Притопля се идеята фирми, разкриващи нови работни места, да взимат обратно част от осиуровките

Делян Добрев

© Цветелина Белутова

Делян ДобревМинистерството на икономиката се надява съгласувателната процедура по подготвените от ведомството промени в закона за насърчаване на инвестициите да приключат до септември и още в първите работни дни на Народното събрание да започнат обсъжданията и сред депутатите. Това каза пред БНР миистърът на икономиката Делян Добрев.


Законът вече е качен на сайта на министерството и е отворен процесът за предложения по него. Част от идеите в него (като частично възстановяване на осигуровките и даване на право на общините да издават сертификати за инвеститори във важни проекти) дублират представените в началото на годината от предишния министър Трайчо Трайков промени в тази област. Тогава икономисти и представители на бизнеса останаха скептични към предложенията.


Качените на сайта на ведомството промени предлагат държавата частично да възстановява за определен период от време внесените от работодателя осигуровки за наети нови работници на разкрити нови работни места. Засега се предвижда редът и условията по прилагането на тази мярка да бъдат уредени със следващи промени в правилника за прилагане на закона.
Добрев обаче обясни, че облекченията при осигуровките ще се отнасят до инвеститори, разкриващи работни места в страната и развиващи определено производство. Връщането на осигуровките ще е вероятно за две години, а минималният срок за наемане на съответния работник трябва да е 5 години.


По думите на министъра, това би намалило разходите за човешки ресурси с около 18% за този период. Такава практика е използвана и изпробвана в Сърбия, отчасти и в Румъния. Бюджетът няма да пострада, а стимулирането на наемането на работници допълнително ще допринесе за икономиката и за приходите в хазната, допълни Добрев.


Така заедно с много добрата данъчна ситуация, в която попадат инвеститорите, те ще получат още един стимул, допълни министърът на икономиката.


Мярката ще се прилага алтернативно на финансовата подкрепа за изграждане на публична техническа инфраструктура.


Създава се също възможност за придобиване право на пребиваване в България на чужденци от трети страни във връзка с изпълнявани инвестиционни проекти в страната. Включени са и промени, даващи възможности за привилегирована натурализация на основание икономически заслуги.


И тук обаче конкретните икономически критерии, на които трябва да отговарят чужденците, ще се определят с подзаконови нормативни актове и не е ясно какви ще са критериите.


Оптимизира се и децентрализацията на процедурата по сертифициране на инвестиционните проекти. Въвежда се възможност кметът на общината, в която ще се осъществява инвестиционният проект, да издава общински сертификат за инвестиция клас В и да прилага насърчителни мерки от своята компетентност.


Измененията въвеждат нов критерий за сертифициране, свързан с броя на създадените нови работни места. Създава се възможност за сертифициране на проекти в сектора на услугите и т. нар. аутсорсинг, при които размерът на инвестицията не е висок, но генерираната заетост е значима.

Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Пари на вятъра са да насърчаваш туй дето освен за партиен секретар за нищо друго не става.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 2. 2 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 768 Весело

  Притоплят идеята?! Това действа от години в много страни. Да не я изгорят от много притопляне.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 3. 3 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Пълни глупости! Какво обезпечение ще даде една фирма, за да може държавата да си вземе порите, ако след 2 години формата се изнесе или фалира?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 4. 4 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1372 Весело

  Притоплят идеята работодатели, разкриващи нови работни места, да получават обратно част от осиуровките.
  ............
  Аз пък си претоплям граматическите котлетчета от време, на време.
  Идеята трябва да се реализира, макар и със закъснение.
  Освен лигарси, в тази дъжава живее и матрял. Всъщност върху него покълват съмнителните монополно-държавно-частни корпорации на путиновият модел, така че му отделете внимание. На гърба си носи мутренските дворци.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 5. 5 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Да стоплят идеята, ако осигуряваш някой над минималния осигурителен доход Държавата да поема 1/3 от осигуровката/за горницата над МОД/ за да изсветлеят малко доходите, защото сега с тези измислени заплати, лъжем и статистиката и чуждите инвеститори, а най-много себе си.

 6. 6 Профил на Димитър Стоянов
  Димитър Стоянов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да спорна ефективност. Нещо като парите за интегриране на ромите. Аз до сега не съм видял интегриран българин от ромски произход. А вие?
  Нищо персонално познавам доста способни роми. те обаче нямат повече от две деца, но навлизаме в друга тема.
  А да си призная и не ми е ясно какво се включва в това понятие незнам. Само знам, че се дават милиони.
  В тълковния речник:
  ИНТЕГРАЦИЯ ж., само ед.
  1. Обединяване в едно цяло на групи, колективи, страни поради обща работа или/и общи интереси.
  2. В икономиката – сътрудничество между няколко страни или между ведомства в една страна.
  Нима те не са български граждани. Предоставят им обзаведени жилища с паркет и при първата зима той гори. Същото се случва с дограмата като свърши паркета. После на панелките започва едно яко блъскане за 5-10 кила желязо (справка историческия бл.20 в Ямбол и т.н)

  “По-бързо, по-високо, по-силно”
 7. 7 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално
 8. 8 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 884 Любопитно

  "Връщането на осигуровките ще е вероятно за две години, а минималният срок за наемане на съответния работник трябва да е 5 години."

  Ако "бизнеса" можеше да мисли толкова дългосрочно - 5 години, тогава нямаше да мрънка срещу университетите, че не им пращали научени кадри, а щяха да дават 5 годишни стипендии и да си вземат научени, с това, което искат

 9. 9 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Осигуровките трябва да се вдигнат с поне 15% за да има смисъл въобще да се плащат! В момента са около 31% от заплатата, а под 36% цялата пенсионна система е безмислена, защото трябва да се пенсионираш над 70 години и отделно да внасяш по още 1-2% за памперси. Иначе могат да се намалят и на 20%, ама първата пенсия, равна на 80-90% от последната заплата ще я вземеш на 104 години.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 10. 10 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1385 Весело

  До коментар [#4] от "СДС":

  Ако беше от Пловдив и региона, щеше да ги прИтоплиш.

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 11. 11 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1372 Весело

  До коментар [#10] от "ръпончо":
  Със сигурност, но във Варна ги претопляме. Освен това никога не се гмуркаме, а дълдисваме. Скива ли сега?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 12. 12 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Вземете накарайте работодателите да плащат осигуровките колкото се полагат и въобще да осигуряват работниците както е по КТ и тогава ми говорете за стимулиране за нови работни места!

 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  РЕСТАРТ НА СИСТЕМАТА ! Веднага

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Любопитно

  До коментар [#12] от "SSmart":

  предполагам, че с тази идея се стремят към големите работодатели, а не "средния и малкия бизнес", които не са любители на плащането на осигуровки, също и големия сезонен бизнес, който договор не признава

 15. 15 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Демек ще подкупваме инвеститори , и кой ще плаща за пропуснатите осигуровки ...- бюджета , а кой пълни бюджета- ние ! Делянчо иска да си прави с чужда пита майчин помен ,а къл дали има тоя ?

 16. 16 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Щом работи в други страни,действайте,ама това с "наемане на работник за поне 5 години" нещо не ми се струва читаво.Кой мове да предвиди какво ще се случи след 5 години?!И то в България -всяка години нови закони или поправки!!!

  rock n' roll is king!
 17. 17 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#16] от "TAC":

  много големи международни фирми мислят в такава перспектива

 18. 18 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1807 Любопитно

  Някакви абра-кадабри, дай едни пари, а аз ще ти ги върна някой ден, обаче ще има някакви условия, ама ще се забавя малко...

  Защо да е просто като може да бъде сложно?

 19. 19 Профил на counterstrike
  counterstrike
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Осигурителната тежест в България за работещите на трудов договор е безбожно висока. А за догодина готвят 15% увеличение. Затова малко чужди инвеститори се връзват на приказките за ниската данъчна тежест.

 20. 20 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#14] от "bette":

  Не правят разлика според мен! По-скоро отново демонстрация на дейност с цел да видим колко се стараят и колко работа вършат! А решението, макар и не толкова в тази връзка, е много по-просто: Индивидуална сметка за всеки плащащ осигуровки ,която е неприкосновена за друг не може да разполага със средствата в нея, т.е. няма да запълваме дупките в държавния бюджет със средства за осигуровки! Иначе е похвално да търсим начини да се стимулира разкриването на нови работни места, но и на старите има още много да се желае в осигуровките!

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#15] от "niceprson":

  Чудесно казано. Идеята е повече от съмнителна, на фона на проблемите с други държавни "стимули" - последният пример е с ВЕИ. На моя работодател кой сега ще му върне осигуровки за 2 години, затова че ме е назначил о 5 години? Напълно порочно изкривяване на пазара, от което съществуващите предприемачи ще бъдат заставени за всяко разширение на дейността си да правят офшорки и да се представят като "нови", за да могат и те да топнат залъка в тази облага.

  Да не говорим, че случайно или не, държавите с подобни преференции в офертите си вече са във финансов колапс. Румъния, Македония, Унгария, Сърбия - пътници отвсякъде , сега и ние подир тях...

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Вчера написах коментар номер 44 по този въпрос под статията за автомобилните доставчици:

  . Практиката показва, че закрие ли се мандрата в някоя източноевропейска държава, по неведоми пътища мандрата се отваря наново у нас. Пресен пример - слънчевите централи в Чехия. В момента, в който им разобличиха мошеничествата, обложиха с 24% данък при източника вкл. и текущите договори, т.е. по този начин начин изгониха, в следващите две години същия номер ни го врътнаха и на нас, сякаш да си избият загубите от там тука. Ако забележиш, тук вече се опипва почвата, на нови инвеститори в "перспективни производства" наличните данъкоплатци да им поемат данъците и осигуровките за 3 години напред. И мотивът е, разбира се, "да се равним по Сърбия". Сърбия все още минава за много успешен пример в очите на полуграмотния чиновник.

  http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/08/03/1880874_tuk_far_tam_kabelche/?ref=id

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 23. 23 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Ще притопляте,добре а попитахте ли главния готвач Дрянков какво мисли

 24. 24 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Министерът на яхниите: "Притопля се идеята фирми, разкриващи нови работни места, да взимат обратно част от осиуровките.".

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  [quote#2:"magen_enoshi"]Притоплят идеята?! Това действа от години в много страни. Да не я изгорят от много притопляне.[/quote]
  Това, което се притопля многократно, най-вероятно да се вкисне и стане окончателно за изхвърляне.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#19:"counterstrike"]Осигурителната тежест в България за работещите на трудов договор е безбожно висока. [/quote]

  Като процент да, като реална сума при безбожно ниските възнаграждения, върху които се изчислява - не.

 27. 27 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  великите журналисти пак измислят думички и "нов" бг език!
  хайде кажете сега каква е тая дума "претоплям"..??!! има стоплям,ама какво е това ПРЕтоплям?!

  от немай къде с различните изродщините на висшата клика се принудихте да измисляте "нови" лафоризми за да им загъвате срамотиите!! то бива ,бива,ама аман вече!

 28. 28 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#8] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Точно това е решението, фирмите да дават пари на студентите, за да имат стимул студентите да учат. А не да висят по чалготеките и да се чудят как да избурат тройките. ОБАЧЕ много фирми са на ръба и немогат да отделят финанси за това и се примиряват (ако изобщо наемат) с хора с ниско образование за малко пари. И за това много хора се оплакват, че взимат пари около минималната заплата.

  Това е един кръг. Нито хората около минималната заплата са образовани качествено, нито имат желание (а понякога средства) да си променят професионалната квалификация. Нито фирмите имат пари да плащат на квалифициран персонал. Хора, които имат знания и могат, никога не биха работили за малко пари - примери много.

  Така че трябва да се започне все от някъде. Да се стимулират едните, за да имат интерес другите.

 29. 29 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1385 Весело

  [quote#11:"СДС"]Освен това никога не се гмуркаме, а дълдисваме.[/quote]
  А баялдисваш ли след дълдисването?

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 30. 30 Профил на t.rex
  t.rex
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "прИтопля се ..." - това някакъв куул ли е да се пише неграмотно?

 31. 31 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Направо се сготвяйте, стига само сте притопляли околната среда - дотегна ни от Вас!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Навремето имаше един лаф: на канала; а сега лафът ще е: на казана!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 34. 34 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#15] от "niceprson":
  По скоро е наследил готварските умения на мама си?!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 35. 35 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#1:"RED MAFYA"]Пари на вятъра са да насърчаваш туй дето освен за партиен секретар за нищо друго не става. [/quote]
  Според теб е по добре да се плаща "безработица", отколко да върнеш на работодателя открил нови работни места соц' осигуровките?

 36. 36 Профил на VM
  VM
  Рейтинг: 388 Весело

  Дневник, каква е тази представка "при-" ?!?!?!?

 37. 37 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  [quote#19:"counterstrike"]Осигурителната тежест в България за работещите на трудов договор е безбожно висока.[/quote]
  Я виж как е в другите европейски страни и тогава говори.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 38. 38 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 497 Весело

  Пак тъпата на калинка ме гледа от фотографията...?...!
  Употребяват го защото в момента е продаваем!

  yustal
 39. 39 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#36] от "VM":
  Поб'улгарена!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 40. 40 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Весело

  ..... Бюджетът няма да пострада.....
  ------------------

  ...а само пенсионните фондове....

 41. 41 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#36] от "VM":
  Ако кажат "преготвям", ще излезе, че пак са прегорили манджата!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 42. 42 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#19] от "counterstrike":

  според ЕВРОСТАТ през 2010 г. България е страната със сумарно най-ниски данъци и социалноосигурителни вноски в целия Европейски съюз. Процентът на данъчно-осигурителната тежест е 27,4% (двадесет и седем цяло и четири десети на сто) от БВП, като за сравнение средното ниво на данъчно-осигурителната тежест в Европейския съюз е 39,6% (тридесет и девет цяло и шест десети на сто) от БВП. Тези нива през 2011 г. и началото на 2012 г. в България не са претърпели съществени промени,

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 43. 43 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 660 Весело

  [quote#8:"Федор Венедиктович Езерский"]Ако "бизнеса" можеше да мисли толкова дългосрочно - 5 години, тогава нямаше да мрънка срещу университетите, че не им пращали научени кадри, а щяха да дават 5 годишни стипендии и да си вземат научени, с това, което искат [/quote]
  В други държави бизнеса "намеква" какви кадри му трябват, и ДА, набира по способните още след втората година във ВУЗовете. В България ще го нарекат "заробване/зарибване". Иначе си е "кадруване"

 44. 44 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Пак тъпата калинка ме гледа от фотографията....?...!
  Употребяват го за момента защото си мислят, че за момента е употребяем! А после - на боклука!

  yustal
 45. 45 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 497 Весело

  Дневник - ставате безинтересни с цензурата си !!

  yustal
 46. 46 Профил на VM
  VM
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#41] от "Ivan Petrov":

  Да, но в случая става въпрос за повтаряне на действие - "пре-топлям".

 47. 47 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Държавата трябва да поема осигурителната тежест на 50% за всеки работник до 28 години както е в много други страни. Така ще се стимулира наемането на млади хора а не да бягат в чужбина. Трябва да има категоризация на труда и във всеки един сектор да има минимална заплата която не трябва да има нищо общо с минималната за страната. Трябва да се забрани на синдикалисти от една фирма да работят в нея за да не бъдат зависими от шефовете.

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 48. 48 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#40] от "xmm":

  Бюджетът ще пострада жестоко и още как....В България безработицата не е сред висококвалифицираните. Последните си намират лесно добре платена работа и внасят много данъци в държавата. Сега с тази инициатива ще се случи това, че пак ще си намерят работа, но при някакви истърсеняци, които 20 години не са се сетили за нас, а сега са дошли заради голямото мамбо...И че 2 години няма да плащат нищо за бюджета, а след тях ще се прехвърлят вероятно при някой следващ новодошъл измекярин и пак няма да плащат нищо...

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 49. 49 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#48] от "cinik":

  хмм,значи дупките ще са две - в републ.бюджет и в пенс.фондове.
  И НЗОК,предполагам,та три.
  Но те ще са начислени,така че ще намалят и корпоративния данък.

  Къде е фокуса и за кого?!

  /знам бе,знам/

 50. 50 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  .."нови работни места, да взимат обратно част от осиуровките"
  Сложете го това "г" на осигуровките, щото е в заглавието и дразни..благодаря

 51. 51 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#48:"cinik"]Последните си намират лесно добре платена работа и внасят много данъци в държавата[/quote]


  Това на базата на какви данни го казваш?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 52. 52 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "ju.li":

  нали !!! защо не забранят данъците, за да не се вълнуваме излишно.Ние сме узрели сами да се грижим за себе си. Ето сега ще си построим и една ценралка , после нещо завод за бузлуджански мечти и тъй. Данъците стават супер излишни.

 53. 53 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1807 Любопитно

  До коментар [#52] от "awsed":

  Та значи официално става дума за данъци?!

 54. 54 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Да не се повтарям ама мисля, че осигуряващите се трябва да имат стимул да внасят, за да не им крадат осигуровките разни министърчета с 4-годишен мандатец на послушко, а то за това трябва пенсионна реформа:

  1. Преимуване на сегашното пенсионно осигуряване на "социално осигуряване" защото на солидарен принцип то е точно това.

  2. Въвеждане на идндивидуални онаследяеми пенсионни партиди над вноската за социално осигуряване.

  3. Намаляване на данъка за социално осигуряване от сегашните 21.5% на 5% за служителя и на 5% за работодател.

  4. Отмяна на таваните на пенсиите и на максималния осигурителен доход и на категоризацията на труда. Който колкото иска - толкова да си внася по пенсионната партида, и то където си избере - или в частен фонд или в държавния НОИ

  5. Отмяна на плоския данък и въвеждане на необлагаем минимум равен на нивото на бедност в страната или на максималната пенсия за сегашната 3-та категория труд.

  6. Въвеждане на облагане на пенсионния доход при потребяването му, пак за сумата над необлагаемия минимум.

  ТОВА Е ПЕНСИОННА РЕФОРМА по начина по който някога е била провеждана успешно в света.
  Гласените досега мерки и от ГЕРБеругите са само един голям балон с горещ въздух, алабалистики за заблуда на ратаите че да не осъзнаят че всъщност НОИ е фалирал отдавна и че те пенсии никога няма да получат.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 55. 55 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 986 Весело

  До коментар [#27] от "triton123":

  "великите журналисти пак измислят думички и "нов" бг език!
  хайде кажете сега каква е тая дума "претоплям"..??!! има стоплям,ама какво е това ПРЕтоплям?!"

  Аз го разбирам така: нещо топло го топля още и то става още по-топло. Най-много да изгори от претоплянето.

  нели ангелова
 56. 56 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#46] от "VM":
  Лошото е, че все около същата манджа се въртим, иначе нямам против и за "притоплям", като правоговор!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 57. 57 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Весело

  [quote#55:"Нели Ангелова"]Най-много да изгори от претоплянето. [/quote]

  Не бе - топлинен удар се получава

 58. 58 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#27] от "triton123":

  "Стоплям" -значи студена е и я правя топла.
  "Притоплям" означава стопляна е няколко пъти /т.е. стара манджа/ и сега я топля пак.

 59. 59 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 779 Весело

  А "претоплям" означава стоплям е повече,отколкото трябва.

 60. 60 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 497 Неутрално

  КЪФ БИЗНЕС БЕ, СМАЧКАХТЕ СИЧКО ДЕТ МЪРДАШЕ,СА ОДЕТЕ ДА ГО ГОНИТЕ МИХАЛЯ,ТРИ ГОДИНИ ВИ ПИША ЧЕ ТРУПОВЕ ШЕ РЕАНИМИРАТЕ,ОНЯ ТОП СТО,НЕГОВАТА........

 61. 61 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  Старата песен на нов глас!Нашата икономика се нуждае от стабилни чужди инвестиции в производствени отрасли,насочени към износа/както стана в Чехия,Словения,Полша-Центрлна Европа/,а не някакви измислени схеми ,за да се имитира дейност у нас!Нашата икономика е толкова жалка ,че не може да ражда Бг сериозни и отговорни предприемачи с визия за бъдещето!Бг бизнесмените масово са мошеници,които се чудят откъде да откраднат или кого да излъжат/ укриване на данъци,измама на контрагенти и партньори ,нередовно и мизерно плащане на работниците/!Сериозен и отговорен бизнес може само да се "внесе" отвън!

 62. 62 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 605 Разстроено

  Много лошо за тия, които имат в момента работа. Чорбаджиите още повече ще обнаглеят и ще изхвърлят работниците и служителите по най-малкия повод, за да наемат нови и да ползват субсидията. Такава система има в Белгия и никак не е добра за работниците със стаж. Изгвърлят ги и вземат нови на най-ниското за отрасъла заплащане, като освен това ползват субсидията.
  Стига вече сте подхвърляли мръвки на мазните и угоени изденици! Помислете за обикновенните хора!
  Така е като една всеобща стачка не може да направи българина! В съединението е силата, както пише на една известна сграда. И те са се обединили срещу всички вас и ви пият кръвта капка по капка, като ято комари!

 63. 63 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#62] от "zeer_streng":
  Заслужават си кръволоците, в'ервай ми!
  Не ги жали толкова, в момента всички се полюшкват в екстаз с дрогата на Бойко в Бургас и са се размечтали как цените на хляба са пуснали вечна котва, а монополите са станали такива от социалистически тип и стринка им ще ги намести в рунтавото статукво, а вечно притопляната манджа на мама ще се лее, като из реки!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 605 Неутрално

  В'ервм ти Иване, в'ервам ти! Помня много добре, как вместо да се обединяват, българите се топят един други! Няма надежда за това страхливо и подло племе, плод на най-различни кръстоски и селекция през вековете на войни и робство. Ние за съжаление сме толкова българи, колкото италианците са римляни.

 66. 66 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  И кой ще им плаща пенсиите? Боко или матрияла? Аре, аман от лъжлива милиционерщина......

 67. 67 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 497 Разстроено

  ЦЕНЗУРАТА ВИ
  Е НЕПОНОСИМА, ВЪРВЕТЕ ПО ДЯВОЛИТЕ И БЪДЕТЕ БЪДЕТЕ ЗА ВИНАГИ ПРОКЛЕТИ! ЧАО ЗА ВИНАГИ!

  yustal
 68. 68 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  "Законът вече е качен на сайта на министерството"
  На сайта може да е качен единствено проекто - закон, тъй като България е парламентарна република, законодателният орган е Нар. събрание, а не младият комсомолец Добрев.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 69. 69 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#61] от "bat_plamen":

  ами аре ве бат пламенчо извикай ги "чуждите" инвеститори... гледам си способен. Само им свирни и съм сигурен ,че до година две ще има пеесетина нови завода с гарантиран пазар навън....

 70. 70 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#67] от "yustal":

  пак ли запек...уф , гадно посред лято.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#19:"counterstrike"]Осигурителната тежест в България за работещите на трудов договор е безбожно висока. А [/quote]

  [quote#26:"a.sensible"]Като процент да, като реална сума при безбожно ниските възнаграждения, върху които се изчислява - не. [/quote]
  Тук е проблема май
  П.С. Имам чувството че много хора тук бъркат социалните осигуровки с всичките удръжки от заплатите, които включват и ДОД.
  По белите страни соц'осигуровките са 5-7% от брутната заплата (до някакъв таван), платени от получаващия заплатата, и още толкйоз (или малко повече) платени от работодателя. Но пък там данъците са бая по високи от смешните 10%.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 73. 73 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#69] от "awsed":

  Това да "викам" чуждите инвеститори не е моя работа,а дело на управниците/политиците/ у нас!Последните трябва да нормализират много неща най-вече в сферата на бюрокрацията и съдебната система,така,че инвеститорите да се чувстват комфортно у нас!Страните от Централна Европа направиха тези неща още през 90-те години на миналия век и затова днес са стабилни и хората там получават около 4-5 пъти по-големи заплати от нашите!

 74. 74 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Кое точно в съдебната система интересува инвеститора?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 75. 75 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#72:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]По белите страни соц'осигуровките са 5-7% от брутната заплата (до някакъв таван), платени от получаващия заплатата, и още толкйоз (или малко повече) платени от работодателя.[/quote]

  А по тез `бели държави` колко плащат за социални осигуровки такива като мен, дето нямат работодател и се осланят само на двете си работни ръце.

  Разтурям колоквиума!
 76. 76 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#68:"domakinq"]На сайта може да е качен единствено проекто - закон, тъй като България е парламентарна република, законодателният орган е Нар. събрание[/quote]

  На, тук е големият ужас...
  Проекто-законите се пишат основно от разни полувидиотени и напълно видиотени администратори и стажанти-юристи, селд това отива в НС, където 90-95% от депутатите* не знаят нищо от правото и се получава един у-ж-а-с!
  ---
  заб. даже имам чувството, че на депутатите юридическите им `консултанти` са адвокати без нормална клиентела.

  Разтурям колоквиума!
 77. 77 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#61] от "bat_plamen":

  Истерийо, не си по-различен от държавата в тоя случай. Да те светна, има нормални,образовани, интелигентни хора, готови да работят и да създават работни места, да произвеждат смислени продукти и да предлагат търсени услуги. САМО ЧЕ ДЪРЖАВАТА ПРЕЧИ И МАЧКА С ВСИЧКИ СИЛИ!
  Да не искаш да кажеш, че фирмите, вместо да работят, трябва да се борят с държавата?!?!? Или че чуждестранните инвеститори ще го направят?!? Божеее, колко лудост има по света....

 78. 78 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#20:"SSmart"]Индивидуала сметка за всеки плащащ осигуровки ,която е неприкосновена[/quote]

  Затова не го правят - защото е просто и действащо.
  За гюбрето е важно да е сложно, иначе как ще крадат!

  Разтурям колоквиума!
 79. 79 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#78:"Ганий"]Затова не го правят - защото е просто и действащо. [/quote]

  За съжаление никъде не действа! Единствената възможна пенсионна система е държавната, както беше при соца, както е в повечето държави в третия свят и в някой европейски, напр. Дания. Всичко друго е "мижи да те лажем"!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 80. 80 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#33:"Ivan Petrov"]Навремето имаше един лаф: на канала; а сега лафът ще е: на казана![/quote]

  То имаше и друг лаф: `На коневръза!` (за СУ става дума)

  Разтурям колоквиума!
 81. 81 Профил на П>П>П
  П>П>П
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Не знам що всичко трябва да го мислят и правят по най-сложния начин?
  Ми да погледнат сърбите какво правят и да го направят и те и заедно с ниските данъци, членството в ЕС, данъчна преференции за поне 5 години при разкриване на нови работни места (само за производство) в общините където безработицата е с 40% по-висока от средната за страната и мисля че работите ще се случат.

 82. 82 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#27:"triton123"]великите журналисти пак измислят думички и "нов" бг език!
  хайде кажете сега каква е тая дума "претоплям"..??[/quote]

  Пре~ или при~
  Даже разтворих един стар правописен речник - на новите не им вярвам! Няма нито пре~топлям, нито при~топлям.
  Макар, да си призная, аз я `знам` тази дума - употребявала се е в къщи, в бита - пр. нещо, което е сготвено, било е топло, но вече НЕ Е ДОСТАТЪЧНО топло за ядене (малко е поизстинало )- т.е. топло е, но се претопля, за да стане нормална топла храна. Може да се претопли чай, кафе, отвара...
  Ако е изстинала напълно (пр. в хладилник) - тогава се стопля.
  Има някакъв нюанс!
  За мен по-правилно е прЕтоплям (както го изговарям и пиша), а не прИтоплям, защото прЕ` (сякаш) означава и известна повторяемост (като тук - било е топло, започнало да изстива, прЕтопля се), докато при прИ~ има (сякаш) действие, движения.
  Подобно - топя, прЕтопявам...

  Да ме простиш колега triton123, но и аз ще си я употребявам, макар АДСКИ ДА МРАЗЯ `НОВОВЪВЕДЕНИЯТА.`

  Разтурям колоквиума!
 83. 83 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#20] от "SSmart":

  И какво ще правим с тези, чиято сметка за осигуровки стигне до 0? Оставяме ги да умрат?

  Romanes eunt domus!
 84. 84 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#46:"VM"]До коментар [#41] от "Ivan Petrov":

  Да, но в случая става въпрос за повтаряне на действие - "пре-топлям".[/quote]

  Първо писах №82, след това го прочетох.
  И аз така мисля.

  Разтурям колоквиума!
 85. 85 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#83:"|"]И какво ще правим с тези, чиято сметка за осигуровки стигне до 0? Оставяме ги да умрат? [/quote]

  Не е точно така... Макар такава хипотеза да съществува - пр. лицето `живяло твърде дълго`; осигурявало се `прекалено кратко` (при инвалидност) и т.н.
  Един от основополагащите принципи (още от Бисмарк) е `солидарност` - т.е. чистият принцип - само лична сметка не е универсално решение, ако ЦЯЛАТА система трябва да е `самодостатъчна и самоиздържаща се`, но решение има - известен процент се удържа от всеки - те и сега удържат - за администрация, харчове (излишни!) на тази администрация.
  Някакви средства ще останат `неизползвани` - пр. работил, не `додрапал` до пенсия и няма наследници - т.е. средствата не трябва да отидат в държавата, а в някакъв `отделен фонд` и т.н.
  Държавата също може да се включи и `да помага` в изключителни случаи.
  ---
  заб. не съм специалист в областта - просто вариации по темата, но там има многобройни и утвърдени решения, проверени в световната практика.

  Разтурям колоквиума!
 86. 86 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#54] от "Десен":

  Разумно, разумно и пак разумно!

  Разтурям колоквиума!
 87. 87 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#55:"Нели Ангелова"]Аз го разбирам така: нещо топло го топля още и то става още по-топло. Най-много да изгори от претоплянето. [/quote]
  това че се мъчите да оправдаете и да "разберете" поредната книжовна измишльотина не отрича това че тя еимено измишльотина! и аз мога да го тълкувам всякак,че и повече от вас...ама това са измислици не на проф.Балан,а от неграмотност! Същото като "поскъпване"-то ,а не правилното "оскъпяване" !

 88. 88 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#58] от "waterfall":
  До коментар [#59] от "waterfall":

  Мдаааааа, има разум!

  Разтурям колоквиума!
 89. 89 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Да се изокам и полупрофесионално:

  (1) колкото повече са законите,
  (2) колкото са по-дълги,
  (3) толкоз по-лошо става!

  Разтурям колоквиума!
 90. 90 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#79:"др. Иванов"]За съжаление никъде не действа! Единствената възможна пенсионна система е държавната, [/quote]

  Все пак у нас (понастоящем) е капитализъм...
  Иначе съм съгласен, че при социализма не всичко е лошо, а при капитализма не всичко е хубаво.

  Разтурям колоквиума!
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#77] от "tily_lily":

  Като ти чета коментара разбирам ,че истеричката в случая си ти!Нека малко да те светна!За да има проспериращ дребен и среден бизнес,трябва да има голям такъв,който да е фундамента около когото се крепи малкия бизнес!Според западните представи едно работно място разкрито в една голяма компания/завод/ има мултиплициращ ефект с коефициент 2,2-2,5 работни места в дребния бизнес,който е свързан с едрия!Така ,че на нас ни трябват сериозни фирми ,работещи за експорт,което ще доведе до съживяване на дребния бизнес!

 93. 93 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#90] от "Ганий":

  В Дания и в повечето страни по света откога минаха на социализъм. Капитализмът по правило е мошенническа система, но не е задължително такава. Всичко освен държавната пенсионна система, изградена на данъци, не може да докаже ефективност дори счетоводно.
  Искате да имате индивидуални сметки? Ами отидете в банката и си направете, защо трябва да храните целия пенсионен фонд? Само дето за 40 години банката може да фалира и да пиете една студена вода, а като отчетете инфлацията ще получите по-малко, отколкото сте внесли при десетки пъти пъти по-високи цени!
  Решавате да ги дадете на фонда, ама за 40 г. и той може да фалира, а освен това ще купи с парите ви акции на борсата, защото т.нар. пенсионни вноски при този модел са данъци в полза на частните корпорации, а не в полза на държавата. Резултатът, че за 40 г. цените са скочили 20-30 пъти, а акциите 8-10 пъти. Друга част от парите ви ще отидат в ДЦК при които ако имат доходност ще са от типа на Гърция и Италия и ще ги видите при св. Петър, а ако са сигурни ще са 2-3% доходност или с нулева, т.е. разноските по издържане на пенсионния фонд и инфлацията ще намалят всяка година парите ви 3-4%.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 94. 94 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#92:"bat_plamen"]Така ,че на нас ни трябват сериозни фирми ,работещи за експорт,което ще доведе до съживяване на дребния бизнес! [/quote]

  Че ако е такава делавера износа защо някой ще ни го дава?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 95. 95 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#87:"triton123"]ама това са измислици не на проф.Балан,а от неграмотност! Същото като "поскъпване"-то[/quote]

  Ужас, ужас...
  И това го няма (,поскъпване`) в СТАРИЯ правописен речник...
  Направо ми разказа играта!

  Разтурям колоквиума!
 96. 96 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#93] от "др. Иванов":
  --------
  Трудно решение, което всеки трябва да вземе за себе си, пък изпълнението му - още по-трудно! (говоря за индивидуалното `спасяване`)
  За общото `спасяване` - не знам кой е по-правилният път.  Разтурям колоквиума!
 97. 97 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  вместо да се притопля и непрекъснато да се умува върху нея, тая идея трябваше отдавна да се реализира.

 98. 98 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  За съжаление решенията не ги взимаме ние, а се налагат от държавата в полза на фондовете и корпорациите, а те няма как да изпуснат контрола върху трилиони. Проблемът е, че тази пирамида стигна границите си на разрастване и от 10-15 години започва да издиша, въпрос на 1-2 десетилетия е да се разбере, че всички фондове са кухи като тиквата на Бойко. Освен, че фондовете са издумкали парите на вложителите ще се окаже, че останалите им пари са дали фира в банките.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 99. 99 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#98:"др. Иванов"]че всички фондове са кухи като тиквата на[/quote]

  Още една изненада - не знаех, че нещо може да е толкова кухо -като тиквата...
  Хайде - лека!

  Разтурям колоквиума!
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK