Жулиета Хубенова: Програмата за бизнеса тръгна и аз си тръгвам

Жулиета Хубенова: Програмата за бизнеса тръгна и аз си тръгвам

© Красимир ЮскеселиевОсвободената наскоро от поста заместник-министър на икономиката Жулиета Хубенова казва в писмо, изпратено до "Дневник", че си тръгва след като е изпълнила поетия от нея ангажимент програма "Конкурентоспособност" да започне да работи по-ефективно и прозрачно в подкрепа на бизнеса.


"Програмата тръгна и аз си тръгвам. Винаги съм казвала, че съм за кратко тук и че тръгне ли програмата и аз си тръгвам", пише в писмото си Хубенова.


Тя беше освободена от поста със заповед на премиера от 21 май. Тогава беше съобщено, че тя си тръгва след като е подала оставка по "лични причини". Петкък, 1 юни е последния й работен ден на поста, който зае през януари. 
В писмото си Хубенова посочва, че когато е поела поста през януари е поела ангажимент да се създаде единен орган по Оперативната програма, за да се опростят процедурите по управление и ускоряване на изпълнението й.  Обединени са Управляващият й орган и Междинното звено в Главна дирекция "Европейски фондове по конкурентоспособност" като така са намалени стъпките и подписите за одобрение и изплащане на субсидиите към бенефициентите, се посочва в писмото. 


В него бившият вече заместник-министър казва и че са направени промени, в резултат на които са отворени процедурите за кандидатстване по още схеми.


От началото на годината досега са одобрени за финансиране проекти за около 150 милиона евро, като в близките дни ще бъде приключена процедурата за "зелена индустрия" с бюджет от 40 милиона евро. Така за първото полугодие към бизнеса ще бъдат насочени около 200 милиона евро грантови средства.


В писмото се посочва и че е направена подготвокта за 3 големи проекта: Програмата "Енергийна ефективност за конкурентоспособна индустрия" с финансов ресурс от 150 милиона евро за субсидии на успешно изпълнени проекти и постово финансиране в размер от 50-150 милиона евро предоставено от ЕБВР.


Вторият е въвеждане на нов финансов продукт, с който да бъдат намалени наполовина лихвените нива по кредитите за малките и средни компании. Третият е за изграждане на научно-технологичен парк, за който специално в момента е в процес на регистрация дружеството София Тех ЕАД. За този конкретно проект се разбра при посещението на президента Росен Плевнелиев през май в САЩ.


"От европейската комисия споделят, че за добрите резултати е необходимо време, за да се видят и са оптимисти за успеха на програмата като виждат осезаем прогрес през изтеклите месеци", пише още Жулиета Хубенова.


"Считам, че програмата вече се "отпуши", вече се виждат реалните стъпки и е време да се заема с моите лични дела. Обичам да планирам задачите, с които се заемам. Срокът за тази задача ми беше най-рано април и най-късно септември. Радвам се че успях да се вместя по средата. В бизнеса инвеститора излиза от компанията тогава когато тя тръгва нагоре, това направих и аз", посочва Хубенова.


Това е поредна кадрова рокада в икономическото министерство, което през март бе поверено на Делян Добрев след отстраняването на Трайчо Трайков. През 2010 г. Трайков отстрани ресорният зам.-министър по енергетиката Мая Христова. Наследникът й Марий Косев напусна на следващата година. В края на 2011 г. напусна зам.-министър Евгени Ангелов, който стана икономически съветник на президента Плевнелиев.


Валентин Николов, който стана заместник на Делян Добрев тази година, бе бързо преназначен за директор на АЕЦ "Козлодуй".

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1321 Весело

  жужке, колко пари се усвоиха, колко пъти прекроявахте междинното звено - та чак го закрихте от некъдърност/това да фалираш държавна структура си е постижение/... че ми говориш, че неще е тръгнало... много поздрави

  Времето е наркотик, много от него убива.
 2. 2 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  """ В бизнеса инвеститора излиза от компанията тогава когато тя тръгва нагоре, """
  =============================
  Дано да е права !
  На бизнеса му трябва помощ !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 3. 3 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Жулиета Хубенова е родена през 1957 г. Завършила е Лесотехническия университет. Бившият вече зам. министър има повече от 11 години опит директно в преработващата промишленост в областта на производството на мебели, мрамор и облекло. http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1384685
  Некадърни, прости и алчни хора нахлуха на всички нива в управлението.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Една грешка не се поправя с друга грешка.
  Борисов, крайно време е да разделиш икономиката от енергетиката и от туризма.
  Създай спешно - Министерство на икономиката и финансите, Министерство на енергетиката и Министерство на културата и туризма.

 6. 6 Профил на toniarisa
  toniarisa
  Рейтинг: 479 Неутрално

  - ето за това искам да осъдя правителството !!!


  Разбирам много добре, че причините поради които искам да СЪДЯ управляващите в България макар и да са абсолютно истински, реални и всеизвести на широката публика, в същия момент те са недоказуеми от законова гледна точка. Именно за това желая да направя всичко възможно за да разруша тази дописвана с години / и изгодна за всички управляващи / корупционна практика.
  Мога да изложа проблема, да посоча институциите където е залегнал, да застана открито и обвиня отговорните за това.
  Определено се съмнявам / както и всички останали Българи /, че мога да докажа конкретна злоупотреба или престъпно деяние. Това което целя е да предизвикам СКАНДАЛ, да „размътя водата”, да привлечем общественото внимание и в крайна сметка да принудим системата да си ПЛАТИ и да се промени.

  Конкретно в моя случай :
  преди около три години взех решение да се върна към корените си и да се заема с бизнес свързан със земеделието и горите. Получих много добри наследствени земеделски имоти разположени на 15-тина к.м. северо-западно от София и тъй като в по-голамата си част са пустеещи, реших да започна с залесяването на бързо растящи дървестни растителни видове / пауловния /.
  Това се случи преди две-три години и тогава „НЕ ИСКАХ” да вярвам, че нещата в България се случват толкова трудно, именно за това и не съм документирал стъпките и срещите с конкретните институции, агенции и дирекции през които трябваше да мина, служителите с които се срещах и тези с които бе невъзможно да се срещна, но разбирасе ако се наложи мога да мина отново по целия този път защото неминуемо под съзнателно помня всеки адрес, врата и лице на служител.
  Разговорите протичаха в общи линии по следния начин:
  - Вие точно какво искате,
  - Точно по коя програма искате да кандидатсктвате,
  - Подготвили сте необходимите документи,
  - Попълнили ли сте необходимите материали и т.н.
  На зададените от моя страна въпроси се отговаряше, че те не са бюро справки и че нямат право да извършват консултации и да дават напътствия.
  Това което ми бе внушено в общи линии от този цикъл на ходене по мъките е, че трябва да се обърна към някоя от фирмите занимаващи се с подготовка и управление на проекти по рамковите споразумения за кандидатстване пред Европейската комисисия за отпускане на безвъзмездна финансова помощ / може и да бъркам с точната формулировка /.
  Намерих няколко консултански ф-ми и ги обиколих всичките, условията баха еднакви.

  Решаваш за коя точно кпрограма искаш да кандидатскваш:
  Мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери"
  Мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства"
  Мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти"
  Мярка 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности"
  Мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия"

  И те запознават с начина за заплащане на услугата която те ще извършат и необходимата документация която трябва да потготвиш. Разбирасе всички тези предварителни разходи ще бъдат покрити от първия транш на плащания по проекта за който те не поемат гаранции, че ще бъде приет, ще бъде евентоално някога съотвятната програма и евентуално ако са останали пари по тази мярка. Разбирасе консултанската ф-ма ще ти съдейства да получиш кредит от банка / лихвар, с/у 200% обезпечение / за покриване на предварителните разходи.
  Суевременно се захванах със създаването на предприятие за преработка на отпадна дървесина и био-маса за производство на „пелети за отопление”. Успях да създам работещо предприятие и започнах да произвеждам пелети, както и предполагах пазара се оказа необятен и търсенето на продукцията нараства лавинообразно. Разбирасе за да се превърне в печаливш бизнес се нуждаех от финансиране, за да оптимизирам производството, да получа необходимите сертификати и да излеза на сватло със счетоводството. Независимо, че съществуват достатъчно програми по различни Европейски споразумения за подпогане на малкия и среден бизнес / като ДЖЕРЕМИЕ /, се оказа че банките посредници само си правят реклама и в действителност всяка си има собствени условия за отпускане на кредити. ДЖЕРЕМИ покрива гаранциите / обезпечението / но банката си иска допълнително обезпечение, освен цялата документация по кредитирането.
  След като проведеш няколко срещи и минат няколко седмици, по телефона те информират, че от ЦЕНТРАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА БАНКАТА ти отказват. Без писмено обяснение защото нямат такава практика.
  Любимата им фраза „ банките не са социални инсттитуции „ макар, че тези Европейски програми са именно СОЦИАЛНИ. В крайна сметка ако не можеш да заложиш апетитен имот – нямаш шанс.

  ЗАЩО ДЪРЖАВАТА НЕ ОСИГУРИ ДЪРЖАВНА БАНКА която да обслужва тези програми без банкови тайни и допълнителни машинации. Толкова трудно ли е да се създаде ” ПРОЗРАЧНА „ Българска банка която да обслужва финансиранията през Европейските програми и Европейския Инвестиционен Фонд, без допълнителните изисквания на паплачта лихвари от частните банки.
  Ако прецените, че заслужавам подкрепа и съдействие за подетата от мен кампания, ще се опитам да привлека вниманието на медиите за да дам публичност на проблема и да получим подкрепа и допълнителна информация и за други подобни случаи. Умовалям ви, намерете смисъл и полза от това начинание и нека да поставим и решим този огромен проблем в Българското общество. Аз съм на ваше разположение

 7. 7 Профил на da_ne
  da_ne
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като гледам в 24 часа пише че е била директор на фонд за инвестиции, може би знае какво казва лъчо59. А като чета по медиите виждам че подписват договори с предприятията. Нашата фирма получи кредит по Джеръми и сме много доволни. Наистина програмата върви и други колеги ми го казват

 8. 8 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#6] от "toniarisa":

  Аз съм впечатлен и потресен. На теб ти трябва Марко Рясков, но такъв едва ли може да се роди в момента.

 9. 9 Профил на da_ne
  da_ne
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Аз доколкото знам по Джеръми се подпомагат компании които не са микро в селски райони и които не са от областта на селското стопанство и първична преработка на селскостопанска продукция.

 10. 10 Профил на toniarisa
  toniarisa
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#7] от "da_ne":
  Браво и дано не съм прав, НО !!!
  - сигурно фирмата ви има перфектна бизнес история и е позната на банката обслужваща кредита като КОРПОРАТИВЕН КЛИЕНТ !!
  - а споразумението / ДЖЕРЕМИ / е за нови ф-ми които би трябвало да излязат на пазара.
  Няма да изпадам в подробности .
  ВСЕ ПАК УСПЕХ - завиждам ви !!!

 11. 11 Профил на rosa2000
  rosa2000
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Dobar den,

  Az smiatam tche gospoga Hubenova e zapotchnala tozi proekt i e razrabotila osnovnite nasoki za ouspechna mou realizatsia . Tova e rabota koiato iziskva mnogo kompetentsii i opit. Neiniat bogat profecionalen opit e bil samo v polza na programata. Ot touk natatk se iska da ne se spira zapotchnatoto dobro natchalo .

 12. 12 Профил на toniarisa
  toniarisa
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#11] от "rosa2000":
  Сигурно сте права, но това не ни помага на нас ОБИКНОВЕННИТЕ малки предприемачи, без връзки с ........................ както и без свободни пари които да можем да дадем НАПРЕД за да стартираме някакво начинание.

 13. 13 Профил на chocho98
  chocho98
  Рейтинг: 8 Весело

  Браво момиче! Тези две структури на оперативната програма трябваше отдавна да се слеят. Само мъки за предприятията. Една година не могат да си получат парите по проектите, все нещо допълнително се иска, а по някога едно и също нещо по сто пъти.
  Дано занапред да се движат в този темп нещата.
  Разбирам те, че не ти е било много конфортно като никога преди не си работила в администрацията.
  Хубаво е че увеличихте размера на бюджета за технологична модернизация на малките и средни предприятия с 25 милиона евро. Така повече фирми ще могат да се модернизират, което е добре за икономиката.
  Успех!

 14. 14 Профил на chocho98
  chocho98
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар 3: ето го пълния текст от сайта който си дал. http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1384685
  Любопитно ми беше да видя. Благодаря за линка. Лесото е само част. Прочетете целия текст.

  Жулиета Хубенова е била изпълнителен директор на фонда за рисков капитал за малки и средни предприятия "Кеърсбек България" АД и директор за България на програма БАС на ЕБВР. Има повече от 17 години опит в областта на финансирането и подпомагането развитието на малките и средните предприятия от различни индустриални сектори, чрез дялово финансиране и грантове. Нейните конкретни компетенции включват разработване и управление на проекти, стратегическо и бизнес планиране, разработване на бизнес планове и инвестиционни предложения, финансово управление и преструктуриране, оценка и анализ на МСП и други.

  В периода 2004-2009 г. Жулиета Хубенова е участвала като експерт и ръководител в различни международни проекти на ЕБВР, Montgomery Watson Harza и PITIJA, свързани с енергийната ефективност, ВЕИ, програма ФАР и други.

  От октомври 2009 г. до избирането й за заместник-министър тя е съветник по европейски програми на министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

  Жулиета Хубенова е родена през 1957 г. Завършила е Лесотехническия университет и преквалификация към Университета за национално и световно стопанство в София. Специализирала е в България и САЩ микрокредитиране и бизнес инвестиции по програма на Opportunity International (международна мрежа за подпомагане на микропредприятия с инвестиционни заеми) и по програма на Американската агенция за международно развитие (USAID).

  Бившият вече министър има повече от 11 години опит директно в преработващата промишленост в областта на производството на мебели, мрамор и облекло.

 15. 15 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#14] от "chocho98":
  Дал съм ти доволно инфармация, както пчелите правят меда. Другото е пи-ар или на английски Public Relations, (PR).
  А добър PR се прави с много фантазия и " още нещо" .

 16. 16 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Заместник-министър на икономиката? ....
  ГЕРБ загроби сума дребни фирми, а тази една дума не е казала по въпроса. Министерстовото на икономиката трябва да се премахне....

 17. 17 Профил на time_2020
  time_2020
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Познавам г-жа Хубенова от работата ни по проект към Европейската банка по програма БАС. Компетентна и разбира от половин дума проблемите на фирмата и най-важното помага. Когато разбрах, че е станала зам-министър много се озадачих защото не е от ГЕРБ. Дано оперативната програма която е тръгнала да върви по-нататък.

 18. 18 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 583 Весело

  ЛЕСНИЧЕЙКА-МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА.
  ПОЖАРНИКАР-ПРЕМИЕР НА СТРАНАТА.
  ГОСПОДИ,КАКВО ТИ НАПРАВИ ТОЛКОВА ТОЗИ НАРОД БЪЛГАРСКИ,ЧЕ ТАКА СЕ ГАВРИШ С НЕГО.

  saseff
 19. 19 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 483 Любопитно

  При управление подобно на сегашното, за успех се смята, ако не си гол и бос, но и това не е много сигурно.

 20. 20 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1163 Разстроено

  Петкък
  УЖАС!!!!!

  Ала, бала!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK