Семерджиев обещава да няма "шоково" поскъпване на тока догодина

Семерджиев обещава да няма "шоково" поскъпване на тока догодина

© Анелия НиколоваПредстои в бъдеще цените на енергията от възобновяеми източници и на енергията от високоефектиното комбинирано производство на топлофикациите да падат и през следващата година няма да има шоково поскъпване на тока, заяви в интервю за БТА председателят на Държавната комисия за енергийно и водно
регулиране(ДКЕВР) Ангел Семерджиев.


Той посочва, че на този етап допустимото повишение на цената на природния газ от началото на юли е 4.88 процента. "В момента се правят допълнителни анализи дали заради това повишение да се преизчислят и цените на парното, но по-вероятно е те да останат, така както ги предложи ДКЕВР на база действащата цена на природния газ", обяснява Семерджиев.


На въпрос дали ако се подпише в скоро време споразумението с "Газпром" за намаляване цената на природния газ с 11 на сто от 1 април, това ще доведе до по-ниски цени за потребителите със задна дата, Ангел Семерджиев посочва, че регулаторът не приема цени със задна дата.
"Приемаме цени, по които е спазена процедурата. Общественият доставчик "Булгаргаз" предоставя аргументи за исканата от него корекция на цената. Към момента не ни е предоставено споразумение за намаляване на цените на доставка, когато ни бъде предоставено, веднага ще направим съответните корекции. Но ако това не се случи до края на този месец няма как намалението да бъде отразено в цените сега, а ще бъде евентуално отразено в цената на природния газ за трето тримесечие."


Цената на тока за крайния потребител от юли се вдига единствено заради три добавки, които отразяват задълженията към обществото - развитие на зелена енергия, на високоефективно производство на топлофикациите и енергия по дългосрочни договори, коментира Семерджиев.


Производството на електроенергия от топлофикациите по високоефективно комбинирано производство според европейското законодателство трябва да се стимулира, а цените на този вид електроенергия са зависими от цените на природния газ и въглищата, обясни председателят на регулатора.


Въпреки това добавката за енергия от когенерации в бъдеще ще намалява до пълното й изчезване след две - три години, прогнозира Семерджиев.


Според него цените на енергията от възобновяеми източници пък ще се доближават все повече до цените на енергията от конвенционални централи и в бъдеще няма да има нужда и от добавка зелена енергия.


От 1 юли тази година всеки потребител ще плаща в цената на тока и нова добавка, в която са изведени разходите на НЕК за изкупуване по дългосрочен договор на скъпата електроенергия от ТЕЦ "AES Гълъбово". С влизането в сила Закона за енергетиката обаче ДКЕВР ще има право да промени начина на
ценообразуване по договора с централата, така че и тази цена да бъде намалена, обяснява Семерджиев.


Фактът, че от следващата година българските производствени централи ще трябва да купуват емисии въглероден диоскид също няма да окаже съществено влияние върху цените на тока за бита през следващата година, прогнозира Семерджиев.


По повод опасенията на търговци на енергия на едро, че износът на ток ще намалее заради увеличената  такса за износ от 12 на 15 евро, Семерджиев посочва, че това е цена за пренос по мрежата и по закон тази тежест трябва да се поеме от всички, включително и от търговците.


"Ако отпадне изискването търговците, които изнасят електроенергия, както и големите потребители да не плащат добавката за зелена енергия например, то това би повишило още цената на електроенергията за бита", дава пример той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK