Депутат от ДПС предлага заварените проекти за ВЕИ да продължат да продават ток на скъпи тарифи

Депутат от ДПС предлага заварените проекти за ВЕИ да продължат да продават ток на скъпи тарифи

© Георги КожухаровДепутатът от ДПС Гюнер Сербест е внесъл в проект за изменение на закона за възобновяемите източници (ВЕИ), чиято цел е се даде отсрочка на собствениците на централи, които са започнали изграждането им, но няма да успеят да ги довършат преди 1 юли, да продават зелен ток по сегашните тарифи, съобщи "Капитал". От началото на следващия месец влизат в сила нови тарифи за зеления ток, които са до 54% по-ниски от сегашните.


Централите от възобновяеми източници, които се строят в момента, трябва да бъдат въведени в експлоатация с разрешение от строителния контрол (акт 16) до три месеца от влизането в сила на поправката, но не по-късно от края на септември, става ясно от предложението на народния представител. "В тези случаи изкупуването на енергията, произведена от тези обекти, да се осъществи при условията, действали към момента на изграждането им", гласят мотивите към предложената поправка. Така енергията ще се изкупува от електроразпределителните дружества и НЕК по тарифите, действащи, преди Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да ореже цените.


Пред "Капитал Daily" Гюнер Сербест отказа да аргументира предложението и да каже кои са засегнатите предприемачи, чиито инвестиции могат да бъдат защитени от поправката. На практика тя е насочена към фотоволтаичните паркове, защото те се изграждат бързо (т.е. могат да се вместят в 3-месечния срок), а и в момента не се работи по големи проекти за вятърни централи, които потенциално биха могли да се облагодетелстват.
ДКЕВР планира да намали цените за соларния ток с между 45 и 54% заради значителното поевтиняване на фотоволтаичните компоненти през последната година. Затова повечето инвеститори във фотоволтаични проекти ще бързат да получат акт 16 до края на юни. Само за периода март-април в регулаторната комисия са постъпили искания за лицензиране на 240 "слънчеви" мегавата. За сравнение - до края на миналата година в страната са инсталирани общо 130 мегавата.


Експерти от бранша коментираха пред "Капитал Daily", че поправката е недомислица, защото обвързването на сроковете с преференциалната цена не е направено в самия текст на поправката. Единственото, което се предлага с нея, е крайният срок за пускане на стартиралите проекти да се удължи. Продажбите на енергия по старите по-изгодни условия са споменати само в мотивите към предложението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK