Строежът на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" щял да отнеме 12-15 г.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 402 Весело

  охооо, то до тогава я сме живи, я не...

 2. 2 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Бавно и крадливо ще го строят. Накрая да не излезе на половина на Белене, като се тегли чертата.

 3. 3 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Съвет на директорите на АЕЦ „Козлодуй” – Граждани за европейско разграбване на България (ГЕРБ).

  Преди няколко дни беше сменен Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД. Нека се опитаме да разберем неговия състав.

  Визитките са взети от официалният сайт на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД.

  Марина Армутлиева
  Председател на Съвета на директорите

  Марина Армутлиева е родена на 21 август 1984 г. в гр. София. През 2009 г. се дипломира като бакалавър в Нов български университет, специалност "Екология и опазване на околната среда", а от 2011 г. е магистър по същата специалност от Минно-геоложкия университет. Марина Армутлиева е работила в няколко компании като консултант и експерт в областта на околната среда и на системи за управление (ISO), както и в Министерството на околната среда и водите като експерт по качество на горивата и транспорта. От 1 юли 2011 г. до 25 март 2012 г. е съветник в политическия кабинет на министъра на икономиката, енергетиката и туризма.
  От 26 март 2012 г. е началник на политическия кабинет на министър Делян Добрев.
  Говори английски и немски език.

  През 2011 г. се дипломира и за по-малко от една година успява да смени „няколко компании и едно министерство”!!! Натрупва безценен „опит”, който сега прилага в качеството си на Председател на Съвета на директорите!!! Изглежда България, а не САЩ е страната на неограничените възможности? Google.com не си спомня нищо за нея, преди да влезе в министерството на енергетиката!?

  Валентин Николов
  Член на Съвета на директорите и Изпълнителен директор

  Валентин Николов е роден през 1971 г. През 1995 г. завършва Технически университет – София, като магистър в областта на машиностроенето и двигателите с вътрешно горене. Николов е и магистър по финансов мениджмънт, СА "Димитър Ценов" – гр. Свищов. Специализирал е "Политически мениджмънт" в Летния университет в Страсбург и в Нов български университет. Притежава диплома за вътрешен одитор от MOODY International. Валентин Николов има дългогодишен опит в областта на мениджмънта, маркетинга и рекламата.
  От 2011 г. е заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси в 41-о Народно събрание.
  На 23 март 2012 г. е избран за заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма.
  Говори английски и руски език.

  „Валентин Николов има дългогодишен опит в областта на мениджмънта, маркетинга и рекламата.” Може и наистина да има, но ние няма как да проверим, защото и тук биографите са забравили да споменат имена на фирми и компании, а филма „Вервайте ми!” вече сме го гледали. Няма да се ровя в Google.com, защото не един и два форума в нета шушукаха, че най-голямото мубизнес постижение е било като доставчик на детски градини, по черноморието. По сравнение с шефката това направо си е огромен опит.

  Владимир Уручев
  Член на Съвета на директорите

  Владимир Уручев е роден на 1 октомври 1954 г. в с. Буково, Смолянско. През 1981 г. завършва Московския енергетически институт със специалност “Атомни електростанции и установки”. Придобива квалификация по бизнес организация и мениджмънт в Стопанска академия “Д. А. Ценов” през 2003 г.
  Започва работа в АЕЦ “Козлодуй” през 1981 г. като оператор на реактор. Последователно заема длъжностите: дежурен на атомен енергиен блок и главен дежурен на АЕЦ (1984 г. – 1994 г.); главен експерт техническа експлоатация, ръководител на направление “Инженерно осигуряване” и ръководител на направление “Експлоатация” (1994 г. – 2000 г.). От 2000 г. до 2007 г. е главен инженер на 1-4 блок.
  Завършил е различни квалификационни курсове към Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) и Световната асоциация на ядрените оператори (WANO) – в Таежон (Южна Корея); Арагон, Илинойс (САЩ); Мадрид (Испания) и Севастопол (Украйна).
  Участвал е в мисии на МААЕ и в партньорски проверки на WANO в АЕЦ “Фламанвил” (Франция), АЕЦ “Дая Бей” (Китай), АЕЦ “Мецамор” (Армения), Ленинградска АЕЦ (Русия), АЕЦ “Кола” – Мурманск (Русия).
  От м. юни 2007 г. е депутат от страна на България в Европейския парламент.
  Владее руски и английски език.

  Нека разгледаме по-подробно само една малка част от тази „преливаща” от опит визитка., а именно: „От 2000 г. до 2007 г. е главен инженер на 1-4 блок.”

  Какво се случва през този период? Нека си спомним!
  31 декември 2002 г. Окончателно и безвъзвратно са спрени от експлоатация блокове 1 и 2 на АЕЦ „Козлодуй”. Вече със сигурност се знае, че на 31 декември 2006 г. същата съдба ще сполети и блокове 3 и 4.
  В близките месеци след това. Уручев е унил. Работата му е намаляла на половина. От 4 блока са му останали само 2, а перспективата е скоро да се прости и с тях. Трябва спешно да се предприеме нещо! Но какво? И той, най-вероятно далеч не без „приятелска” помощ, решава да се захване с ... шоубизнес! Защо един действащ инженер ще се занимава с шоубизнес ли? По две много прости причини. Първо той е чул, че след военната индустрия шоубизнеса в САЩ е втората по доходност. И понеже той така или иначе си е във военната индустрия, с действащите 3-ти и 4-ти блокове, защо да не компенсира загубите си от спрените 1-ви и 2-ри. И второ, характера на шоуто с което възнамерява да се занимава ще бъде такова, че да внушава, както на зрителите, така и на самият него надежда, че може да спаси обречените блокове 3 и 4. Пък кой знае? Може номерът и да мина? Така Уручев, пак не без „приятелска” намеса решава да продуцира реалити шоу наречено„Спасяването на блокове 3 и 4”. За целта си гласуват бюджет от минимум 300 милиона щатски долара (По курса на долара преди 10 години това прави над 600 милиона лева.). Схемата е много проста. Ролята на BigBrother, според родния сценарий, е отредена на ЕК в Брюксел, от когото/която ще зависи дали да промени или не мнението си за спирането на обречените вече два блока. Ще се „снимат епизоди”, в които ще се изобразяват „инвестиции за повишаване на безопасността на мощностите”. Те ще се сменят с епизоди, в които родни и международни „експерти” ще убеждават публиката, че от блокове 3 и 4 в АЕЦ „Козлодуй” по-добри няма в целия свят. Не на последно място ще се появяват и картинки с родни „политици”, които по подобие на Бай Ганя ще се бият в гърдите и ще реват: „АЕЦ – Булгар, АЕЦ – Булгар!” За разнобразие, от време на време ще се появява и самият BigBrother, клатейки сърдито глава и мръщейки се да мърмори: „Тази работа няма да я бъде!” Бюджета на шоуто ще се покрие от джоба на зрителя, чрез поскъпване на цената на тока. Ролята на глав-инженер-продуцента Владимир Уручев е да разпределя частите от бюджета за различните епизоди. Речено, сторено. Реалити шоуто стартира.
  В следващите години. Сапунката „Спасяването на блокове 3 и 4” натрапчиво се насажда на българския зрител, за да се оправдае отпуснатия бюджет. За целта много добре са „мотивирани” болшинството национални и регионални медии. Особенно запомнящ се е един от епизодите на реалити формата. Главен герой в него е тогавашния кмет на София и бъдещ премиер на България Бойко Борисов. В една от сценките на спектакъла, в отговор на журналистическо питане, как ще пусне спрените блокове, той заявая, че ако е нужно ще седне, ще изучи ядрения синтез и собственоръчно ще ги пусне. Нищожна подробност е, че принципа на работа на реакторите в Козлодуй е точно обратния на ядрения синтез, а именно – верижна реакция на деление на тежки ядра. Но нали за това е шоуто? Майтап да става. А иначе не е изключено, зад кадър, той да си е поискал и стипендия, за обучението по ядрен синтез и даже да я е получил. Това е напълно възможно, с оглед на последвалите събития. Какви събития ли? Наближаването на края на 2006-та година.
  3 декември 2006 г. Всички очакват Бойко Борисов да покаже диплома за висше образование по специалността „Ядрен синтез” и по този начин да умилостиви BigBrother за удължаване на живота на блокове 3 и 4, но вместо това се случва нещо съвсем друго. На 3-ти декември 2006 г. е основана партията „Граждани за европейско развитие на България” чийто неформален лидер е той самият. И понеже партиите се правят с пари, та за това и реших, че е внесъл своя дял от стипендията си. Но може и да бъркам? Последвалие събития ще потвърдят или пък ще отхвърлят това предположение.
  31 декември 2006 г. 28 дни след създаването на ПП ГЕРБ блокове 3 и 4 все пак окончателно са спрени, така както е било договорено и както никой не се е съмнявал, че ще стане. Реалити формата „Спасяването на блокове 3 и 4” спира, парите са „усвоени”. Нито една стотинка от стотиците милиони „инвестирани” лева не се възвръща. На никого не е потърсена отговорност за тези пари, нито пък някой може със сигурност да каже, за какво и в какви направления са били похарчени толкова много средства.
  1 януари 2007 г. България е приета за член на ЕС!
  20 май 2007 г. В България за първи път се провеждат избори за членове на Европейския парламент. Под №3 в листата на ПП ГЕРБ за такъв е избран г-н Владимир Уручев. До този момент той няма нито един ден стаж и опит като политик. За сметка на това има огромен опит в безотчетно „усвояване” на огромни средства! На никой не му прави впечатление, че един доказано провален инженер-продуцент е станал политик от европейски ранг!?

  В наши дни.

  Вестник „Дневник”, 21 апр 2012

  Над 250 милиона евро ще струва удължаването на живота на блоковете в АЕЦ "Козлодуй"

  Вестник „Дневник”, 7 май 2012

  Директорът на АЕЦ "Козлодуй" е освободен, поста поема зам.-министър Валентин Николов

  „С решение на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг от 7 май е освободен изпълнителният директор на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД Александър Николов, съобщиха от Министерството на икономиката. Неговото място ще заеме заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов.”

  В този материал на вестника не става дума за смяна на Съвета на директорите и кои ще бъдат новите му членове. Чак след около седмица много малко медии, между другото, съобщават новината за новия състав на Съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй”. Вместо това болшинството национални медии много шумно съобщиха, че г-н Владимир Уручев ще бъде съветник на новият изпълнителен директор, но в същото време премълчаваха, че той става и член на Съвета на директорите. Ей така! Просто са пропуснали.

  Уручев прекрасно знае, че няма как проектния ресурс (живот) на блокове 5 и 6 да е 30 години, какъвто беше той на малките блокове, чийто главен инженер е бил. Защото блокове от 1 до 4 са поколение от 60-те години, а блокове 5 и 6 - от 80-те. Освен че проектният им ресурс е 40 години, преди по-малко от 10 години бяха похарчени други едни 500 милиона евро, за „модернизацията” на блокове 5 и 6 и удължаване на живота им от 40 на 55 години. И това г-н Уручев прекрасно знае. Това го знаят и болшинството национално отговорни медии, които в продължение на години рекламираха „безпрецедентната модернизация” на блокове 5 и 6, а сега всички ги е обхванала амнезия. Пак никоя една от тези медии няма да попита, защо вместо на г-н Уручев да му се търси сметка за безконтролното харчене на 600 милиона лева (в периода 2002-2006 години), сега му се възлага да похарчи едни други минимум 500 милиона лева, без да има абсолютно никакво основание и причина за това. И пак не само няма да му се търси сметка, но скоро се очаква да бъде преизбран за трети мандат в ЕП.

  Както сигурно се досещата г-н Уручев сега ще „продуцира”, пак с вашите пари, ново реалити, което ще се казва „Удължаване живота на блокове 5 и 6”. Медиите отново ще бъдат достатъчно „мотивирани и отговорни”, за да ви държат в течение на развитието на сагата. А за вас остава единствената надежда, че докато гледате кадри от новото реалити поне за мигове ще забравяте, че още дълго ще продължавате да сте граждани на най-бедната и най корумпираната страна-членка на ЕС, а също така и в топ 10 на най-нещасатните нации в света.

  Приятно гледане!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 4. 4 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Консултанта по строежа на БеляНЕ естествено ще хвърля кал и обвинения по правителството. А платените червени драскачи тук ще използват случая и те да повият на умрело.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  " е преценено, че голямата концентрация на мощности на едно място ще затрудни електроенергийната система"

  >>> Никопол-Козлодуй е 110 км по въздушна линия, като и двете са на края на територията и в района между тях съществени консуматори липсват! Ако на това му се вика деконцентрация, здраве му кажи!

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 6. 6 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  Цитат:"Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" може да се построи най-рано след 12 до 15 години и ще струва толкова, колкото би струвало изграждането на двата блока на АЕЦ "Белене"

  САМО това изречение ми е достатъчно за да преценя какъв "експерт" е този господин от "Риск инженеринг" Райко Дачев.

  Аман от самозвани експерти, които разбират само от СОБСТВЕНИТЕ си ИНТЕРЕСИ!

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Грешка, Белене-Козлодуй е 140 км, малко повече

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 8. 8 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  След 15 години Германия прогнозира 40% от електроенергията и да идва от възобновяеми източници- слънце и вятър.

  За тия дето сън не спят да бъдем 'ядрена сила' да ходят те да живеят до ядрена електроцентрала или ядрено сметище. Много е яко, ама да не ти е на главата.

 9. 9 Профил на Ivan Kovashki
  Ivan Kovashki
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Ами какво друго да кажат от "Риск Инженеринг" (Б.Манчев), след като им пресъхна далаверата с АЕЦ "Белене"...
  Не са се примирили още, явно.

 10. 10 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Дотук сметката за проваленият експеримент в Белене и стартиращия в Козлодуй се плаща от данъкоплатеца и краен клиент на НЕК.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 11. 11 Профил на vnn
  vnn
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#8] от "Трезвен":

  Без да защитавам АЕЦ през тия 15 години Германия ще инвестира милиарди евро за нова ел.мрежа и ще купува ток от френските АЕЦ-ове защото да си локомотива на европа се изисква много,ама много енергия.

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Учудващо лесно изглежда ...те докато я постоят и морското равнище ще се вдигне за 30 метра от топенето на полярните ледове за това може би е най-добре да вземат 500 милиарда заеми за нови енергийни мощности и да фиксират дата към 2060-2070г.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#8] от "Трезвен":
  Глупости! Немците ще купуват ток от съседните страни

 14. 14 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Абе по-важното, че веке сме покрили непостроения седмия блок в АЕЦ "Козлодуй" с НАТОвски щит . Ииии...неНАТОвския враг да трепери ! То, построяването, си е НЕКВА малка подробност.

 15. 15 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Гьолът" в Белене както го нарече "експертът по ядрена енергетика" Боко е най-доброто което може да направим! Но за съжаление нямаме пари за него! Всичките глупости издрънкани от Тиквата и бандата му са просто прикритие на тъжната безпарична действителност! 7-ми блок в Козлодуй не е нито по-изгоден, нито по-безопасен.... Просто купува още 5 години "проектиране"..хаха.. Ако има някой повярвал дори и на дума на шайката "Герб специалисти" които изкараха Белене провал искрено им съчувствам...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 16. 16 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#11] от "vnn":

  Друго показват последните събития:

  'Германия захранва Франция с ток в студа въпреки спрените реактори'

  Статията датира от 14-ти февуари.
  Линк: http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/02/14/1766263_germaniia_zahranva_franciia_s_tok_v_studa_vupreki/

 17. 17 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#11] от "vnn":


  [quote#11:"vnn"]през тия 15 години Германия ще инвестира милиарди евро за нова ел.мрежа[/quote]

  Германия това трябва да го направи така или иначе, защото мрежата им е за подмяна, а новата ще е модерна - IT технологии, гъвкава и адаптирана към ВЕИ и новата цялостна ел. преносна мрежа.
  [quote#11:"vnn"]ще купува ток от френските АЕЦ-ове [/quote]

  ГЛУПОСТИ. Германия е нетен износител на ток, дори и след като спря реакторите си. Не че не внася от Франция - внася, но само ако им е икономически изгорно, но И ФРАНЦИЯ ВНАСЯ ТОК ОТ ГЕРМАНИЯ, когато на Франция им е икономически изгодно.

  Да повторя - Германия произвежда повече ток от колкото употребява.

  Франция храни с ток Италия, но няма да е за дълго, защото в Италия вече най-евтиния ток е от фотоволтаици. До 4 години нещата ще се обърнат - Италия ще изнася ток за Франция.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 18. 18 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":


  [quote#5:"cinik"] че голямата концентрация[/quote]
  -------------------------------------------
  """ Вариантът за изграждане на 7 и 8 блок в АЕЦ "Козлодуй" е разглеждан още през 1978 г. ""
  ==============================

  През 1978 година , когато се е разглеждало за 7 и 8 блок , се е имало предвид , че ще работят всичките ШЕСТ блока в Козлодуй .
  А знаеш , че ни наложиха да се изключат ЧЕТИРИ блока и сега останаха да работят само ДВА блока.
  В настоящия момент в Козлодуй има свободни възможности , а не концентрация .
  Това остава не доизказано в статията , но е известно .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 19. 19 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Все пак човекът стои срещу казаното с името си. И аргументите му са много убедителни. И са напълно сходни с казаното от други експерти.
  Тогава защо да вярвам на анонимните"дълбокомислещи и пишещи експерти", които за по-голям от МОЛ енергиен обект, не са и чували и виждали?

 20. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#1] от "Борис":
  То това е идеята на управляващите, нещо да се претака, ден да мине друг да дойде.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 21 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#19] от "ПРОРОК ИЛИЯ":


  [quote#19:"ПРОРОК ИЛИЯ"]И са напълно сходни с казаното от други експерти.[/quote]


  с казаното от други експерти ОТ СЪЩИЯ БАРДАК - АЕЦ"Козлодуй", НЕК, БЕХ, Риск Инжинеринг и т.н. и т.н.

  те теа всичките инжинери са на един акъл - искат да крадат парите на данъкоплатиците.

  Кажете някой независим - не руски или не български - експерт, който да ги говори същите глупости.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 22. 22 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#16] от "Трезвен":

  Като си "трезвен" знаеш ли колко ще струва един мегават ел.енергия от "възобновяеми" източници/като Германия или Швеция/ и колко би струвал един мегават от Белене? Малко трябва-да прочетеш за цените и ефективността на ядрената и възобновяемата енергия...и да се позамислиш как така най-бедната държава/България/ би плащала най-високата цена... Друго което може да провериш е - какво би станало ако само тази зима Козлодуй не работи например... Сигурен съм че под съседната статия си се съсипал от ужас, че цената на ел.енергията в Бг ще скочи с 9-10% след месец, а какво би станало ако скочи с 190%?? Замислял ли си се? А какво би станало ако не изнасяхме енергия за Гърция, Турция...??? Откъде мислиш, че щяхме да имаме парички за и без това "супервисоките" ни пенсии от 200 лева и бонусчета за чиновниците??

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 23. 23 Профил на vnn
  vnn
  Рейтинг: 564 Неутрално
 24. 24 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#23] от "vnn":

  Ето ти и едно друго:

  http://www.renewablesinternational.net/german-fit-surcharge-could-explode/150/537/38113/

  And there is one other likely result – because power is so cheap during the day and Germany now, Germany's neighbors may find it less expensive to import power from Germany than to produce it themselves, which could make Germany and even bigger power exporter.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 25. 25 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До #21:
  Нещо конкретно да кажете по аргументите? Или сте "против" ей така, по принцип? Или сте лично заинтересован?
  Щото това което сте написали е напълно неубедително.
  Употребата на думата "бардак" в такъв спор може да е само доказателство за това, че Вие сте произлязъл от там.
  Моля да ме извините.

 26. 26 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#25] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Ами аз честно казано аргументи не видях. Искам да ми каже колко ще струва ВЕИ през периода на екплоатация на АЕЦ"Белене" - 60 години по проект.

  Как ще строи нещо без да знае конкуренцията му на какви цени ще произвежда?

  Щом го няма този аргумент, очевидно не е запознат и не се интересува от енергетика, а само да краде чрез АЕЦ.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 27. 27 Профил на Цонев
  Цонев
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#18] от "Чардо": Точно така!

  And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
 28. 28 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  До коментар [#11] от "vnn":
  До коментар [#13] от "stoicho2":
  [quote#13:"stoicho2"]Глупости! Немците ще купуват ток от съседните страни[/quote]http://greentech-bg.net/?p=8404
  Цитат:"Износът от Германия за Франция миналия петък достигна 4 до 5 гигавата – равняващ се на капацитета на 4-5 ядрени реактора“- пише немският журналист Bernward Janzing. Естествено няма причина по това време консумацията в самата Германия да е ниска – тя е от порядъка на 70 гигавата по обяд същият ден, но според енергийните оператори всичко с мрежата е наред, като даже не са включвани студените резерви."

 29. 29 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#22] от "ostin22":

  Цената на мегаватите е спорна тема, но не мисля, че можем да спорим за това що за среда оставяме за децата си.

  Отделно не мисля, че държава която не може да ми гарантира сигурност на пътищата, на улицата и дори в дома ми, може да има какъвто и да е авторитет когато борави със потенциално опасен за всички ни обект.

  При условие, че политиците ни не могат да се справят с едни смешни кучета, които убиват хора по улиците ти тръгваш да ми водиш диалог за енергийната сигурност. Надявам се разбираш, това е нелепо.

 30. 30 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  "Как енергията от слънце в Германия понижава цената на електричеството" http://greentech-bg.net/?p=10426

  На първата графика е отразена цената и консумацията на електроенергия в Германия през март 2008 година. С нарастването на консумацията между 4 и 8 сутрин, нараства и цената, след което остава на едно стабилно ниво.

  Сега да видим ситуацията през март 2012 година. Цената отново расте до 8-9 часа сутринта, но вижте какво се случва когато към мрежата потече електричеството от 25 гигавата фотоволтаични инсталации – цената рязко спада и дори достига нива по-ниски от стойностите през нощта.

 31. 31 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 821 Весело

  До коментар [#25] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Не ги карай да мислят, ще ги заболят главиците

 32. 32 Профил на remover
  remover
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Строежът на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" щял да отнеме 12-15 г." - с толкова капацитет на управление ,толкова дами и господа ,да бяхте мислили като гласувахте

 33. 33 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#29] от "Трезвен":

  Атомната енергия е една от най-екологичните-не забравяй!! Целият проблем е ако има авария - такава слава богу не е имало в България/и дано няма/! Ако стане авария в Румъния или Турция които си строят атомни централи не мислиш ли, че ефектът ще се почувства и тук както стана с Чернобил на хиляди километри от нашата страна....Каква е тази страшна разлика, която я виждаш?? И което оправдава да купуваш енергия на двойна цена??

  Относно държавата - това че има слаби управляващи/много дрънкащи простотии, а нищо не правещи/ си е болест, която се надявам да бъде излекувана някой ден..

  А за бъдещето на нашите деца предпочитам те да го имат тук!!! Но в момента бъдещето на децата ни е свързано все по-често с чужбина...Защо ли???

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 34. 34 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik": "Концентрация на мощности" не означава концентрация на производствените мощности,т.е.,много реактори на едно място,а концентрация на произведена ел.енергия на едно място и проблемите с нейния пренос до единната енергийна система на страната-електропрводи,подстанции и др. инфраструктора-специалистте по-добре знаят за какво става на дума.Затова географските разстояния са неуместни като аргумент.По-важното е друго,че никакъв реактор няма да се строи в Козлодуй поне през следващите 10-15 години,срока,за който държавата е поела гаранция пред американската компания за изкупната цена на произведения в Марица-изток ток за 15 години от нейната експлоатация.Такава е голата истина.

 35. 35 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 877 Неутрално

  [quote#28:"BlueWater"]70 гигавата[/quote]
  оптимизма ти е похвален, но по груби сметки, ако цялата територия на Германия се покрие с фотоволтаици, ще има най-много 50 гигавата!

 36. 36 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Грешка велика според мен е ликвидирането на проекта Белене . Едно разделение на хората на русофили и русофоби е разделило и мнението на политици и държавници за ползата и вредата от построяването на обекта . Не е причина липсата на пари - пари се въргалят под път и над път. Проблема е че от там ,където се вложат , трябва да идва печалба . Сигурно съм лаик , но не знам ядрена централа да работи на загуба . И рано или късно , по-скоро рано палачинката ще се обърне и ще се тюхкаме за пропуснати възможности . И тогава ще дойде времето на реплики от рода на " аз нали ви казвах". Със закъснение ,както винаги .

 37. 37 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#11] от "vnn":

  Само дето цяла зима ядрена Франция внасяше ток от вятърничевата Германия С което направи на пух и прах илюзиите, че ядреното е най-доброто. Оказва се, че който го може - го може с и без АЕЦ. А който си е прост и 5 АЕЦ да си построи пак ще обикаля със съдрани гащи около тях

 38. 38 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#36:"papyre"]Грешка велика според мен е ликвидирането на проекта Белене . [/quote]

  Грешката ще се оправи още от следващото правителство!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 39. 39 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#36] от "papyre":

  Не знаеш ядрена централа дето да работи на загуба??? Че ние си имаме една - Козлодуй

  Е не гледай официалните отчети, защото те не включват разходите по строежа. В момента Козлодуй продава на нищожна цена и ако сметнеш разходите по строежа, тази централа е на ОГРОМНА ЗАГУБА! Но просто има баламурници, цял един народ който я е платил и сега една шепа "бизнесмени" препродават тока и с огромни печалби. А простия народ, както винаги си духа супата и се кефи, че е ядрена сила

 40. 40 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#38] от "др. Иванов":

  Не няма да се оправи, Беляне не беше спряна заради правителството на ГЕРБ. И Станишев да беше щеше да я спре, като замарази строежа.

  Причините са чисто икономически, самата Русия се отказа от този проект

 41. 41 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#33] от "ostin22":

  Ами в момента изнасяме ток, редовно постигаме рекорди в това отношение, ако ми покажеш по какъв начин това допринася за благосъстоянието на всички, ще ти пиша шест. Аз самия в момента ти пиша извън България.

  Отделно е това как това се отразява на благосъстоянието на една тясна шайка хайдуци.

  Сещам се веднага за една държава която няма ядрени мощности- Швейцария. А англичанина не случайно е казал 'Не съм богат да си купувам евтини работи'

  Само по себе си на нас не ни и трябват нови мощности, а по-добра енергийна ефективност. Това и НЕК и БАН са писали не веднъж.

 42. 42 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#40] от "niakoi_si":

  Подобни спорове водехме и за Набуко, а вече видяхме резултата! Щом съм казал, че ще се строи с въпроса е приключено!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 43. 43 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До #26:
  Нищо лично, но ми се струва , че сте предубеден.
  В статията / с едно изключение, макар и съществено/ не се прави паралел между Козлодуй и Белене, и съответна "агитация" в едната посока.. И нкъде не се говори за предимства на ядрената енергетика пред останалите възможности, например ВЕИ /това което Вие явно предпочитате. В статията се говори за недостатъците на изграждането нови ядрени мощности в Козлодуй. И аргументите са наистина солидни. Например концентрацията на едно място на големи ОСНОВНИ /БАЗОВИ/ генериращи мощности е, тъй да се каже класически спор в енергетиката, като надделява /според мен правилно/ становището за деконцентрацията. Въпреки основния аргумент "против" - необходимоста от по големи първоначални капиталовложения.
  Въпроса с цените е твърде спорен и зависи от много фактори, но имайте в предвид, че за системата като цяло, стойноста на произвежданата ел. енергия не е единствения, даже не е определещия критерий. Поне засега - на сегашното ниво на техниката и технологиите. Това с особена сила важи за ОСНОВНИТЕ /БАЗОВИ/ генериращи мощности. А ВЕИ към настоящия момент не могат да бъдат такива. В по-далечно бъдеще - да, със сигурност!
  Всичко е въпрос на пропорции

 44. 44 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#41] от "Трезвен":

  Ще ти обясня как помага износът на енергия за страната ни - парите от износ влизат в републиканският бюджет, а оттам се пренасочват към плащането на пенсии - защото всяка година НОИ получава дотация директно от бюджета... Отделно част от парите които се получават от износа отиват за строежа на нови мощности...и се предполагаше, че ще отидат за строежа на нова атомна централа...но излиза по-добре за управляващите да се перчат, че са намалили бюджетният дефицит днес, а да не си погледнат в книгите, че инвестиране в България за утре просто няма!!! Има едно доизживяване.. А после ми говори за България на децата ни..хаха Магистралите са изключение, но те се дължат на парите от Брюксел...а не на богопомазаните ни политици с ножички...

  А за поговорките..колко ми се иска да има поне нещо общо между България и... Швейцария и Англия - които даваш за пример...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 45. 45 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#42] от "др. Иванов":
  Щом съм казал, че ще се строи с въпроса е приключено!
  -------------

  Ауе, дрОгарю, я ми погледни подписа и си спомни и ти какви простотии дрънкаше преди последните избори

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 46. 46 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#45:"qwertqwert"]ти какви простотии дрънкаше преди последните избори[/quote]

  Какви?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 47. 47 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Райко Дачев беше експерт, когато работеше в Енергопроект. Сега е наемник в Риск Инженеринг и говори каквото му каже Б. Манчев.

 48. 48 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Долни лъжци. АЕЦ Козлодуй е построен за по-малко от 6 години.

  ГЕРБ започнаха да работят подмолно за изграждане на АЕЦ Белене. Сега подготвят общественото мнение и най-безобразно се опитват да го манипулират. Отказаха държавата да строи Белене но искат все пак да се строи като частно предприятие. Усилено се работи по въпроса но нищо не се обнародва. Много ясно се вижда че контролират напълно медиите след като успяха да наложат медийно затъмнение по въпроса.

 49. 49 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#46] от "др. Иванов":

  какви?
  --------------
  Ами и ти ми беше на подпис, докато др. Анна не се изцепи още по-яко Как БСП щяла да бие ГЕРБ като маче у дирек

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 50. 50 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  В изграждането на Белене като частен проект няма нищо лошо.
  Естествено без никакви гаранции за изкупуване на ел.енергия и при прилагане на същите критерии за безопасност, които действат в Козлодуй.
  За ВЕИ и специално фотоволтаиците- не забравяйте, че енергията се изкупува за около 480 лева за мегават , което е в много пъти над изкупуваната от конвенционални електроцентрали. Това е и част от причините за повишаване продажната цена.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 51. 51 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  До коментар [#35] от "ban":
  [quote#35:"ban"] ако цялата територия на Германия се покрие с фотоволтаици, ще има най-много 50 гигавата![/quote]Да пресметнем:

  Вземам точка в средата на Гемания с координати 50°44'11" North, 9°50'37" East. По тази http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps3/pvest.php
  методология, годишното производство на електроенергия от радиацията на Слънцето е 858 kWh от ЕДИН КВАДРАТЕН МЕТЪР. Ако покрием цялата площ на Германия която е 357 021 км2 = 357 021 000 000 м2 с фотоволтаици ще получим за една година:
  ..............357 021 000 000 м2 * 365 * 858 kWh от м2 = 111 808 266 570 000 000 kWh = 111 808 266 570 гига ват часа енергия от слънчето на територията на цяла Германия.
  ..............Нека Германия да консумира не 70 а 100 гигавата следователно за 1 година ще използва
  100 * 24 * 365 = 876 000 гигават часа
  111 808 266 570 / 876 000 = 127 635 пъти
  ..............В една година има 8760 часа * 60 мин = 525600 минути Следователно ако цяла Германия се покрие със соларни панели, то добитата енергия за 525600 / 127635 = ........4 мин 7 сек ......... ще стигне на ЦЯЛА Германия за ЦЯЛА ГОДИНА!

 52. 52 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#50] от "qwertqwert":


  [quote#50:"qwertqwert"]В изграждането на Белене като частен проект няма нищо лошо.[/quote]

  - Напротив, има нещо много лошо! Ядреният риск се носи от нашата държава, т.е. от всички нас! Има ли някоя друга държава по света, да си дава територията за частен проект, обслужващ интересите на трети страни?

 53. 53 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 877 Весело

  [quote#51:"BlueWater"]858 kWh от ЕДИН КВАДРАТЕН МЕТЪР[/quote]
  верно си смешен, нещо за кпд да си чувал! Ако поне една част от написаното е вярно, вече всички да са си сложили на балконите, моя е южен, 2-3 квадрата, и да отрежа електромера!

 54. 54 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#42] от "др. Иванов":

  Приключено е наистина Точно толкова колкото и с Набуко, Южен поток и всички други енергийни проекти.

  Те ще се случат тогава, когато някой види реална финансова полза от тях. До тогава ще ги подмятаме по форумите

  Защото политиката си е политика, ама сиренето е с пари

 55. 55 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#53] от "ban":
  Има ли някоя друга държава по света, да си дава територията за частен проект
  -----------------------------------
  Единствено в бившите соц странии (и евтл Франция ) АЕЦ са държавни. Във всички останали са изграждани от частни дружества на търговски принцип.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 56. 56 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#36] от "papyre":

  [quote#36:"papyre"]Сигурно съм лаик , но не знам ядрена централа да работи на загуба . [/quote]

  Сигурно сте лаик. Просто по света няма ядрена централа построена само за износ. Това не е текстилна фабрика. И ако имаше пазар Белене щеше да се построи. Но няма. Румъния построи 2-3 блока в Черна вода при проект за 6 блока и спря отдавна. Няма клиенти.

 57. 57 Профил на tikvenik55
  tikvenik55
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#2] от "miron4o":

  Може и много повече да излезе И тогава някой следващ Боко пак ще обяснява как предишния Боко много е крал, как нищо не е свършил и какви неизгодни договори за държавата ни е подписвал. И колко много той милее за народа и как ей сега за няколко години ще се разправи с тия тъпанари и престъпници и как ще изведе страната до икономически разцвет.

 58. 58 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Започна се. ГЕРБ са намислили все пак да строят Белене и сега подготвят народа. Оказва се, с малки изключения, че напълно контролират медиите. Всички вестници пишат глупостите за Козлодуй. Как няма да е добре да се строи седми блок, че ще отнеме много време и че дълги години се е говорело за седми блок но се е доказвало че не е добър вариант.

  Отговора е елементарен и се съдържа в отговора на въпроса: За колко време е построен щести блок? Някой форумец би трябвало да знае отговора. Първи и втори блок са построени за 5 години от първа копка до пускането им в експлоатация.

 59. 59 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#55] от "qwertqwert":

  [quote#55:"qwertqwert"]Във всички останали са изграждани от частни дружества на търговски принцип. [/quote]

  Частни са (без Франция), но ги строят за собствени нужди. Не знам компания да е построила АЕЦ с обосновка за износ - най-малко държавата няма да им позволи, има ядрен риск и т.н. Това са големи компании, които държат и дистрибуцията и в лицензната си територия правят каквото искат. При товар на нашата система 2600-7000 МВт 4 блока по 1000 МВт могат да работят едновременно само 2-3 месеца през зимата. През периода април-октомври единия от двата блока в Козлодуй даже е излишен. Има и други централи, и работят не работят, техните разходи се плащат от всички нас.
  Пак казвам, няма държава по света, която си дава територията за частен ядрен проект, обслужващ интересите на трети страни!

 60. 60 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  До коментар [#53] от "ban":
  [quote#53:"ban"]нещо за кпд да си чувал! [/quote]Вас както винаги ви мързи да четете и за това Аз пак ви давам методологията за изчисленията за да разберете че ВИЕ сте смешен.
  [quote#51:"BlueWater"]По тази http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps3/pvest.php
  методология[/quote]

  PV technology: crystalline silicon solar cells
  Installed peak PV power 1 kWp
  Estimated system losses [0;100] 14 %
  Fixed mounting options:
  Mounting position:
  Slope [0;90] 35°
  Azimuth 0°
  (Azimuth angle from -180 to 180. East=-90, South=0)

 61. 61 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#41:"Трезвен"]Сещам се веднага за една държава която няма ядрени мощности- Швейцария. [/quote]

  Швейцария има 5 АЕЦ-а и след като реши да се откаже от тях, ще ги закрива до 2034. С надеждата, че дотогава я камилата, я камиларя, може би, както стана в САЩ след Три Майл Айлънд. Иначе, в света в момента се строят около 160 реактора, след като истерията от Фукушима попремина, което едва ли означава, че има по-евтино решение, ама мафиотите държат властта навсякъде. По-безопасно - да, по-чисто - също, ама ако речеш да ги комбинираш, една абсолютно чиста енергия е технически достижима на себестойност около €84/киловатчас. Поне така го смяташе един специалист, може да има и по-евтин начин да се постигне, не гарантирам за сметките му. Във всеки случай, за центове, както се опитват германците, е възможно, ама само на хартия.

 62. 62 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  До коментар [#61] от "usero":
  [quote#61:"usero"]Иначе, в света в момента се строят около 160 реактора, [/quote]Сбъркали сте, защото според European Nuclear Society сега се строят 63 реактора с обща мощност от 60 ГВт. Освен това към 31 март 2012г. в целия свят са работили 436 реактора с обща инсталирана мощност 360 ГВт.
  ...........Nuclear power plants, world-wide
  http://www.euronuclear.org/info/encyclopedia/n/nuclear-power-plant-world-wide.htm

 63. 63 Профил на qblue
  qblue
  Рейтинг: 458 Неутрално

  O sancta simplicitas!

  Както каза един човек вчера, в България разбирачите от ядрена енергетика, станаха повече от разбирачите по футбол. Първо съберете всичките знания по ядрена енергетика и поне една десета от опита на г-н Дачев, пък след това се опитвайте да „спорите“ с него.

 64. 64 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  [quote#63:"qblue"] Първо съберете всичките знания по ядрена енергетика и поне една десета от опита на г-н Дачев, пък след това се опитвайте да „спорите“ с него.[/quote]Той може да има много знания по темата за ядрената енергетика и пак да говори НЕ ДОКАЗАНИ ГЛУПОСТИ поради лични или фирмени интереси.

 65. 65 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#4] от "donchoquihote":Като ти чета поста ми става ясно,че си магаре с капаци,а пък си грамотен колкото паветата пред къщата ми

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 66. 66 Профил на qblue
  qblue
  Рейтинг: 458 Весело

  Явно наистина има доста платени драскачи тук, но все пак за останалите ще поясня:

  Когато на международин форум някой застане и започне да говори, той залага целия си авторитет зад думите си. Слушат го хора от 10-15 държави и той не може да си позволи да „говори НЕ ДОКАЗАНИ ГЛУПОСТИ поради лични или фирмени интереси“. Още повече, че само ако човек помисли малко, ще може да се досети, че г-н Дачев има по-голяма полза от това да се строи 7-ми блок в Козлодуй, вместо 2 блока в Белене.

  Някои ще попитат „Защо!“. Това ще им го оставя за домашно

 67. 67 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  До коментар [#66] от "qblue":
  [quote#66:"qblue"]Слушат го хора от 10-15 държави и той не може да си позволи да „говори НЕ ДОКАЗАНИ ГЛУПОСТИ поради лични или фирмени интереси“. [/quote]Моля, моля нагледали сме се на точно обратния случай, нарочно говорене на очевидни глупости като се разчита на сляпа вяра в някакви "авторитети"!
  ........ОГРОМНА глупост е да кажеш, че изграждането на още ЕДИН 1000 МВт реактор в АЕЦ Кузлодуй, където има инфраструктура за 4*440 МВт от спрените четири блока, е ще е по-скъпо от изграждането на 2 * 1000 МВт в БеляНе, където НЯМА инфраструктура и ВИСОКОВОЛТОВИ ДАЛЕКОПРОВОДИ!
  ........Не са АРГУМЕНТИ твърдения като
  [quote#66:"qblue"]Явно наистина има доста платени драскачи тук[/quote]Мога само да ви посъветвам да не си мислите, че ако на вас ви плащат да пишете, то и на други им плащат. Всеки мери със собствения си аршин.

 68. 68 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#39] от "niakoi_si":

  Е , айде по-сериозно де. Лаик не означава глупак ,де .

 69. 69 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#56] от "qwertzz":

  Ами кой е казал че няма пазар? Иван Костов и сие ? Главния енергетик Борисов? Или протежето Плевнелиев? 500 хил евра грешни пари бяха дадени на най-добрите анализатори на подобни проекти . Да си видял някъде ОБСЪЖДАНЕ на резултатите от тези анализи ? Или да вярвам на думи на по-голями лаици от мен? Всякакви неща могат да се кажат от всеки . Но трябва ДА СЕ ДОКАЖАТ.

 70. 70 Профил на qblue
  qblue
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#67] от "BlueWater":

  Сляпа вяра в глупостите си имаш само ти. До месец на сайта на Булатом ще можеш да видиш презентацията на г-н Дачев и да провериш колко ОГРОМНА е твоята глупост.

  Когато нападаш човек е хубаво да застанеш с истинската си личност, и да не се криеш зад псевдоними.

  Аз се казвам Явор Атанасов и имам 27 годишен стаж в областта на ядрената енергетика. Работил съм като оператор на реактор, проектант, анализатор, системен администратор, софтуерен инженер. В момента съм гл. експерт в Риск Инженеринг АД. Това са 27 години в областта на ядрената енергетика.

  Г-н Дачев е бил авторски надзор и по-късно Главен проектант на новите блокове в Козлодуй, работил е като инвеститор в НЕК. Водил е купища проекти в Козлодуй. В момента е също гл. експерт в Риск инженеринг АД и един от моите ръководители в проекта за АЕЦ „Белене“. Стаж около 35 години.

  Приличами ли ти на „авторитети“?

  Ти кой си и каква експертиза имаш в областта на енергетиката и ядрената енергетика по-специално?

 71. 71 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#41] от "Трезвен":

  Преди време ,след назначаването на протежето Плевнелиев, на няколко пъти писах във форума ,че на словесния пазар излиза ново словосъчетание - енергиината ефективност. Тясно свързана с фикс идеята на въпросното лице за саниране на почти умрелите панелки от времето на соца . Които без санирането и подобряване на енергиината ефективност ще оставят половината от народонаселението без покрив над главата си . След земетръса тезитвърдения престанаха от раз. Но енергиината ефективност , както виждам вече се е прихванала като троскот. А аз си мисля че енергиината ефективност трябва да се предхожда от ефективност на мисловната дейност .Има крещяща нужда .

 72. 72 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#70] от "qblue":

  Не така рязко - право куме та в очи . Човека може да е цепил атома с брадве и клин, ама още да не е довършил експеримента . Уважение заслужават и пишман-експертите . Щото не се знае- ябълката не избира на чия глава да падне .

 73. 73 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  [quote#70:"qblue"]Приличами ли ти на „авторитети“?[/quote]Съвсем не.

  Би трябвало да сте разбрали до сега, че аз не вярвям сляпо на НИКАКВИ "авторитети" ако ще и да са Лауреати на Нобелова премия.
  .......Аз вярвам само на ФАКТИ и ИЗЧИСЛЕНИЯ направени със цитирани данни.
  .......Факт е че на площадката на АЕЦ козлодуй има изградена инфраструктура, а на АЕЦ БеляНе НЯМА.
  .......Факт е че от площадката на АЕЦ Козлодуй тръгват далекопроводи с високо напрежение които могат да пренесат енергията произведена от 2 * 1000МВт + 4 * 440МВт. От площаката на АЕЦ БеляНе НЕ тръгва нито един далекопровод.
  .......Факт е че на площадката на АЕЦ Козлодуй има изградено временно хранилище за отработено ядрено гориво, а на плпщадката на АЕЦ БеляНе НЯМА такова хранилище.
  .......Има и още факти и елементарни изчисления които многократно ОПРОВЕРГАВАТ вас и вашият колега Райко Дачев.
  .......Като сте такива големи "специалисти" опитайте да ДОКАЖЕТЕ твърдението на Райко Дачев, че изграждането на един блок в Козлодуй ще е по-скъпо от изграждането на ДВА в БеляНе. Чакам доказателства, иначе може да продължавате да се смятате за някакви авторитети но само за вътрешна употреба.

 74. 74 Профил на qblue
  qblue
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#73] от "BlueWater":

  Нещо не ти видях, нито името, нито професията, нито опита в каквато и да е сфера.

  Казах, че ще можеш да видиш сам/а и да си отговориш на тези въпроси, но ти явно си много малък/а и не можеш да чакаш.

  Факт е че от наличната инфраструктура може да си използва доста ограничена част и то след преработка на по-голямата част от нея.

  Факт е, че в края на проектния срок на 7-ми блок тази част от наличната инфраструктура ще е на възраст 1 век.

  Факт е, че изграденото временно хранилище в Козлодуй е строено по-старите нормативи, които ще са още по-стари след 15-18 години, когато се очаква да излезнат първите касети от 7-ми блок.

  Има още факти за които изобщо си нямаш идея.

  Например, че две от трите възможни площадки са на по-ниската тераса, която е заливаема при скъсване на Железни врата 1 и 2. И за да не се зеят блоковете ще трябва да се насипе площадката до к. +35. Имаш ли представа колко ще струва това и колко време ще отнеме?

  Има и още факти и изчисления, но ти няма как да ги знаеш защото иначе нямаше да говориш глупости по-горе.

  Аз не се чувствам авторитет, нито предполагам г-н Дачев доколкото съм го опознал за повече от 20 години откогато го познавам.

  Тъй като явно говоря или с платен писач или с младеж/девойка в най-неприятната за самия/та него/нея възраст повече нямам намерение повече да отговарям на писаниците ти, поне докато не покажеш някаква доказателство за личността си.

  Накрая ще завърша с:

  Великите умове обсъждат идеи.
  Обикновените умове обсъждат събития.
  Малките умове обсъждат хора.
  Елеонор Рузвелт

  Мога да обсъждам идеите за ядрената енергетика с теб, но условието е да излезеш от нелегалност.

  Лека нощ

 75. 75 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  [quote#74:"qblue"]Казах, че ще можеш да видиш сам/а и да си отговориш на тези въпроси, но ти явно си много малък/а и не можеш да чакаш. [/quote]Аз се родих вчера и за това не мога да чакам и секунда когато някой твърди нещо без ПРЕДВАРИТЕЛНО да го е доказал.
  [quote#74:"qblue"]Факт е, че в края на проектния срок на 7-ми блок тази част от наличната инфраструктура ще е на възраст 1 век.[/quote]То и Айфеловата кула тогава ще е на близо два века но ако французите продължат да си я поддържат както до сега нея ще я има. Като "експерт" би трябвало да знаете, че не възрастта определя годността, а ТЕХНИЧЕСКОТО СЪСТОЯНИЕ и ПОДДРЪЖКАТА.
  [quote#74:"qblue"]Факт е, че изграденото временно хранилище в Козлодуй е строено по-старите нормативи, които ще са още по-стари след 15-18 години[/quote]Пак ви казвам, че НЕ възрастта е определяща а ГОДНОСТТА. В това хранилище има ли касети от 5-ти и 6-ти блок и по какво те коренно се различават от тези в пак руския реактор който евентуално може да бъде монтиран като 7-ми блок?!
  [quote#74:"qblue"]Например, че две от трите възможни площадки са на по-ниската тераса, която е заливаема при скъсване на Железни врата 1 и 2.[/quote]А третата?
  [quote#74:"qblue"]Тъй като явно говоря или с платен писач [/quote]Ако вие сте такъв, то моля не си мислете че и другите коментиращи са като вас!
  [quote#74:"qblue"]Великите умове обсъждат идеи.
  Обикновените умове обсъждат събития.
  Малките умове обсъждат хора.
  Елеонор Рузвелт [/quote]Благодаря за доказателството, че вие сте от МАЛКИТЕ умове защото казахте:
  [quote#74:"qblue"]но ти явно си много малък[/quote]
  [quote#74:"qblue"]явно говоря или с платен писач или с младеж[/quote]
  [quote#74:"qblue"]повече нямам намерение повече да отговарям на писаниците ти[/quote]Ваше право.
  [quote#74:"qblue"]поне докато не покажеш някаква доказателство за личността си.[/quote]Мое право е да не ви обяснявам кой съм!

 76. 76 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#69] от "papyre":

  [quote#69:"papyre"]Ами кой е казал че няма пазар?[/quote]

  Не искам да ви обиждам. Това, че с Райко разбирате от ядрена енергетика е много хубаво, но не означава, че разбирате от планиране и управление на ЕЕС, търговия с ЕЕ и т.н. Много неща се промениха от времето на проф. Тодориев и инж. Г. Дичев (светла им памет), има други реалности. Просто на този етап Белене е излишна. Това обаче е дълга тема...

 77. 77 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#76] от "qwertzz":

  Не мога и да се обидя , защото изобщо не съм навътре в ядрената енергетика - нито в производство , нито в управление и реализация . Като обикновен гражданин просто искам да знам къде отиват парите ми . И тъй като бяха дадени едни пари за едни анализи просто искам да знам резултатите от тези анализи . И затова питам- някои да ги знае ? Ако са оповестени , всеки мислещ извън общоприетите партиини пристрастия гражданин би направил собствен извод нужна ли е Белене или не . Но не може всеки докопал се до микрофон политик да се мисли за последна инстанция по проблема . Това ми се иска , ама както казваш - реалностите са такива .

 78. 78 Профил на qblue
  qblue
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#76] от "qwertzz":

  Отново разговор с неидентифицирана личност няма да провеждам, но все пак ще отговоря.
  От планиране и управление на ЕЕС и търговия с ЕЕ ние не разбираме, но от второто разбира щефа ни. И то е негова работа.
  Ние като някакви специалисти разбираме обаче, че независимо че не разбираме от горе указаното, много добре разбираме, че от гледна точка на безопасността събирането на едно място на мощни енергийни едици е погрешно и Фукушима го доказа безспорно. Именно безопасността е по-важния фактор от проблемите на ядрената енргетика. Също така съм чувал че ЕЕ има значение само за 5-те % екзотика в българската енергетика. Нашата област е в базовите мощности.

  Не знам защо безпокоиш мъртъвците, още повече че не само тяхното време е минало, но и на политиците от типа на тези, които сега ни управляват, мислех че им е минало времето. Само че българина още не е свикнал, а може би и никога няма да свикне да мисли, пкогато дойдат избори.

  На този етап Белене изобщо не е излишна. Ние ще се опитаме да я построим и вярвай ми, ако си жив след 30 години и ние сме успяли, ще ни благодариш.

  Говорих за теб в мъжки род, защото е много досадно да пишеш без да знаеш пола на личността, с която комуникираш. Това е още една причина освен тази, че когато спориш, трябва да стоиш зад думите си с личността, за да престана да споря с неидентифицирани личности.

  Извинявам се за тафталогията.

  Лек ден

 79. 79 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  [quote#78:"qblue"]На този етап Белене изобщо не е излишна. Ние ще се опитаме да я построим и вярвай ми, ако си жив след 30 години и ние сме успяли, ще ни благодариш.[/quote]Ще я строите 30 години

  Каква е разчетната стоиност на инвестицията, за коло реактора и каква е цената на произведената ЕЕ на МВт?!
  [quote#78:"qblue"]разговор с неидентифицирана личност няма да провеждам[/quote]В този форум над 90% от хората не желаят да разкриват самоличността си, ако това не ви харесва просто не пишете тук.

 80. 80 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  Какво се крие зад идеята за частна АЕЦ "Белене"?

  Колкото и на пръв поглед да е странно, АЕЦ "Белене” може да бъде печеливша за частен инвеститор. Но при няколко условия, чиито общ смисъл се свежда до косвено субсидиране на дейностите по изграждане, експлоатация и закриване на централата.
  .......В този смисъл, твърдението, че АЕЦ "Белене” може да печели, е вярно в класическия смисъл, че всеки може да печели от каквото и да е, стига някой друг да поема разходите.
  .......Нищо чудно, че тези, които изпълняваха поръчки и се надяваха да бъдат доставчици по несъстоялия се проект "Белене”, сега искат той да бъде продължен или отново възобновен и откровено показват откъде произтича ползата за тях.
  .......Обстоятелството, че някой ще печели при посочените условия, още не означава, че проектът АЕЦ "Белене” е необходим за енергийната система на страната.

  http://www.mediapool.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%B4-%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%B5%D1%86-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5-news193581.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK