Конференцията на ООН в Рио отложи решаването на икономическите проблеми

Дилма Русеф е категорична, че конференцията поставя началото на решаването на проблемите

© Reuters

Дилма Русеф е категорична, че конференцията поставя началото на решаването на проблемите



Конференцията на ООН за устойчиво развитие Рио+20 завърши със споразумение, което отлага във времето изпълнението на много предложения за опазване на природните ресурси на земята от климатичните промени и глобализацията, съобщи "Ройтерс". Близо 100 държавни и правителствени ръководители участваха в тридневната конференция с намерението да определят цели за устойчиво развитие, които държат сметка за икономическия растеж, околната среда и изкореняването на бедността.


Някои от правителствата останаха доволни от заключителния документ на форума, а други бяха разочаровани, дори гневни заради липсата на амбиции и на чувство за неотложност за справяне с проблемите, предизвикани от консуматорството, демографията и индустриализацията. Целта на срещата беше да се съгласуват начини за постигане на растеж, така че всеки в света да има достъп до храна, енергия и вода без по-нататъшни поражения върху природата. Правителствата одобриха преминаване към "зелена икономика", което ще има за резултат промяна в традиционните консуматорски и производствени практики. Надеждата е компаниите и индивидите да променят начина на правене на бизнес и начина си на живот.


Работна група от представители на 30 страни ще формулира и представи в доклад целите за устойчиво развитие пред Общото събрание на ООН през септември 2013 г. Работата по определянето на необходимото финансиране на устойчивото развитие трябва да приключи със среща на ООН през септември 2014 г., предвижда заключителният документ от срещата Рио+20.




Бразилският президент Дилма Русеф отхвърли критиките срещу завършилата конференция за устойчиво развитие Рио+20, подчертавайки, че срещата на върха е "стартова точка, а не финиш", предаде ДПА. "Онова, което трябва да искаме, е страните да продължат напред. Не можем да си представим, че някой може да не изпълни поне ангажиментите, които пое", каза Русеф на заключителната пресконференция.


Споразумението задава посоката към "зелената икономика" и ангажира всички страни да си поставят цели за защита на околната среда и борба с бедността, чието прилагане ще започне през 2015 година, допълни тя.


Тридневната конференция в Рио де Жанейро отбеляза 20-ата годишнина от Срещата за земята, състояла се в същия град през 1992 г., която постави екологичните и климатичните проблеми в глобалния дневен ред.


"Направихме историческа стъпка към по-справедлив, честен и преуспял свят", каза бразилският президент. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK