Митничари възроптаха срещу преместването на агенцията в Русе

Митничари възроптаха срещу преместването на агенцията в Русе

© Асен ТоневСлужители в централното управление на Агенция "Митници" в София разпространиха отворено писмо, в което се противопоставят на преместването на агенцията в Русе, съобщи БНР. Шестима от членовете на инициативния комитет застават с имената си срещу Закона за допълнение на Закона за администрацията.


Според служителите в централното управление на митниците преместването на част от държавната администрация от столицата в други градове на страната би струвало на държавата десетки милиона лева. В писмото пише, че подготвяните законодателни промени нарушават основни демократични принципи, човешки и граждански права и напомнят тоталитарен подход на управление.


Инициативният комитет от митниците пише още, че ако администрацията се премести, ще се затрудни общуването между звената, ще се нарушат функциите между централните управления и служителите ще бъдат изцяло подменени.
Според работещите в Агенция "Митници" тази реформа е удар не само по администрацията, но и по управлението на държавата, което, по думите им, може да стане неконтролируемо. В писмото си служителите обясняват, че са нарочени да участват в експеримент и приканват за медийна подкрепа при евентуални протестни действия.


Това не е първото писмено противопоставяне на административната реформа. В средата на май повече от 80% от служителите на НАП и митниците в София внесоха в Министерски съвет подписка срещу преместването на администрацията.

Ключови думи към статията:

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 466 Любопитно

  И ние роптаем срещу корупцията в митниците,но никой не ни пита,нали?

 2. 2 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Децентрализацията и изнасянето на някои агенции в почти погребаната провинция би могло да е един от малкото далновидни ходове на това правителството.
  Доводите на роптаещите са смешни...

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 3. 3 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Май се оформя интересна закономерност. Където управляват хора на ГЕРБ там се местят агенции и министерства.
  Какво стана със законността и принципите в управлението за които толкова тръбяха когато бяха изборите? На какъв принцип почива това разместване. Май на партиен.
  По какво се отличава ГЕРБ от останалите политически субекти в България? Просто продължават като другите да дават на своите хора благинки.

 4. 4 Профил на reepicheep
  reepicheep
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Боренето на корупцията става само чрез виртуализация... Щом има митничари на място - и в Русе ще бъде същото...

 5. 5 Профил на Явор Трампов
  Явор Трампов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Нека, тяхно право е да се противопоставят, но - поне от моя гледна точка - за правителството ще бъде изключително постижение ако успее да проведе до край тази реформа и не се потдаде на натиска. Дори и да струва пари, това преместване е стратегически правилно и необходимо. Мога също да гарантирам, че ако сега протестират служителите на една агенция, стане ли преместването целият град, в който се мести институцията ще се бори тя да остане там дългосрочно. Няма по-правилна мярка срещу обезлюдяването на градовете, срещу загубата на стойност на държавния сграден фонд (все-пак и това е портфолио, което трябва да се управлява) и за подпомагане на местния бизнес. Може би би било добре да се включи някакво стимулиране в цялата схема - обезщетение за уволнение, но и помощ за преместване в поне същия размер.

 6. 6 Профил на funny_jazzy
  funny_jazzy
  Рейтинг: 237 Весело

  Всяка година да я местят в различен град в България....може и в Германия.

 7. 7 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 591 Весело

  СМЕШЕН ПЛАЧ.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 8. 8 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Хора София не е България има и други градове има и други хора.
  Нека малко и други градове се развият. Идеята е да се облекчи натоварването в София да се разместят малко пластове,че много са слепнали няма въздух ще се запалят. АЗ съм за

 9. 9 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "zoom_in":

  Така е, а за Митниците изобщо не ми е жал. Нека напуснат и си потърсят друга работа ако искат !!!

 10. 10 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Нарушавали им основните демократични принципи, живи да ги оплачеш, отделно и човешките и гражданските права им нарушавали, олеле. Така хубаво са се окопали, че ако ги натирят ще се развали фасона на жълтите павета. До една година как ще се наперят Русенци, като шефове

 11. 11 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#3] от "drago62":

  Нека се разкарат от София.

  От друга страна, не бива да са в Свиленград или Хасково, защото ще се затворят в непроницаем кръг.
  Русе е добре, защото няма гранична митница. Ваньо Танов е оттам, предполагам затова са го избрали, не че му има нещо на града

 12. 12 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 614 Неутрално

  С раздухването на подобни инициативи тип 'преливане от пусто в празно' се имитира дейност и се отвлича вниманието на обществото от злободневните теми. Това определено не е реформа.

 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  Нищо няма да преместят само пускат кьорфишеци за предизборно прехвърляне на парични потоци в определени градове за да могат да купят нужните им гласове.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 14. 14 Профил на _scythe_
  _scythe_
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Един служител в частна фирма никога няма и да си помисли, че му се нарушават правата, ако неговият работодател реши да мести офиса. Но друго си е, да си на държавна работа. Имам чувството, че чиновниците се страхуват да не напуснат хранилката, защото са неконкурентни на останалите хора (може би с изключение на висшия еталон, и то заради връзките).

 15. 15 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Да си купят по един самальот и да си ходят до Софето през уй.кендите.... Поне имат кинти....К'во стана с оная маса с парите? Даже и не казаха колко са...

 16. 16 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1279 Весело

  Много ме кефи "аргумента" че им се нарушавали "човешките права" защото работодателя им е решил да премести работното място в друг град.
  Добре дошли в реалния свят в който пожизнената работа в София не е "неотменимо човешко право" на гражданите второ поколение.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Жалко, че Боце даде задна по тая тема, иначе се беше заформил невероятен цирк. Сега от него ще има само откъслечни спектактли, като този, но те не са толкова интересни. Тия ще поплачат малко и никой никъде няма да ги мести.
  Поне няма да изхарчат огромни пари за тая тъпотия..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на jo
  jo
  Рейтинг: 474 Весело

  В България стачкуват и роптаят всички, които нямат моралното прави да го правят! Сега са митничарите, кога да очакваме депутатите?

 19. 19 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Честа практика е големи организации да променат структурата и работата си и това е съпроводено с преместване на служители - естествено винаги има драми, но или напускаш, или се преместваш.
  Не съм чул някой в САЩ или Германия да реве, че са му нарушили човешките права...

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 20. 20 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Що така бе, митническите?
  Що рИвете с декларации, а не бегате към градО на Ало Ваньо с ентусиазъм?
  Както вече съм отбелязъл, окичената с лика на Тиквоний администрация да не скимуца, а да се дислоцира немедлено. Където и кажат и където скимне на Тиквоний, социопата с очилцата и другата креативна дружинка.
  НЕкак, изпитвам странно удовлетворение от тез стонове, а размятането на работливковците от администрацията считам за заслужен дар за перверзните им отношения към нас простосмъртните, дето им осигуряваме и платата, и екстрите..
  Сега, бегом марш към Русе, па там също ще имате възможност да рИвете над лика на ББ.
  Кат откриете Спиро с Опела...
  Стига разбира се, Опела и Спиро да не кацнат по заслуги в София...

  Ecrasez l’infâme
 21. 21 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Голямата екскурзия до брега на Дунава ще започне! Но дано само тази"реформа" не е опит да се разчисти администрацията,за да се отвори място за близки на властта!

 22. 22 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Марш в Русе!

  Вяра. Надежда. Любов.
 23. 23 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  Не смяташ, че митнацата в Руси ще е по-малко корумпирана, нали? Просто нови лапачи, при това ГЛАДНИ ГЕРБЕРИ!! Майката ни ще разплачат тия!!!!

 24. 24 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 589 Весело

  Ха да видим сега кое е по-мило: благата службица или гордостта да си столичанин...

  Вяра. Надежда. Любов.
 25. 25 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 749 Неутрално

  да напускат, в частните фирми ги чакат от 08:00 до 22:00; от -20 до +40.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1556 Любопитно

  До коментар [#14] от "_scythe_":

  До коментар [#16] от "pag":

  До коментар [#18] от "jo":

  А замисляли ли сте се, че в админстрацията може да работят и "нормални" хора, които си вършат съвестно работата, без да крадат, които издържат семейства, имат деца, държат на работатат си, изплащат кредити и сега са изправени пред избора да останат без работа, като получат две заплати от 700-800 лева или да се разделят със семейството си и да ходят да работят в Русе или в Търново? Защото има и такива случаи. Да, мобилността е насърчавана в повечето западни държави и е нормално за един служител да сменя местоживеенето си, "следвайки работата" , но повярвайте ми, условията, при които това се случва са много по-различни от тези, предложени от радетелите за административна реформа у нас. Много е повърхностно да се разсъждава така еднопластово и да се гледа на реформата само от позицията на "какво ми пука, нали не ме местят мен".

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 27. 27 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 925 Любопитно

  Никъде в Конституцията не прочетох да им се гарантира изконното право да работят само и единствено в София.Пък и защо се вкопчили в тази неблагодарна,нископлатена и непрестижна митническа служба? Или...?

 28. 28 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Коккото до корупцията...тя няма да изчезне, защото за нея не са виновни нито БСП, нито СДС, нито ДПС, нито ГЕРБ, а майките, ни бащите ни, приятелите ни и прословутия българск0-балкански манталитет, който крие в себе си възвишените духовни качества "честност", "вяра", "гостоприемство", "независим дух", "толерантност", "уважение към труда (своя и на другите)", желанието на всинца ни да има правила, ама за нас, зер сме по-, най- от друигите, следва да се направи изключенийце (веднъж само ееееее, кво па толкова), като АЛО ВАНЬОвци ще има и след Боко, както и преди него е имало.

  Вяра. Надежда. Любов.
 29. 29 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 466 Неутрално

  е 99% от служителите в тия държавни учреждения са жени (лели). Установени вече хора, с мъже с работа, деца дето ходят на училище, дом дето изплащат на кредит.... И ако си мисли някой, че ще се дигнат като една монголска орда и ще последват стана в Русенските пространства... нещо е объркал епохата на преселението на народите!!?!?

  Да не са луди! А ако си мислят, че в Русе във всяко кафене се намират поне по 3ма експерти по митническа тарифа (примерно) - еми успех!!! Няма да е по-различен резулатата от кое да е начинание на най-деструктивното правителство в новата българска история!

 30. 30 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#23] от "Вели":

  Единственото което смятам е,че не мислим сигурно да ставаме град-държава и заради това няма нужда де що има администрация да бъде съсредоточена в София,а корупцията ще намалее когато има реално работещо електронно правителство и хората нямат никакъв досег с администрацията,пък тя може да работи и от Каспичан и пак всичко ще е наред,все пак живеем в 21 век!

 31. 31 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#11] от "Канопус":

  Най-смешното е, че съм от Русе. Не се ръководя от местоживеене.Но принципите на които става това местене от София са меко казано нечистоплътни. въпросът ене къде живееш, а в принципите на политическите решения.

 32. 32 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А кога тъпкахте кифтетата кат семки ни ревахти.

 33. 33 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#24] от "smehur_co":

  Кой са столичани бе?!

 34. 34 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  [quote#26:"Станислав"]А замисляли ли сте се, че в админстрацията може да работят и "нормални" хора, които си вършат съвестно работата[/quote]

  Така е, но тези 95% от нея(администрацията) са в пряко подчинение на едни 5%, които пък са продукт на нашия непрекъснат, но за сметка на това "ефективен" подбор на "кадрите", който упражняваме на всеки две години.
  Де на местно, де на национално равнище.
  Сега тези 95% ще изконсумират собствения си избор, ще имат възможност при дислокацията или търсенето на ново поприще в живота да осмислят функцията и ролята на избора, да се порадват на собственото си поведение като граждани, избрали "граждани" с пагони и шапки с козирки от Русе, Плевен, Бургас, Пловдив и други центрове на градската цивилизация....
  Все пак, и тези са хора, а центровете трябва да станат още по-центрове, в които да се осъществява мечтата на гражданина с фуражка - да управлява нещо и някой.
  Да резюмирам.
  Когато избират по емоция, с поглед в мускулест "пич" или "мАж" от град Банкя, влачещ след себе си анонимна, но за сметка на това агресивна в щенията си паплач, трябва да са готови да понесат и резултата от експеримента.
  А и ние, заедно с тях, но това вече е друга тема.

  Ecrasez l’infâme
 35. 35 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#31] от "drago62":

  Съгласен съм. Но управата на митниците наистина няма много работа в София, нека да е в Русе. Може и в Плевен, но няма лошо и да е в Русе. Трябва да се създаде прецедент!

 36. 36 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ,,нарочени да участват в експеримент"
  Здравеопазването като е експеримент при всеки следващ кабинет какво да кажат работещите там пък и пациентите.

 37. 37 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#34] от "Graf": С теб ще се съглася, както ще се съглася и с коментара под #30 относно електронното правителство, за което, уви, само слушаме, но не знам кога ще го видим да работи. Дразня се обаче от елементарните, хейтърски забележки и от плиткоумните шегички на тролове, които се чувстват длъжни да обсъждат теми, дето са им над нивото...
  Ако се върнем към темата за "деконцентрацията" обаче, бих добавил, че не трябва да се подценява и факта че въпросните 95%, дето ги натискат да се местят по села и паланки са нещо повече от "роботизирани служители на гише", които имат знания и опит и които няма да могат да бъдат заменени лесно и бързо по простата причина, че едва ли в Русе има 500 безработни със същите умения и квалификация. От това ще пострада процеса на работа в съответната администрация, което не е в интерес на държавата, но може да е в нечий друг интерес, знам ли...

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 38. 38 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#2] от "zoom_in":
  Защо? Нали затова има столица - човек като дойде да свърши всичко! Не да обикаля като гламав половин България!

 39. 39 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 589 Весело

  До коментар [#33] от "exit13":

  "Кой са столичани, бе?"

  Ми тия дет' трият столовете в бившото ГУ сега Агенция "Митници", МА. НякоЙ от тях са зорлем столичани направени. Мислиш ли, че са искали да дойдат в София? Че и да работят в "Митниците" при това? Ама като са били насила назначени... Но ето, дойде Дянковден и справедливостта се възстанови

  Вяра. Надежда. Любов.
 40. 40 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 901 Неутрално

  [quote#9:"Канопус"]Така е, а за Митниците изобщо не ми е жал. Нека напуснат и си потърсят друга работа ако искат !!!
  [/quote]
  Е как да напуснат, като са инвестирали толкова много пари в това да ги наместят на такава службичка?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 41. 41 Профил на max45
  max45
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Всяка година да ги местят на различно място............може и в Сибир!

 42. 42 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Болшинството драскачи идея си нямат за какво става дума тук, но още по-малко имат представа, че всички данъкоплатци ще платят скъпа и прескъпа цена за безумията на Тиквата и Цайсатия. Сравнението на частни фирми с администрация е абсурдно. За разлика от частните фирми, служителите от администрацията поне си плащат данъците в пълен размер. Един експерт се профилира и изгражда в продължение на години и в него се ИНВЕСТИРА. Тези неща нямат никакво значение за плювачите, които разбират от всичко. Как пък всички се извъдиха големи познавачи на държавната работа бе?

 43. 43 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 581 Неутрално

  И нещо до админите - мястото на този материал не е в "Бизнес".

 44. 44 Профил на Добрин Василев
  Добрин Василев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Е естествено ,че ще са недоволни още не са се уяли както трябва ... те по тоя повод , и другото което няма да се хареса пък на Чейнджаджиите - http://consultbg.weebly.com/2/post/2012/07/83.html
  А дано потребителя остане доволен ...

 45. 45 Профил на Явор Трампов
  Явор Трампов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#26] от "Станислав":

  Стансислав, разбира се, че повечето хора, работещи в админстрацията са "нормални" хора със своята уседналост, проблеми, ежедневие. За доброто на тези хора нещата трябва да се правят планирано и поетапно - да се даде срок за преместването (примерно година), да се определи размера на компенсацията, ако служителя избере да не последва работното си място и да напусне агенцията. Но имено в полза на "нормалните" хора не бива и да се правят повече компромиси от това. В Русе също живеят нормални хора, които се надяват децата им да се върнат да живеят в родния град след висшето си образование по "Държаван администрация", например. За много от служителите в настоящите агенции преместването може да се окаже дори облекчение - със заплатат от "700-800 лв" в Русе ще Ви е много по-лесно да живеете нормално докато изплащате онзи заем, който сте взели за апартамента си в София, а раликата между наема на жилището в центъра на Русе и този, който получавате за апартамента в София ще ви е достатъчен за една хубава годишна ваканция. Може би твърдите, че децата Ви ще получат по-лошо обеазование в Русе, или че ще страдате от липсата на някакви услуги??? Надали наистина искате да кажете това. Все пак един държавен служител, борещ се за зачитането на личнте си права не би могъл да твърди, че държавните служби не си вършат работата и достъпа до услуги в един провинциален геад е по-лош от този в столицата - не би било редно просто.

 46. 46 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#44] от "Кирил":

  Ама и ти дрънкаш ей така, колкото да си правиш вятър на устата. Автомати за обмен на пари съм виждал в Европа още миналия век. Нищо ново не е измислено. Бюрата за обмен няма да изчезнат. Още повече, че никой автомат не може да замени някои бюра, които търгуват с огромен брой валути, а евро и долари са с минимален марж.

 47. 47 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#45] от "Явор Трампов":

  Яворе, нямаш си и бегла представа за какво става дума, но колкото по-малко знаеш, толкова повече пишеш. Ей това не мога да разбера.

  Колко жалко, че всички в тази страна, които разбират от държавно управление или карат таксита или подстригват.

 48. 48 Профил на Явор Трампов
  Явор Трампов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#47] от "alex_ks":

  Карат таксита или подстригват в София, но не биха работили в митницата в Русе???

 49. 49 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#48] от "Явор Трампов":

  Сам показваш, че не си в час. В Русе митница си има и тя работи. Това, което ще местят НЕ Е митница. И местенето не е само в Русе. Въобще в момента се подготвя погром срещу държавните служители въобще и създаване на възможности за безконтролна шуробаджанащина на всички нива.

 50. 50 Профил на Явор Трампов
  Явор Трампов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#49] от "alex_ks":

  Смесваме боите. Първо "митница" моля да се разбира като "Агенция Митници", естествено. И второ - рисковете, които крие една оправдана реформа не са причина тази реформа да не се състои. Напротив - осъзнаването на рисковете е начина, да се работи конструктивно и реформата да донесе повече ползи. Щом трябва да повтавям - ОК - ето моето структурирано мнение, надявам се на структуриран отговор: 1. Местенето на определени звена на администрацията е необходимо, с оглед на децентрализацията на кадрите и създаването на възможности за развитие на по-малките населени места. Примери за това, как работи ГЕОГРАФКСКИ (за да няма езикови критики) децентрализиранта администрация има много в Европа. Пример, за това как в България може да работи подобна структура е АЕЦ Козлодуй, който е притегателен център за специалисти по атомна енергетика и който е причината Козлодуй да е един сравнително жив провинциален град. 2. Местенето на административни единици е необходимо с оглед налагането на нови модели на комуникация между институциите. Създаването на физическа невъзможност касиерката да "ходи до БНБ да пусне платежни" или служителите да "вършат нещо в Министерството" е единствения начин, приложим в България, за оптимизиране на времето на служителите и тяхната ефективност (А! Имало електронно банкиране и електронен подпис!). 3. Местенето е свързано със социален риск, който трябва да се измери, обмисли и на който трябва да се реагира. Сред възможните мерки за реакция са стимулирането на преместването, достатъчно дългият период на предизвестие, подпомагане на преместването на втория член от семейството (например като се предложи работа приоритетно на съпругът или съпругата на местещият се служител), създаването на групи в училищата и специални събития за по-лесната интеграция на преместилите се деца и т.н. Предлагането и изискването на тези мерки трябва да стане в процеса на комуникация между засегантите служители, представляващите ги синдикати и държавата като работодател. 4. Местенето е свързано с кадрови риск - има възможност за лобистки подбор на нови кадри за местата на отказалите се да се преместят, както и занижени критерии за подбор на специалисти. Реакцията трябва отново да бъде на синдикално ниво - да се наложат критерии за подбор и инструменти за контрол на процеса, да се оцени необходимостта от допълнително стимулиране на преместването на кадри в първите години. Не трябва да се пропуска да се оцени и сериозния потенциал на кадрите в провинцията - дохода на един квалифициран експерт на свободна практика в Русе е доста по-близък до този на държавния служител, отколкото дохода на подобен експерт в София. Логично, вероятността русенският експерт да избере държавната работа е много по-висока от тази за наемана на софийския.

 51. 51 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Всички много говорят за децентрализация. Сякаш е някаква мантра. Но децентрализация има и в момента. Агенции Митници и Моркса администрация имат самостоятелно фукциониращи звена във всички гранични/морски градове. Централното управелние, което е в София се грижи за координацията м/у отделните звена и останалите държавни служби, които също са в София. Има причина всяка държава да си има административен център, където да се вършат именно тези работи.
  Отделно не разбирам логиката в преместването и как то ще доведе инвестиции в района. Реално ще платим да местим 400 човека, които си имат вече работа и още 400 (техните съпруги/зи), които нямат в област с висока безработица. И какво постигаме така? Или идеята е просто всички да напуснат и да ги смениме с наши хора.

  В една нормална държава/фирма, когато нещата не вървят промените стават от горе надолу - първо се сменя ръководството. Всички говорят за корупция и се хващат служители, но местните шефове са едни и същи от 20 години. Нали се сещате, че корупционна схема без участие на началник няма.

 52. 52 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#11] от "Канопус":

  Не е заради Танов, а заради любовницата на Дянков - тя е от там. На която плащаме заплата в ролята й на негова консултантка. И на която е обещано депутатско място ако замъкне някоя администрация в Русе.

  И мястото на ЦУ на Агенция Митници е точно в София.

 53. 53 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#52] от "glatzial":

  Премести ги ако ще в Болярово, НИКОЙ няма да напусне !!!

 54. 54 Профил на nilak
  nilak
  Рейтинг: 554 Неутрално

  [quote#51:"glatzial"]Или идеята е просто всички да напуснат и да ги смениме с наши хора. [/quote]

 55. 55 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#53] от "Канопус":

  Мисля че имаш грешна представа за структурата на Митниците Децка лапаница има по границите. Централните звена нямат оперативна работа и както казах техните задължения са свързани с вътрешнодържавна, междуинституционална и междунардона координация. И колкото и да не ти се вярва, работа там се върши. Със сигурност има и некомпетентни служители, но структурата работи. Абсолютно съм съгласен, че трябва реформа, но не това е реформата, която ще оправи нещата. Това е реформата, която ще ни струва прекалено скъпо. Най-малкото бъгларския Брат Пит не е дал официално становище колко ще струва едно такова преместване, но вече е пуснал проектозакона за обсъждане без каквато и да е финансова обосновка.

 56. 56 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1263 Любопитно

  До коментар [#42] от "alex_ks":

  за разлика от частните фирми не плащат здравни и социални осигуровки

 57. 57 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#55] от "glatzial":


  [quote#55:"glatzial"]вече е пуснал проектозакона за обсъждане без каквато и да е финансова обосновка[/quote]

  Това е човек със стил, всичко прави така !

 58. 58 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#42] от "alex_ks":

  На български няма думи: болшинство, считам, касае се. Казва се мнозинство, смятам, отнася се.

 59. 59 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 568 Весело

  Хората живеят в София а боклука им го карат в други градове, с тази мярка ще намалее изжозжането на боклук...

 60. 60 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Опа, всякакви коментари са излишни. Изплюха камъчето. Частна фирма, разменяла новата си сграда в Русе, за сградата на Агенция "Митници" в центъра на София. Това беше казано току що от Ваньо Танов по БНР. Значи някой е загробил едни пари в безсмислен строеж и сега иска за държавна сметка да спаси инвестициите си, като внезапно получи сграда в столицата. Ясно е, като бял ден, че става дума за голяма ДАЛАВЕРА.

 61. 61 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#56] от "1001":

  Глупости. Когато служителите преминаваха от трудово на служебно правоотношение - т.е. станаха "държавни служители", заплатите им бяха намалени точно с размера на осигуровките, за да не получат реално увеличение на заплатата. В този смисъл това дали държавата ти плаща от свое име осигуровките или формално ти дава парите и ти го удържа от заплатата е ВСЕ ЕДНО И СЪЩО. Няма разлика за бюджета. И данъците и осигуровките обаче са РЕАЛНИ.

 62. 62 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  интересно ми е, какво пише в закона за държавния служител и как някой със семейство и всичко може да бъде принуден да иде на майната си и няма ли после да има дела дела и пак дела и после обезщетения

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 63. 63 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#61] от "alex_ks":

  Ми не е се едно, щот за пенсия като база се взима брутната заплата

 64. 64 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 581 Неутрално

  http://www.focus-news.net/?id=f21776

  Водещ: Конкретни разчети колко ще струва преместването, правили ли сте? Защото се споменават 2 суми – 150 хиляди, от друга страна, милион лева за преместването само на сървъра, каза Стефан Стефанов в репортажа ни.

  Ваньо Танов: Това, което аз знам, има предложена оферта, в смисъл, сграда, която е новопостроена, изградена по всички изисквания, тя е клас „А”. И тази сграда е изцяло е оборудвана. И става въпрос за размяна на сграда в Русе със сграда в София. Там, практически, няма разходи по отношение на преместването, защото всички разходи са включени в офертата, така да се каже.

  Водещ: Как няма разходи? А този сървър, не трябва ли да го преместите в Русе, за който говори колегата ви? Предполагам, че има още неща, които трябва да бъдат преместени.

  Ваньо Танов: Значи сградата е изградена по най-съвременен метод, тази която ни се предлага – има окабеляване, всичко е направено. Относно сървъра се поема, че ще бъде закупен от тях. До ключ, така да се каже, се предава сградата. И транспортните разходи относно преместване на оборудването, пак са за сметка на този, които предлага размяната. Но това е единственото нещо, което съм виждал.

  Водещ: И колко ще струва това?

  Ваньо Танов: Казвам, че по така предложената оферта, няма да струва на държавата нищо, тъй като този, който предлага размяната, предлага всички тези услуги, да са за негова сметка. Това, което в момента ние правим като изчисления и то можем да го направим на базата на 100%, ако служителите нито един не желае да се премести, какви ще бъдат разходите за държавата. Това имаме като числа.

  Водещ: А кой ви предлага тази размяна? Извинявайте.

  Ваньо Танов: Това е фирма, която предлага новопостроена сграда срещу сграда в София.

  Водещ: Не искате да казвате името.

  Ваньо Танов: Да, това е изпратено до Министерство на финансите, ние имаме копие от тази оферта. В противен случай, колегите са абсолютно прави – не е възможно преместването на Агенция „Митници”, тъй като каквато и сграда да бъде предоставена от областна управа или от общината, тя трябва да бъде препроектирана за нуждите на Агенция „Митници”. Всичко това става с обявяване на обществени поръчки за препроектиране, после обществени поръчки за изграждането и т.н. Това не може да се случи в рамките на 3-4 години и ще изисква, наистина, сериозен финансов ресурс.

 65. 65 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#62] от "stg":
  http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=623 - ето това е промяната в закона за администрацията - обезщетение със сигурност ще има - 2 месечни заплати за всеки отказал се служител. Ако го съкратят трябва да са 6. Елегантно нали?
  А дела че ще има не се съмнявам. То и в момента съда връща доста неправомерно уволнени, но за това просто не се говори

 66. 66 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Като чета воплите на софиянци в повече чак смешно ми става.Абе глупаци кой докара седерастите на власт и това ято опустоши България.Кой докара тиквоча на власт?Що не си го държахте за кмет?Били изплащали кредити я виж ти.Ми хората в Русе не изплащат ли?И защо те трябва да мизеруват в София?Цените на имотите в Русе са по ниски продавайте в София и купувайте в Русе.Само в София имало специалисти е те това е най големио смех.Софиянци са изтръпнали в главите и живеят в някаква огромна заблуда.Няма софиянец който може да ме победи в моята професия.Най добрите български спортисти учени и певци нямат нищо общо със София.Софиянци освен едно измамно самочувствие и едни поразяващи усти нямат нищо друго.

 67. 67 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#65] от "glatzial":

  благодаря, значи някой си е въобразил че може да харчи нашите пари за да си прави експерименти и ПиАр в провинцията

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 68. 68 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#66] от "aircraft_carrier":

  Като си толкова отворен, предлагам НАП Русе да се "децентрализира" в Лом. И там хора живеят и там няма работа. Нещо против?

 69. 69 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#12] от "sbk":

  и как точно ти отвлякоха вниманието на тебе от "злободневните" теми...Като гледам има 17 статии на вариация "уволнение на съдия Тодорова" и едно небрежно оплакване на група централни митничари... Ти понеже във всяко действие на централната власт виждаш "отвличане на вниманието от злободневни теми " за това ли се оплакваш...

 70. 70 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#67] от "stg":

  както и на други съм казвал. Приеми ,че твоите пари се харчат за циганската инеграция , а остатъка от тях за пенсията на баба ти... ще си спокоен и няма да ти прави впечатление..ако мислиш ,че с твоите стинки се прави всичко в тази държава , нещо си се пообъркал.

 71. 71 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#62] от "stg":

  може и да има .. дай заради това да оревем орталъка... По твоята логика столиците на Германия трябваше да останат две... Западна Германия да не дава лев за Източна..защото това "струва" много пари... Ти отворко знаеш ли колко пари от западногерманския днъкоплатец се дадоха за Източногерманския НЕданъкоплатец... да си чул някой германец да е упрекнал държавата си за нещо ... Това е една от разликите , които ни държат бедни , собствения ни егоизъм , късогледство и завист....

 72. 72 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#66] от "aircraft_carrier":

  Недей така със злоба. Тук никъде не става дума за противопоставяне на София/провинция, колкото и да искат да ни накрат това да си мислим. Не знам какво работиш, но ето ти следната ситуация - шефа ти казва - местим се в Джурово, или идваш или напускаш. Сам твърдиш, че си добър в това което правиш и не искаш да се местиш - напускаш. Фирмата отива в Джурово и назначават някой местен на твое място, който обаче няма и 1/10 от твоя опит. Това в никакъв случай не го прави тъп или по-лош човек, просто ще има нужда от бая време да се стигне твоето ниво. И през това време фирмата търпи загуби, докато тоя човек достигне твоя потенциал. В нашия случай фирмата е държавата.

  А я да вземем да стегнем с тия пари дето ще се дадат за преместване инфраструктурата в северна България и да пуснем леко данъчно облекчение за бизнеса в западащите райони, да видиш как ще потекат пари натам. Просперитет не се гради с местене на държавни институции и хората не идват в София само, за да работят в някоя агенция.

 73. 73 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  [quote#71:"awsed"]По твоята логика столиците на Германия трябваше да останат две[/quote]
  не ви познавам а и не ми трябва, последно като проверих Германия беше федерална държава а България не, нямам нищо против администрацията да не е само в София , дори изобщо да не е в София,но това струва пари и няма как да е приоритет в момента , разбирате ли какво ви пиша или сте от ГЕРБ и трябва да обясня по достъпно

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 74. 74 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1263 Любопитно

  До коментар [#61] от "alex_ks":

  И колко точно внасяте че миналата година бе на минимална работна заплата

 75. 75 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  и то от бюджета т.е. от нашите заплати

 76. 76 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#26] от "Станислав":А замислял ли си се какво става със служителите на частни фирми,които фалират или си преместват дейността?!А какво става със военните служители,когато съкращават гарнизон и им предлагат да се преместят в друг град или да напуснат?!Да не би служителите в митническа администрация да са богоизбрани?!Ако им се работи тази работа-се местят,ако не им се мести напускат!Каквото би направил всеки на тяхно място.Какво има сложно за разбиране?!

 77. 77 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#42] от "alex_ks":

  много глупости си изговорил пич... какво значи "плащат данъците в пълен размер"...В частните компании по малки ли са им данъчните ставки..Сега ако говориш за така наречения сив сектор това е друг въпрос... Но всеки който се разписва на ведомост без значение частна или държавна компания си плаща дължимото според ДК.... освен това експерти има и в частните компании , които също се изграждат и се инвестира в тях...Така катои те слушам изглеждаш някакво държавно чиновниче , което си мисли ,че неговия труд е най-важния на света..недей моля те - всеки труд е важен...

 78. 78 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#73] от "stg":

  другарю и аз не те познавам , но това че Германия е Федерална република не виждам какво значение има по съществото на дискусията ... Трябва ли след като не сме Федерална република да квичим за всяко структурно решение на правителството с оправданието ,че то "струва пари"...Болшивишкия манталитет ,че всичко е безплатно мисля отдавна трябва да е забравен..Но както виждам очевидно не е ...

 79. 79 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#69] от "awsed":

  На мен не са ми го отвлекли и не се оплаквам, а просто коментирам, но болшинството от хората са лапнишарани и това е видно от управниците ни. Това е тактика, която всечи начинаещ ПР познава и се нарича разводняване на информацията и по този начин се разведрява обстановката. Не си ли забелязал, че има ред теми, които затихват и периодично възкръсват като феникс. И преместването на на ЦМ в Русе едва ли е най-мъдрия ход на Правителството, че на всичкото отгоре на го зоват с гръмкото име структурна реформа. Това е местене от единия крачол в десния. Това звено би трябвало да работи в доста тесен контакт с Мин. на Финансиите, а преместването му в Русе надали ще подобри това. На дневен ред в митниците е масово съкращаване на служители, които нямат висше (как до сега работеха и никой не го е забелязал не знам), на мнозина им остават броени месеци до пенсиониране и получаване на няколко заплати на куп (там ли ни стяга чепика), а кой ще ги замести не е ясно (т.е. ясно е, но докато тези богопомазани нови и послушни лица влязат час да не ти се налага да имаш работа с митницата).
  Обясни на нас, непросветените, с какво тази структурна реформа (местенето в Русе) ще подпомогне дейността на това звено от Митницата. Примерите с Германия ги избягвай, защото са смешни - Бон никога не е бил нещо повече от временна столица на Германия, а Берлин никога не е бил финансовото и бизнес сърце на Германия.

 80. 80 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#78] от "awsed":
  Трябва да квичим, когато е безмислено или когато се прави без каквато и да е финансова обосновка. Щото утре Дянков може и да реши, че иска да се отоплява със столевови банкноти от бюджета.
  Да излезе със становище, да каже колко ще струва, колко ще спечели района, да се изготвят една-две независими експертизи и тогава да се прави каквото и да е.
  Щото ако преместването струва 1 500 000, а Русе спечели от цялата работа факта, че 400 души ще си купуват маргарин от местната Била и ще плащат 200лв принудителен наем на месец - кел файда?

 81. 81 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#76] от "yanne":

  Усещам, че започвам безсмислен спор, но ще ти отговоря. Не виждам нищо общо между фалита на частна фирма, преместването на военни служители, за които това са обичайни условия на работа и самоцелното разбиване на държавната администрация, което би имало трайно негативни последици за работата на съответното учреждение (частично обяснени в пост №37) и за служителите, които по всяка вероятност най-съвестно си вършат работата (пост №26). Няма да се заяждам и да ти обяснявам кое е сложно и кое не, но ще те попитам ти семеен ли си, имаш ли деца, имаш ли ипотечен кредит и колко е най-дългият период в който си работил за един и същ работодател? И за финал ще уточня, че знам за какво говоря, защото два пъти съм сменял града, в който живея със семейството си заради работата ми, но мога да те уверя, че не бих го направил срещу предлаганата от правителството "помощ" от две заплати, които да "компенсират" преместването, смяната на жилище, смяната на училище за сина ми и загубата на работата за съпругата ми... Хубаво е преди да се упражняваш в писането на коментари, първо да "стъпиш в обувките на другите" и чак тогава да обясняваш кое е сложно и кое не!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 82. 82 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  [quote#78:"awsed"]да квичим за всяко структурно решение на правителството с оправданието ,че то "струва пари"...[/quote]
  Това не е структурно решение и да що да не съм доволен, че ще ми харчат парите за такива глупости, аз не се осигурявам на минимална или изобщо че това да няма значение.Господине не знам как е в ГЕРБ , квичите ли мучите ли, но останалите хора ползват човешки изразни средства, а обръщение другарю не го разбирам, мисля че такова е прието в някой комунистически партии , към които за разлика от вас не принадлежа.

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 83. 83 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#79:"sbk"]Примерите с Германия ги избягвай, защото са смешни - Бон никога не е бил нещо повече от временна столица на Германия, а Берлин никога не е бил финансовото и бизнес сърце на Германия. [/quote]
  а примера с Казахстан добър ли е ... или и той не става...Иначе разсъжденията ти са в стил късен соц. Не разбирам защо приемате ,че Държавата е една далавера и всичко което се прави от нейните структури е с такава цел... ( броени месеци, няколко заплати , послушни служители , не знам как са попаднали там ) ... и това само да ме убедиш ,че преместването е супер лошо мероприятие..Апропо аз не виждам защо толкова трябва да си чешим езика за нещо толкова рутинно ...

 84. 84 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#82] от "stg":

  да повторя ..приеми ,че твоите пари се харчат за други неща..и се надявам да се успокоиш..И не разбирам как така реши ,че имам нещо общо с Герб, само защото не мисля като тебе ли ..та за това си другарю , нали на партийните ви сбирки се другарувате...
  Друго страно за мене е ,че се опитвате от мухата да правите слон и то само защото мразите Герб ( поне с такова впечатление съм ) ... мразете го колкото си искате , но не приемайте ,че всичко което се прави от правителството е лошо...или от партийния клуб имате спуснато поръчение..не знам .

 85. 85 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#80] от "glatzial":

  ами обади му се на Дянков, повикай го на личн среща да ти обясни аргументирано защо го правят това ... но с този непрестанен нихилизъм не мислиш ли че се прекалява....

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  [quote#51:"glatzial"] Или идеята е просто всички да напуснат и да ги смениме с наши хора. [/quote]
  разбира се, че това е идеята

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 88. 88 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#86] от "stg":

  странно същество си .. сърдиш се че ти викам другарю, лош съм защото не мисля като тебе и съм малоумен защото поради предните две предположи ,че съм от герб...А що не ходиш да си ..една ...за да се поуспокоиш малко ....
  И да ти имам тъпите разсъждения..Преди години като си плащаше данъците не беше "скубане от честния частник" , а сега е скубане...или тогава тройната коалиция преди да изхарчат твоя лев ти се обаждаха и те питаха - може ли другарю да ги изхарчим за това , това или това ..И ти великодушно им разрешаваше - и три дена яли , пили и се веселили....

 89. 89 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#87:"stg"]разбира се, че това е идеята[/quote]

  събрали се двама глупака и се прегърнаха щастливо....
  така е след като умните , находчивите и работливите заминаха , а останаха маргиналите и циганите..

 90. 90 Профил на Boixos Nois
  Boixos Nois
  Рейтинг: 581 Весело

  Тъпите шопи ДГД. Митниците идват в Русе и точка.

  http://www.facebook.com/F.K.BARCELONA
 91. 91 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#85] от "awsed":

  Защо трябва да го виждам лично - теб не те ли интересува или му вярваш безрезервно? Нима не е нормално и възможно един и същи човек в две последователни седмици да направи нещо хубаво и нещо лошо - все пак не е безгрешен? Още повече, че тоя човек аз съм го избрал, гласувал съм му доверие и очаквам да ми се отчита, когато го поискам. И мога с чиста съвест да му кажа "браво" за облигациите и "грешиш" за тая реформа. А той трябва да ме убеди, че е прав. А не да мълчи като мишка, да ми разправя глупости за 150000лв. преместване и да се опитва да я пусне незабелязано реформата. И не трябва да ми се отчита лично на мен, а пред всички, максимално обосновано и прозрачно. Факт е че в БГ има много мрънкачи, но е факт също, че се вършат и много глупости.

 92. 92 Профил на Boixos Nois
  Boixos Nois
  Рейтинг: 581 Разстроено

  На всички отдавна ни е писнало всичко да се концентрира в Кофия, а на останалите Бг селища да се гледа като (и нарича) провинция

  http://www.facebook.com/F.K.BARCELONA
 93. 93 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#26] от "Станислав":

  Като е толкова добър кадър и не иска да се мести от София, едва ли ще му е проблем да си намери нова работа.

 94. 94 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#83] от "awsed":

  Не мога да убедя в нещо някой предубеден.
  Не, примерът с Казахстан не е добър. Не разбирам защо даваш непрекъснато неподходящи примери и си мислиш, че така доказваш правотата си. Местенето на столица няма нищо общо с местенето на служба, отдел, звено, министерство и т.н. На всичкото отгоре и ние сме го правели, ако не знаеш. Но щом искате да се мерим с Казахстан предлагам да преместим ЦМ в Монголия - място бол, има съвременни средства за комуникация, Държавата ще спести направо милиони, като ги настани в няколко юрти със сателитни чинии. На всичкото отгоре там и земетресения няма.
  Още чакам да споделиш сакралните плюсове от тази структурна реформа.
  ПП. Забрави да споменеш и Анкара. Там причините са други, но не са далеч от оригинала Москва. Между другото Ататюрк е ценял високо Ленин и дори му е подражавал. Може да се каже дори, че е негов модерен и доста по-успешен последовател.

 95. 95 Профил на Ченкете
  Ченкете
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ето едни дето ще им е добре- www.hamali.bg

  Де го тоя УЖ пребитият на Магистрала Тракия Пауновски? Ако всички журналисти на КАПИTAЛ са такива измамници - мерси ви за форума!
 96. 96 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  От българите по-злобен народ спрямо сънародниците си няма.Никога не оценяват труда на другия,а най-голямата им радост е ,когато на някой му се случи нещо лошо.И мненията в този форум го доказват.В случая напълно подкрепям служителите на митниците.Изобщо не може да става дума за сравнение с частна фирма.Голяма част от служителите работят строго специфична работа и са специалисти в това ,което работят.Когато са постъпвали на работа са си направили някакъв план за живота и са се посветили на служба в тази институция.Приели са да работят за по-ниски заплати,отколкото в частния сектор заради факта да не зависят от прищевките на някой "велик" работодател ,който не може да си напише правилно името.И изведнъж искат от тях да се преместят в друг град на стотици километри от града,в който са работели досега при същата заплата.Е добре ако са теглили кредит и реално получават 300 лева на месец как ще живеят с тези пари в друг град.Та те ще им стигнат само за наем и гориво на автомобила.И пълни глупости са,че живота в Русе бил по-евтин от София.Единствено цените на наемите са-ниски всичко останало-храна,дрехи,горив,цени за услуги на мобилни телефони,ток е на същата цена.И ако служителя има семейство трябва съпруга/та/да напусне работа,а дали ще си намери подходяща работа в Русе.

 97. 97 Профил на Lyubomir
  Lyubomir
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Да не мрънкат толкова. Повечето от тия наглеци са МИЛИОНЕРИ.
  Да ускоряват циркулацията на въздуха към горещото предястие!

 98. 98 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 928 Весело

  [quote#72:"glatzial"]Просперитт не се гради с местене на държавни институции и хората не идват в София само, за да работят в някоя агенция.[/quote]

  Не те знам какво работиш, но изобщо не си прав )))) Дори и за данъчните облекчения. Щото ако беше прав, само с прилагането на чл.183 - чл.189 ЗКПО, щяха да са си изпотрошили краката "инвеститорите" да вкарват пари и да развиват регионите.

  А практиката е съвсем друга - частният бизнес е развит там, където е развита държавната администрация. И колкото е по високостояща администрацията, толкова повече са големите инвеститори.
  Когато администрацията е концентрирана на едно място - там се концентрира и бизнеса. Просто и ясно. Това е и схемата на банановите републики - гръцки модел - едно "сити" и "периферия", или "Атина" и "Селяния". Та така

 99. 99 Профил на Мечо Пух
  Мечо Пух
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Познавам добре работата на служителите от Агенция митници и гарантирам на всички ви , че дори и в Долно Уйно могат да бъдат намерени не по-лоши специалисти от сегашните .

 100. 100 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Да се премести в Солун! Още Бай Ви Ганя ви го е казал. Да видим дали ще има роптаещи?

  apoloniy
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK