България е на финалната права за пускането на облигации

България е на финалната права за пускането на облигации

© ReutersИма голямо успокояване на пазарите от петък след срещата на върха на премиерите от Европейския съюз, коментира пред журналисти в Бургас вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. По думите му от това и България ще спечели, защото страната е на финалната права на пускането на глобални облигации.


"Очаквам до края на тази и идната седмица там да имаме много добри новини", посочи той.


На 8 юни парламентът одобри решението на правителството за емитиране на до 950 млн. евро облигации, за да се погаси падежиращият през януари 2013 г. външен дълг. Опозицията не го подкрепи и обяви, че страната ще плати висока цена. Повечето пазарни анализатори обаче коментираха, че пазарният момент е подходящ България да емитира дълг.
След започналата среща на Европейския съвет в четвъртък в петък пазарите на акции на Стария континент завършиха с повишения, невиждани скоро. Водещите индекси завършиха деня с покачване от над 4 на сто. Единствено водещият индекс в Лондон остана с по-скромен ръст в рамките на над 1 процент.


Дянков обаче напомни, че в момента още няколко държави са в тежко положение - Ирландия, Испания, Кипър, а също и Словения.


"Обикновено лошите неща във финансовите пазари идват, когато хората са на почивка, така че ако видите финансовите кризи по света, те са юли или август", предупреди Дянков.


Лидерите на еврозоната постигнаха сделка в петък сутрин, според която спасителните фондове ще бъдат използвани за директно рекапитализиране на банки и изкупуване на облигации за страни с "добро поведение", които прилагат реформи, но са подложени на натиска на пазарите.

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 571 Гневно

  Кризите настъпват тогава когато хора като Боко и Цвъки управляват а такива като Дянков се водят по акъла на милиционери!

 2. 2 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 796 Неутрално

  браво монка, мачкай бойко... матряла, натресоха ли ви още един милярд на простите глави?

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Дянков си знае работата. Ще уцелим успокояването на пазарите.


  До коментар [#1] от "бАрни":


  [quote#1:"бАрни"]Кризите настъпват тогава когато хора като Боко и Цвъки управляват а такива като Дянков се водят по акъла на милиционери![/quote]

  Дойде ли ти сърце на място, заработи ли и днес надника? Знам че трябва да плюеш Боко и Цвъки, но не заради тях започна и се разви кризата. Както и няма заради тях да премине.

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ний задграни4ните българи се гордеем с господин Дянков, компетентен професионалист и принос за майка България, моите уважения за него.

 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#2] от "NWO":

  Стига простотии, другари. Друг начин да платим дълга догодина няма.

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Кефи се Дянкоф търка ръцете, очаквал до края на тази и идната седмица там да имал много добри новини" !!! Дянкоф показа, че не може да управлява парите на държавата. За три години, при толкова много пари по Европейските програми, замразени заплати и пенсии той не успя да задели пари поне за по-голямата част от вноската. Ама на него такава му е играта сега ще си прибере комисионната и ней сърце. Ние ще плащаме, да са ни здрави гърбовете та да има за ток, вода, външен дълг и каквото още трябва за да е по пълен кефа на олигарсите и ?управляващите".

 7. 7 Профил на skruch
  skruch
  Рейтинг: 402 Весело

  нещата са елементарни - национализация, на без друго откраднатото от народа и плащане на дълга

 8. 8 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  лихва от 4% ще затвори устата на всички

 9. 9 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  Ще бъде интересно да видим как ще ни оценят.

 10. 10 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#5] от "daniel defoe":
  няма защото го няма резерва, няма защото икономиката стагнира, няма защото едни малоумници платени от чужди разузнавания си играят на държавно управление....

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 11. 11 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Когато човек живее, продавайки вече създадено богатство, живее на гърба на родителите си. Когато взема заеми за да живее, живее на гърба на децата си. Само заемите за производство се изплащат от произведената продукция. Поздрави.

 12. 12 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#5:"daniel defoe"]Стига простотии, другари. Друг начин да платим дълга догодина няма.[/quote]
  Имаше друг начин, ако във фискалния имаше 2 млрд лв повече.

 13. 13 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#8] от "bta":
  май си нямате идея от облигации?

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 14. 14 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#12] от "Гогич":

  "Ако" не съществува като алтернатива. Няма как в тая криза във фискалния резерв да имаше 2 млрд лева повече.

  Няма шики-мики.
 15. 15 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#1] от "бАрни":

  Добре, какъв е поводът за такъв коментар, при положение че в момента правителството се държи доста адекватно, като изключим закона за горите и за гилзите, които ще бъдат спряни от народа? Като се има впредвид че светът и особено Европа е в доста тежка финансова криза ГЕРБ се справиха добре.
  Само трябва като народ да ги научим че лобирането вече не го приемаме с надупване и ще стане правителство от тях.

 16. 16 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  при какъв % ще бъдат облигациите? 5%, под 5% или даже 10% предвижда рамката гласувана от парламента?
  И като се вземе този дълг, всеки месец ще трябва да се отделят 10-12 млн евро само за лихви...На сума около 1 млрд евро. Колко км магистрали могат да се построят с тези пари за 5 години? 600 млн лв са това! И какво би станало ако се вземе заем от МВФ, и се псестят 500 млн лв от лихви?! Или тогава някой ще казва на Бойко за какви глупости като "Бг-Лувър" да не троши пари, а?
  А мога да посоча и други неефективни, даже излишни разходи-2 млн лв за нов кучкарник... и т. н. и т. н .

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 17. 17 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1044 Весело

  [quote#10:"NWO"]няма защото го няма резерва[/quote]Нима! Той е увеличен с един милиард от 4 до 5 милиарда само за последните пет месеца.

  Фискалният резерв към 31.05.2012 г. е в размер на 5.0 млрд. лв.
  http://www.minfin.bg/document/10919:1 старница трета.

  Фискалният резерв към 31.01.2012 г. е в размер на 4.0 млрд. лв.,

  като спрямо 31.12.2011 г. се отчита намаление с около 1.0 млрд. лв. Факторите, оказали влияние върху размера на фискалния резерв през януари 2012 г. са основно операции в частта на финансирането – плащанията по обслужването на външния и вътрешния дълг на Република България и изплатените средства на селскостопанските производители. Освен значителните по размер погашения по ДЦК (0.3 млрд. лв.) в частта на финансирането, през януари са изплатени и лихви по облигации, емитирани и търгувани на международните пазари в общ размер на 0.2 млрд. лв. В края на месец януари Разплащателната агенция към ДФ ”Земеделие” извърши на един транш плащания по схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и по схемата за национални доплащания (СНД) за кампания 2011 в общ размер на 743.2 млн. лв., от които 645.5 млн. лв. са за сметка на ЕС и подлежат на възстановяване през следващ период. За разлика от предишни години, с оглед подпомагане на селскостопанските производители, тези плащания бяха изтеглени максимално напред - още през месец януари. Това временно намалява ресурса във фискалния резерв до възстановяване на средствата от ЕК по СЕПП, платени на селскостопанските производители с национални средства.

 18. 18 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1044 Весело

  [quote#16:"~"]при какъв % ще бъдат облигациите? 5%, под 5% или даже 10% предвижда рамката гласувана от парламента?
  И като се вземе този дълг, всеки месец ще трябва да се отделят 10-12 млн евро само за лихви.[/quote]Вие очевидно не знаете, че с този облигационен заем от 950 млн. евро ще се ПЛАТИ заема на Милен Велчев по който лихвите са 7.2%. За това плащанията НЯМА да се увеличат, а ще НАМАЛЕЯТ защото лихвата по новия заем ще е поне с 2% по-ниска.

 19. 19 Профил на bohem
  bohem
  Рейтинг: 740 Разстроено

  Браво на Боко.Думкай милиарди дългове ,матряла ще ги плаща поколения наред.АМИН!

 20. 20 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#18] от "BlueWater":
  Фискалния резерв може да стане и 10 милиарда лв но ако ГЕРБерастите ни заробят с поне още 6 милиарда лв дълг.
  Макроикономически сме разрушена държава с 450000 загубени работни места само за последните три години.

 21. 21 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  ГЕРБ и Борисов вече дъжат 6 милиарда лева на българският народ! 4 милиарда опоскан фискален резерв и 2 милиарда лева взети като дълг под формата на ДЦК! Така резерва ни е намален от 8 на 4 милиарда а дълга ни е увеличен с въпросните 2 милиарда! Нещо невиждано от времето на Виденов насам! Не трябва да оставаме Борисов да си замине без да си плати сметката и да ни върне парите.
  ФАКТИТЕ:
  Три правителства подред Костов царя и Станишев пълнеха фискалният резерв до 8 милиарда лева и намалиха външният и вътрешен дълг до рекордните 15% от БВП! От както ГЕРБ управлява опоскаха фискалният резерв до 4 милиарда лева и вземаха външни и вътрешни заеми! Около 2 милиарда лева вътрешни заеми до момента и 2 милиарда външен заем!

 22. 22 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Това са петте основни индикатора за успешно и добро управление:
  1 увеличаване на доходите
  2 увеличаване на пенсиите
  3 намаляне на безработицата, данъци, администрация
  4 Увеличаване на фискалният резерв на Република Б-я
  5 Намаляне на публичният дълг! Рекордно в историята на света намаляне на дълга на Р Б-я тоест на всички нас от 120% до публичен дълг до около 14%!

  ГЕРБ СЕ ПРОВАЛИ ПО ВСИЧКИ ТОЧКИ!

 23. 23 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#13] от "NWO":

  знам ,че колкото по добре е финансово държавата толкова по ниска е лихвата.

 24. 24 Профил на montepulciano
  montepulciano
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#8] от "bta":

  А колко процента ще предизвикат оставката на правителството 7 -8%
  А заем + изяждане на Сребълния фонд ще преизвикат ли оставка?
  Монката може да яде от готовото, това го знаем....
  Монката не може да създава, и това го знаем....
  Какво може Монката обаче никой не знае.....

 25. 25 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1044 Весело

  До коментар [#20] от "бАрни":
  До коментар [#21] от "merkel":
  Вие като типични комунисти пардон социалисти продължавате да не признавате по примера на лидера ви Станишев, че ЦЕЛИЯ СВЯТ е в КРИЗА. Сравнете какво е положението в Румъния и България за да разберете, че това правителство се справя ПО-ДОБРЕ от правителствате на другите страни които СТРАДАТ ОТ СЪЩАТА КРИЗА.

  растеж на БВП..........България........Румъния
  2008..........................6.7%................7.5%
  2009.........................-4.9%...............-6.4%
  2010..........................1.2%...............-1.5%
  2011..........................2.7%................2.6%
  http://knoema.com/pjeqzh#Romania
  http://knoema.com/pjeqzh#Bulgaria

 26. 26 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1044 Весело

  До коментар [#22] от "merkel":
  [quote#22:"merkel"]1 увеличаване на доходите[/quote]
  [quote#22:"merkel"]3 намаляне на безработицата[/quote]

  Доходите на гражданите нарастват, а безработицата намалява с 0.4% спрямо май 2011г. http://www.minfin.bg/document/10919:1

  "По трудови правоотношения приходите от данъка към 31.05.2012 г. са 734.2 млн. лв. при 691.1 млн. лв. към 31.05.2011 г. или с 43.1 млн. лв. повече. Размерът на постъпленията от данъка се определя от следните фактори:
  - увеличения размер на средната месечна работна заплата - по данни на НСИ през първото тримесечие на 2012 г. е отчетена средна работна заплата в размер на 731 лв. спрямо 727 лв. за последното тримесечие на 2011 г. (без годишните премии), което е с 4 лв. (0.6 %) повече. Средната работна заплата за първото тримесечие на 2011 г. е 671 лв. или ръстът за първото тримесечие на 2012 г. спрямо същия период на 2011 г. е 60 лв. (8.9 %);
  - броя на наетите лица - по данни на Агенцията по заетостта безработицата през месец май е 11.0 %, като спрямо месец април, когато тя е била 11.4 % намалява с 0.4 % (13 000 по-малко безработни лица);
  - влияние в посока по-високи нива на заплащане през 2012 г. оказват и повишените минимални осигурителни прагове по основни икономически дейности и групи професии средно с 5.9 на сто спрямо 2011 г.
  По извънтрудови правоотношения (свободни професии, граждански договори и др.) приходите от данъка към 31.05.2012 г. са в размер на 172.1 млн. лв., което е 60.7 % от годишния разчет. Съпоставени с май 2011 г. са постъпили с 3.5 млн. лв. повече. Тези приходи са в зависимост както от резултатите по годишните данъчн и декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ, така и от дължимите авансови вноски. Авансовите вноски за периода януари-май са в размер на 54.4 млн. лв., като за същия период на 2011 г. те са 39.9 млн. лв.
  Окончателен данък на местните и чуждестранни физически лица, данък върху доходите на чуждестранните физически лица и данък върху дивидентите и ликвидационните дялове на местни и чуждестранни физически лица - постъпленията от тези данъци към края на май 2012 г. са в размер на 58.5 млн. лв. при 48.4 млн. лв. за същия период на 2011 г.

 27. 27 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1301 Весело

  До коментар [#25] от "BlueWater":

  Защо се сравняваме с Румъния, а не с Естония? Чието правителство се справи още по добре от нашето с кризата.......Каза го и Б.Б. когато беше на посещение там през пролетта!

 28. 28 Профил на bobi_rz
  bobi_rz
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#8] от "bta":

  4% лихва!?!?
  Искрено ще поздравя Министър Дянков ако успее да договори подобна лихва дори и по- ниска, но досегашните му действия говорят, че той много малко разбира от това, което работи.

 29. 29 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#25] от "BlueWater":
  Румъния се наложи тегли заем от МВФ, да вдигат данъци и да режат заплати и пенсии. Но и нямаха фискален резерв.

  Може ли данни и за безработица и ПЧИ?

 30. 30 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1044 Весело

  [quote#22:"merkel"]4 Увеличаване на фискалният резерв на Република Б-я [/quote]
  [quote#17:"BlueWater"]Фискалният резерв към 31.01.2012 г. е в размер на 4.0 млрд. лв.[/quote]http://www.minfin.bg/document/10557:3
  [quote#17:"BlueWater"]Фискалният резерв към 31.05.2012 г. е в размер на 5.0 млрд. лв.

  http://www.minfin.bg/document/10919:1 страница трета. [/quote]

 31. 31 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#27] от "dobrich":
  А може и с Полша, които нямаха година с рецесия.

 32. 32 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#28] от "bobi_rz":

  ще говорим след 2 седмици.ако забелязваш дори изкарват данни за Юни как пак сме преизпълнили бюджета

 33. 33 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#24] от "montepulciano":

  Трудно,а Монката вече го признаха международно така ,че ние само може водица да му носим.

 34. 34 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#25] от "BlueWater":

  А нещо за Чехия и Полша да кажеш...?
  Сравнявай периода 1997-2009г с тези 3 години на ГЕРБ.
  Между другото Полша не изпадна в рецесия камо ли депресия благодарение на компетентните правителства които имаше...
  Финансовата криза започна 2007г и завърши 2009г...Икономическа криза има само там където управляват милиционери или диктатори...Гърция е различен случай.

 35. 35 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1044 Весело

  [quote#29:"Гогич"]Румъния се наложи тегли заем от МВФ, да вдигат данъци и да режат заплати и пенсии. Но и нямаха фискален резерв. [/quote]Тоест сам казвате за какво е използван фискалния резерв в България където:

  1. НЕ вдигнаха данъци.
  2. НЕ намалиха заплати.
  3. НЕ намалиха пенсии

  както това бе направено в Румъния поради липса на резерв.

 36. 36 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#14] от "daniel defoe":
  При дефицити нямаше. При липса на реформи - също. 37. 37 Профил на bobi_rz
  bobi_rz
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#32] от "bta":


  Финансово стабилни и напълнили касичката, но за чия сметка?

 38. 38 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1301 Весело

  До коментар [#30] от "BlueWater":

  хехехехехе.....Герб не са увеличили фискалния резерв! Не може нещо, което е било над 8 млрд към юни 2009 г. сега да е 5 млрд и вие да казвате, че резерва бил увеличен!!!!????

 39. 39 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Като сравняваме показатели, да не забравяме, че имаме да наваксваме огромно изоставане от средноевропейските. Без ясна визия как да стане това, ще си стоим на дъното. Само с магистралите на ББ (които са добро постижение на фона на предишните темпове) няма да стане.

 40. 40 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1044 Весело

  [quote#34:"бАрни"]Между другото Полша не изпадна в рецесия камо ли депресия благодарение на компетентните правителства които имаше.[/quote]Нима!
  Защо тогава СЪЩО е НАМАЛЯЛ ръста техния БВП през 2008, 2009 и 2010г.?! Май кризата е всеобща, защото никоя икономика не е ЗАТВОРЕНА, но от БСП се правят че не го знаят.

  2007........6.8%
  2008........5.1%
  2009........1.5%
  2010........3.9%
  2011........5.1%

 41. 41 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1044 Весело

  [quote#34:"бАрни"]Финансовта криза започна 2007г и завърши 2009г.[/quote]Нима! Данните показват друго.

  Защо сега от ЕК и ЕС се чудят как да спасят "прасетата" (PIGS) Португалия, Италия, Гърция, Испания.

 42. 42 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#39] от "Гогич":

  .."имаме да наваксваме огромно изоставане от средноевропейските"....Абсолютно! Б.Б. в 2009 г. ни обещаваше средна заплата......1 500 лв.!?

 43. 43 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1301 Разстроено

  До коментар [#41] от "BlueWater":

  Остави сега "прасетата". Те се налапаха много през годините назад........Ние, ние за къде сме?

 44. 44 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 571 Неутрално

  BlueWater,
  Сега съпостави числата за Полша с Боковите резултати и сам ще си отговориш.
  Впрочем Дянков наби спирачки на икономиката през 2009г и излъга за дефицита.Тогава когато трябваше да ускори...Резултата е че се гърчим вече четвърта година...450000 работни места ! Толкова се изпариха...

 45. 45 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#44:"бАрни"]450000 работни места ! Толкова се изпариха...[/quote]

  Ето къде сме по този показател на общия фон:
  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Unemployment_rates,_seasonally_adjusted,_April_2012.png&filetimestamp=20120601081819

 46. 46 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 571 Неутрално

  BlueWater,
  Бъркаш дългова криза със финансова и икономическа...
  В капана на дълговата криза ще влезат и САЩ...Благодарение на Костов,Царя и Станишев нашия дълг е малък но вие сериозно сте се захванали да го увеличите...

 47. 47 Профил на montepulciano
  montepulciano
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#33] от "bta":

  Наградите в международен план се продават.
  На мен също са ми предлагали разни такива, къде по-скъпо, къде по-евтино.
  Можеш да се спазариш, да купиш на едро.....
  Резултате тука вътре, това са реалните оценки.
  А тука, вътре резултатите са:
  - стабилност около абсолюгната нула
  - замразеност на всички доходи
  - размразеност на всички разходи
  - бизнес на "шест"
  - обществото е затънало в непреодолими проблеми, омраза, ксенофобия

  Не се вижда никакво бъдеще, само мафията си е добрееееееееееееееееееееееееееее

 48. 48 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1044 Весело

  [quote#34:"бАрни"]А нещо за Чехия и Полша да кажеш...?[/quote]
  Ето ви информация и за Чехия, която е дори по-зле от нас по спад на БВП през 2009г. Този спад го има за почти ВСИЧКИ страни и не е само в България както внушават от БСП и сие.

  2007........5.4%
  2008........2.2%
  2009.......-5.5%
  2010........2.4%
  2011........1.4%

 49. 49 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Гогич,
  Заетостта в икономиката е по точен показател...в момента е около 56%...което е отчайващо...

 50. 50 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1044 Весело

  [quote#43:"dobrich"]Остави сега "прасетата". Те се налапаха много през годините назад.[/quote]Как по-точно да ги оставя?

  Вие имате ли представа, че много голяма част от външнотърговския ни обмен е точно с Гърция, Италия и Испания. Финансовата криза при тях неминуемо ще ни засегне и то сериозно поради свиване на пазара.

 51. 51 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1301 Весело

  До коментар [#50] от "BlueWater":

  "Финансовата криза при тях неминуемо ще ни засегне и то сериозно поради свиване на пазара".... и поради освобождаването и връщането на български гастарбайтери от тези кризисни държави в стабиУната финансово България?!

 52. 52 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1044 Весело

  [quote#46:"бАрни"]Бъркаш дългова криза със финансова и икономическа.[/quote]Нима!

  Не се ли отразяват и дълговата и финансовата кризи на икономиката на всички държави в ЕС?

 53. 53 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1044 Весело

  [quote#44:"бАрни"]Сега съпостави числата за Полша с Боковите резултати и сам ще си отговориш.[/quote]А вие вижте с колко се е увеличил дълга на Полша за да финансира този растеж и го сравнете с НАМАЛЯВАНЕТО дълга на България за същия период.

  Нарастване на общия правителствен дълг на Полша спрямо предходната година:

  2008.......4.72%
  2009.......8.10%
  2010.......7.97%
  http://www.indexmundi.com/poland/public_debt.html

 54. 54 Профил на TRAJAN
  TRAJAN
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Дянков е страхотен. По финалната крива ни докара до финалната права.

 55. 55 Профил на desjardinseli
  desjardinseli
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#6] от "442": Нали е поставен от ЦРУ за да работи за американските интереси в България и за да вкарва страната в дефицит. Крайно време е Костов, Кобурготски, Станишев и Борисов да отговарят за разграбването на държавата и за геноцида в България. Всяка партия, т.е ледерите на партиите се подчиняват на Вашингтон и целта е вкарването на България в третия свят, като богатството на нацията да отиде в ръцете на шепа хора и на мултинационалите, подчиняващи се на НАТО и на Вашингтон.

 56. 56 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#6] от "442":

  Чудя се на акъла ти, според теб с еврофондовете се плащат заплати и пенсии или какво ? Или може би няма съфинансиране от страна на държавата?! А може би икономиката ни върви само нагоре и е страхотен ужас, че въпреки всички положителни неща, които не знам къде си видял, че са се случили и тоя Дянков не вдига заплатите... на всичкия батак е цяло чудо, че още има заплати и изобщо функциониращи /колкото и зле/ здравеопазване, социално осигуряване... а това, че всеки работещ носи на гърба си по няколко мангала, и нашите родители не могат да си вземат пенсиите, които им се полагат заради онзи циганин Костов, който срина цялата пенсионна система...Или забрави как Царчето даваше по 10лв. в годините на икономически подем, или СерГея по 30лв за коледните пържоли на бабите, че да мълчат...Айде моля ти се, аман от икономисти в тоя сайт

 57. 57 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#38] от "dobrich":

  хехехех ама не можеш и да кажеш, като предните червени маймунски задници са оставили парите за пенсии,заеми за самолети, вертолети, влакове и т.н. и са ги наляли във резерва и после видите ли, ние оставихме пари, ама те ги изхарчиха... Нека дойде някой у вас 1 месец докато те няма и ти навърти 200лв. ток, 150лв. вода и напазари няколко пъти на вересия от магазинчето долу, пък ти остави 100лв. ,да те видя като се прибереш, как ще обясняваш 2-3 месеца докато си оправиш разходите кой е бил виновен....Тук става въпрос за няколко милиарда, които липсват, затова и оправданията дълго са, че тройната коалиция е виновна...и не е само тя за съжаление, всеки идва, из*ира се върху предното и*срано замита го малко и следващия като дойде си решава какво да прави с помията, това е българската демокрация!

 58. 58 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Каквато Партията такъв и електората и.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 59. 59 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#4] от "jetchev":

  Хайде да не дрънкаш глупости от името на всички българи в чужбина.

  Romanes eunt domus!
 60. 60 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#47] от "montepulciano":

  значи ставаш мафия и со добре

 61. 61 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  И как ще ни се отрази това? Изгладувахме досегашните дългове и кризата, а сега вече, може да ни увеличат дълга, за да има причина и в бъдеще да гладуваме! Да не мислите, че това е риск за всички? Не е! Тези спадове и пикове са генератори на икономическа, финансова енергия, която се акумулира от едно малко динамо! Ние, масите, въртим ротора и изгаряме малкото и некачествено гориво, което ни подават! Енергията се изсмуква от малцината ни милионери и техните семейства. Като изгорели газове остават ония, които са контингент на социалните служби / нагар по ауспуха/ и непризнатия, отхвърлен контингент, който се разсейва в атмосферата: по улиците и в домовете на близките си! Та, какво ни топли нас, че можем и може би ще емитираме нов външен дълг? По-скоро ме притеснява!

  goblenka
 62. 62 Профил на zogorsone
  zogorsone
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#61] от "goblenka":

  Много добро сравнение. Но управляващите едва ли са успели да направят веченият двигател и техните пясъчни замъци ще се сринат под действието на природните закони.

  Най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли.
 63. 63 Профил на bobi_rz
  bobi_rz
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дневник закъснява!
  http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/plasirahme-evroobligaciite-pri-lihva-okolo-45,136801/
  Но ми се струва, че 4,5% са много оптимистични.
  По- скоро ще е 7,6% лихва по евро облигациите.

 64. 64 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#28] от "bobi_rz":

  Сега да му се извиниш 4.2 %

 65. 65 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#47] от "montepulciano":

  май май лихва от 4.2 % е добре а

 66. 66 Профил на bobi_rz
  bobi_rz
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#64] от "bta":

  Казах 4% или под нея, не прогнозна 4,25% или 4,45%. Утре ще разберем колко е всъщност.

 67. 67 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#28] от "bobi_rz":

  И да му стиснеш ръката

 68. 68 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#66] от "bobi_rz":

  важното е че е под 5 дори ,а сега комунистите ще .....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK