Започна приватизацията на "БДЖ Товарни превози"

Започна приватизацията на "БДЖ Товарни превози"

© Анелия НиколоваДружеството "БДЖ Товарни превози" вече официално е обявено за продажба чрез публичен конкурс. Това се вижда от съобщение на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).


За продажба се предлагат 100 процента от акциите на компанията, в момента собственост на "Холдинг БДЖ".


Документи за участие в процедурата по раздържавяване могат да се купят от потенциалните инвеститори до 20 дни след публикацията на обявата в "Държавен вестник".
Сред изискванията към стратегическите инвеститори  е да са работили като жп превозвач на товари през последните десет години и да имат лиценз за железопътни услуги, заедно със сертификат за безопасност. Има изасквания и към приходите им, които за всяка от послединте три години трябва да надхвърлят 400 млн. евро. Трябва да имат разрешение и за боравене с класифицирана информация.


От финансовите инвеститори се изисква да управляват или притежават дялови участия на стойност 1 млрд. евро за всяка една от последните три години, а собственият им капитал за последната одитирана година да е поне 20 млн. лв. Те също трябва да имат достъп до класифицирана информация.


До участие не се допускат консорциуми, офшорни дружества, в ликвидация или несъстоятелност, обявени в банкрут и такива, които имат непогасени задължения към българската държава.


Кандидатите ще се оценяват по схема, при която 70 точки ще се дават за предлаганата цена и 30 точки за планираните инвестиции. 


Оферти ще могат да се подават до 135 дни след обнародване на решението за приватизация като депозитът за участие е 20 млн. евро. 


От бъдещият собственик ще се иска да се запази основната дейност на дружеството и да се ангажира със социални въпроси. До три години след сделката броят на заварените работещи трябва да се запази както и размерът на заплатите им.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK