Малка фирма със скромни печалби спечели търг за дървесина за милиони в Смолян

Малка фирма със скромни печалби спечели търг за дървесина за милиони в Смолян

© Анелия НиколоваТърг за дървесина с начална цена над 6.4 млн. лева в Смолян е бил спечелен от малка фирма с годишен оборот от порядъка на няколко десетки хиляди и минимални печалби, научи "Дневник". Търгът, проведен от Южноцентралното горско предприятие (едно от шестте държавни горски предприятия) миналата седмица, е бил спечелен от фирма "Триманс"ЕООД от Сърница, съобщи директорът на предприятието Ботьо Арабаджиев.


Конкурсът бе с тайно наддаване и беше за добив на общо около 99 хиляди кубика разнородна дървесина (с различни приложения) от гори в 26 общини на територията на горското предприятие. Финансовото сито пред кандидатите беше доста сериозно и породи сериозни съмнения в дърводобивния и дървопреработвателен бранш, че цели ограничаване на конкуренцията. Миналата седмица, ден преди търга всеки кандидат трябваше да е внесъл по 193 000 лв. гаранция. До 10 дни след подписването на договора спечелилата фирма пък трябва да внесе авансово 35% от цената – т.е. над 2.25 млн. лв. (според началната тръжна цена).


Тръжните книжа са били купени от 4 фирми, а само две са подали оферти, каза Арабаджиев – хартиеното предприятие "Монди Стамболийски" и "Триманс". Офертата на "Монди" обаче въобще не е била отворена, тъй като липсвала задължителната декларация, че кандидатът не е осъждан. Така е бил класиран другият кандидат - "Триманс", обясни шефът на смолянското предприятие.
По думите на Арабаджиев, търговете за дървесина се правят с тайно наддаване, за да се избегнат уговорки между фирмите и да не се подават ниски оферти. Въпреки това спечелилата фирма е предложила цена с едва 1200 лева над началната - или 6 434 591 лв.


"Дневник" се свърза с декласирания кандидат "Монди Стамболийски", за да поиска информация за тяхната оферта и причината за пропуска им, но вчера не получи коментар.


Според шефа на предприятието, печелившият кандидат е действаща фирма и в търга няма нередност. По данните от търговския регистър, фирмата действително е работеща. Тя е регистрирана през 2008 г., когато все още не е упражнявала дейност. Най-големия си оборот е постигнала миналата година, когато приходите й са били 74 хиляди лева. Приблизително толкова са били и разходите й, т.е. счетоводната печалба на фирмата е била минимална.


"Дневник" потърси управителя на фирмата Реджеп Кисьов за коментар по какъв начин фирмата е успяла да осигури нужните 2 445 107 лева (гаранцията плюс 35 – процентовата авансова вноска). Кисьов обаче вчера не беше открит за коментар, тъй като от четирите мобилни номера, фигуриращи във фирмените регистри, никой не отговаряше.


Дежа вю


Само преди около 2 месеца смолянското горско предприятие проведе подобен търг с тайно наддаване за дървесина на близо два пъти по-голяма сума. Той бе спечелен от фирмата "Глобал пропърти консулт" срещу 12 078 485 лв. Разликата между нейната и офертата на втория в класирането - "Норд форест груп", беше само 900 лева.


Според отчетите на "Глобал пропърти" на Деян Добрев и Атанас Иванов в Търговския регистър, фирмата, която до 2009 г. не е имала дейност, е стигнала приходи от около 4 млн. лв през 2010 г. и над 21 милиона лева пред 2011 г.


"Норд форест" на Петър Огнянов и Спартак Илиев е регистрирана едва през август миналата година с 1000 лв. капитал, но се е явила на конкурса с оферта за над 12 милиона лева, част от които се изискват авансово.


Още преди тази първа сделка представители на бранша са изразили и други съображения срещу такива крупни търгове - адресирани са изцяло към фирмите посредници (търговците на дървесина). Преработвателните предприятия търсят конкретен тип дървесина, а тези конкурси са едновременно за едра дървесина за мебели например, за целулозна дървесина и за такава за огрев. "Преди първия конкурс, който беше и първи по мащаба си, бяхме на среща с министър Мирослав Найденов и Асоциацията на преработвателите на дървесина, в която влизат големите предприятия като "Свилоза", "Кроношпан" и "Средна гора". Тогавана министъра беше заявено, че преработвателите нямат интерес към такъв търг", посочи Антоний Стефанов от сдружението на лесовъдите БУЛПРОФОР. Преработвателите обикновено не се занимават с препродажба, обясни той.


Защо толкова големи търгове?


Търгове за дървесина в такива обеми до тази година не са правени, посочиха от БУЛПРОФОР. Според лесовъдското сдружение, те сериозно подриват конкурентното начало и не дават възможност на малки фирми да кандидатстват за добива.


Големите търгове като спечеления от "Триманс" са насочени към "големите ползватели" на дървесина, каза Арабаджиев. Паралелно се правят и други, насочени към малките, каза той. "Аз имам за продажба 1.2 милиона кубика дървесина годишно. И само за миналата седмица сме провели няколко други малки търга за още 65 000 кубика, предназначени за малките ползватели", посочи директорът на смолянското предприятие.


След добива могат да продадат дървесината на преработватели на 15-20 лв. по-висока цена за кубик, посочиха от БУЛПРОФОР. Крайните купувачи и досега са давали тези пари на търговете за дървесина. Разликата е единствено, че печалбата е отивала в държавата, а сега отива в прекупвачите, посочиха оттам.


Въпросът за големите търгове бе повдигнат и в парламента преди две седмици от депутата от левицата Димчо Михалевски. "Действа схема, ощетяваща с милиони горските предприятия", каза Михалевски.


Според Арабаджиев в големите търгове няма нищо нередно, защото както и при малките печелившите фирми могат да продават добитата дървесина на крайните купувачи при определени от тях цени.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Самата идея на тайните търгове е да има пари под масата и винаги ще има съмнения.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Да направят нещата прозрачни, проверки от чужбина и така ще се изтрият съмненията.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Всички са оплетени като свински черва,
  шуробаджанащината е повсеместна!

  Подпис - електронен ;)
 4. 4 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 537 Неутрално
 5. 5 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Тия сложиха ДПС в малкия си джоб!

 6. 6 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 660 Разстроено

  "Малка фирма със скромни печалби спечели търг..."
  Скромни печалби, но солидни връзки.
  Печаблата пак няма да е за фирмата, а ще отида за укрепване на връзките!

 7. 7 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Въвеждат електронни търгове и всичко приключва. Няма пряк контакт между служители и предприемачи - прекъсва се порочната верига и се слага край на абсурдни ситуации, като горната. Декласиран участник поради нарочна или случайна небрежност - подаваш си документите по електронна блакна, и не може да завършиш, без да имаш всичко налично. Ама никой няма интерес да направи обществените поръчки прозрачни и честни...

 8. 8 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 772 Неутрално

  [quote#6:"focusnik"]"Малка фирма със скромни печалби спечели търг..." [/quote]

  Какво като е малка - нали все мрънкат, че не се подпомагал малкия и средния бизнес. По-добре ли е да спечели някой монополист?

 9. 9 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 770 Весело

  Не остана време, Герб бързат!

 10. 10 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1099 Весело

  До коментар [#5] от "гражданин":
  Те играят заедно с ДПС.
  Ако някой си мисли, че тука има далавера много се лъже. Явно е съвсем в реда на нещата, фирма с приходи от 74 000 лева да внесе депозит от 193 000 лева и плати до седмица 2,25 милиона. Интересно ми е какъв е произхода на средствата?

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 11. 11 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2732 Любопитно

  Какво значи "финансовото сито пред участниците беше сериозно", щом фирма с оборот 70 хил. лв печели търг за 6 млн.?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 12. 12 Профил на senser
  senser
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#8] от "aralambi":

  Проблемът не е, че е малка фирмата сама по себе си, а как с годишен оборот под 75 хил. лв. и почти никаква печалба ще внесе над 2 млн. лева гаранции и вноска.
  По тази логика всяка сергия на пазара може да спечели такъв търг.

  simple mind
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4162 Неутрално

  У нас има десетки примери как анинимни офшорни фирми придобиват активи за милиарди а една малка селска фирма буди съмнения !
  ____________
  " Крайните купувачи и досега са давали тези пари на търговете за дървесина. Разликата е единствено, че печалбата е отивала в държавата, а сега отива в прекупвачите, посочиха оттам."
  _____
  А ние сигурни ли сме ,че преди разликата е влизала в държавата ? Босовете на дървената мафия не изглеждат като хора които са давали много пари на държавата, и малко което им остава да са заделяли за изхранват дечицата си !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  До коментар [#12] от "senser":

  И тази фирмичка печели търг с/у тази фирма http://www.mondigroup.com/, която е отстранена заради формалната причина, че липсва декларация, че кандидатът не е осъждан!!!

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 15. 15 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Може би е голямо съвпадение фактът, че споменатите в текста фирми са започнали търговска дейност 2008- 2009 година. Или ГЕРБ са им донесли късмет или просто това са конюнктюрно назначени фирми в този бранш с цел доограбване на малкото останали продаваеми на международните пазари български ресурси. Или по-просто Боко сменя хидроинжинера от изконно депесарско поприще и си слага свои недодялани главочи.

 16. 16 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  [quote#2:"Нефертити"]Да направят нещата прозрачни, проверки от чужбина [/quote]
  Моля, говорите за Протекционизъм,сигурно имате предвид собственото си нестабилно и объркано положение.

 17. 17 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#14] от "DrAvalanche":
  Странна е липсата на коментар от страна на декласираната фирма. Много бих искал Дневник да продължат да търсят техния коментар.
  Иначе в България нямаме нито един читав клас А инвеститор заради подобни врътки, а уж всички оценяваме позитивното вчлияние на подобни пазарни субекти върху бизнес практиките и образованието.

 18. 18 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#14] от "DrAvalanche":

  Бе кви са тия Монди шмонди .
  Някой познава ли ги, пил ли е с тях, ял ли е чеверме в незаконен ловен дом край язовир, ходил ли е заедно с тях по к**ви, сигурно и не карат с-класи, и нямат апартаменти по южното черноморие.
  На такива дето им пише инвестър рилейшънс по сайта не можеш много много да се довериш (и да разпределиш...)

 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4008 Неутрално

  До коментар [#5] от "гражданин":

  Те СА дпс...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на gorskiqt
  gorskiqt
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Welcome to wonderland!
  Страната на неограничените възможности. От 74 хил. годишен оборот взимаме поръчка, която изисква 2.25 мил. В брой до 10 дни от къде ще дойдат? Как фирма с този оборот подържа структура и техника да добие 99 хил. куб м??? Ето как следете и ще видите как това ще се разпредели на другите фирми с поне 20% отгоре.
  А бе да не идват избори скоро? Е верно ГЕРБ би ДПС по схемите, поне в дърводобива. Както казваше лидера им (ББ) винаги ги бием. Бой по малкия и среден бизнес и конкурентно способността.

 21. 21 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 718 Неутрално

  ЕЕййй ГЕРБерски обръч от дървената мафия в действие.....
  Неудържими са в измилсянето на схеми за далавери.
  Защо тези търгове не се направят на по-малки по обекти-сечища, примерно търгове за по 2000-3000 кубика дървесина и първоначалната цена няма да е повече от 70-250 000 лева и така всички малки и средни дърводобивни фирми ща имат възможност да учавстват. Но целта е точно те да не учавстват, защото от тях рушвети и разлики в цената не се кешират в касата на герб.

 22. 22 Профил на ronin777
  ronin777
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Небезизвестният Емо-фаса продължава с наглото си монополизиране на дървения бизнес. Там където дадат по-добри оферти от неговите, търговете просто се прекратяват и ... провеждат отново, докато останат неговите фирми. Прекалено елементарно и нагло, но явно работещо в днешното глобализиране, пардон гербаризиране ...

 23. 23 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Тайни търгове???
  В България няма тайни когато става за бизнес далавери.Винаги има бонуси под масата.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 24. 24 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Споко, иде ден на съд!
  Както е казал шефът на Врачанския централен и дисциплинарен:

  При мен има място за всички!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 25. 25 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Къде е икономическата полиция?...от къде идват парите за търга на тази фирмичка? С какво ще развие производството като нама техника и активи? Разкриването на схема,протекция и корупция не е трудна задача....отговорът е един Д А Л А В Е Р А за сметка на всички ни !

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 26. 26 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Тази далавера много прилича на търга за Кремиковци, когато никому неизвестна фирма, с 6 месечно "присъствие" на пазара купи комбината. После истината лъсна - ПИБ били купили комбината.

  PHILIP
 27. 27 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 622 Неутрално

  "Офертата на "Монди" обаче въобще не е била отворена, тъй като липсвала задължителната декларация, че кандидатът не е осъждан. "

  Странна работа, да видим какво пише в Закон за обществените поръчки:

  чл.68(7) Комисията разглежда
  документите в плик № 1 за съответствие с критериите за подбор, поставени от възложителя, и
  съставя протокол.
  (8) Когато установи липса на документи и/или
  несъответствия с критериите за подбор или с други изисквания на възложителя, комисията
  изпраща протокола по ал. 7 до всички участници.
  (9) Участниците представят на комисията съответните документи в срок 5 работни дни от
  получаването на протокола по ал. 7. Участникът няма право да представя други документи освен
  липсващите и тези за отстраняване на несъответствията, посочени в протокола на комисията.

  С две думи - отстряняване от тръжна процедура поради лисващи документи се допускаше до началото на 2011г., оттогава ако някой е забравил нещо /или някой умишлено му го е махнал/ трябва да бъде помолен да го добави.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 28. 28 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1093 Гневно

  [quote#2:"Нефертити"]Да направят нещата прозрачни, проверки от чужбина и така ще се изтрият съмненията.[/quote]
  Няма да се изтрият, а ще лъснат.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 29. 29 Профил на Шапчица
  Шапчица
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  [quote#1:"dragozow"]винаги ще има съмнения. [/quote]

  ОСНОВАТЕЛНИ! съмнения

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 30. 30 Профил на franprix
  franprix
  Рейтинг: 551 Неутрално

  По общините герберски транспортни фирмички с два счупени микробуса печелят линии, които фирми с история се обслужвали с пет големи автобуса.

 31. 31 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  http://www.bnews.bg/
  Ето ви тук въпросния Реджеп Кисьов, който защитава закона на правителството, изказва се в негова подкрепи иии ..... печели голям търг след това.

  нели ангелова
 32. 32 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  "Тайно" наддаване"?! Кой вярва, че е "тайно"? За когото трябва не е тайно! Така само се подхранва корупцията! А нов Гербер хванат за корупция няма да има до следващия доклад, вЕрвайте ми!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 33. 33 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  НЯМА НИКАКВИ СЪМНЕНИЯ! ОЛИГАРХО-МАФИОТСКА "ДЪРЖАВА"!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 34. 34 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 497 Неутрално

  къде си Бойкооо

  ората ти краднаааааатттт

  Ти за мен си Мики Маус!
 35. 36 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Във видеото към материала говори въпросният Реджеп Кисьов.

  нели ангелова
 36. 37 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 553 Неутрално

  "Офертата на "Монди" обаче въобще не е била отворена, тъй като липсвала задължителната декларация, че кандидатът не е осъждан."
  Представяте ли си например как отивате да си вадите шофьорска книжка,редите се 3 часа на опашка в КАТ и като ви дойде реда откривате,че сте си забравили медицинското свидетелство.
  Все повече фирми отпадат от конкурсите по този начин.Победите се печелят служебно на принципа днес вие,утре ние....

 37. 38 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 846 Гневно

  Поредните Герберски кражби след Глобал пропърти консулт. Класическа схема за ощетяване на нас гражданите, за сметка на "наши, проверени момчета"

  В същото време местните фирми освен, че изскуствено се отстраняват заради големите гаранции за участие, физически не им разрешават да участват.

 38. 39 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Какво значи едно дружество да "не е осъждано"? То не може да бъде осъдено по наказателния кодекс. Колкото до търговски спорове или обжалване на административни актове, до такива неприятни моменти стига рано или късно всяка голяма фирма. Като спечели и плащат, като загуби - тя плаща....Ако някой работник (един от хилядата в Монди) я е осъдил да му плати 2 дена годишен отпуск, няма да участва в търга ли или как?

  С подобни хитрини преди 4-5 години бяха декласирали към 10 световни концерна от един търг за пречиствателна станция. Местните тарикати бяха вписали, че се иска техническите ръководители да имат "степен магистър" и тъй като от Милано, Мюнхен, Рим, Делфт, Прага се излиза "един прост инженер", а местните наследници на МГИ-то и ПЖИ-то бълват магистри на конвейр, първите загубиха търга още при прегледа на "адиминистративното съответствие"...

 39. 40 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#39] от "cinik":

  Става дума представляващият компанията - било то управител, изп. директор и т.н. да не е осъждан.

 40. 41 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#11] от "Gopeто":Ами така - кой даде повече под масата

 41. 42 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 857 Весело

  "Търгове за дървесина в такива обеми до тази година не са правени, посочиха от БУЛПРОФОР."

  -Голяма партия ГЕРБ-големи обеми прави.

  "Според Арабаджиев в големите търгове няма нищо нередно, защото както и при малките печелившите фирми могат да продават добитата дървесина на крайните купувачи при определени от тях цени."

  -А това е направо грижа за "малките" да станат и те "големи"-кой ще отрече,че има грижа за малките фирми?

 42. 43 Профил на gorskiqt
  gorskiqt
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#27] от "Daniboy":

  А явно (ш)Монти са част от схемата. Договори ли са нещо друго или са ги стреснали да не се бъркат, че иначе лошо - ревизии и друг държавен рекет. Смешно компания от такъв ранг да не си събере елементарни документи, описани в изискванията. И щом има и законово основание да обжалват, че не им са потърсени липсващите документа, а те не го правят, всичко е ясно. Задкулисни договорки!

 43. 44 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До вчера все големи фирми печелели -било монопол,а какво пречи фирмата да си е уговорила кредит и да е спечелила нормално.Ама трябва все да се храни.

 44. 45 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4359 Любопитно

  Може да е малка фирмата,но е със солиден гръб!То иначе няма как да се преборят с големите акули в бранша!

 45. 46 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 857 Весело

  [quote#45:"bat_plamen"]малка фирмата,но е със солиден гръб![/quote]

  -Демек:"Може да съм още малка,ама батко е голям"?

 46. 47 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Шофьор се кара дървен материал ... Ужас!
  http://www.youtube.com/watch?v=7-vyoIQGwnY

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 48 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 622 Весело

  До коментар [#43] от "kostadv":

  Хахахахахаххахахахах
  Естествено че са, ако не в тази - в стотици предни.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 48. 49 Профил на mila34
  mila34
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Капацитетът на фирмата не е напълно известен на никого, след като са имали възможността първо да участват а и след това да спечелят. Преди проблемът беше кога ще се даде възможност на малките фирми, а сега защо те печелят? Има и много други съображения, но невинаги е удобно да се споменат.

 49. Никога не се прави конкурс по ЗОП, ако предварително не се знае кои ще го спечели.Има стотици възможности за елиминирането на "неправилните" фирми-мога лекции да преподавам на заинтересованите,но на кои му пука...
  На печелившите честито,а на загубилите-оплачете се на арменския поп /в нашенскисъд само ще си загубите времето и парите/.

  Боли ме от овчедушието на хората...
 50. 51 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 497 Гневно

  дааа, явно, далаверата с добива и унищожението на безценните ни гори става все по-фатална за тях. Призовавам еколозите да се справят по-скоро със ски-мафията и да подхващат дърводобивната мафия!

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK