Физическият контакт с администрацията е анахронизъм, обявиха от БСК

Физическият контакт с администрацията е анахронизъм, обявиха от БСК

© Мария СъботиноваРешението на правителството да мести администрации от София в други градове не е целесъобразно, а в ерата на комуникациите и цифровизацията физическият контакт с държавните чиновници е анахронизъм. Това съобщават в своя позиция от Българската стопанска камара. Според тях това прави несъстоятелен аргумента за географска близост на администрацията с бизнеса и гражданите.


"Контактите на бизнеса с централната администрация практически не трябва да съществуват.
Централните ведомства трябва да формират политики, а не да лицензират, да контролират, да обявяват и управляват обществени поръчки, да предлагат услуги и да събират такси за това", посочват от работодателската организация.


Според камарата още по-несъстоятелно е да се очаква, че чрез преместването на административни структури ще се решат проблемите на заетостта в някои региони на страната. От камарата се аргументират, че не администрацията, а бизнесът създава работни места.
"За нас е необяснимо защо няколко поредни правителства, включително и настоящото не ускориха изграждането на електронно правителство, не пристъпиха към оптимизиране на административния апарат, не инвестираха достатъчно в човешкия ресурс, зает в администрацията", посочват от БСК.


Оттам настояват да се ускори изграждането на електронно правителство, да се направи реална административна реформа и институциите да не се намесват в оперативна дейност, а да формират политики.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK