Сриващата се цена на зехтина донесе още проблеми за Гърция, Испания и Италия

Сриващата се цена на зехтина донесе още проблеми за Гърция, Испания и Италия

© ReutersВ момента, в който икономиките от Южна Европа си помислиха, че с техните финанси вече няма какво да се обърка, и ето, че се появи срив в цената на един от основните им продукти – зехтинът, пише "Гардиън".


Испания, Италия и Гърция са най-големите производители в Средиземноморието, като държат 70 на сто от световното производство на продукта. Те обаче са ударени от спад в цената на най-високото качество от продукта - "примиъм екстра върджин", до 2921 долара за метричен тон през април 2010 г., показват данните на МВФ. През април 2011 г. цената е била малко по-висока - 3226 долара за тон, а през април 2007 г. е била 4875 долара.


По данни, цитирани от "Телеграф", през май зехтинът "екстра върджин" е поевтинял до 2900 долара за тон по цени на едро.
Цената на зехтина в момента е на най-ниското си равнище от 2002 г. насам – почти на половината от цената през 2005 година. Това в голяма степен се дължи на намалялото търсене на вътрешните пазари на страните производителки и на по-евтините алтернативи.


Спадът в търсенето съвпадна и със силната реколта в Испания, която е най-големият производител на маслини. Това принуди ЕК да се намеси на пазара, за да намали предлаганите количества.


Цените на зехтина "екстра върджин" спаднаха с 12 на сто за година в Испания, с 5 на сто в Гърция и с 38 на сто в Италия, показват данните на Международния съвет по зехтина.


В последния доклад на организацията се посочва, че вносът в Австралия и Канада е намалял съответно с 5 на сто и и 20 на сто. "Тове е притеснително, защото това движение в посока надолу се наблюдава в три поредни месеца."


В периода октомври 2011 г. - януари 2012 г. в сравнение с първите четири месеца на 2011 г. спрямо същите на 2010 г. се наблюдава спад от 18 на сто при вноса в ЕС. В същото време обаче вносът в Китай нараства с 25 на сто, в Русия – с 16 на сто, в Япония – с 13 процента, и в Бразилия – със 7 на сто.

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 755 Неутрално

  То,по нашите магазини няма такова чудо като спад на цените на зехтина......

 2. 2 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  На дребно цените не са паднали, все същите са си като през поледните 1-2 години.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 3. 3 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 528 Неутрално

  но германският Лидл врътна една промоция, за литър премиум върджин под 3 евро. А иначе италиански зехтин не купувам, защото 80% от този с италиански етикет не е такъв, а внос в ЕС, и те само го бутилират като свой. Много шменти капели са италианците.

 4. 4 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Нашето слънчогледово олио е с едни от най-добрите характеристики и качества. Марки като Калиакра, например и до днес се произвеждат по отлична технология.
  Крайно време е българинът да престане да залита по зехтина като нещо невероятно, т.к. не е точно така.
  Между другото, крайно време е да престане и да се предлага зехтина на космически цени, и то с ниско качество.

 5. 5 Профил на mrakogor
  mrakogor
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Е има сега някаква промоция в кауфланд на първата им страница на вестника за 3 и нещо за литър, ама до колко наистина е зехтин.................

 6. 6 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Нефта паднал с 14% от началото на май. Зехтина с 12%, 5%, 38% при различните производители.
  У нас няма такова нещо. Дали пък Вальо Златев, освен с нефтопродуктите, баскета, волейбола, да се е захванал и с зехтина?!

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 7. 7 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#4] от "niki_m":
  Много, ама много си заблуден. В момента "Нашето слънчогледово олио " е пълен боклук - смес от слънчогледово олио и рапица.
  От зехтина по-добра хранителна мазнина НЯМА!!! А маргарина "Калиакра" е едно хранително недоразумение без НИКАКВА хранителна стойност за човека. От нея се трупат шлаки по кръвоносната система Те хората са го казали "Гъз глава затрива"

 8. 8 Профил на flisk
  flisk
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Интересно, но

  "Това принуди ЕК да се намеси на пазара, за да намали предлаганите количества."

  Значи, таковата, мисли се за потребителите, търси се пазарен принцип. Ама вземе ли да пада цената - да се намесим, че ще вземе да стане много евтино и да изгори някой едър играч... нищо, че явно има свръхпроизводство...

 9. 9 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1190 Весело

  [quote#1:"miho45"] То,по нашите магазини няма такова чудо като спад на цените на зехтина...... [/quote]
  Абе май наистина е по-евтин напоследък.
  [quote#4:"niki_m"]Крайно време е българинът да престане да залита по зехтина като нещо невероятно, т.к. не е точно така. [/quote]
  И аз винаги съм се чудил що пък точно зехтина да е по-полезен от слънчогледовото олио? Даже у нас минава като елитна подправка. Ако правиш салатата със зехтин си як и гражданин а ако слагаш олио си еб@ти селянина! А за мен няма логично обяснение! Може би някой по-начетен по въпроса трябва да се включи!

 10. 10 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 818 Неутрално

  В статията се посочва спад конкретно в Австралия, Канада и ЕС. Като изключим съюза другите два пазара едва ли са толкова важни.
  В развиващите се пазари потреблението е малко, щом не оказват достатъчно влияние. Но след време ще се окажат решаващи и прощавай евтин зехтин.
  Все пак зехтинът е номер 1 сред течните масла и винаги ще остане такъв.

  Миша
 11. 11 Профил на ahorra
  ahorra
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Интересно,от десет години купувам една и съща марка и цената е все една и съща откъде ли черпят тази информация не знам. Пет литра си е 17,95 евро а магазина е долу под блока.Става за готвене и за закуска.Така че този дето казва за падането на цената да ми посочи и магазин където това е истина.

  ahorra
 12. 12 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#4:"niki_m"]Марки като Калиакра, например и до днес се [/quote]

  калиакра отдавна се произвежда в Румъния (благодарение на Юниливър) - погледни баркода на бутилката

  Моралът не е порок!
 13. 13 Профил на Търсач
  Търсач
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#5:"mrakogor"] Е има сега някаква промоция в кауфланд на първата им страница на вестника за 3 и нещо за литър, ама до колко наистина е зехтин[/quote]Пробвах го ама няма и идея за зехтин.

  "Freedom which does not have the background of wisdom has no meaning at all." - Shri Mataji
 14. 14 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Това принуди ЕК да се намеси на пазара, за да намали предлаганите количества.

  Сакън, ЕК добре че се е намесила, нека да изгорят и маслиновите дървета (които живеят по над 1000 години), че да запазят цената. Но така е в днешното земеделие явно, добрата реколта е най-лошото нещо което може да се случи. И в сащ по време на депресията изливали мляко в каналите, а след като цените на имотите тръгнали надолу, правителството искало да почне да разрушава къщи за да се вдигнат пак цените... капитализъм, ама друг път.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 15. 15 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#1] от "miho45":
  Има има Преди 2 г. си купувах екстра върджин за 14-16 лв. а сега се намира за 9, даже 8 лв. литъра.. Ако падне още малко ще започне да конкурура родното слънчогледово олио, дето беше се юрнало над 3.50 лв., но все пак поспадна за под 3 лв.
  В статията не се споменава, но конкуренти на европейския зехтин са и няколко държави в Северна Африка. Например Тунис.

 16. 16 Профил на Търсач
  Търсач
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#12:"dnk"]калиакра отдавна се произвежда в Румъния (благодарение на Юниливър[/quote]Бойкот на Юниливър. Холандци са.

  "Freedom which does not have the background of wisdom has no meaning at all." - Shri Mataji
 17. 17 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#7] от "odysseus":

  Стига си писал глупости! Никой не пише за маргарин "Калиакра" а за слънчогледовото. То е тройно рафинирано и е с отлични свойства.
  Да не говорим, че има много по-ценни масла/олиа от маслиненото. Царевичното, оризовото, грозденото, соевото са сто пъти по-полезни за тялото, отколкото зехтина. Направи си справка в диетологията и диететиката, както и в хранителната биохимия и физиология.

  Зехтин, та зехтин, та зехтин...голям лукс, голямо нещо...

  Освен това, от растителните мазнини, по-ценна и полезна е животинската свинска мас, например, която съдържа в естествен вид имунни компоненти и нейните химични характеристики са почти сходни с тези на човека, което я прави лесно усвояема, незатормозяваща обмяна и кръвообращение и внасяща имунни фактори в организма..., което прехваления зехтин изобщо не притежава.

  Докога българите ще се правите на утрепки в краката на други възхвалявайки неща, които не са чак толкова висококачествени?

 18. 18 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Зехтин по 3 Евро за карен клиент с ДДС няма как да е екстра върджин, каквото и да се говори. Италианците продават разни евтини, но не се знае какво му е съдържанието. Подозирам, че има смес с помас за да излезе тази цена.
  При нас зехтините не падат защото колкото и да свалиш цената към веригите, те сия държат на нивата, на които винаги са продавали. Защо да намалят като се продава и така? Пък това било луксозна стока.

 19. 19 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#13] от "Търсач":
  Екстра върджин за 3 лв. няма Има рафиниран за готвене.

 20. 20 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 458 Весело

  Клатят се, клатят се....

 21. 21 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Разбира се отделно че със субсидии се стига до свръхпроизводство, даже има субсидии за фермери да НЕ произвеждат продукция, че да седи цената висока...

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 22. 22 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#17] от "niki_m":

  И слънчогледовото обмислят да го местят като производство в друга държава. Може и да са го направили вече.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 24. 24 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#18:"gogo2011"]Защо да намалят като се продава и така? Пък това било луксозна стока.[/quote]
  Това не е точно така. Пак казвам, за 3 г. цената на екстра върджин спадна и у нас. Редовно си купувам за под 9 лв. л.
  Но нарастна консумацията. Поне според данните за вноса, консумацията би трябвало да се е качила двойно за 3 г.

 25. 25 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Неприятностите никога не идват сами.

 26. 26 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#9:"Варненски"]И аз винаги съм се чудил що пък точно зехтина да е по-полезен от слънчогледовото олио? [/quote]

  Заради стотиците милиони хвърляни за реклама!
  Иначе слънчогледовото олио поне на мене ми харесва повече, а аз разбирам от тези неща!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 27. 27 Профил на dblajev
  dblajev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#4:"niki_m"]Марки като Калиакра, например и до днес се произвеждат по отлична технология. [/quote]

  Калиакра от години не се произвежда в България, първо изместиха производството в Румъния а после и по на запад и е собственост на Бунге, а маргарина е собственост на Унилевър .

 28. 28 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дамян":

  Добре. Преди две години зехтин, който внасях се продаваше за 10 лева с ДДС. Последната година съм намалил цената към търговеца с близо 1 лев. За това време обаче той го продава на цена над 11 лева и не желае да я свали.

 29. 29 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#17] от "niki_m":

  Доказано е, че рафинираните масла не са особено полезни. Най-здравословни и полезни са студено пресуваните, тоест - екстра върджин. Защото има и рафинирани зехтини, които са със същите качества, като олиото. Ако някой иска да се храни здравословно, да използва само студено пресувани масла, без значение дали са маслинови (зехтин) или други. Аз например от няколко години за салата използвам само орехово екстра върджин, а зехтина за готвене. За фритюрника - соево или царевично олио. Слънчогледово не употребявам.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 30. 30 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#17] от "niki_m":

  царевично и соево олио... ма не, кажи го 1000 пъти са по-полезни, защо само 100? Какво ли е съдържанието на мазнини в царевицата и ориза? Свинската мас не затормозявала кръвообращението, докато не ти се натрупа във вените и около сърцето. Зехтина не е лукс в средиземноморието, а най-ползваната мазнина.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 31. 31 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  [quote#17:"niki_m"]Освен това, от растителните мазнини, по-ценна и полезна е животинската свинска мас, например, която съдържа в естествен вид имунни компоненти и нейните химични характеристики са почти сходни с тези на човека, което я прави лесно усвояема, незатормозяваща обмяна и кръвообращение и внасяща имунни фактори в организма...,[/quote]

  Абе, какви са тези глупости, дето си написал/а? Изобщо и идея си нямаш. Да ми хвалиш свинската мас!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 32. 32 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#29] от "VеnRus 2008":

  мм, нерафинирано слънчогледово, т.е. шарлан, интересно защо май няма на пазара така масово, сигурно не е особено трайно.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 33. 33 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 627 Неутрално

  От зехтина по хубаво няма.Използвам го от 4 години и за готвене,пържене и за салати и е супер.Използвал съм всякакви,но за мен най добрия е испанския екстра върджин,страхотен вкус и здраве.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 34. 34 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  [quote#32:"DareDebil"]мм, нерафинирано слънчогледово, т.е. шарлан, интересно защо май няма на пазара така масово, сигурно не е особено трайно. [/quote]

  Не знаех, че има и нерафинирано слънчогледово. Никога не съм виждала.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 35. 35 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#22] от "gogo2011":
  Слъчногледовото си е тук. Само Папас олио произвежда за над 300 млн. лв. повечето за износ. Има още 3-4 по-малки производители на олио. Суровината е тук и е относително евтина. България е изнесла 1 млн. тона слънчогледово семе през за около 950 млн. лв. и 122 хил.т слънчогледово олио за 214 млн.лв (2011-та )

 36. 36 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#28] от "gogo2011": Разбирам. Но повярвай и на мен. Рядко пазарувам в големите вериги, чат пат в Метро. Но в кварталните "супери" например Елемаг, винаги намирам качествен екстра върджин за под 9 лв. НАПОСЛЕДЪК...

 37. 37 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#17:"niki_m"]Никой не пише за маргарин "Калиакра" а за слънчогледовото. То е тройно рафинирано и е с отлични свойства. [/quote]

  Пак пълни глупости точно "Калиакра" са спецове по микса със слънчогледово олио и олио от рапица, която би трябвало да е за добавка на гориво. Зехтина винаги е бил и ще бъде на-добрата растителна мазнина.

  Най-старото лечебно средство в света

  Зехтинът е най-здравословната и най-бедна на калории мазнина. Богат е на линолова и олеинова киселина, витамин Е, фосфор, желязо, белтъчини, минерали. Зехтинът е богат на полиненаситени мастни киселини и редки мононенаситени есенциални мастни киселини.
  Но не само тези киселини придават лечебните свойства на зехтина. Важна роля играят и съдържащите се в него неосапунени липиди. В извлечените от семената масла (слънчогледово, царевично, рапично), които се предлагат на пазара в рафиниран вид, няма неосапунени липиди, което води до загуба на по-голямата част от целебните компоненти на тези масла. При зехтина се запазва неосапунена фракция, която съдържа следните елементи:

  стероли, които блокират поглъщането на хранителния холестерол от червата;
  токофероли, които имат свойствата на антиоксиданти;
  терпени, способстващи за секрецията на жлъчни киселини;
  каротин, който също има свойствата на антиоксидантите;
  фосфолипиди — главните компоненти на клетъчните мембрани, в частност мембраните на невроните;
  естрони — естрогенни хормони;
  витамин А, известен като антиоксидант;
  калциферол (витамин D), който усилва резорбцията на калция в червата;
  флавоноиди, които участват в окислително-възстановителите реакции на организма;
  хлорофил, който придава на маслото красивия му зелен цвят и стимулира растежа на клетките, в частност еритроцитите и левкоцитите.

 38. 38 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#26:"др. Иванов"]

  И аз винаги съм се чудил що пък точно зехтина да е по-полезен от слънчогледовото олио? - цитат на коментар #9 от “Варненски”


  Заради стотиците милиони хвърляни за реклама!
  Иначе слънчогледовото олио поне на мене ми харесва повече, а аз разбирам от тези неща! [/quote]
  Не сте прав, другарю Иванов! Най-високото качество зехтин - студено пресованият (екстра върджин на англ., екстра верхине на исп.) се произвежда по технология, която не използва нагряване на суровината на повече от 40° C и използва само механично филтриране, за разлика от рафинираното слънчогледово олио, при производството на което използва нагряване до температури 60 - 70° C и химическо рафиниране.
  Така че всички полезни вещества от маслините се запазват, докато в слънчогледовото олио не е така.

  Post tenebras spero lucem
 39. 39 Профил на alex22
  alex22
  Рейтинг: 233 Гневно

  До коментар [#4] от "niki_m": В голямо заблождение си. От над 10 години Калиакра НЕ е Българска. Още повече че всички продукти марка Калиакра НЕ се произвеждат в България. В България има само дистрибуторска мрежа която предлага продукти от марката Калиакра .

 40. 40 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Олиото и зехтина са две съвсем различни мазнини! Ако мога така да се изразя - олиото е животинска мазнина, а зехтина рибя. Изследванията доказаха отдавна, че готвенето със зехтин и по-здравословно. Срива на цената не е нещо добро! Помните социализъма, нали! Ниската цена унищожава производството, никой не е глупав да произвежда нещо без пари... ЕС може да смекчи удара, ама не решава проблема. Докато не се повиши търсенето, той стои. А цената на дребно у нас се определя чрез плюнчене на пръста - откъде духа вятъра...

 41. 41 Профил на Търсач
  Търсач
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#39:"alex22"] От над 10 години Калиакра НЕ е Българска. Още повече че всички продукти марка Калиакра НЕ се произвеждат в България. В България има само дистрибуторска мрежа която предлага продукти от марката Калиакра[/quote]http://profit.bg/news/YUnilivur-prehvurlya-bulgarskoto-proizvodstvo-na-markata-Kaliakra-v-Rumuniya/nid-2061.html

  "Freedom which does not have the background of wisdom has no meaning at all." - Shri Mataji
 42. 42 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 909 Неутрално

  А в нашите магазини не съм забелязала евтин зехтин.
  Т.е. посредниците лапат още по-големи печалби.

 43. 43 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#35:"Дамян"]Само Папас олио[/quote]


  Ехххх страрият Папаз лека му пръст беше голям пич.

  Преди години става следната случка в едно заведение.

  Папаз и шофьора му сядат в да пийнат кафенце. Шофьорчето наше момче много близък с Папаз, но има проблем - не ще да се жени. Не ще и не ще. Обаче в заведението се заглажда много сериозно по една мома и Папаз вижда и каза "А стана работата" и започва да действа. Обажда се на негов приятел поп да почва да се готви за сватба. Обаче идва момента да говорят момата. Стария Папаз се представа и казва, че неговото момче много харесва момата. Пита я тя харесва ли го и тя каза "Да" и веднага стареца пуска офертата "Ако веднага се ожените двамата купувам ви апартамент където кажете и ви давам 50000 EU за подарък" Момата едва не припаднала обаче се уплашила и отказала. Но приятелката и веднага казала "ААА аз също много го харесвам" И тук нашето момче вдигнало гири, че го правят на мезе и отказал. Та такъв пич беше Папаз лека му пръст. Случката я писаха и по вестниците

 44. 44 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#35:"Дамян"]България е изнесла 1 млн. тона слънчогледово семе през 2011 г. [/quote]
  Не знам това число говори ли ви нещо, но е куриоз. През 2011 г. България е номер 1 износител на слънчоглед В СВЕТА!!! Без майтап.
  Това не е много за хвалба, щото по-добре да се изнася олио. Освен това остатъчните продукти от преработката на сънчогледа са идеална добавка към фуражите... ама като са малко животните...

 45. 45 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#40] от "charlesdegaulle": Не е толкова страшно като падат цените на , примерно, Джи Пи Ес системите производителите да не би да фалират?
  Цената на зехтина на международните пазари пада, но се увеличава "достъпността", консунацията. Нашето производство на зърно и слънчоглед също зависи от международните цени. Е, те за щастия в момента растат, но знае ли се?
  Ако Китай "открие" зехтина, цената ще се вдигне

 46. 46 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#7] от "odysseus":

  Не е така, има и други добри алтернативи на зехтина - ленено масло, олио от гроздови семки... Но са на цената на качествен зехтин, че и по скъпи.

  А нашето "олио" не го коментираме въобще. То поне слънчогледово да беше, а то си е един бъркоч, рафиниран няколко пъти да се избистри.

 47. 47 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#45] от "Дамян":

  Има известна разлика между електроника и селско стопанство... Електрониката се прави от малкия бизнес и по принцип е доста динамична система. А селското стопанство е основно перо в един бюджет. Например САЩ имат само три индустрий, дето ги крепят - автомобилна, жилищно строителство и селско стопанство. Първата Обама я давръндиса (исключително умно решение!!), втората е далече от нормалното (още е в реанимация). А ми кажете какво би станало, ако се капичне третата!

 48. 48 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#17] от "niki_m":

  Ти май идея си нямаш какво приказваш. Да препоръчваш тройнорафинирано олио и свинска мас като източник на мазнини... Не ставай смешен.

 49. 49 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#48] от "niakoi_si":

  А ти май изобщо не си запознат с диетология, диететика, храносмилане и биохимия на растителни и животински мазнини!
  Чети, учи и тогава пиши изказвания!

 50. 50 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#49] от "niki_m":

  Като ти прочете човек глупостите, му става ясно с какво точно си учил и чел.

  Яж си свинската мас и остави нас глупавите да си купуваме скъпия зехтин. Само си предвиди и финанси за скъпи сърдечни операции, като ти се заталачат артериите с плака.

 51. 51 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#40] от "charlesdegaulle":

  Това не е вярно, дьо Гол!
  adeps-ите са животинските масти
  oleum, olei - са растителните и някои рибни мазнини
  Маслата, всъщност са химични разновидности на горните два класа и се различават по наличие на водна маса, емулгационни свойства, разтворимост и т.н...
  В номенклатурата на органичната и нефтодобивна химия, има малко припокриване на понятията и се употребяват термини като мазнини, масла, докато мастите са преимуществено за органичната и алиментарна химия, свързана с обмяната на веществата в живите клетки.
  Зехтин, определя само и единствено мазнините извличани от маслиновото масло и няма нищо животинско в него.

 52. 52 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#50] от "niakoi_si":

  Някой си, престани да демонстрираш неграмотността си.
  Да си на всяко гърне мерудия не е голямо преимущество. Работя по проблемите на хранителната биохимия повече от 15 години и не ми се водят спорове с хора, които се водят от модни тенденции.

  Най-добри мазнини за човека са животинските! Няма животинска мазнина, която да предизвиква окислително-редукционни процеси и образуване на свободни радикали така, както една растителна мазнина в тялото на човека.
  Престанете с глупостите за великия "зехтин" и за гнусното селско българско слънчогледово олио. Ставате смешни.

  Хиляди пъти по-полезно е например оризовото или грозденото масло.
  Окислителната способност на зехтина в тялото е в пъти по-силна, в сравнение със слънчогледовото масло.
  Но...

 53. 53 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 770 Неутрално

  [quote#18:"gogo2011"]Зехтин по 3 Евро за карен клиент с ДДС няма как да е екстра върджин, каквото и да се говори.[/quote]
  Точно за толкова купих от Меркадона в Барселона.

 54. 54 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 770 Неутрално

  А хамона как е напоследък? Там също чакаха да се сринат цените поради свръхпроизводство.

 55. 55 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#51] от "niki_m":

  Ами аз писах - ако мога така да се изразя, в смисъл популярно. Разбира се сте прав(а)!

 56. 56 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#47] от "charlesdegaulle": Съгласен по принцип. Но пък говорим за падането на цената на една стока - зехтин. Това се случва непрекъснато с всякакви стоки. Преди време падаха цените на металите, през 2011-та растяха (добре за България). Вероятно след време ще поскъпне и зехтина а пък металите (мед) може отново да тръгне надолу заради стагнацията.
  Драмата в случая, че имаме съвпадение на голяма криза в станите производителки и падане на цена на основна тяхна стока.
  И на нас ни се отрази зле падането на цените на металите както и обемите за износ през 2009-та. Тогава не издържа и Кремиковци, въпреки, че го крепяха с всички сили
  А производството на зехтин се субсидира най-малкото през евро плащания на дка площ. За изброените страни тези плащания на дка са по-големи от колкото у нас.

 57. 57 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#53] от "sasoss":
  3 евро в Испания - може. 3 лв. в България няма как да е върджин

 58. 58 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#4] от "niki_m":


  [quote#4:"niki_m"] Марки като Калиакра, например и до днес се произвеждат по отлична технология. [/quote]
  ===========================
  Друже ,
  завод Калиакра бе закупен от румънци и те като по-балами го разглобиха и изнесоха в Румъния !
  Олиото и маргарина "Калиакра" отдавна са румънско производство.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 59. 59 Профил на cocoi
  cocoi
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#4] от "niki_m":
  интересно ми е дали знаеш изобщо къде се прави в момента олиото ,,Калиакра''и от колко години се прави там?

  До коментар [58] от "Чардо":
  прав си само до половината за маргарина , дори четвърт си прав , защото го купиха не румънци , голшма мултинационална компания с централа в Белгия , за която е трудно да се каже точно каква е , но да кажем белгийци и те просто спряха производството в България и го изнесоха в Румъния.
  А олиото пък го купиха американци и го изнесоха да се пражи в Унгария
  Така само марките Калиакра и за двата продукта звучат ,,български'',има няма от 4-5 години.

 60. 60 Профил на cocoi
  cocoi
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#34] от "VеnRus 2008":
  ,,Не знаех, че има и нерафинирано слънчогледово. Никога не съм виждала. ''

  Да не излезе , че им правя реклама но във ,,Фантастико'' има нерафинирано,,,Шарлан'' както се казва.Цената му е горе-долу като на рафинираното, но за бутилка от 500мл. т.е е двойно по-скъпо.Мож би има и другаде , но аз съм виждал там.

 61. 61 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 770 Неутрално

  [quote#18:"gogo2011"]Зехтин по 3 Евро за карен клиент с ДДС няма как да е екстра върджин, каквото и да се говори[/quote]
  Ето твърдението.
  Сега погледнах етикета - Aceite de Oliva, Virgen Extra, Nueva Campana, 2011.12, joven y frutado, edicion limitada. Беше на 3 евро и го мъкнах от 3000 км. Лошото е, че е последната бутилка май.
  В Испания през 80-те години десетки хиляди са се натровили с олио от рапица. Дали не беше десетки хиляди са с трайни увреждания... Не искам да си мисля, че в българското олио слагат някакъв процент от рапица.
  Към предимствата на зехтина можем да добавим и това, че заради цената му не прекаляваме с употребата.

 62. 62 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#61] от "sasoss":

  е че то се продава олио от рапица в магазините и е 10 цента по-евтино от слънчогледовото, едва ли е отровно. Някои казват че им мирише на риба, други хора съм чувал да казват че не ползват зехтин че им миришел на риба, а предпочитат слънчогледово олио.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK