Икономиката на Европа бързо потъва към нова рецесия

Икономиката на Европа бързо потъва към нова рецесия

© ReutersАктивността на икономиките в Европа се е забавила с рекордно за последните 3 години темпо и дори в Германия доверието на бизнеса рязко се е влошило с надигането на втората вълна на дълговата криза и очакван шоков ефект от евентуалното напускане на Гърция. 


Това сочат няколко проучвания на настроенията в бизнес средите и официални данни, разпространени в четвъртък. Те засилват натиска за някакъв нов и по-агресивен подход за борба с кризата от страна на Европейската централна банка, коментира "Файненшъл таймс". 


Според националната статистика във Великобритания - най-голямата икономика в ЕС извън еврозоната, потъва в повторна рецесия по-бързо от очакваното. Корекцията на отчета за първотото тримечесие е от 0.2% на 0.3% свиване, защото строителството е намаляло с 4.8%, а услугите са нараснали с анемичните 0.1% в периода януари-март. 
Също в четвъртък банковата група HSBC разпространи предварителни данни, сочещи ,че седми пореден месец се забавя и китайското производство. 


Индексите, отчитащи настроенията на търговските директори на предприятията (PMI - Purchasing Managers Index - измерва бизнес активността по данни на мениджърите по доставките) в еврозоната, показват, че през май икономическата активност се е свила най-бързо от юни 2009г. насам. Забавянето е особено остро в току-що избралата социалистически курс Франция. Сборният PMI, покриващ производството и услугите в еврозоната, се е понижил от 46.7 през април на 45.9 през май (всички данни под 50 пункта отчитат свиване на активността). 


Икономиката на Европа бързо потъва към нова рецесия

© Reuters


Но и в Германия базираният в Мюнхен институт за икономически анализи Ifo отчита, че индексът на бизнес доверието е намалял от 109.9 през април до 106.9 през май до най-ниското ниво от ноември насам. Това е най-сериозното месечно понижаване на индекса от миналия август насам, но иначе е най-голямото от края на 2008г., когато глобалната икономика се съвземаше от удара, причинен от рухването на инвестиционната банка Lehman Brothers, повлякло американската и световната финансова система. 


Засега еврозоната формално не е в техническа рецесия - състояние, определяна от две последователни тримесечия на негативен растеж. Ръстът в Германия успя да компенсира потъването извън нея и сборният резултат беше нулев ръст на еврозоната. 


Според данни на Markit последните PMI данни сочат, че второто тримесечие ще отчете свиване на БВП от 0.5%, което означава, че проблемите на европейската периферия повличат надолу големите икономики на Германия и Франция. Германският PMI е намалял от 50.5 на 49.6 пункта, но във Франция свиването е от 45.9 на 44.7.


Повтиняващото евро сякаш дава надежди за стимулиране на растежа на износа, но днешните данни по-скоро сочат, че ЕЦБ ще намали основния лихвен процент от 1% и е все по-вероятно да започне трета вълна от отпускане на неограчинени по обем 3-годишни кредити за стабилизиране на европейските банки. Предишните две операции през декември и февруари инжектираха системата с над 1 трилион евро., но ефектът се оказа само временен.


Любопитно разминаване се отчита във Великобритания, където според Алън Кларк, икономист от Scotia Capital, статистиката потвърждава, че икономиката е в рецесия, а в същото време се увеличава броят на заетите, растат частните инвестиции и правителствените разходи. В управляващата коалиция кипи спор дали трябва да се продължи с анкитрикризисните съкращения или пък прогнозите на статистиката за БВП са прекалено песимистични.


Икономиката на Европа бързо потъва към нова рецесия

© Reuters


Този дебат е по-скоро за вътрешната политика, докато в момента отрицателното въздействие върху британската икономика идва от еврозоната. Анализатори, цитирани от "Файненшъл таймс", смятат, че предстои подобряване, но преди това ще има лоши новини, свиване на доходите на домакинствата, повишаване на инфлацията и немощен ръст на заплащането. 


Същите разнопосочни сигнали идват от Германия - данните потвърдиха в четвъртък, че икономиката й е нараснала с 0.5% през първото тримесечие и в същото време през май бизнес оптимизмът бързо се е охладил. Силният износ в трети страни и солидното вътрешно потребление, но "гръцкият" фактор попарва всичко това. 


"Германският бизнес се събуди за реалността: острови на щастието може и да съществуват, но изолирани икономически острови в еврозоната - едва ли", казва пред Reuters икономистът от ING Карстен Бржецки. "През последните няколко месеца изглежда индексът на Ifo рисуваше прекалено розова картина. Днес Ifo коригира тази картина към едно голямо гмурване." 


Reuters припомня, че индексът отразява мнението на около 7000 компании и че данните от четвъртък са се оказали по-лоши и от най-консервативните прогнози за май. 


"Да, вярно е, че виждаме известна слабост, но би било грешно да бием погребална камбана за германската икономика или да правим остри негативни коментари", казва Андреас Реес от Unicredit.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK