"Софийска вода" иска 12% увеличение, Фандъкова - с още изисквания към фирмата

През 2009 г. на откриването на когенерационна система в пречиствателната станция в Кубратово. Според компанията от ДКВЕР сега не признават инвестицията им там.<br /><em>Снимката е архивна</em><br />

© Асен Тонев, Капитал

През 2009 г. на откриването на когенерационна система в пречиствателната станция в Кубратово. Според компанията от ДКВЕР сега не признават инвестицията им там.
Снимката е архивнаСофийска вода" поиска цената на ВиК услугите за битовите потребители да поскъпне с 12%, за да може да изпълнява инвестиционната си програма. Кметът на София Йорданка Фандъкова привидя в предложението на концесионера "Веолия вода" "поставяне на условия".


Репликите между тях бяха разменени през медиите, въпреки че се намираха на метри едни от други в Бистрица. Кметът участваше в щабното учение за преодоляване на последиците от терористична атака, провело се в двора на пречиствателната станция в района. Минути по-късно в намиращата се отсреща административна сграда от "Софийска вода" аргументираха на пресконференция искането си за увеличението на цената.


В крайна сметка решението с колко да поскъпне водата ще бъде взето от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). От "Софийска вода" обаче съобщиха, че се очаква повишението да бъде 2.86% и да влезе в сила от 1 юли. Това не покрива разходите на компанията с променените цени на тока, горивата и консумативите, посочиха от компанията.
Акционерите в "Софийска вода" са френската компания "Веолия вода" с 77.1% от акциите и 22.9% на Столичната община

© Цветелина Белутова, Капитал

Акционерите в "Софийска вода" са френската компания "Веолия вода" с 77.1% от акциите и 22.9% на Столичната община


Оплакаха се, че искането за промяна на цената е изпратено през август 2011 г. година, а чак сега се очаква решение на държавния регулатор. Това е в разрез с бизнес плана ни, в който ясно са разписани промените в цената на водата, заяви административният директор на компанията Мариана Итева.


При исканото от тях повишение от 12% в реална стойност увеличението ще е 20 ст. над сегашните 1.68 лв. на кубик вода. Изчисленията им показват, че разходите за едно домакинство ще се покачат средно с около 1.50-1.60 лв. на месец.


Държа наред с инвестициите във водопроводната система с цел да се спрат течове, които в края на краищата се плащат от хората, да се прави и канализация, каза пък Фандъкова, помолена да коментира исканото повишение на цената на ВиК услугите. Според нея добрата работа на дружеството не означава само доставяне на качествена вода и поддържане на канализационна система, но и "при аварийна ситуация да се реагира бързо, да се отстраняват авариите и след това се възстановяват качествено настилките".


Същевременно от компанията заявиха, че загубите вода при доставянето й са 55% при заложени в договора 46-47%. От компанията отговориха, че за 2011 г. във водоснабдяването са направили инвестиции за 29 млн. лв., което включва 52 км рехабилитирана водопреносна мрежа, намалени са с близо 8 млн. кубични метра неотчетените водни количества, изградени са 1570 нови спирателни крана, а са подменени 2373 и изградени 2993 броя нови сградни отклонения.


В отвеждането на отпадъчните води са инвестирани над 15 млн. лв., дадени за 11 км нова канализация, 2.5 км аварийни и планови ремонти на канали и 2058 броя нови сградни канализационни отклонения. За пречистване за отпадъчни води пък са изразходвани почти 2 млн. лв.


Загубите на водата по трасето са 55% при заложени 46-47% в концесионния договор.<br /><em>Снимката е архивна</em>

© Мария Съботинова

Загубите на водата по трасето са 55% при заложени 46-47% в концесионния договор.
Снимката е архивна


Мариана Итева обясни, че според ДКЕВР социално поносимата цена за София е 5.70 лв. на кубик, което е много повече от цената в момента и исканото повишение. По думите й 70% от
ВиК мрежата е амортизирана. До момента са направени 151 млн. инвестиции при заложени в петгодишния бизнес план досега 146 млн. лв., заяви Итева.


По-големият проблем за компанията са търговските загуби, които са 30-35%. Това са кражбите на вода от незаконно присъединили се, които не били само в ромските махали, а и в скъпите квартали в южната част на София - Симеоново, Драгалевци и Бояна. Същевременно общият размер на дълговете към "Софийска вода" са 62 млн. лв., като 5 млн. лв. са от общински жилища,  а общо 80% от сумата се дължи от битови абонати. С тези пари могат да се направят 220 км водопроводи, или около 40 км нова канализация, изчислиха от компанията.


От компанията намекнаха, че в решението все пак има ли и политически привкус. Въпреки това те се надяват разумът да надделее, защото умишленото задържане на ниска цена на услугата в един момент ще избухне и цената ще трябва рязко да бъде вдигната. Според тях приближаващите след една година избори за парламент през лятото на 2013 г. ще накарат политиците и догодина да задържат цената ниска.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK