Токът поскъпнал с повече от очакваното заради грешни прогнози

Токът поскъпнал с повече от очакваното заради грешни прогнози

© Цветелина Белутова, КапиталКъм 1 април, когато енергийният регулатор е правил разчети за поскъпването на тока от 1 юли, при него не е имало информация, че в цената трябва да се изчислят толкова много допълнителни мегавати зелена енергия, колкото се е оказало впоследствие през май и юни. Това стана ясно от думите на председателя на регулатора Ангел Семерджиев в предаването на "Неделя 150" на държавното радио.


Той уточни, че тази информация за обема мегавати екологична енергия, които трябва да влязат в изчислението на енергийния микс, била в НЕК и електроразпределителните дружества, които трябвало да подават информация към ДКЕВР. Освен това в НЕК направили грешни прогнози за периода юли 2011 г.-юли 2012 г. за зелената енергия.


Информацията не била подадена в пълен обем към 1 април и затова се наложило малко преди влизането в сила на поскъпването да се преизчислят данните, които в крайна сметка показали поскъпване от 13 на сто, а не първоначално прогнозираните 10 процента.
Според Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия, това е пореден опит на правителството да "очерни еколозите". Той обясни, че през последните три години той и негови колеги непрекъснато се срещали с ръководството на икономическото министерство и предупреждавали, че ако продължи сключването на договори за изкупуване на зелена енергия с това темпо, ще се стигне до рязко поскъпване на цената на тока. Никой обаче не взел мерки и така много хора изкарали пари от фотоволтаици.


От асоциацията предлагали и да се направи счетоводно прехвърляне, при което скъпата зелена енергия от България, която изпълнява плана си за обем на екологичната енергия като дял от общата, да я продава на държави, които изостават с тези ангажименти. Той даде пример с Люксембург,
който досега има само 1 процент зелена енергия при цел от 16 процента до 2020 г., купува от Литва и Германия. Така тежестта на зелената надбавка се прехвърляла на други държави, които са по-богати и купуват зелена енергия.


Енергийният министър Делян Добрев обаче възрази, че тези статистически прехвърляния съществували, но никоя държава не била "луда" да купува енергия по 855 лв. за мегават.


Киряков посочи и че Законът за енергията от ВЕИ е работел много добре, но проблемите дошли с приемането на промените през 2011 г., с които е одобрена фиксирана цена на изкупуване на зелена енергия за целия период на проекта, който в общия случай е 20 години. Така, ако до 2011 г. имало инсталирани мощности за 20 мегавата от фотоволтаици и 300 мегавата от вятър, то за година вече има 600 мегавата от фотоволтаици. По думите му вече има подписани договори за 12 хил. мегавата зелена енергия. Тези изчисления бяха отречени от енергийния министър, който обяви, че подобна наглост не бил чувал в живота си.


"Никога не е имало подписани договори за 12 хил. мегавата. Никой не е виждал такива подписани предварителни договори", обяви Добрев и каза, че изказването на Киряков е заради засегнатите му интереси, тъй като той се занимавал предимно с вятърна енергия, за която промените в закона не бяха толкова благоприятни и не предвиждали изкупуването на енергията за 20 години както било за тази от фотоволтаици.


Министърът посочи, че е важно в бъдеще навреме да се правят изчисленията, за да не се стига до подобни изненади. Според него нямало вече да се стига до подобни случаи и защото регулаторът значително е намалил цената, по която ще се купува зелена енергия занапред.


"Стремежът да бъдем по-екологични и да развиваме този сектор се изкриви и като че ли има настроения в този сектор – зелената енергия. Проблемът е, че зелената енергия е много скъпа. Ние не сме най-богатата държава в ЕС, за да инвестираме в зелена енергия. Далновидна политика би било още през 2007 г. да се ограничи зелената енергия максимално до 2015 г., защото едва тогава инвестиционните разходи за тези проекти ще бъдат по-ниски и цената на тази енергия ще бъде сравнима с цената на конвенционалната. Цената на фотоволтаика е 855 лв. – 20 пъти над себестойността на конвеционалната енергия", обясни ситуацията министърът.


Той съобщи и че най-бедните хора, които получават енергийни помощи, ще бъдат компенсирани за поскъпването на тока. Така се очаква около 300 хил. души да получат завишаване на помощта с процента на поскъпването на тока - 13 на сто, което щяло да струва на бюджета около 10 млн. лв.


Директорът на Българския енергиен холдинг и бивш и.д. директор на НЕК Михаил Андонов коментира, че поскъпването на тока ще се отрази положително на приходите на НЕК и че разчетите й за нужното повишение в цената са били близки до тези, които е одобрил регулаторът. Така щял да се компенсира дефицитът от 200 млн. лв., който щял да се появи при поскъпване от 10 процента, сега щял да бъде компенсиран на фона на тежкото финансово положение на оператора. По думите на Андонов това поскъпване е трябвало да стане още от началото на годината. Той също подкрепи тезата, че цената на тока трябва да се определя на шест месеца, а не веднъж годишно.


Председателят на ДКЕВР възрази, че НЕК никога не е имало загуба от дейности, които са регулирани, а заради инвестициите в "Цанков камък" и АЕЦ "Белене". Освен това исканията на компанията за новите цени на тока били базирани на грешни прогнози за 2011-2012 г. за зелената енергия. Семерджиев още веднъж подчерта, че при новите цени на тока изненада е имало само при един елемент - този за зелена енергия.


Той обясни и че ако не са били направени промените в Закона за ВЕИ, цената е щяла да се вдигне не с 13 на сто, а с 30 процента.От 1 юли фотоволтаичните електроцентрали, монтирани по покриви и фасади, продават по нови цени, които са с между 33 и 45% по-ниски от действащите до края на юни. При наземните соларни централи ДКЕВР не е променила намеренията си и цените падат толкова по-рязко, колкото по-голям е проектът. Спадът е средно с около 50%. Една от причините е ускореното пускане на проекти. "При инсталирани над 650 мегавата фотоволтаици - какво очаквате", попита реторично в петък председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, цитиран от "Фокус". При вятърните паркове също има промяна на изкупните цени - с между 20 и 30% надолу.

Коментари (132)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5437 Гневно

  И ПРОГНОЗИТЕ ВИ ЗА ИЗБОРИТЕ ЩЕ СА МНОООООГО ГРЕШНИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1141 Разстроено

  "...но никоя държава не била "луда" да купува енергия по 855 лв. за мегават."

  е за съжаление има една такава държавица на балканите - пълна с материал !!!!!!!!!!

 3. 3 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Според мен
  енергийният регулатор
  е много зелен!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  www.berbenkov.hit.bg
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  .....ако продължи сключването на договри за изкупуване на зелена енергия с това темпо, ще се стигне до рязко поскъпване на цената на тока. Никой обаче не взел мерки.....
  ....исканията на компанията за новите цени на тока били базирани на грешни прогнози за 2011-2012 г. за зелената енергия.....
  -------------------

  Кой е отговорен за това?
  семерджиев,спиш.

 5. 5 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Е и? В тази мизерия и половин процент е много да увеличавате, а вие се подигравате с целия български народ. Грешно, правилно - факт е, че ние ще умираме от глад, а не вие!!! Аман от нагляри, че и да ме убеждават, че живеем европейски. Ние и за Африканския съюз не сме с този живот..

 6. 6 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1141 Гневно

  "....поскъпването на тока ще се отрази положително на приходите на НЕК...."

  железно и просто - МОНОПОЛИСТа е важен !!!!!!!!

  А всички ние дето ще осигуряваме тези приходи ..... да мрем!

 7. 7 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Тоест, да им целуваме ръка, че е "само с 13%", а не с 30% или с 18 пъти, както ни предупредиха преди годинка За протокола - в САЩ средната цена на електроенергията за домакинствата е по-ниска от тази в България в почти всички щати. С конкурентен пазар, без значителни централни субсидии и почти само чрез данъчни стимули, САЩ произвеждат процент и половина повече електроенергия от възобновяеми източници отколкото ЕС.

  Governments never learn. Only people learn.
 8. 8 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  ПРАВИТЕЛСТВО И ЕКСПЕРТИ ОТ НЕКОМПЕТЕНТНИ И ЗАБЛУДЕНИ - герб!

  Нарочно някой им крои шапки...ха хахахах...

 9. 9 Профил на graham
  graham
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Пак се правят на ощипани кретените. Грешни, грешни - тия данни не са постъпили последната вечер преди да бъде оповестено решението, а съобщиха, че окончателно е казано 13% точно тогава. Тоест някой пак се прави на утрепан в опит да оправдае малоумните си действия.

 10. 10 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 623 Гневно

  АБЕ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА КОЙ КАК НЕ МОЖЕ ДА СМЯТА БЕЕЕЕЕ!!! интересува ме да се оправяте без да дигате тока.. и ме интересува на народа да му пука, че искат да му го набутат и да ИМ ГО ПОКАЖЕ, а не да ми тичат по зелени морави с маргаритки зад ушите и спасявайки гората да пропуснат да спасят себе си..

  да*батазкриванивада*ба

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 11. 11 Профил на glupcho68
  glupcho68
  Рейтинг: 955 Любопитно

  До коментар [#7] от "vladimirkarolev":

  А каква е цената да направим сравнение.

  Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
 12. 12 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  И освен това,ще се вдигнат цените и на други стоки,така че от 300 хил. бедни да не станат 3 млн бедни.
  Как ще се справите с това?
  Питам съвсем добронамерено.

 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Любопитно
 14. 14 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#4] от "xmm":

  .. питаш ли.. изисквания на евросъюза, според които като си лепнеш една вятърна перка в двора и трябва държавата да те включи в ел мрежата като производител.. т.е. пирамидка им напрайха.. и те се налапаха като гладни, без са мислят..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 15. 15 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Вече е 1-ви юли,цените са променени,а на сайта на ДКЕВР се мъдрят миналогодишните цени.В момента всички потребяват енергия с неясна цена.

  КУЧИЯТ СИН НА КОРУМПЕТАТА ОТ ЕНП
 16. 16 Профил на moneyfornothing
  moneyfornothing
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Искаме ток само от АЕЦ-Козлодуй. Другия го продавайте на майките си или на тези дето ни набутаха в това дране на кожи-ЕС.

 17. 17 Профил на ec
  ec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тия се изприщиха от лъжи. Ясно е по чие сияйно нареждане става и чие ненаситно гърло трябва да се засити .

 18. 18 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#11:"glupcho68"]А каква е цената да направим сравнение.[/quote]

  Европа: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Electricity_and_natural_gas_price_statistics (за България не е отчетено повишението с 13%)

  За САЩ: http://www.targetmap.com/viewer.aspx?reportId=9037

  Общо взето, като отчетем повишението с 13% и уеднаквим валутите, навсякъде, където цената в САЩ е под 12 цента ($), тя е по-евтина отколкото в България

  П.С. Знам, че картата не е официален източник за САЩ, просто е добре илюстриран и затова ползвам нея.

  Governments never learn. Only people learn.
 19. 19 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#12] от "xmm":

  от добронамерени питания полза няма!!! иди питай от гъза на коня, ама вземи със себе си половин софия преди това.. и ще видиш как цената на тока ще падне, на газта също, на водата, дори ще започнат да ни плащат по 1000 евро детски месечно.. ама това разбира се никога няма да стане, аз само си мечтая

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 20. 20 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#8] от "convince":

  ти пък.. да не би да вярваш, че някой недосмятъл правилно.. ЛЪЖАТ щото видяха, че се приема и никой гък не казва..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 21. 21 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  Хайде, следващата година пак гласувайте за крадливите Боко и Цецо

 22. 22 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 672 Неутрално
 23. 23 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#12:"xmm"]Как ще се справите с това?
  Питам съвсем добронамерено.[/quote]
  Интриганско питане е това, опитвате се да хвърлите сянка вруз Слънцито, може ли така сега...
  Увеличихме тока, щото няма пари за моста, няма пари за магистралите, на за тва я пускаме Бургаската само до "питолъчката"! Догодина, кат дигнем пак цената до 35%, сириньето до 20 кинта ще има пари и всичко ще е завършено с етикет "Гарантирано от ГЕРБ". Това, че ще "поумре" некой пинционьер.. още по-добре, защото ще храним по-малко гърла..

 24. 24 Профил на Стоян Стоянов
  Стоян Стоянов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хей, хей, терминал 2 здравей!!......... Кой объркал сметките, кой объркал държавата за живеене, то всичко ще си дойде на местата.

 25. 25 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#21] от "stenli1":

  хахаха колко си наивен.. какво са ти виновни бб и ц - кукли на вериги.. я помисли кой ги литка напред назад и ги бута в шамарите.. на мен ми мирише от другаде тая развалена риба.. далеч извън границите на бг..
  и не си мисли, че ако някой друг дойде на власт (КОЙ??? КОЙ?!) нещата, хоп и ще се наредят.. всички ни видяха вече, цял свят ни се смее, че си стоим с робското съзнание и понасяме всяка тояга и продължаваме тихо да опъваме хомота, а по-умните от нас и загубилите вяра просто се махат и разпръсквайки се по света отслабват възможността Един Ден Да Се Оправим

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 26. 26 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Да вземе да каже сега като намалят цената за изкопуване ,кога ще почне да се намалява цената на тока.и до кога са договорите на високите цени.

 27. 27 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  [quote#19:"Крала Бурми"]от добронамерени питания полза няма!!![/quote]
  Имат време за корекция.Затова питах така.
  А между другото - ако лекар,инженер или икономист направи такава грешка.......представям си какво може да се случи.

 28. 28 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1125 Весело

  [quote#23:"aron25"]Интриганск питане е това[/quote]
  Не е - всъщност и с крак тропнах

 29. 29 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 623 Весело

  До коментар [#7] от "vladimirkarolev":

  пропусна да добавиш, че заплатите им са пет пъти по-големи от нашите, и че са 100 пъти повече от нас като население.. подробности ще кажеш, ама съществени ще добавя..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 30. 30 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#27] от "xmm":

  така ли? от къде разбра че имат време за корекция.. нали знаеш, че в момента тока който ти тече тук е вече ТРИНАДЕСЕТ ПРОЦЕНТА ПО-СКЪП от този който плащаше точно преди 11 часа и 57 минути..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 31. 31 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#29:"Крала Бурми"]пропусна да добавиш, че заплатите им са пет пъти по-големи от нашите, и че са 100 пъти повече от нас като население.. подробности ще кажеш, ама съществени ще добавя.. [/quote]

  То това е ясно на всички. Онзи ден по БГ он Еър казаха, че средната месечна заплата на лекар в САЩ е $28 000. Малко раздута ми се струва тази цифра, но контрастът с 400-500 лева, които взимат лекарите в България, си е крещящ

  Governments never learn. Only people learn.
 32. 32 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Хак
  До коментар [#25] от "Крала Бурми":

  Много ясно,че е така . В никоя европейска държава няма да ги търпят тия смешници и два дена , еле па тиквата с безумните си анонси всеки ден , все едно е седнал карти да играе в махалата , а не е шеф на правителство . Но след като има балъци да вярват , така ще си кара . Явно това е нивото в тая територия.

 33. 33 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#31] от "vladimirkarolev":

  .. ясно е за всички нас, но не и за тия, които ни вдигат цените на тока през лятото..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 34. 34 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Мачкай, Бойко..малко им е на тез цървули)))

 35. 35 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1125 Весело

  [quote#30:"Крала Бурми"] ТРИНАДЕСЕТ ПРОЦЕНТА ПО-СКЪП[/quote]
  Е какво да правя?!
  Ще взема да питам братята роми как го правят......

 36. 36 Профил на ognqnivanov
  ognqnivanov
  Рейтинг: 395 Гневно

  ЕЙ БОЙКО А ЩЕ ПЛАЩАМЕ ЛИ ДАНЪК "ВЪЗДУХ".

 37. 37 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#33:"Крала Бурми"]ясно е за всички нас, но не и за тия, които ни вдигат цените на тока през лятото[/quote]

  "Тия" са демократично избрани, като в София дори имат над 51% Нека уважим мъдростта на избирателя и се съгласим, че ГЕРБ са най-добрите управници

  Governments never learn. Only people learn.
 38. 38 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Токът поскъпна заради алчни политици, които работят в полза на монополисти!
  Всичко друго е басни, лъжи и манипулиране на гражданите.
  НЕ ВИ ВЯРВАМЕ! НА ИЗБОРИТЕ ЩЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ.

 39. 39 Профил на kras
  kras
  Рейтинг: 563 Неутрално

  От думите на енергийния министър Д. Добрев излиза, че ние сме "лудата" държава, която изкупува ел.енергия по 855 лв. за мегават. С тази особеност, че последиците от лудориите на някои хора се стоварват върху главите на всички български потребители, без да се търси отговорност от виновните лица.

 40. 40 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#18] от "vladimirkarolev":

  Ей, мерси, днес научих по колко плащам. Истина казваш. 13.1 ¢/kWh при мен. Това е при вече съществуваща 20% зелена компонента.

 41. 41 Профил на nomer37
  nomer37
  Рейтинг: 506 Гневно

  Този винкел защо не кажи истината, ами лъже като некадърно комуне. Да обясни как тока от 9ст на киловат от централите стига до потребителите 19ст на киловат. Тези 10 ст. как се разпределят по веригата и каква част от тях отива за зелена енергия.
  Винкело, също да обясни и за въглеродните емисии и какво се прави по въпроса и да каже на народа какво са подписали нашите некадърници преди 2007 само и само да ни приемат в ЕС.
  И накрая Винкело да каже как така НЕК има 300млн на депозит в една банка и кредит от същата банка.
  И последно като си направил грешни сметки защо оставката ти вече не е депозирана.

  "Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път." Антон Кутев
 42. 42 Профил на ognqnivanov
  ognqnivanov
  Рейтинг: 395 Гневно

  ВЯРНО БЕ ТОВА Е ТАКСА "ЕЛЕКТРОМЕР"-НЕ ОФИЦИАЛНО---ОСТАВКА

 43. 43 Профил на moneyfornothing
  moneyfornothing
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#36] от "ognqnivanov":

  И диш парасъ данък може би. Клаха народа тъй ,както турчин не го клал.
  Почвам да се замислям дали няма да е по-добре да сме отново турски вилает.

 44. 44 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 616 Гневно

  Мам.а им! И ние още си търпим.
  Изедници, проклети да сте!

 45. 45 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Братя и сестри, тия ни взеха хептен за балъци! В почти всичко сме на нивото на "бавно скапваща се икономика", но в едно отношение сме безспорни първенци, а то е съотношението "доходи-разходи". Кво ми се изхвърлят да дават пример Люксембург, дето БВП надхвърля 50 хилки в евра на калпак, с онова, което сме ние с около 7000, пак на калпак? А дали тия 7 хилки някой ги вижда е друг въпрос! Ще кажете, че и това е много, нали? Ехеее, 14 бона годишно на единица "електорат", ма не бе, тва са страшно много пари, че да вземем и ние да се погрижим да не се разпускат толкова, че току виж, ще рекат и в космоса да бягат! Пък и колко му е, плащаш некави си 30 милиона и хоп, с една руска ракета си в космоса , и пей сърце. Там поне енергията е безплатна

 46. 46 Профил на assyta
  assyta
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Няма ли кой да си подаде оставката? Или позор след позор, докато докараме до избори, където излагацията да е тотална?

 47. 47 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 672 Весело

  "Защото сме социалисти"
  http://www.plovdivmedia.com/i/th/th_2852-1.jpg
  "Чл.1. Да бъдеш социалист означава да не се задоволяваш със състоянието на света такова, каквото е..."

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 48. 48 Профил на pachino
  pachino
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Дори и оставката на този мошеник не решава проблема. Иначе какво, идва поредния бушон, дигат ни цените отново, уволняват го или си подава оставката с няколко милиона в тайни банкови сметки, а ние наново духаме супата. проблемът може да бъде решен единствено като в 97-а. Хиляди пред МС и НС, но този път се надявам да не им се размине толкова лесно. При положение, че толкова хора протестират постоянно срещу ръководството на волейболната федерация, не могат да се намерят двойно повече, когато директно им опира до джоба ли?

 49. 49 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Много ми е странно - компания си обърква разчетите - и ние всичко задружно трябва да приемем, че е нормално да ни вдигнат тока с 13%, защото фирмата била направила грешка. В нормалния свят направиш ли грешка си носиш последствията/ загубите.

 50. 50 Профил на bright
  bright
  Рейтинг: 395 Гневно

  Абе Вие малоумни ли сте или смятате останалите за идиоти? Били подадени грешни данни и тем подобни дивотии! Зад всяка грешка стои конкретен чиновник - посочва кой е и заедно с неговият началник си носят кръста! Тоя мънкащия тиквеник не знам кой го сложи на тоя пост, но определно и тпй трябва да си ходи!

 51. 51 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#49] от "ugi":

  Тогава Боце ще трябва да покрива загубите с лични средства - с приходите от контрабандата на цигари

 52. 52 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  [quote#41:"nomer37"]И накрая Винкело да каже как така НЕК има 300млн на депозит в една банка и кредит от същата банка. [/quote]

  Това да не е тази която е на Боце и Доган?

 53. 53 Профил на La Tartaruga
  La Tartaruga
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Не Киряков каза, че са 12 000 МВт, а г-жа Цвета Караянчева, подкрепена от г-н Добрев. Слушах го и аз това предаване.

  Управляващите и ДКЕВР все повече ми приличат на едни прасета на два крака от едно произведение на Оруел. Грозна картинка.

  Статистики, цифри и пренаписване на събитията не правят стомасите ни по-пълни. Управление, за съжаление, нямаме. Само древни професии.

 54. 54 Профил на bingbong
  bingbong
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Бля, бля, бля! И сега какво - няма да вдигнат цената на тока ли? Поредната доза манипулация - поднесена с оправдание! Народа да му мисли!

 55. 55 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  Сега разбирам, защо Мутрата е решил днес да реже ленти - по същото време влизат в сила новите цени на тока, та ако може да мине незабелязано

 56. 56 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#55] от "stenli1":

  Земи пини вода ,това откриване е планувано преди 3 месеца.

 57. 57 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#56] от "bta":

  Ти за кога мислиш, че са планувани номите цени на електроенергията?
  Че вчера са се събрали и са ги измислили?

 58. 58 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 616 Любопитно

  На мен обаче ми прави впечатление, как юнакът Боко се е скрил в кучи г*с и е пратил Делянчо на амбразурата.

 59. 59 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  [quote#57:"stenli1"]номите[/quote]

  да се чете "новите"

 60. 60 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Така се очаква около 300 хил. души да получат завишаване на помощта с процента на поскъпването на тока"
  И другото циган до миливон ко ша прай ва бате?!

 61. 61 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1180 Любопитно

  Не искам да ви дразня,аз живея в Латинска Америка /танго,футбол и телешко печено/, електроенергията за месец ми струва 3 и половина часа работа...!!
  Преди доста години теглих едни "майни" на нашите/вашите/ политици и се изнизах през един от терминалите...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 62. 62 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#57] от "stenli1":

  Бе за тея цени точно така стана.

 63. 63 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#34] от "aron25":Не може ли майка ти, сестра ти , жена ти и всичко женско около тебе ?....

 64. 64 Профил на majormajor
  majormajor
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Поскъпването е с 14 % за абонатите на ЕОН.
  На нощната тарифа поскъпването е 15%, ан дневната 13.13%

 65. 65 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Ами да си ходят като не могат да смятат. Това не е училище за бавноразвиващи се. Събирането се учи още в първи клас.

 66. 66 Профил на mozemedelie
  mozemedelie
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не крия, аз съм за референдум-стига сме писали пред компютъра! Имаме право да се зачита нашето мнение!

 67. 67 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1193 Любопитно

  "....Към 1 април, когато енергийният регулатор е правил разчети за поскъпването на тока от 1 юли, при него не е имало информация, че в цената трябва да се изчислят толкова много допълнителни мегавати зелена енергия, колкото се е оказало впоследствие през май и юни...."

  Ето един прекрасен пример, че ни управляват кръгли идиоти без грам мозък и мисъл за повече от една минута напред. Нагли лъжци, бандата на 40-те разбойници воглаве с Али Бабуин. Правят се на изненадани. И ако е вярно, значи си имаме напълно неграмотни и прости хора, без представа за управление.

  Вижте за какво става въпрос:

  http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=5442&page=0

 68. 68 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#4] от "xmm":

  Спи,ама платен сън спи!Питай го и какво сънува.
  Затваря очи,унася се и усеща как сметките му набъбват.Сладък сън!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 69. 69 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Е да де, ама Борисов вчèра каза, че вината е у тройната /традиционно и вече не оригинално/.И сега на кого да вярваме?. И някой дали вече не отмиля на другиго

 70. 70 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#37:"vladimirkarolev"]"Тия" са демократично избрани[/quote]
  Правилно е кавичките да са на демократично,а "тия" може да се замени с друг синоним на управниците ни като мошеници,рекетьори,мафиоти,престъпници,родоотстъпници и т.н.

 71. 71 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 561 Любопитно

  [quote#48:"pachino"]не могат да се намерят двойно повече, когато директно им опира до джоба ли?[/quote]
  Ей това се чудя и аз. Във всяка друга държава, ако им поискат две трети от заплатата за ток и парно, ще ги изметат тутакси.
  Всеки недоволен, по един камък да вземе и да занесе пред вратите на НЕК, МЕК, Топлофикации, Чезове и прочие монополи, и да го остави, планина ще им се издигне - ни да могат да влязат, ни да излязат.

 72. 72 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#30:"Крала Бурми"]нали знаеш, че в момента тока който ти тече тук е вече ТРИНАДЕСЕТ ПРОЦЕНТА ПО-СКЪП от този който плащаше точно преди 11 часа и 57 минути.. [/quote]
  Ужас!Бях оставил климатика включен.Вече съм само на вентилатор.Благодаря!

 73. 73 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 800 Гневно

  Ами след като са "сгрешили", по-точно мамили със сметките, защо данъкоплатеца и клиента трябва да плаща за измамите им?!!!

  apoloniy
 74. 74 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#43:"moneyfornothing"]Почвам да се замислям дали няма да е по-добре да сме отново турски вилает. [/quote]
  Има теории,че се прави точно с тази стратегическа цел.

 75. 75 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 782 Неутрално

  важното е , че тройната е виновна

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 76. 76 Профил на montepulciano
  montepulciano
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#35] от "xmm":

  Иди на Орлов мост и протестирай
  Спри да ползваш ток за 24 часа, а аз ще те подкрепя
  Само спри да мрънкаш, както и всички останали

 77. 77 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Мутрократската тиквена политика изяжда и последните семенца на надежда у нас!
  Лошото е, че за изборите засега няма свестна алтернатива, а само алчни комунисти и техните производни...

 78. 78 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#12] от "xmm":


  [quote#12:"xmm"]Питам съвсем добронамерено. [/quote]


  А защо добронамерено?

 79. 79 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1193 Любопитно

  Искаме цялостни реформи като в Грузия. Измитане на цялата административна паплач на боклука и оставане само на добри и честни специалисти, смяна на Конституцията, реформи в цялата държавна машина, прочистване на всичко от паразити, крадци и мошеници. Или просто загиваме като народ и държава.

 80. 80 Профил на bobi_rz
  bobi_rz
  Рейтинг: 450 Любопитно

  [quote#18:"vladimirkarolev"]Общо взето, като отчетем повишението с 13% и уеднаквим валутите, навсякъде, където цената в САЩ е под 12 цента ($), тя е по-евтина отколкото в България [/quote]

  Май забравяме, че на ЕОН, ЧЕЗ и ЕВН им е гарантирана възвращаемост от над 16% на година.

 81. 81 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#7] от "vladimirkarolev":

  Каролев ти си грамотен човек, а бе защо електроенелгията добита от възобновяеми източници е толкова скъпа? Нима слънцето и вятърът са по-скъпи от урана или въглищата?

 82. 82 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Каролев, кажете накратко основните положения от доклада на банката - консултант за АЕЦ Белене. Или сте подписали декларация за поверителност?

 83. 83 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Идиоти! Много ги търпим, затова ни се качват на главата.

 84. 84 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#7] от "vladimirkarolev":
  И кога ще ги стигнем американците ? Едно време казвахте, че за 10 години ще направим това което те за 100 години са направили.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 85. 85 Профил на starez
  starez
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#61] от "yu22":

  А аз направих гупостта да се върна в БГ

 86. 86 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1193 Любопитно

  [quote#81:"bate_Ventzi"]защо електроенелгията добита от възобновяеми източници е толкова скъпа?[/quote]

  Кой знае защо в САЩ вятърната енергия е по 5-6 цента за киловатчас. А на родната ни територия да не забравяме, че върлуват особен вид паразити, които се изхранват изключително на гърба на простолюдието. И няма кой да ги прогони, затова ни грабят по особено нагъл и безочлив начин.

  http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=5418&page=0

 87. 87 Профил на Марта
  Марта
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Спомнете си какъв оръфляк беше Семерджиев когато го назначиха на сегашния му пост и вижте как изглежда днес.Силно се съмнявам, че в данъчната му декларация са отразени всичките му доходи. 14% !!!. Продажно , мазно ухилено герберче! Надявам се в най-скоро време народа да бие шута на такива като теб и на самонадеяният ви селски ви вожд !

 88. 88 Профил на Boky
  Boky
  Рейтинг: 398 Гневно

  Ето това е България. Станала грешка. Нищо, че грешката е за милиони. Нищо, че бърка адски дълбоко в джобовете на милиони. Грешка. И със сигурност след това полупризнание Семерджиев е полял на маса неграмотното си поведение, като със сигурност след третата ракия е обещал никога повече да не се случва такова досадно нещо. Няма сила в Бг, която да изритва подобни некадърници завинаги в забвението.

 89. 89 Профил на Radi Kapsazova
  Radi Kapsazova
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Е защо тези отговорни хора подвеждат по този начин хората!!!!!
  Разрешете ми да отбележа, защото общественото мнение се маниполира ,че цената от ВЕИ за тези, които не се интересуват се формира по няколко принципа. Съгласно промените от 03.05.2011г., и Чл.23, 24, 25 от ЗЕВИ, големите мощности над 5000кВт. се присъединяват към мрежата на НЕК, и
  1/ се изключват от разпределението на т.нар. квоти до 2020г. 16% от брутното потребление от всички видове енергия , електрическа, топлина. Само за сравнение : за 2010г. (годината със спад в консумацията ) 35,5 тераватчаса (1000Мегаватчаса =1 Гигаватчаса, 1000х1000Мватч. - 1 тераватчас) или общото количество от ВЕИ произведена електроенергия, в мискът само на енергията която се използува за електричество!!! през 2020 трябва да е 5 680 000 Мегават часа, за сравнение на от 31.12.2012г. до 31.05.2012г. той е 1056 МВт.часа
  (съгласно регистър на гаранции към АУЕР http://www.seea.government.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=9279&Itemid=234&lang=bg), всички източници на ВЕИ в България (като имате в предвид, че НЕК е най-големият производител на ВЕИ енергия в България). До края на годината да се увеличат по 2 , сметката е 2100-2200, което показва, че сме изключително далече дори и от поставените индикативни цели за 11% от миска.
  2/ Цената на която продават централите над 5000кВт, се формира по договор с НЕК!!!!!!!! Тя не касае каквито и да е субсидии!
  3/НЕК е най-големият производител на ВЕИ енергия в България.
  4/ Ако увеличението на зелената добавка от 3.82лв. за 1 мегават е 8 пъти (което е нереално,защото няма толкова изградени централи), то цената на електроенергията към битов потребител трябва да се увеличи : с 3 стотинки, тя се увеличава с 12-15 стотинки.
  Е защо тези отговорни хора подвеждат по този начин хората!!!!!

  radismela
 90. 90 Профил на montepulciano
  montepulciano
  Рейтинг: 395 Весело

  Спомних си преди малко, как има нема година, един индивид на име Николаев, асоциациа на топлофикациите или нещо подобно, ИСКАШЕ ДА СЕ ПОВИШИ ЦЕНАТА НА НОЩНАТА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ, за да се спре използването на климатици, а да се ползва неефективната система на разхождане на топла вода нагоре-надолу по страната.....
  Тогава г-н Семерджиев, т.е. ГЕРБ, уважи молбата и повиши цената на нощната ел. енргия.
  Това явно им е харесало и сега - БАМ 13% НА ВСИЧКО
  Това ТОПЛОФИКАЦИИТЕ СА ГОЛЯМА РАБОТА, Вальо Топлото си е направо цветенце за мирисане. Ще жалим за него, да знаете

 91. 91 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Искам да чуя смислен отговор от герберите защо промениха закона за ВЕИ чак в средата на 2011-та, а не в началото на 2010 г.?!?!?!? Защо се мотаха година и половина и през това време Вождът тиква плачеше че зелената енергия е много слъпа.
  Защо вместо да плаче, не промени закона?
  Отделна тема е, че и промененият закон ОТНОВО дава излишно големи преференции за зелена енергия.

 92. 92 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#63] от "ahasver":
  Какво на тях? Изясни се, ако искаш да пратя на твоите близки роднини искрени и горещи послания..внимавай с езьика, нали знаеш какво ще те пооследва))

 93. 93 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Освен това се чудя, какво ще измислят като причини за следващото поскъпване на електроенергията, след като тепърва би трябвало да свалят цените на ВЕИ още поне два пъти до изборите.
  Предполагам, че занапред ще го отнасят АЕС Гълъбово и Контур глобал

 94. 94 Профил на easternalien
  easternalien
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Еее, ма те се били объркали...
  Хах, аз ако сбъркам в службата и това струва хиляди левове на фирмата, най-малко ще се отърва с дисциплинарно уволнение!
  А те се били объркали и написали новина. Едно "Опа" по български да бяха казали....боклуците му с боклуци!

 95. 95 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1180 Любопитно

  Бих ви помолил за една справка.Някой може ли да направи една груба сметка, КОЛКО часа работа са нужни за покриване на месечната сметка за електричество в едно домакинство...! Само, като информация...
  За да е по-ясно погледнете пост 61

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 96. 96 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#37] от "vladimirkarolev":

  "Тия" са демократично избрани, като в София дори имат над 51% Нека уважим мъдростта на избирателя и се съгласим, че ГЕРБ са най-добрите управници."
  ---
  Точно с това не трябва да се примиряваме г-н Каролев.
  Всеки мислещ човек разбра как и по какъв начин са спечелили последните избори. Герберски депутати, като хамали изнасят чували с изборни бюлетини от НДК, членове на секционни избирателни комисии подменят бюлетини, ЦИК бездейства и действа само, ако ще е от полза на ГЕРБ. Министърът на вътрешните работи е в конфликт на интереси и е и шеф на предизборният щаб на ГЕРБ, за да рекетира партии и кандидат депутати. Нима не сте чели докладите на ОССЕ? Не бива да се примиряваме с това, защото резултатите от изборите, дали са проведени честно или манипулирани определят кой ще ни управлява. Тоест ще решава всичко, докато е на власт.
  И по настоящата тема, вместо ББорисов да е на трибуната на НС, удобно изпрати АСемерджиев да вади кестените от огъня, а той някъде си с тумба подмокрили се журналистки и дудуци да резне лентичка, изиграе мачле на Слънчев бряг, да открие нещо вече открито и т.н.
  С това ни овчедушие предаваме крепостта България без бой, именно на такива управници!

 97. 97 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1125 Весело

  До коментар [#95] от "yu22":

  290 лв минимална заплата....7 работни дни.
  "майчинските" са 240.да ти ги изчисля ли?

 98. 98 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 633 Гневно

  Допълнителните пари които вземете за свещи,жито и покров да ги дадете...И за болни от рак роднини...

 99. 99 Профил на easternalien
  easternalien
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#95] от "yu22":

  На мен лично ми излиза средно около 1 работен ден - 8 часа. Това е сега, лятото. Зимата - почти 3 пъти повече. Но аз живея сам и ме няма по цял ден. Не ми се мисли за семейство от 3-4 души

 100. 100 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#97] от "xmm":

  Казвай, това 290 и 240 не ми говори нищо, или не го разбирам...

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK