ДАНС и НАП ще проверяват производители и търговци на месни и млечни продукти

ДАНС и НАП ще проверяват производители и търговци на месни и млечни продукти

© Надежда Чипева, КапиталДАНС и НАП ще проверяват в следващите две седмици паричните потоци по веригата за производство и продажба на млечни и месни продукти. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в Министерския съвет, след като при премиера се състоя среща с представители на животновъдите, млекопреработватели, месопреработватели и представители на големи търговски вериги.


"Производството на основни хранителни продукти като млечни и месни е обект и на националната ни сигурност. Ако допуснем катаклизъм, например мащабно заболяване, което наложи да се затворят границите, и ние нямаме българско производство, какво правим тогава", попита риторично Найденов.
Правителството дава рекордни субсидии (200 млн. лв. за тази година), а положението не се подобрява, цените за потребителите не се понижават, посочи още земеделският министър.


Премиерът е обявил, че ще разпореди на службите "да поработят по отношение на финансови потоци, плащане на данъци, каква част от производството е в сивия сектор".
Животновъдите със сигурност са на загуба, подобно е положението и при българските преработватели, разказа Найденов. По думите му представители на големите търговските вериги също заявили, че работят на загуба.


По време на срещата е бил поставен и въпросът защо продукцията на животновъдите е малка, което ги поставя в много тежко положение, в същото време складовете на преработвателите са "задръстени" с продукция и не се вижда намаляване на цените за потребителите в търговските вериги.


"Това положение не може да продължи по подобен начин", обобщи Найденов. Неговата версия е, че "по веригата има изкривяване".


"Влизат пари, изкупната цена намалява, а ние като потребители плащаме същата цена. Парите един път излизат от джоба на всички ни като данъкоплатци, за да отидат като помощи към животновъдите, в същото време плащаме същите, а някъде и по-високи цени на млечни и месни продукти", илюстрира ситуацията Найденов. Найденов заяви, че настоява парите, които се вливат в сектор "Животновъдство", да доведат до неговото стабилизиране.


Министърът на земеделието е разпоредил "драконовски" по думите му проверки по отношение на вноса на суровина и най-вече на млека. Освен това министерството ще поиска плащането на субсидиите на глава добитък, което става от 1 декември всяка година, да бъде изтеглено след 15 октомври. 


През януари животновъдите ще получат допълнителни 27 млн. лева, за да се достигне разрешеният таван на националните плащания. Ще бъде разгледано и искането на асоциациите на животновъдите за разсрочване на целевите кредити, отпуснати за тях.


Срещата при премиера, на която всички декларирали, че работят на загуба, била "доста бурна и доста откровена" и щяла да се повтори след две седмици.


Сектор "Животновъдство" никога не е бил в цветущо състояние, но сега отново е в изходна позиция заради поскъпването на фуражите, горивата и електроенергията. Това коментира преди срещата, цитиран от агенция "Фокус" Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите преди дискусията при премиера Бойко Борисов по проблемите на сектора.
По думите му са необходими спешни мерки от страна на държавата, за да бъдат компенсирани животновъдите.


Ние взимаме 30% от субсидиите, които получават всички европейски животновъди в останалите държави. Не успяхме и ние, и управляващите да се преборим, да изравним субсидиите си. Сега държавата трябва да вземе спешни мерки, за да може ние да продължим да съществуваме - може би със заделяне на фуражи от държавния резерв или с парични средства, с които да бъдат компенсирани животновъдите, каза Синапов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK