Токът поскъпнал с повече от очакваното заради грешни прогнози

Токът поскъпнал с повече от очакваното заради грешни прогнози

© Цветелина Белутова, КапиталКъм 1 април, когато енергийният регулатор е правил разчети за поскъпването на тока от 1 юли, при него не е имало информация, че в цената трябва да се изчислят толкова много допълнителни мегавати зелена енергия, колкото се е оказало впоследствие през май и юни. Това стана ясно от думите на председателя на регулатора Ангел Семерджиев в предаването на "Неделя 150" на държавното радио.


Той уточни, че тази информация за обема мегавати екологична енергия, които трябва да влязат в изчислението на енергийния микс, била в НЕК и електроразпределителните дружества, които трябвало да подават информация към ДКЕВР. Освен това в НЕК направили грешни прогнози за периода юли 2011 г.-юли 2012 г. за зелената енергия.


Информацията не била подадена в пълен обем към 1 април и затова се наложило малко преди влизането в сила на поскъпването да се преизчислят данните, които в крайна сметка показали поскъпване от 13 на сто, а не първоначално прогнозираните 10 процента.
Според Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия, това е пореден опит на правителството да "очерни еколозите". Той обясни, че през последните три години той и негови колеги непрекъснато се срещали с ръководството на икономическото министерство и предупреждавали, че ако продължи сключването на договори за изкупуване на зелена енергия с това темпо, ще се стигне до рязко поскъпване на цената на тока. Никой обаче не взел мерки и така много хора изкарали пари от фотоволтаици.


От асоциацията предлагали и да се направи счетоводно прехвърляне, при което скъпата зелена енергия от България, която изпълнява плана си за обем на екологичната енергия като дял от общата, да я продава на държави, които изостават с тези ангажименти. Той даде пример с Люксембург,
който досега има само 1 процент зелена енергия при цел от 16 процента до 2020 г., купува от Литва и Германия. Така тежестта на зелената надбавка се прехвърляла на други държави, които са по-богати и купуват зелена енергия.


Енергийният министър Делян Добрев обаче възрази, че тези статистически прехвърляния съществували, но никоя държава не била "луда" да купува енергия по 855 лв. за мегават.


Киряков посочи и че Законът за енергията от ВЕИ е работел много добре, но проблемите дошли с приемането на промените през 2011 г., с които е одобрена фиксирана цена на изкупуване на зелена енергия за целия период на проекта, който в общия случай е 20 години. Така, ако до 2011 г. имало инсталирани мощности за 20 мегавата от фотоволтаици и 300 мегавата от вятър, то за година вече има 600 мегавата от фотоволтаици. По думите му вече има подписани договори за 12 хил. мегавата зелена енергия. Тези изчисления бяха отречени от енергийния министър, който обяви, че подобна наглост не бил чувал в живота си.


"Никога не е имало подписани договори за 12 хил. мегавата. Никой не е виждал такива подписани предварителни договори", обяви Добрев и каза, че изказването на Киряков е заради засегнатите му интереси, тъй като той се занимавал предимно с вятърна енергия, за която промените в закона не бяха толкова благоприятни и не предвиждали изкупуването на енергията за 20 години както било за тази от фотоволтаици.


Министърът посочи, че е важно в бъдеще навреме да се правят изчисленията, за да не се стига до подобни изненади. Според него нямало вече да се стига до подобни случаи и защото регулаторът значително е намалил цената, по която ще се купува зелена енергия занапред.


"Стремежът да бъдем по-екологични и да развиваме този сектор се изкриви и като че ли има настроения в този сектор – зелената енергия. Проблемът е, че зелената енергия е много скъпа. Ние не сме най-богатата държава в ЕС, за да инвестираме в зелена енергия. Далновидна политика би било още през 2007 г. да се ограничи зелената енергия максимално до 2015 г., защото едва тогава инвестиционните разходи за тези проекти ще бъдат по-ниски и цената на тази енергия ще бъде сравнима с цената на конвенционалната. Цената на фотоволтаика е 855 лв. – 20 пъти над себестойността на конвеционалната енергия", обясни ситуацията министърът.


Той съобщи и че най-бедните хора, които получават енергийни помощи, ще бъдат компенсирани за поскъпването на тока. Така се очаква около 300 хил. души да получат завишаване на помощта с процента на поскъпването на тока - 13 на сто, което щяло да струва на бюджета около 10 млн. лв.


Директорът на Българския енергиен холдинг и бивш и.д. директор на НЕК Михаил Андонов коментира, че поскъпването на тока ще се отрази положително на приходите на НЕК и че разчетите й за нужното повишение в цената са били близки до тези, които е одобрил регулаторът. Така щял да се компенсира дефицитът от 200 млн. лв., който щял да се появи при поскъпване от 10 процента, сега щял да бъде компенсиран на фона на тежкото финансово положение на оператора. По думите на Андонов това поскъпване е трябвало да стане още от началото на годината. Той също подкрепи тезата, че цената на тока трябва да се определя на шест месеца, а не веднъж годишно.


Председателят на ДКЕВР възрази, че НЕК никога не е имало загуба от дейности, които са регулирани, а заради инвестициите в "Цанков камък" и АЕЦ "Белене". Освен това исканията на компанията за новите цени на тока били базирани на грешни прогнози за 2011-2012 г. за зелената енергия. Семерджиев още веднъж подчерта, че при новите цени на тока изненада е имало само при един елемент - този за зелена енергия.


Той обясни и че ако не са били направени промените в Закона за ВЕИ, цената е щяла да се вдигне не с 13 на сто, а с 30 процента.От 1 юли фотоволтаичните електроцентрали, монтирани по покриви и фасади, продават по нови цени, които са с между 33 и 45% по-ниски от действащите до края на юни. При наземните соларни централи ДКЕВР не е променила намеренията си и цените падат толкова по-рязко, колкото по-голям е проектът. Спадът е средно с около 50%. Една от причините е ускореното пускане на проекти. "При инсталирани над 650 мегавата фотоволтаици - какво очаквате", попита реторично в петък председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, цитиран от "Фокус". При вятърните паркове също има промяна на изкупните цени - с между 20 и 30% надолу.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK