КЗК: Няма злоупотреба с монополно положение на "Лукойл"

КЗК: Няма злоупотреба с монополно положение на "Лукойл"

© Анелия НиколоваИзбори 2022

"Лукойл България" ЕООД не е злоупотребило с господстващото си положение на пазарите за търговия на едро на бензин А95 и дизелово гориво, постанови Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).


Антимонополният орган разследваше за картел четири компании - "Лукойл", ОМВ, "Нафтекс Петрол" и "Ромпетрол", след като в края на март бяха постигнати рекордни цени на горивата. Тогава барелът сорт брент се котираше за над $120. След това суровината започна да поевтинява до средата на юни, когато отново пое нагоре. Последваха колебания до над 106 долара за барел на 19 юли.  


Антимонополният орган уточнява, че е проучил търговските отношения на дружеството с клиенти на едро, като обърна особено внимание на политиката на дружеството по предоставяне на отстъпки, с цел да се установи дали представляват отстъпки за лоялност, които обвързват клиентите да закупуват изключително от господстващото предприятие като по този начин се постига затваряне на пазара. Извършеният анализ показа, че по време на разглеждания петгодишен период, предоставяните от "Лукойл България" ЕООД отстъпки не са довели до подобен ефект, за което е показателен и сравнително високияj и увеличаващ се дял на вноса на горива.
Комисията за защита на конкуренцията установи, че "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл Ейвиейшън България" ЕООД не са извършили нарушение по чл. 21 от ЗЗК, както и че срещу тях няма основание за предприемане на действия по чл. 102 от ДФЕС. Образуваното производство сочи, че дружествата притежават характеристиките на предприятия с господстващо положение на съответните пазари, но не са извършили злоупотреба с това положение, изразяваща се в необоснован отказ за доставка на авиационно гориво за летищата и авиопревозвачите на територията на Р.България. Данните по преписката показват, че временните затруднения в доставката (от м. юли 2011 г.) са резултат от обстоятелства, които са възникнали независимо от волята на господстващите дружества и цялостното им поведение не е насочено към съзнателно поддържане на настъпилите ограничения, а към тяхното преодоляване.


КЗК постанови и решение, с което одобрява предложените от "Лукойл България" ЕООД, "Ромпетрол България "АД, "Нафтекс Петрол" ЕООД, и "ОМВ България" ООД задължения във връзка с предявените им твърдения за извършено нарушение. Поетите ангажименти целят възможно най-бързо и ефективно разрешаване на конкурентните проблеми и са адекватен и незабавен способ за предотвратяване на възможността за увреждане на конкуренцията на пазарите за търговия на едро на бензин А95 и дизелово гориво, произтичащи от установените практики за публично обявяване на цените на едро на горивата и използването на публично обявените цени на едро на "Лукойл България" ЕООД при последващо ценообразуване от основните участници на пазара, заявиха от КЗК.


КЗК определи срок от 30 дни, след уведомяване на страните, за изпълнение на поетите задължения. Комисията прекрати производството доколкото вече не съществуват основания за неговото продължаване. Приетото решението ще способства за премахване на изкуствената прозрачност на пазара, наложена от посочените практики и улесняваща координиране между участниците на пазарите, като ще гарантира възстановяване на ефективните пазарни процеси и засилване на ценовата конкуренция.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK