Започна процедурата по защита на българското розово масло

Започна процедурата по защита на българското розово масло

© Юлия ЛазароваЗемеделското министерство е започнало процедурата по защита на наименованието "българско розово масло" на ниво ЕС. Инициативата за това е на сдружение на производители в Розовата долина и е за защитено географско указание.


Ако до месец няма възражения на национално ниво, заявлението ще бъде изпратено в Брюксел за разглеждане, съобщава "Капитал daily".

Идеята да се защити името "българско розово масло" е на производители от района на Казанлък и Карлово. Ако защитеното наименование за географско указание бъде вписано в европейския регистър, то ще може да бъде използвано само от производителите в този район. За целта производителите ще трябва да докажат, че качествата на продукта на поне един етап от производството зависят от специфични условия в този регион.

В документите си производителите на розово масло твърдят, че отглежданата в този район роза дамасцена се влияе от климатичните и почвени особености на Розовата долина. В защитата още е описан и традиционен начин на производство на маслото. Производителите искат българското розово масло да може да се произвежда в райони в и около Казанлък, Павел баня, Карлово, Сопот, Стрелча, Клисура, Брацигово, Брегово, Твърдица, Чирпан и Стара Загора.

Вписването в европейския регистър на защитени наименования отнема години. След преминаването през етапа, който вече е започнал от Министерството на земеделието и ако няма възражения, които задължително трябва да се разгледат, заявлението отива в Брюксел. Там също се разглежда и се обявява процедура по обществено обсъждане. При нея обаче могат да подават възражения единствено организации от други страни членки. Отново ако има такива, те трябва да бъдат разгледани, а финалът на процедурата е самото фактическо записване на продукта в еврорегистъра и обнародването на решението в Официалния вестник на ЕС.

В европейския регистър на защитените наименования присъства само един продукт от България - горноряховски суджук. В момента месопреработватели са подали искания и за вписването на други изделия - филе "Елена", кайсерован врат "Тракия", роле "Трапезица" и два вида пастърма - обикновена и кайзер от говеждо и биволско месо.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално
 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Успех!............Бех предложил и смядовската луканка и осмарския пелин?

 3. 3 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Розовия ликьор и розова ракия, са също така уникални у нас.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 4. 4 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Дано успеят!Превръщането в защитен продукт ще донесе само плюсове и ще бъде запазен авторитета му!

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  [quote#3:"Polusa"]Розовия ликьор и розова ракия, са също така уникални у нас. [/quote]

  Гюлова ракия!Така е описана от Каравелов!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Инициативата за това е на Българска Национална Асоциация "Етерични масла парфюмерия и козметика", която координира желаещите производители да се включат и отхвърли почти цялата работа по подготовка на документацията.
  Благодарности на момичетата от Асоциацията за извършената поредна крачка.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 9. 9 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#8] от "be_google":

  Като никога управляващите не са пречили, дори са помагали. Отнася се за сегашните и за предишните, а май се започна и при по-предишните.

 10. 10 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Това е добре. Обожавам аромата на роза.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 11. 11 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 858 Неутрално

  "Най-хубавото розово масло е българското. То е една от най-търсените стоки на световния пазар. В Европа се използва като основна суровина за производството на висококачествени парфюми и лекарства. Американците го купуват като смазочно масло за космическите си апарати. Всички совалки и космически кораби се смазват с розовия екстракт, защото е устойчив на всякаква температура.

  Розовото масло се добива от цветовете на Казанлъшката роза, т.нар. Rosa Damascena. От около 3000 кг розов цвят се добива 1 кг розово масло и то струва понякога колкото килограм злато. В стари времена цената му е била шесткратно по-висока от тази на златото. Днес цената за килограм българско розово масло е около 6000 евро.

  Истинското розово масло не е течен продукт, както повечето хора смятат. При средна температура 18-22 градуса то стои на кристалчета. Съхранява се при по-ниска температура – около 10-12 градуса.

  „Банката”, в която се пази, се намира в трезор в центъра на българската столица София. Скъпоценната течност се съхранява в банки от термоустойчиво стъкло, но за транспортиране се използват специални медни съдове, увити в платно. Гърлото им се запечатва с восъчен печат, изработен преди 70 години, от който има само 1 екземпляр и се пази в специална каса в трезора. Драконовските мерки се прилагат, за да няма фалшификации на продукта.
  Мирисната оценка на маслата се прави от специалисти, които познават целия технологичен процес. За обучението на подобен специалист са необходими около 10 години.

  България е известна в целия свят със своето розово масло и още от 17 век се числи към най-големите износители. То е незаменима съставка за развиващата се европейска парфюмерия от 1720 г. и се разнася с кораби през Цариград до Марсилия, Лондон и Ню Йорк, а с конски кервани през Букурещ до Виена, Париж и Берлин.

  Преди 1990 г. България държеше първенството в производството на розово масло. Износът покриваше около 70% от световното търсене. Кризата в земеделието и унищожените насаждения доведоха до срив в производството и през последните години делът на страната достигна 30% от общото производство. Целта на инвеститорите и фермерите е да възстановят позициите на България отпреди двадесет години.

  По своето качество българското розово масло остава без конкуренция. Тайната е в климатични особености и сортовете растения. Всички световноизвестни парфюмерийни фирми го използват в рецептите си заради две основни качества – придава на парфюма голяма трайност и особен, приятен аромат.

  Българското розово масло се изкупува от търговците „на зелено”. Световните парфюмерийни компании оценяват предимствата на българското масло и постепенно увеличават заявките си. В момента основните пазари на българската продукция са Франция, САЩ, Япония, Германия и Дания, където освен розово масло се изнася и лавандулово.

  Родината на маслодайната роза е Югозападна Азия, където тя се отглеждала предимно като декоративно растение. Отглеждането на рози за индустриални цели започнало още през 9 век в Индия и Египет. За първи път розово масло е получено чрез двойна дестилация през 16 век. През 18 век маслодайната роза е пренесена в България от Индия през Персия, Сирия и Турция. Отглеждането й започва в района на Казанлък. Подбалканската котловина, скътана между Стара планина на север и Средна гора на юг предлага благоприятни условия за отглеждането на маслодайна роза. Известна като Розовата долина, Казанлъшката котловина е една от най-големите розови градини не само в България, но и в света.

  Производството на розово масло е един от най-старите занаяти в България. Розоберът продължава около месец – от 20 май до 20 юни. Извършва се рано сутрин от 5 ч. до 9–10 ч.

  Казанлъшката роза, т.нар. Rosa Damascena е многогодишно храстовидно растение, което достига на височина до 1,50 м. Розовите насаждения започват да цъфтят 2 години след засаждането си и цъфтежът им продължава 20-30 дни.

  Розовото масло се добива от розовите цветове. Те трябва да се берат рано сутрин (между 5 и 9 часа), преди да се е изпарила росата, защото тогава от тях се добива най- голямо количество масло. Цветовете трябва да бъдат преработени веднага. Смесват се с вода в съотношение 1:4 и се загряват в дестилационни камери. Процесът на дестилация се извършва 2 пъти. За получаването на 1 литър розово масло са необходими 3-3,5 тона червени или 5-6 тона бели цветове. Ето защо на световните пазари розовото масло е по- скъпо от златото.

  Историята на розово масло в България може да бъде видяна в Музея на розата в гр. Казанлък. Там се съхраняват повече от 15 000 експоната, свързани с това производството. В музея се пазят и уредите от лабораторията на Христо Яръмов. Химик по образование и преподавател в местното училище, Яръмов създава първата лаборатория за проверка на качеството на българското розово масло, след като на международните пазари започва да се появяват фалшификати на родния продукт.

  Първата българска розотърговска къща е създадена през 1820 г. от Дончо Папазов от Казанлък. Неговите синове Димитър и Ботьо разширяват дейността. Следват розотърговските къщи на Кънчо Шипков (1840 г.), на Христо Христов (1863 г.) и Петко Орозов (1864 г.). Така в края на XIX и началото на XX в. в Казанлък вече има заможни фамилии, занимаващи се с розопроизводство и търговия с розово масло.

  Всяка година от 1903-а в първите дни на юни в Казанлък се отбелязва Празникът на розата, съпроводен с карнавали, концерти на открито, състезания. Важна роля в него е отредена на образа на тракийския цар Севт III, за чиято столица Севтополис специалистите обещават да се превърне в една от най-големите атракции в страната. От 1969 г. на този празник се избира и Кралица на розата. По време на фестивала човек може да опита всевъзможни продукти от рози – например, сладко от рози, ракия или ликьор от дъхавите цветя."
  /Автор Българските Най! /
  02 November 2007

 12. 12 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#11] от "benkovski11":

  През 18 век маслодайната роза е пренесена в България от Индия през Персия, Сирия и Турция.
  -------------------------------
  На празника на розата в Карлово казаха, че тази така ароматна роза е пренесена през 12-ти век в Карлово от Иран.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 13. 13 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 858 Весело

  До коментар [#12] от "Polusa":

  -Дълъг е пътят и на коприната,и на розата.Така или иначе розата е дошла и е намерила тук своята "втора родина".

 14. 14 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#12] от "Polusa":

  Може би това е пореден опит у нас нещо да се одревни с идеята да не бъде свързвано с Османската империя, която на средностатистическия български гражданин продължава да звучи смущаващо. По същата логика десетки каменни мостове от османския период биват наричани "римски".

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 15. 15 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 488 Любопитно

  а какво стана с ракията?
  нали трябваше да е само българска?
  в подножието на андите също я правят... и като че ли е по добра от българската която ако не е домашна е често спирт и есенция.

 16. 16 Профил на karadocheva
  karadocheva
  Рейтинг: 221 Неутрално
 17. 17 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 963 Неутрално
 18. 18 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Дано и трябва да успеят!
  От безхаберие погубихме патенти на много български продукти!
  Стискам палци на инициативата да успее!

 19. 19 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#11] от "benkovski11":
  "Американците го купуват като смазочно масло за космическите си апарати. Всички совалки и космически кораби се смазват с розовия екстракт, защото е устойчив на всякаква температура."
  Това е пълна глупост. Нямам време за подробности.
  Разбирам, че сте пуснали цитат.

 20. 20 Профил на Rumeli
  Rumeli
  Рейтинг: 434 Неутрално

  процедурата по защита на българското розово масло
  то това българското розово масло е също като българското кисело мляко.

  Санким не знаеха че в цял свят го наричат Yogurt - от Турско.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Yogurt
  Санким не знаят че Турците са донесли Gul още преди 500-600 години от Isparta
  http://isparta.gov.tr/
  горноряховски суджук бил. санким не знаят че също е Турски.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sucuk
  абе, пълна пародия…

 21. 21 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#20] от "Rumeli":
  Има огромна разлика между йогурт и кисело мляко.
  Турците не са внесли, а са изнесли гюла.
  Суджука го оставям без коментар.
  Продължавайте да вярвате на Wikipedia.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK