КЗК ще може да глобява за злоупотреба с пазарна сила

КЗК ще може да глобява за злоупотреба с пазарна сила

© Цветелина Белутова, КапиталВ подготвените промени в Закона за защита на конкуренцията се предвижда да се въведе понятието "значителна пазарна сила" и ще има глоби за злоупотребата с нея. Това става известно от публикуван за обсъждане от министерството на икономиката проект с промените.


Комисията за защита на конкуренцията ще има правомощие на всеки етап от производството срещу даден субект да наложи временна мярка за спиране на нарушението. Това може да стане по инициатива на комисията или по искане на страните, съобщава capital.bg.


Това ще става с определение на комисията, което в едноседмичен срок ще може да бъде обжалвано пред съда. Така на практика, ако например комисията прецени, че въведена от търговска верига такса към доставчик може да увреди конкуренцията, то тя ще може да задължи търговеца да прекрати събирането й временно още преди да се докаже, че представлява нарушение.
Понятието "значителна пазарна сила" ще се отнася за предприятия, които нямат господстващо положение на пазара, но "с оглед на своя пазарен дял, финансови ресурси, възможности за достъп до пазара, технологично равнище и стопански отношения с други предприятия" може "едностранно да наложат на зависими от тях доставчици или купувачи несправедливи търговски условия".


Допълнителни критерии към тази значителна пазарна сила ще бъдат изготвени в методика на Комисията за защита на конкуренцията.


Проектозаконът предвижда още забрана за злоупотреба с такава пазарна мощ, като след сигнал или по инициатива на комисията се въведе двумесечен срок, в който да се излезе с крайно решение.


До тези промени в Закона се стигна, след като години наред доставчиците спорят с търговските вериги за условията, които се налагат за достъп на стоките до големите магазини.


Според сдружения в хранителната и козметичната индустрия големите търговци на дребно вече имат значително влияние на пазара и оказват постоянен натиск върху партньорите си чрез въвеждане на такси, постоянни искания на нови отстъпки в цените и бавене на разплащанията. Така те поискаха държавата да се намеси, изготвяйки законодателство, което да регулира отношенията между двете страни.


Веригите пък от своя страна твърдят, че въвеждането подобно законодателство би попречило на свободната конкуренция и ще бъде в ущърб на крайните потребители.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 762 Неутрално

  А "значителна" ще определя бюрократът който пиле глобата или икса подкуп. Аман от идиотщина в нашата китна родина.

 2. 2 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Аз първо за Лукойл и Мтел се сещам

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 3. 3 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 695 Весело

  лелееее... нещо недоразбрах какво е "значителна", какво е "пазарна" и какво е "сила"!
  първото нещо, което се сещам е - мутри пребиват производител на пазара...

 4. 4 Профил на ace
  ace
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#3] от "zidane":

  Ами, не. Това вече е сюжет от миналото, ама някои интелектуалци, които са много далеч от темата ще циклят в него още няколко петилетки. Тук става дума за уважавани чуждестранни инвеститори, които пребиват български производител с такса "рожден ден" и още много подобни. Приказката с тях е по-трудна и от мутренската, повярвай.

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  ....Според сдружения в хранителната и козметичната индустрия големите търговци на дребно вече имат значително влияние на пазара и оказват постоянен натиск върху партньорите си чрез въвеждане на такси, постоянни искания на нови отстъпки в цените и бавене на разплащанията....
  ---------------------
  Сдруженията,надявам се,не са картел?
  А това:"големите търговци на дребно" да оказват натиск?
  В общи линии още един безсмислен закон......

 6. 6 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Това ще бъде поредната глупост, родена от напъните на яловите ни законотворци! С популистки административни мерки не могат да се регулират взаимоотношенията между пазарни субекти и една такава промяна в закона не би имала нищо общо със "защитата на конкуренцията". Защото, ако един търговец не може да си осгури даден продукт на приемлива цена, той може и да не го предлага въобще, нали така? И тогава недоволните производители или доставчици, които може сега да потриват доволно ръце, ще трябва да търсят реализация по квартални магазинчета или по неделните пазари... Или просто отново тихомълком ще приемат условията на търговеца, за да могат да достигнат до по-голям брой крайни потребители. Да не забравяме, че проблем в преговорите с търговските вериги имат основно малките и средни производители, които искат да "пробият" или да растат, а не тези, които предлагат утвърдени, международни брандове.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 7. 7 Профил на bam_bam
  bam_bam
  Рейтинг: 8 Неутрално  Дрън, дрън та пляс. Не съм виждал това понятие да се използва в европейската регулаторна рамка в областта на конкуренцията, нито в учебниците по право и икономика на конкуренцията. Значителната пазарна сила се използва като понятие в телеком регулацията, но тук целите са ex ante регулация, а не ex post. Нещо тук май не е измислено както трябва, ама да видим...

 8. 8 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 695 Весело

  До коментар [#4] от "ace":

  съгласен. но и ти се съгласи, че вероятно е така измислено, та само в казус, като моя, да може да има истинска намеса.
  Иначе кой кого уведомява за "значителна пазарна сила"? Зависими от тях доставчици или купувачи?
  Не съм сигурен, че доставчици ще го правят, сигурен съм, че купувачи няма да го знаят!

 9. 9 Профил на kikoleppard
  kikoleppard
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Абе, КЗК май трябва да си разширят щата и пак мислят метод, с който да го направят.

  На теория проектозакона е добре, ама на практика пак ще си оправдават заетостта.

  Като замисъл съществуването на КЗК е също необходимо, но вътре са едни морално остаряли старчета, дето само си чешат кратуните.

  Хора подмладете си кадрите и си осъвременявайте познанията.

  Парадоксът е, че по-голям комунизъм не бях виждал отколкото в тяхната институция. И тези индивиди се занимават с пазарни проблеми, които по принцип са им сравнително непознати, тъй като са на възраст, а навремето такива отношения не съществуваха. Няма как да са адекватни в решенията си. 10. 10 Профил на bam_bam
  bam_bam
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "kikoleppard":

  Кога си се сблъсквал с КЗК, че ти се видяха старчета? Мисля, че средната възраст в момента е под 40. Самите членове на комисията също не са много стари. Най-възрастния е председателя, който заема този пост вече 3-ти мандат....ПОВТАРЯМ 3ти МАНДАТ. Този човек е там от 2003 г. Е това вече и в комунизма май го нямаше?!

 11. 11 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#1] от "lordcris":

  Алоо, а не бързай толкова бре. Виж в инт. страницата на КЗК за съображенията и и тогава се изказвай! Някои като кабелни и телефони и ВиК и електроснабдители, с оборот над 5 млн. АВТОМАТИЧНО ще се броят за господстващо положение! Т.е. ТЕ ще доказват че не са, а не малкия притиснат от тях търговец!
  Много яко става . досега тия разкарваха дребните с таксата си за 'пазарен анализ' от 2 000лв. И едногодишното разтакаване за вземане на становище - дали е или не е господстващо положението! Сега ще става за седмица? Има разлика, а? Така че ПРЧЕТИ, ПОМИСЛИ и тогава се ИЗКАЗВАЙ! 0 ))

 12. 12 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 670 Неутрално

  "Понятието "значителна пазарна сила" ще се отнася за предприятия, които нямат господстващо положение на пазара, но "с оглед на своя пазарен дял, финансови ресурси, възможности за достъп до пазара, технологично равнище и стопански отношения с други предприятия" може "едностранно да наложат на зависими от тях доставчици или купувачи несправедливи търговски условия"."
  ---------------------------------------------------
  Това е точно толкова тъпо, колкото и понятието "несъобразена с пътните условия скорост"
  Ако са на кеф ще санкционират, ако не са -няма.
  За едно и също нарушение - веднъж така, веднъж иначе.
  Измислят си още възможности за корупция, а казват, че се борят с нея!

  "We're not gonna take it! Anymore."
 13. 13 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":

  Хубаво плюеш, ама в коя държава не е така? Навсякъде законите се прилагат от хора. Още не са измислили роботи-данъчни/ инспектори и т.н.
  Много обичам такива като теб - това не ми харесва - ами като не ти харесва кажи как да стане? Иначе е много лесно да седиш и да философстваш, ама седни веднъж и осмисли и регулирай един дори най-просто процес и тогава говори за глупостите на другите.
  Че законът няма да е перфектен - няма да е. Ама в крайна сметка ще вкара някакъв коректив в системата. В крайна сметка производителите са български, по-голямата част от търговските вериги - не. Така че първо трябва да се гледат интересите на нашите хора. Цените няма да се вдигнат, защото има много голяма конкуренция и много голяма чувствителност на пазара към цените. Просто ще паднат маржовете на веригите от по 50-100% на всеки продукт и част от парите ще останат за хората, които реално са ги произвели.

 14. 14 Профил на kikoleppard
  kikoleppard
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#10] от "bam_bam":

  Колега, нещо не съм забелязал, че си ме питал.

  Ами преди 2 години забелязах и не видях един млад. Дори и този председателя ми се стори поне 55 годишен, а и останалите гонеха подобно възраст. Само една жена мязаше на 40 годишна.

  Само си изгубих времето, когато присъствах.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK