобритания - най-голямата икономика в ЕС извън еврозоната, потъва в повторна рецесия по-бързо от очакваното. Корекцията на отчета за първотото тримечесие е от 0.2% на 0.3% свиване, защото строителството е намаляло с 4.8%, а услугите са нараснали с анемичните 0.1% в периода януари-март. 
Също в четвъртък банковата група HSBC разпространи предварителни данни, сочещи ,че седми пореден месец се забавя и китайското производство. 


Индексите, отчитащи настроенията на търговските директори на предприятията (PMI - Purchasing Managers Index - измерва бизнес активността по данни на мениджърите по доставките) в еврозоната, показват, че през май икономическата активност се е свила най-бързо от юни 2009г. насам. Забавянето е особено остро в току-що избралата социалистически курс Франция. Сборният PMI, покриващ производството и услугите в еврозоната, се е понижил от 46.7 през април на 45.9 през май (всички данни под 50 пункта отчитат свиване на активността). 


Икономиката на Европа бързо потъва към нова рецесия

© Reuters


Но и в Германия базираният в Мюнхен институт за икономически анализи Ifo отчита, че индексът на бизнес доверието е намалял от 109.9 през април до 106.9 през май до най-ниското ниво от ноември насам. Това е най-сериозното месечно понижаване на индекса от миналия август насам, но иначе е най-голямото от края на 2008г., когато глобалната икономика се съвземаше от удара, причинен от рухването на инвестиционната банка Lehman Brothers, повлякло американската и световната финансова система. 


Засега еврозоната формално не е в техническа рецесия - състояние, определяна от две последователни тримесечия на негативен растеж. Ръстът в Германия успя да компенсира потъването извън нея и сборният резултат беше нулев ръст на еврозоната. 


Според данни на Markit последните PMI данни сочат, че второто тримесечие ще отчете свиване на БВП от 0.5%, което означава, че проблемите на европейската периферия повличат надолу големите икономики на Германия и Франция. Германският PMI е намалял от 50.5 на 49.6 пункта, но във Франция свиването е от 45.9 на 44.7.


Повтиняващото евро сякаш дава надежди за стимулиране на растежа на износа, но днешните данни по-скоро сочат, че ЕЦБ ще намали основния лихвен процент от 1% и е все по-вероятно да започне трета вълна от отпускане на неограчинени по обем 3-годишни кредити за стабилизиране на европейските банки. Предишните две операции през декември и февруари инжектираха системата с над 1 трилион евро., но ефектът се оказа само временен.


Любопитно разминаване се отчита във Великобритания, където според Алън Кларк, икономист от Scotia Capital, статистиката потвърждава, че икономиката е в рецесия, а в същото време се увеличава броят на заетите, растат частните инвестиции и правителствените разходи. В управляващата коалиция кипи спор дали трябва да се продължи с анкитрикризисните съкращения или пък прогнозите на статистиката за БВП са прекалено песимистични.


Икономиката на Европа бързо потъва към нова рецесия

© Reuters


Този дебат е по-скоро за вътрешната политика, докато в момента отрицателното въздействие върху британската икономика идва от еврозоната. Анализатори, цитирани от "Файненшъл таймс", смятат, че предстои подобряване, но преди това ще има лоши новини, свиване на доходите на домакинствата, повишаване на инфлацията и немощен ръст на заплащането. 


Същите разнопосочни сигнали идват от Германия - данните потвърдиха в четвъртък, че икономиката й е нараснала с 0.5% през първото тримесечие и в същото време през май бизнес оптимизмът бързо се е охладил. Силният износ в трети страни и солидното вътрешно потребление, но "гръцкият" фактор попарва всичко това. 


"Германският бизнес се събуди за реалността: острови на щастието може и да съществуват, но изолирани икономически острови в еврозоната - едва ли", казва пред Reuters икономистът от ING Карстен Бржецки. "През последните няколко месеца изглежда индексът на Ifo рисуваше прекалено розова картина. Днес Ifo коригира тази картина към едно голямо гмурване." 


Reuters припомня, че индексът отразява мнението на около 7000 компании и че данните от четвъртък са се оказали по-лоши и от най-консервативните прогнози за май. 


"Да, вярно е, че виждаме известна слабост, но би било грешно да бием погребална камбана за германската икономика или да правим остри негативни коментари", казва Андреас Реес от Unicredit.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (130)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1753 Неутрално


  Без социализъм НЯМА излизане от кризата!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 2. 2 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 743 Неутрално

  сааамо глупости и шаш и паника.....днес предиобед имаше статия как германците забогатяли,следобед пък ги ореваваме че обеднели

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 3. 3 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  ЕвентОално?
  НУрмални ли сте?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 4. 4 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Излизане от кризата ще стане само без Меркелица!

  Марс е изконна Американска територия!
 5. 5 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Златен стандарт и то бързичко моля...

 6. 6 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "Omnis Omnibus":

  Забравяш думичката "национал-" преди това.

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
 7. 7 Профил на jori
  jori
  Рейтинг: 434 Неутрално

  апокалипсис направо... нямало растеж и изпаднахме в паника... ми просто няма да има толкова динамично развитие.. чудо голямо

 8. 8 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 861 Весело

  което означава, че проблемите на европейската периферия повличат надолу големите икономики на Германия и Франция.

  Такаааа, досега - за едни пилето,за други -зелето.
  Вече за всички ще остане само зелето.

 9. 9 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  [quote#6:"torquemada"]Забравяш думичката "национал-" преди това. [/quote]
  Може и до там да се стигне, ако елитите решат да удържат на всяка цена статуквото. Не случайно те са измислили фашизма/нацизма, като противовес на социализма.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 10. 10 Профил на devdimi
  devdimi
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Бързо и шоково изваждане на Гърция от еврозоната, реже се всичко гнило и се почва на чисто.

 11. 11 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 987 Неутрално

  сериозен митнически съюз с Китай, Индия и Турция. Върнете производствата в европа. Търсихте пазар в Китай, а освен работна ръка друго не намерихте. Сега некачествените китайски стоки заливат европейския пазар за сметка на по-скъпите но качествени стоки. Тогава европейската икономика ще бъде недостижима.........буквално

 12. 12 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Икономиката на Европа бързо потъва към нова рецесия
  ====================

  Не вярвам. Как може да потъва нещо кухо.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 13. 13 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  [quote#5:"бАрни"]Златен стандарт и то бързичко моля... [/quote]
  И това няма да помогне, защото сегашната система се крепи на кредите, а те са ограничени при златния стандарт. Нали затова и го премахнаха?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 14. 14 Профил на l.d
  l.d
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Леки сътресения във финансовия свят се отразяват многократно по-силно на реалната икономика... Преди 90 години Хенри Форд си го е казал:
  "Добър капитал, е този който умножава възможностите в производството и едновременно с това намалява разходите за обществените дейности, парите трябва да служат на живота и хората. Вреден е този капитал, който не създава постоянно нова и все по-добра работа, който не подобрява постоянно условията на живот на трудещите се."

  Винаги има "но"
 15. 15 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  [quote#12:"Дива селянка"]Не вярвам. Как може да потъва нещо кухо. [/quote]
  Дефлация?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 16. 16 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  [quote#11:"stanislavdi"]Върнете производствата в европа. [/quote]
  То хубаво, ама затова ще трябва Европа да обеднее повече от Китай.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 17. 17 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#7:"jori"]... нямало растеж и изпаднахме в паника...[/quote]

  Когато дължиш 1 - 2 -3 трилиона на лихва 3% и те са 90% от БВП трябва да имаш 2.5-2.7% ръст само за да покриваш лихвите, за да не дойдат едни с бухалки и безизразни физиономии!

  Иначе въпросът с безмисления растеж беше решен теоретично единствено от социализма, чрез увеличаване на свободното време на работещите.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 18. 18 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#15] от "Omnis Omnibus":

  АНДЖЪК.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 19. 19 Профил на blackseavarna
  blackseavarna
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#5] от "бАрни":

  Няма да спаси положението. Не само дребните вложители са в паника но и големите играчи са се уплашили и ще забегнат първо я към Америка после (защото и там нищо не върви както трябва) към Азия (по специално Китай и Индия за югозападна Азия се съмнявам). Но това си е само мои предполижения и не съм Нострадамус да ми се вчрва толкоз та лично мнение де.

 20. 20 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#16] от "Omnis Omnibus":

  е, като гледам индустриална Германия не е много обедняла

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 22. 22 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  И като Чакаме да се върнат наште мъже какво мислите че казват: Смрадлива Европа

 23. 23 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1559 Весело

  До коментар [#9] от "Omnis Omnibus":

  Национал-идиотизма противовес ли е?

  И за кой по-точно социализъм говориш?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 24. 24 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Архимед е казал: Дайте ми опорна точка и достатъчно дълъг лост и аз ще повдигна Земята! Нито опорна точка, нито достатъчно дълъг лост има съвременните хаотична икономика и измислени финанси. Още по-лошо, вместо да търсят лост и опорна точка, пробутват тезата на барон фон Мюнхаузен за самоизваждане от блатото без опорна точка и без лост! До това води робуването на либерализма и на криворазбрания консерватизъм! И само катаклизъм може да отрезви сугестираното човечество!

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. 26 Профил на dryn_dryn
  dryn_dryn
  Рейтинг: 434 Неутрално

  тия пък... великобритания са си най-добре, там криза няма. сега и с олимпиадата пак ще изкарат някое милионче. виж, европата... щом в швеция, където социализмът е настъпил, големи компании затварят офиси, какво да кажем за бг

 27. 27 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#19] от "blackseavarna":
  Банките в еврозоната имат активи в еврозоната надхвърляща БВП с 400%. Е как се изплащат такива дългове?

 28. 28 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  [quote#20:"stanislavdi"] като гледам индустриална Германия не е много обедняла [/quote]
  Като няма пазари,какво да прави?

 29. 29 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#14] от "l.d": - Мръсен комунист! Ще зареват форумните зомбита, ако не знаят кой го е казал!

 30. 30 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  [quote#20:"stanislavdi"]е, като гледам индустриална Германия не е много обедняла[/quote]
  ...засега! Германия произвежда по- луксозни стоки и винаги ще имат пазар за тях, но дали ще е достатъчен е въпроса, като средната класа обеднява.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 31. 31 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Като се стигне дъното, можеш да се оттласнеш и изплуваш успешно!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 32. 32 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  До коментар [#31] от "Ρόδος;":

  Пример?

 33. 33 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Ханс-Вернер Зин (роден на 7 март, 1948)/ на соц го избива/
  На фона на световната икономическа криза, Шин се застъпва за връщане към традицията на ordoliberalism и на ordoliberal икономисти като Валтер Ойкен , Алфред Мюлер Armack , Александър Rüstow , и Лудвиг Ерхард , който твърди, силна държава, трябва да предоставят рамка или икономически ред , вътре в които пазарните сили и свободната пазарна конкуренция може да се развие. [ 20 ] пазари не се регулира сами ( Selbstregulierung ), но са способни на самостоятелно контролирани процеси, ( Selbststeuerung ) вътре в институционалната рамка, предвидена от държавата.
  Противоречия
  На 26 октомври 2008 г. в интервю с Tagesspiegel за финансовата криза през 2008 г. , Шин направи паралел между сегашната криза и Голямата депресия от 1929 г.. По време на интервюто, Шин характеризира германски бизнес мениджъри като изкупителни жертви в настоящата криза, като има предвид, че през 1929 г. евреите бяха хвърлени като изкупителни жертви. [ 29 ] Политиците от Социалдемократическата партия на Германия и Зелената партия , както и епископ Маргот Käßmann , икономист Рудолф Hickel , и на Централния съвет на евреите в Германия рязко разкритикува коментар Зин, като се равнява мениджър критика с преследването на евреите. [ 30 ] По същия начин, на германския федерален кабинет попита Шин разяснение. [ 31 ] за следващия ден, Шин се извини в отворено писмо , като посочва: "По никакъв начин, не искам да кажа да се сравни съдбата на евреите след 1933 г. към сегашното положение на германските мениджъри Такова сравнение би било абсурдно" [ 32 ] от Центъра Симон Визентал в Европа приветства бързия извинение.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Hans-Werner_Sinn

 34. 34 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#20:"stanislavdi"]е, като гледам индустриална Германия не е много обедняла [/quote]

  Лошо гледаш! Доскоро имах 5-6 познати в Германия, сега остана само един и той се премести от Померания в Мюнхен. Другите драснаха в Англия, Норвегия, САЩ и Кувейт. Този от Померания казваше: Тук да взимаш 1000 евро чисти вече е супер, ама с 1000 евро не се живее супер, а с постоянни ограничения!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 35. 35 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Тези които предизвикаха кризата са политиците с неподходящите политики, същите тези политици сега се готвят да задълбочат кризата с безумните си решения.

  Кирил Кирилов
 36. 36 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1753 Весело

  [quote#23:"Цецо"]И за кой по-точно социализъм говориш?[/quote]
  За този на ФЕД.

  По него време е имало само един вид социализъм- познай кой.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 37. 37 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Omnis Omnibus,
  При златен стандарт може да забогатяваш от дефлационнен растеж.Освен това златния стандарт трябва да върви с държавна монобанка.

 38. 38 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#25] от "be_google":

  Защо да работиш за ненужни неща? Какъв е смисълът да си купуваш пералня и хладилник на всеки 3 години, когато те работат без проблеми 15 години? Като си сменяш среден клас кола, напр. Пасат на 4-5 години губиш по 4-5 хил. евро на година, т.е. по 20-25% от заплатата си само да си в крак с другите. това е един работен ден, през който може да си на стадиона, в планината или в механата.
  Защо ти е голяма пенсия, когато всичко на практика ти е безплатно?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 39. 39 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Естествено ,че излизането от кризата няма да е лесно. Кредитите и падежите по ДЦК не са със срок година-две. Ясно , не трябва да бъдат сведени до 0 , но докато не бъде започнат да се намалява размера им инвеститорите няма да се успокоят. Толкова ли е сложно да се проумее.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 40. 40 Профил на петър палчев
  петър палчев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ПОЛОЖЕНИЕТО НИКАК НЕ Е РОЗОВО НО ТАКА СЕ ПОЛУЧАВА КОГАТО СЕ ЖИВЕЕ НА КРЕДИТ.

 41. 41 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1420 Любопитно

  Това е като при едно семейство - теглил си кредити , да речем за 1200 лева, теглил си повече отколкото трябва явно , идва кризата , пада ти заплатата на 1500 да речем. Какво правите:

  а) Теглиш нов кредит на обща стойност 1800 за да рефинансираш старите и отиваш в мола на шопинг
  б) Затягаш коланите докато си върнеш кредитите

  15.02.1989 - 07.02.2018
 42. 42 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1420 Любопитно

  И ако се върнем към примера от пост 41. Вариант а - дава спокойствие и комфорт. Но временно. После ...... После Гърция
  Вариант Б е тежък , гаден , дълъг. Но е спасение 100%

  15.02.1989 - 07.02.2018
 43. 43 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#11] от "stanislavdi":

  И на това ще му дойде времето?

 44. 44 Профил на rossen1967
  rossen1967
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Назначете ДянкоФФ за финансов комисар на ЕС-да стане колега на стринка си Сталинка Георгиева и движението към пропастта ще стане безвъзвратно....

 45. 45 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1753 Весело

  [quote#41:"Karelson"]Какво правите:

  а) Теглиш нов кредит на обща стойност 1800 за да рефинансираш старите и отиваш в мола на шопинг
  б) Затягаш коланите докато си върнеш кредитите [/quote]
  Питай новите братя, какво правят. И...Дянкофф.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 46. 46 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1420 Любопитно

  До коментар [#38] от "др. Иванов":

  Иванов в тоя пост го е казал доста смислено ( да не си трезвен бе човек ? ) - като теглиш кредити от които не е сигурно дали имаш нужда , не защото населението ти умира от глад , а защото искате да сте като немците - тогава , да появяват се пробелми

  15.02.1989 - 07.02.2018
 47. 47 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1420 Любопитно

  До коментар [#45] от "Omnis Omnibus":

  Всеки решава сам , слънце. Хиляди пъти съм казвал ,че демокрацията за едно общество е като за един човек да стане възрастен. Всичко зависи от теб. Можеш да си клошар , можеш да си и милионер. Немците искат да затегнат коланите и да се освободят от бремето на "пазарите" ( т.е. - спекулантите и други безгръбначни) , гърците искат още пари от тях с обещанието да го върнат след 20-30-50 години

  15.02.1989 - 07.02.2018
 48. 48 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#10] от "devdimi": ЗА

 49. 49 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#32] от "xmm":

  Аз,преди три гидини.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 50. 50 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 488 Весело

  Дам, предъвкваме пак старите неща, пак паника и още prophets of doom...Booooring!

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 51. 51 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#49] от "Ρόδος;":

  Да,но сам.Или с близките си.

 52. 52 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#10] от "devdimi":Препоръчвате бързо и шоково изваждане на Гърция от зоната.Нея ли имате предвид като препоръчвате да се "реже всичко гнило" и да се започне от ново.Поне на мен не ми става ясно под "всичко гнило" Гърция ли имате предвид?Защото и други държави попадат в това "всичко гнило"пр.Испания.А нас в коя група ни поставяте?А Румъния,Унгария,следва и Италия?

 53. 53 Профил на Спиро
  Спиро
  Рейтинг: 8 Весело

  Драскачите от "Дневник" отново демонстрират невежеството си!
  "ЕВЕНТОАЛНО" !!!!

 54. 54 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Живото е сурав и щурав,
  а Икономиката - икономична, като тя при това е дело на всеки !

  Това е моят коментар по темата, о, да.

  Глейте си бизнеса( в добрия смисъл на израза ! ) и търсете Възможностите, сиреч работете за излизане от кризата !

  Cheerz !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 55. 55 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Весело

  До коментар [#54] от "SeoKungFu":

  ...сурав и кУрав.....

 56. 56 Профил на Mr.Ts
  Mr.Ts
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Тия гърци е***а мамата на Европа! Вън Гърция от ЕС по най-бързия начин, и съюза ще се спаси!

  Има ли в световната история дори една страна, просперирала под влиянието на Северна Азия? Не? Ами ето колко ги е грижа за България тези, лижещи подметките и!
 57. 57 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#55] от "dobrich":

  Yeah, това е моя лична преработка, известен ни е тоз оригинал сурав

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 58. 58 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  [quote#54:"SeoKungFu"] Икономиката - икономична, като тя при това е дело на всеки ! [/quote]
  Този лозунг не се отнася за капиталистическата косуматорска икономика, за съжаления. И няма как- без увеличаването на консуматорството няма растеж.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 59. 59 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#52:"molesan2"]Препоръчвте бързо и шоково изваждане на Гърция от зоната.[/quote]

  Пропуснал е "и с шутове"!

  Испания е държава, а Гърция не е! Затова Испания, Португалия, Италия ще се оправят, но Гърция няма. Единствения начин Гърция да се оправи е назначаването на управление от вън и отмяна на всички гръцки закони и замяната им с приети от нарочен съвет избран от ЕП. Чак тогава идват икономическите мерки.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 60. 60 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  [quote#47:"Karelson"]Всеки решава сам[/quote]
  Обществени проблеми не се решават с лични действия, мой човек. Тези мантри, "всеки решава сам за себе си", вече не вървят. Гермаците ВИНАГИ са били по- пестеливи и по- послушни, но и това няма да ги спаси, защото проблемът е СИСТЕМЕН.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 61. 61 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Европа ще излезне от кризата много лесно като забрави катализма.И се върне към Националсоциализма

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 62. 62 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 747 Весело

  За да стане работата,лихвите по депозитите трябва да са 0,05% годишно.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 63. 63 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  [quote#60:"Omnis Omnibus"]Обществени проблеми не се решават с лични действия, мой човек.[/quote]

  Офффф тая вечер ще те отсвиря много от рано , понеже нямам нерви за глупостите ти. Под всеки решава сам имам предвид всяко общество , всяко семейство или всеки човек. Ако става дума за 1 човек какво да прави - той си решава. Немците са зависими от гръцките глупости , понеже и те натвориха не малко. Немския дълг е към 110% от БВП ,а годишните плащанията към него са в размер на 1.5% от БВП ( не съм сигурен дали това е точната цифра , но 100% е много близка). Тоест далеч при тях положението не е розово. Дадох ги за пример , понеже са далеч от гръцките плащания в размер на 10% ( реално не платими) от БВП и дълг от 170% от БВП.

  Ако искаш да видиш стабилна държава виж Естония - 0.15% (пак не съм 100% сигурен за цифрата) от БВП отива за плащания по дългове и задлъжнялост в размер на 10-тина процента от БВП. Да при една евентуална криза и те ще го отнесат , но много , много , много по-леко и реално нищо не може да им катурне икономиката. Понеже САМИ са си взели правилните решения

  15.02.1989 - 07.02.2018
 64. 64 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1420 Любопитно

  До коментар [#62] от "From Bulgaristan":

  и 0.000000000000000000000000000000001% кредитите трябва да се връщат. Като вземеш повече от доходите е*аваш майката на ситуацията

  15.02.1989 - 07.02.2018
 65. 65 Профил на 4i4ok
  4i4ok
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На ЕВРОПАТА нова война не и требе..
  Стигат и десетината платени и "знаещи" икономисти от този форум.

 66. 66 Профил на latinka_
  latinka_
  Рейтинг: 434 Любопитно

  [quote#35:"Кирил Кирилов"]Тези които предизвикаха кризата са политиците с неподходящите политики, същите тези политици сега се готвят да задълбочат кризата с безумните си решения.[/quote]

  Безумни са за нас, но някой някъде всичко е планирал и липсата на ред е провокирал.

  Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
 67. 67 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#64] от "Karelson":

  Да си правят сметката,ако не в десетката-без вазелин!!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 68. 68 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Несигурност, генерираща несигурност, генерираща несигурност...

 69. 69 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1341 Весело

  След като прочетох внимателно всички мнения, достигнах до великото си откритие, което ще донесе нова ера в икономическото развитие на Европа: Повикайте Иван Костов. Просто няма друга алтернатива за спасение! Той ще ги оправи всички, които не са внимавали в час, калпазани такива! Дянков, за теб не се отнася, много е сложна тази материя за теб, имаш свободен час))))))

 70. 70 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Весело

  Активността на икономиките в Европа се е забавила с рекордно за последните 3 години темпо и дори в Германия доверието на бизнеса рязко се е влошило с надигането на втората вълна на дълговата криза и очакван шоков ефект от евентуалното напускане на Гърция ?
  Nil mirari, nil indignari, sed intellegere - На нищо да не се учудваш, от нищо да не се възмущаваш, а да се стараеш да разбереш.

  Икономиката на Европа бързо потъва към нова рецесия ?
  Nihil (nil) novi sub sole - Нищо ново под слънцето. Nil permanent sub sole - Нищо не е вечно под слънцето.

 71. 71 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  [quote#63:"Karelson"]Под всеки решава сам имам предвид всяко общество , всяко семейство или всеки човек. [/quote]
  Да, де. Щом искаш- приключваме само с един въпрос: Глобалното затопляне може ли да се реши от едно общество/семейство/човек? Същото се отнася и за Германия.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 72. 72 Профил на latinka_
  latinka_
  Рейтинг: 434 Любопитно

  [quote#65:"4i4ok"]На ЕВРОПАТА нова война не и требе..
  Стигат и десетината платени и "знаещи" икономисти от този форум.[/quote]
  Напротив една война е изход от криза:
  Подводница се доближава и в залива остава.
  Събира се осморка и тайно преговаря.За пред света усмихнато се договаря.Страните се събират и за мира си дискутират.
  За еврото с кратка реч Меркел отново е забъркала гювеч.Решението е взето – Гърция отива в небитието.Стига сме наливали пари за ялови кози.
  Оланд се усмихва – французите го гледат и притихват.
  Камерън в своя стан гони всеки хулиган.
  Медведев – Путин го изпрати, мира в Русия няма да разклати.
  Обама – уж любезен домакин, иска той надмощие, но прикрива си немощие в страната си с недоволните да се оправи, гони ги зад високите огради.
  Японският човек на срещата е като лед.Изтръпнал след нещастното цунами, прави за късмета оригами.
  Монти не желае Европа в този вид. Италия отново е в тупик.Скритите резерви скъсаха му нерви.Как с малкото финанси на Камората да прави реверанси.
  Канада с имигрантите си трудно се оправя, търси как да ги намаля.
  Решено е – ще бумнат те Иран, да сложат край на ядрения стан.Осем посветени ще използват Израел за свойта цел.Не разрешават на Иран да произвежда ядрения си уран.Очаква се таран.

  Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
 73. 73 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1420 Любопитно

  До коментар [#71] от "Omnis Omnibus":


  [quote#71:"Omnis Omnibus"]Същото се отнася и за Германия.[/quote]

  А за Естония отнася ли се ? Или те са твърде на север

  15.02.1989 - 07.02.2018
 74. 74 Профил на 4i4ok
  4i4ok
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Бачкане му е майката. И никакви пари в банките.
  Имам банкнота от 3.00 /три/ лева от 1939 - та година.

 75. 75 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Значи декември и февруари.2012 г ЕЦБ са вкарали(напечатали) 1 трлн евро и точно в този период цените подскочиха с около 10-тина процента. Включително и на чужди продукти, внасяни или произвеждани от чужди фирми в България.

 76. 76 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Неофициално Еврозоната е в рецесия(може би и ЕС също). Не е официално понеже се дадоха неверни предварителни данни, които вероятно ще бъдат коригирани. Ситоацията е много лоша заради свиването на бюджетния дифицит във време на криза, но това трудно може да се обясни на разни шизофренички, шперцове, и латинопартизани...

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 77. 77 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  [quote#73:"Karelson"]А за Естония отнася ли се ? Или те са твърде на север[/quote]
  Исках да кажа, че системен проблем не може да се реши само с действията на някоя държава принадлежаща към системата- ако и да е Германия.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 78. 78 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Икономиката на Европа бързо потъва към нова рецесия???
  Интересно защо тогава тази вечер основните борси на ЕЗ - Берлин, Париж, Милано, Мадрид - затварят с над 1% прираст?

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 79. 79 Профил на 4i4ok
  4i4ok
  Рейтинг: 434 Неутрално

  aron25/69/
  А бе като требе, ке го повикаме.
  Но веке нема нищо за продан/нема далавера,/Той успешно продаде всичко що можеше./ОСПЕШНО т.е. УСМЕШНО/
  Истината е друга:БРАВО ДЯНКОВ,БРАВО СИМЕОНЕ!!!
  /Ей,ти,мадридският.Не се отнася за тебе./

 80. 80 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  По-точно е да се каже, че в Европа се извършва дълбока трансформация и част от традиционно печеливши браншове изчезват от икономическата карта на Европа.
  Много, страшно много хора в Европа ги чакат трудни времена.
  Колкото по-скоро се осъзнаят и адаптират къмм новите реалности, толкова по-бързо ще се получи така чаканият ръст.

 81. 81 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  [quote#65:"4i4ok"]На ЕВРОПАТА нова война не и требе..
  Стигат и десетината платени и "знаещи" икономисти от този форум. [/quote]

  Не само във форума- почти всички икономисти са виновни за сегашното положение!

  http://vimeo.com/38091481

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 82. 82 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 890 Любопитно

  До коментар [#80] от "k_":Спасението на Европа,както винаги ,се нарича САЩ,властелинът на света.По най-бързият начин еврото трябва да се върже за цар долар,или още по-добре направо да се замени с Долара!

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 83. 83 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1753 Весело

  [quote#78:"Анализатор"]Икоомиката на Европа бързо потъва към нова рецесия???
  Интересно защо тогава тази вечер основните борси на ЕЗ - Берлин, Париж, Милано, Мадрид - затварят с над 1% прираст? [/quote]
  Ами ако утре имат -1%?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 84. 84 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  [quote#78:"Анализатор"]Икоомиката на Европа бързо потъва към нова рецесия???
  Интересно защо тогава тази вечер основните борси на ЕЗ - Берлин, Париж, Милано, Мадрид - затварят с над 1% прираст? [/quote]


  И още нещо - Ауди са продали с 0.3% повече автомобили през Април. Нещо не се вързва с теориите им, нали?

  In debt we trust
 85. 85 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  До коментар [#82] от "Аксел":
  Та да ни виснат 40-те млн американци на купони за храна да сипваме и на тяхните копанки.

 86. 86 Профил на anonimennice
  anonimennice
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Каква ирония - 67 години след Втората Световна Война - Германия "спасява" Европа.

 87. 87 Профил на 4i4ok
  4i4ok
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Omnis Omnibus
  Тънка ирония.Харесва ми.

 88. 88
  ****

  Мненията на потребителя Zlodeyski бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 89. 89 Профил на 4i4ok
  4i4ok
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Латинке.Латинке../72/
  Като поезия:слабо
  Като хумор:слабо
  Като политика:слабо
  Като идея-не лошо
  А иначе:просто бълвоч!

 90. 90 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В този форум има хора,които влизат,за да гласуват-да удрят плюсове или минуси.Попитах в пост 52 участник във форума за разяснение и масово последваха минуси!!!Гласувате за невежеството ми.Безспорно едно невежество винаги трябва да се оценява с минуси.Но аз молех участника за разяснение дали разбира само Гърция като гнилото,което трябва да се реже и да се започне на чисто.

 91. 91 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  Царят е гол ???? С глинени крачета ........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 92. 92 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Сума ти икономиста назоваха истинския проблем - скъпите горива висящи на врата на икономиките като воденичен камък.
  Движението ще е от криза в криза и никой няма да може да си обяснява защо така се получава.
  Ами то всички ресурси са свръхскъпи.
  Труда - в ЕС със профсъюзите си и минималните си заплати от €2,500? Наеми от по €500 за некви кемезарници бивши панелки.
  Ипотеки от по €1,500,000 за къща с декар и половина място?
  Това не са нормални положения, не са нормални цени и имотния балон има още мнооооооого да спада в ЕС.
  И само помислете - тая рецесия е без ЕС да прави съществени разходи за отбрана.
  В една друга тема един пич ми вика - ми АВВ са огоромен концерн който е много стабилен. Да ама по времето на коком тия бяха на мишката отзад, а сега изнесоха цялото производство на инсталации в Китай където машинно се произвеждат едно 60% от стоките масово потребление в ЕС и САЩ. Ми това е малкоумно геостратегическо решение на либерастката Европа, нищо че в корпоративен аспект е перфектно! Турция е в същия хал - набълбукала се е с кредити които е вложила в машини и средства на производство. Производство което следва да задоволява западния вкус и апетит на богатите европейци. Които, оказва се са все по-малко богати и съгласни да се разделят с парите си за да финансират едно кухо потребление на никому непотребни глупости.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 93. 93 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Ако се чете тази статия от някой лаик,той ще се помисли,че едва ли не идва краят на света!!!!Но истината е следната и тя е,че Европа се дели на богат Север/който се представя като цяло много добре в тази ситуация и се държи на повърхността/ и беден и крадлив Юг ,където всичко върви надолу, защото местните икономики не функционират добре,потънали са в корупция и дългове!Така,че според мене нещата не трябва да се представят обобщаващо за целия ЕС,а по региони и тогава ще се види огромната разлика между Севера и Юга!

 94. 94 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Любопитно

  До коментар [#74] от "4i4ok":
  http://detstvoto.net/uploads/posts/2008-03/1206100154_20leva-1974_b.jpg
  надписа върху старите социалистически левчета – “Банкнотата е обезпечена със злато и всички активи на банката” . Днес обаче златото го няма, има само банкноти.
  Животът ви е обезпечен с хартийки и всички негативи на кризата! Днес този надпис липсва върху която и да е банкнота, не само левчета, но и долари, и евро. С какво са обезпечени днешните банкноти? С вяра! Ако не вярвате погледнете надписа върху новите американски долари. Върху гърбът на всяка една банкнота, независимо от номинала и пише ” In God We Trust”, демек – В Бога ние вярваме. Явно там са по религиозни, отколкото в Европа, защото на еврото и това не пише. Днешните банкноти дефакто нямат никакво обезпечение, те постоянно менят стойноста си и съответно покупателната си способност. Докато банкнотите бяха обезпечени със злато се предполагаше, че в банката има толкова злато, колкото банкноти има пуснати в обръщение. Днес обаче златото го няма, има само банкноти. Къде е златото?

 95. 95 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  [quote#94:"latcho59"]Банкнотат е обезпечена със злато и всички активи на банката” . Днес обаче златото го няма, има само банкноти. [/quote]
  Даже и банкноти няма милиардите са виртуални и са цифровизирани в нечии сървъри !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 96. 96 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#1] от "Omnis Omnibus":

  Искаш да кажеш комунизъм ли.

 97. 97 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Активността на икономиките в Европа се е забавила с рекордно за последните 3 години ---Прочетете циклите на Кондратиев -- още през 1930 предвиди воина в европа 2013-20 15 тои не е ясновидец а икономист --

 98. 98 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#92] от "Десен":

  Докато едни страни се набълбукват с кредити и увеличават бюджетните си дефицити до невъзвръщаеми нива, с цел да стимулират потреблението (демек купуването на ненужните според теб неща, които увеличават още повече търговския дефицит), като сащ например, турция влага в реално производство, с което ще си изплати без проблеми кредитите. Ако европа обеднее, турция или ще изнася другаде, или ще почне да работи за увеличаване на вътрешното си потребление. Проблема е какво правят страните като сащ и франция дето искат да се набълбукат с още кредити, без реално тези кредити да се влагат в повишаване на производителността, производствени мощности и т.н. а се влагат в нови айподи и китайски плазми, или кредити за коли и къщи.

  А за ABB, много ясно че ще са в китай, и siemens са в китай, и GE, и applied material, и UTC, в китай в момента ABB строят HVDC далекопроводи по над 1000км на стойност десетки милиарди, в същото време в германия от сума ти време се говори как не могат да закарат тока от северна германия до бавария, където ще закриват атомни централи, защото далекопроводите не се харесвали на зелените (трябвало да се изсичат гори). Какво било по времето на коком никой не го интересува, то и китай изнасяха само HB моливи и клечки за китайско тогава, ама малко са се променили нещата. Китай в момента е америка в края на 20ти век, когато са построени empire state и първата електроцентрала на ниагарския водопад. Европа и америка с регулациите и правилата на труда прогониха всичките си производители в китай, не са ти виновни корпорациите че отиват там, те отиват където са парите и поръчките. Либерастка европа не се е събрала да реши да изнесе всичко в китай, решенията на европа принудиха производствата да се изнесат. Във франция пежо не могат да затворят завод вече втора година, имат свръхкапацитет, обаче не може да уволняват хора. Опел имат 1 млн коли свръхкапацитет, но не може да уволняват, не може да намалят заплати, вече над 50% от продажбите и печалбите на BMW, mercedes, АУДИ, VW, GM и т.н. идват от китай, и няма изгледи това да се промени, след като няма да стане по-лесно да се произвежда в западна европа.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 99. 99 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#92] от "Десен":

  като говориш за скъпите горива, галон бензин в САЩ преди 60-70 години е струвал сребърен четвърт долар. Днес среброто в същия долар струва $5, което ти купува в САЩ галон и малко отгоре. Така че не горивата поскъпват, долара се обезценява, еврото го следва, както япония държи 20 години йената да не избяга, че да на изчезне износа. Въпреки че и там имаше съобщения че хонда изнася производства в тайланд заради скъпата йена.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 100. 100 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 758 Неутрално

  *края на 19ти век имах предвид, въпреки че изглежда empire state е строена през 30те...

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK