ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Дянков критикува бавните действия на ЕС за овладяване на кризата

Симеон Дянков

© Цветелина Белутова, Капитал

Симеон ДянковДнес австрийският в. "Курир" помества в раздела "Политика" пространно интервю със снимка на българския заместник министър-председател и министър на финансите Симеон Дянков на тема финансовата криза в ЕС, съобщи БТА.


Под заглавие "Националното мислене властва в ЕС" българският политик критикува в разговор с журналистката Маргарета Кьопениг бавните действия на ЕС за овладяване на кризата.


В първата част на разговора министърът се спира на позицията на България по бъдещето членство на страната в еврозоната. "Изпълняваме критериите от Маастрихт, но в еврозоната няма да влезем скоро. Там има драматични промени, това вече не е сигурно място за нас, не знаем какво ще се случи през идните една-две години." Българският министър изказва предположение за забавяне на действието на банковия съюз и заявява, че ако бъде прието искането на Франция за хармонизиране на данъчните системи, България няма да стане членка на еврозоната, тъй като ниският плосък данък привлича инвеститори в страната.
По-нататък министърът споменава намаленото участие на гръцки банки в българския банков сектор, строгата фискална политика, сравнявайки я с фискалната политика на Австрия и Германия - мерки, защитаващи страната от кризата.Сред допълнителните мерки на българското правителство са вдигането възрастта за пенсиониране, приватизация на железниците и в енергийния сектор.


Министърът засяга и темата за проблемите на Балканите, изразява загриженост във връзка с политическата ситуация в Румъния.


Дянков е за радикални реформи в Европейската централна банка, която да отговаря за всички държави от ЕС, да притежава инструменти за бързо и гъвкаво реагиране, подобно на американската централна банка - Управлението за федерален резерв, тъй като липсата на подобни инструменти предопределя продължителността на кризата.


Критиката на Дянков засяга и бавните действия на европейските политици, взетите неправилни решения, довели до удължаване на кризата: "През 2009 година предложих да се сложи спирачка на задлъжнялостта и тя бе наложена две години по-късно. Поради тази причина никой няма доверие в способността на ЕС да действа и да изпълнява собствените си критерии", заявява той и критикува бавното решение на гръцкия проблем и начина, по който ЕС се опитва да го реши.


Министър Дянков се изказва за създаване на Съединени европейски щати, тъй като според него кризата показва, че липсата на общи институции е проблем и спънка, които водят до загуба на конкурентоспособност спрямо САЩ, Китай, Индия, Япония, Русия и Бразилия.


По въпроса за приемането на България в Шенген Дянков заявява, че България е изпълнила всички технически критерии и приемането през есента може да бъде спряно единствено от Румъния и националистическата партия на Холандия /партията на Геерт Вилдерс/, като надеждата на министъра е през есента тази партия да не влезе в състава на правителството.


В отговор на въпрос за корупцията в България Дянков разказва за новоприетия закон за борба срещу корупцията и допълва, че са необходими допълнителни действия, за да бъде поправен лошия имидж на страната.


На същата страница вестникът публикува и статия на Нора Халвакс под заглавие "Тъмните машинации на премиера Борисов". В нея се казва, че ЕС критикува страната ни за недостатъчната борба с организираната престъпност и за неефективното съдопроизводство. Около пет процента от икономиката в България се контролира от мафията и затова правителството с напрежение очаква доклада на Комисията на ЕС, който ще бъде публикуван на 18 юли, пише Халвакс.


Тя припомня и публикациите на сайта Уикилийкс за предполагаеми машинации на премиера Борисов и връзки с престъпни кръгове.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK