Ръстът на пенсиите ще компенсира двегодишната инфлация от 7.3%

Симеон Дянков

© Надежда Чипева, Капитал

Симеон ДянковНад 7.3% ще е увеличението на пенсиите от началото на следващата година, съобщи пред журналисти във Варна министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от "Фокус". 


Дянков обясни, че от юли 2009 година досега средната инфлация в страната е 7.3 на сто, а инфлацията на т.нар. малка потребителска кошница е около 7.6 на сто. "Пенсиите ще бъдат вдигнати с повече и от малката, и от голямата инфлационна кошница и всъщност хората ще се по-добре с парите в сравнение с юли 2009 година", каза министърът.


През последните години е водена много строга бюджетна дисциплина, за да не бъдем като всички останали европейски страни, където няма увеличение на пенсиите. "Вече идва времето на увеличаване на доходите", каза Дянков.
През тази седмица на два пъти са водени разговори между министрите по какъв начин да стане увеличаването на пенсиите – дали чрез така нареченото прогресивно увеличаване или с различен процент за всички.


От 1 август вече са факт увеличените заплати на бюджетните служители. Предстои през следващите две седмици те са бъдат публично оповестени и да има пълна прозрачност. Целта е била бюджетните заплати да бъдат изравнени – да се увеличат първо там, където е имало изоставане в годините.


По думите му другата седмица вече ще има пълна информация за увеличението и той смята да го направи публично достояние. 


"Началниците отдели, директорите, по новото разписание получават между 1300 до 1700 лева, заплатите не са малки и затова трябва обществото да знае", посочи министърът. Той допълни, че до края на октомври увеличението на възнагражденията трябва да стане факт и при второстепенните бюджетни разпоредители. Процентът на повишение все още не е ясен, но целта ще бъде в системите, където заплатите са изоставали, да е по-висок. 


Дянков заяви още, че майчинските категорично няма да бъдат увеличавани. "Не виждам защо това да става, след като бюджет 2013 влиза в края на септември", посочи министърът. Не се предлага промяна на данъци и акцизи в каквато и да било посока и те ще останат същите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK