Бюджет 2013 ще стимулира общините с добра финансова дисциплина

При изготвянето на Бюджет 2010 Дянков обеща българите да се разделят с постната баничка. Очевидно през 2013 г. от пицата на финансовия министър ще има по-големи парчета само за някои общини

© Надежда Чипева, Капитал

При изготвянето на Бюджет 2010 Дянков обеща българите да се разделят с постната баничка. Очевидно през 2013 г. от пицата на финансовия министър ще има по-големи парчета само за някои общиниОбщините с добри показатели за финансова стабилност и дисциплина ще бъдат стимулирани още в Бюджет 2013 г. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от "Фокус".


Пет от българските градове са се справили най-добре с финансите си от средата на 2011 г. до края на юни 2012 г. Това са Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград и Димитровград . На другия полюс с най-ниска обща оценка в крайното класиране са Кюстендил, Карлово, Кърджали, Видин и Пазарджик.


Класацията за финансова дисциплина става според нова методика за сравнителна оценка, изготвена от МФ. Местните бюджети се оценяват според четири групи показатели –  за финансова самостоятелност, финансова устойчивост, ефективност и инвестиционна активност.
Шабла е най-добрата община според класирането на Министерството на финансите за полугодието.


Сред общините с население с над 50 000 жители с най-добра обща оценка за 2011 г. са Благоевград, Бургас, Стара Загора, Асеновград, а за 2012 г. Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Димитровград.


Общините, които добре са си свършили работата, ще получат допълнителни средства, и се надявам, че с времето това ще бъде все по-голяма част от държавния бюджет, за да могат по-добрите да стават все по-добри, заяви министърът на финансите. Министерството ще публикува общинските показатели на всяко тримесечие, като идеята е в края на октомври според тях да се определя с каква стъпка да се започне стимулирането в бюджета за следващата финансова година, обясни Дянков


Перник е общината с най-големи просрочени задължения към 30 юни 2012 г. – 13.3 млн. лева. На следващо място са Кърджали – с 9.5 млн. лева, Видин – със 7.7 млн. лева, Дупница – със 7.5 млн. лева, Столична община – със 7.1 млн. лева. Общият размер на просрочените задължения на общините към края на юни е 179.2 млн. лева.


С най-ниска обща оценка в крайното класиране сред общините с повече от 50 000 жители за 2011 г. са Видин, Пазарджик, Кюстендил, Карлово, Силистра, а за 2012 г. – Кюстендил, Карлово, Кърджали, Видин, Пазарджик, като данните идват от самите общини, уточни министърът на финансите.


Почти всички общини по Черноморието са сред първите 20-30 заради приходите от туризъм.


Сред общините с население под 6000 жители най-добра обща оценка в крайното класиране за 2012 г. имат още Челопеч, Чавдар, Златица, Бяла - Варненска област. С най-ниска обща оценка за 2012 г. са Земен, Струмяни, Антон, Борино и Борован.


Най-голямо увеличение на просрочените задължения в последната година имат Земен – 1.6 млн. лева, Белоградчик – 1.5 млн. лева, Струмяни – 0.9 млн. лева.


Дянков заяви, че има примери за малки и средни общини, които "не са на морето и нямат полезни изкопаеми", но с времето отбелязват напредък.


По-финансово устойчиви са големите общини заради повечето възможности за собствени приходи. Местните власти, които по-активно използват европейски средства, успяват да създадат и по-добра база. Обратно – по финансови показатели изостават малки общини, които не са се възползвали от възможността за кандидатстване по европейски средства.


Има няколко общини с такива задължения, че не могат да ги изплатят в рамките на един мандат, коментира Симеон Дянков. Тъкмо заради това се въвеждала новата методика за оценяване на финансовата стабилност - за да се знае, че държавата няма да спаси нито една община във финансови затруднения, независимо от коя партия е кметът, който я управлява.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 907 Любопитно

  Общините с добри показатели за финансова стабилност и дисциплина

  Или тези които най-много слушат и изпълняват?!?!?!?

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 2. 2 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 587 Весело

  Не му е лесно на Дянков. Сравнете горната снимка с това как изглежда сега. Доста постни пици трябва да е изял...

  911,959,964,993
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  За едни пицата/макар и постна/,за други кутията........

 4. 4 Профил на Raging
  Raging
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Поне начинът на мислене е правилен

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Последното изречение-дано стане реалност.

 6. 6 Профил на Любомир Попов
  Любомир Попов
  Рейтинг: 401 Любопитно

  До коментар [#4] от "Мартин Янков":
  Дали?!?!

 7. 7 Профил на Любомир Попов
  Любомир Попов
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":
  Няма!!!

 8. 8 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ще стимулира само общините с кмет от ГЕРБ,за останалите няма да има парче,да не се надяват!

 9. 9 Профил на Любомир Попов
  Любомир Попов
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#8] от "petar_333":
  Именно!!!

 10. 10 Профил на профилиран
  профилиран
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Не става въпрос за фискалната дисциплина в ЕС а за общините в една бедна държава !

  "Общините с добри показатели за финансова стабилност и дисциплина ще бъдат стимулирани още в Бюджет 2013 г. "

  Пълна глупост !Не тр ли да се дават пари на закъсалите общини,болници и т.н !?

 11. 11 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Все отличници, все от ГЕРБ. Явно това са кметовете, които се справят зле финансово в големите градове, и ГЕРБ треперят да не изтърват хората от тези градове точно преди изборите. Дано да греша.

 12. 12 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Разбира се, че стимулират общините с кметовете от ГЕРБ! Нали трябва да дрънкат колко са некадърни кметовете от другите партии! Но хората не са толкова прости, че да не им е ясна тактиката! А иначе държавата обира корпоративните данъци от фирмите на общините, а на тях им отпускат трохи от тях. Общините, каквото съберат от местните данъци и такси и други общински приходи и с трохите от тези алчни, егоистични уж хора, това е! Големите общини горе долу добре, но представете си малките...

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Не може всички общини на един кантар.По тази логика 1 евро не трябваше да получим за присъединяването.Нали затова има държава?Иначе си е родовообщинен строй...

 14. 14 Профил на Любомир Попов
  Любомир Попов
  Рейтинг: 401 Гневно

  До коментар [#10] от "профилиран":
  Не е правилно нито да се дава на "добрите" защото те явно се справят добре, нито да се дава на "лошите". Трябва да се помага на лошите, да се направи анализ на състоянието, да се направи анализ на грешките, да се помогне да се въведе ред в общината. Нищо от това не се вижда в така наречената "класация".

 15. 15 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 594 Неутрално

  В смисъл ще натиснем давещия се под водата и ще лишим умиращия от глад от храна? Евала, Дянков, поздрави.
  Едва ли ще е трудно да се приложи механизъм за ограничаване на дълговете на общините, колкото и да изглежда не законно в момента. Но така поставени нещата - това е нецивилизовано.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 16. 16 Профил на paliiyy
  paliiyy
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не съм много съгласен. Добре е да се знае, кои се справт и кои не, НО общините във Видинска област са най-бедните, с много лоша демографска структура и без почти никакви възможности да се започне каквото и да е. Как тези общини ще дръпнат напред като практически те нямат НИКАКЪВ ресурс!

 17. 17 Профил на Капанар
  Капанар
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Мноо прос народ ей. Най-после да се появи човек дето може и го прави, а Вий да го оплюете. За сефте общините се слагат в ред. До сега само пари им наливаха и бяха на хранилка. А хранилката са НАШИТЕ ПАРИ.

 18. 18 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 754 Неутрално


  Общините с кметове от ГЕРБ са с най-добра финансова дисциплина, а депесарските кметове нещо са се разпасали...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 19. 19 Профил на Капанар
  Капанар
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#15] от "The.Teacher":
  Опитваш се да ме убедиш , че алкохолизма се лекува с даване на алкохол

 20. 20 Профил на Любомир Попов
  Любомир Попов
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#17] от "stop":
  Сигурен ли си в това което казваш? Защо не вземеш да вникнеш малко повече в това което е казано!

 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#8] от "petar_333":

  Лъжеш като дърт циганин. Кметицата на Перник е комунистка и у червата (и близка с Първанов),но Бойко и дава пълен бюджет,че и отгоре. И не ми излизай с тая откачена идея,че Борисов е партиец, (каквото и да значи това).
  Той дава на Перник с идеята да го привлече към себе си. Което е безсмислено,защото градът е антикомунистически,като цяло.

 22. 22 Профил на профилиран
  профилиран
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#14] от "Любомир Попов":


  [quote#14:"Любомир Попов"]Нищо от това не се вижда в така наречената "класация".[/quote]

  Няма и да се види !
  Но фактите са си факти-някои общини са закъсали а държавата ще дава пари на "безпроблемни" общини !
  А и като видиш дължимите суми на "лошите" общини ти става смешно !Не мисля че 9.5 млн лева са кой знай какъв дълг за община като Кърджали !
  А за Видин-най-бедната община в ЕС е разбираемо да има голям дълг !Икономически изостанала община не може да съществува без помощ от държавата!

 23. 23 Профил на Любомир Попов
  Любомир Попов
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#22] от "профилиран":
  Закъсали, според какви критерии? Някой видял ли ги е? Аз лично да. И знам, че тези критерии за нищо не стават. Видин се управляваше от ГЕРБ в предишния мандат.

 24. 24 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 541 Гневно

  Нали ?!? И малките общини с намаляващо население, още повече ще обеднеят, като закрият училището и болницата, а населението още повече ще намалее.
  Нека да даваме пари само за циганите, да се множат пък утре българите може и малцинство да станат - в собствената си държава. Но пък плана на чичко Сорос ще е изпълнен, с помощта на редица премиери и министри от много правителства. И в сегашното повечето министри идват от организации на Отровено Общество, затова нещата в България не вървят!

 25. 25 Профил на VM
  VM
  Рейтинг: 381 Гневно

  Да, за едни свинско, за други зеле, но като цяло всички ще ядем свинко със зеле.

  Всъщност, общините "отличници" не са ли тези с кметове от ГЕРБ?

  Даже за Димитровградския се носят легенди, че не бил успял да се докопа до така необходимото му "вишо" ....

 26. 26 Профил на VM
  VM
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#17] от "stop":

  Те и "отличниците" са на нашата хранилка.

 27. 27 Профил на профилиран
  профилиран
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#23] от "Любомир Попов":

  Може и да си прав-не знам !Нито критериите,за които говориш,нито кой е управлявал Видин !
  Аз коментирам информацията в статията !
  Ми те ГЕРБ така почват-първо съсипват общините,после ще съсипят и държавата !

 28. 28 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 861 Весело

  прекаляването със дянков води до главоболие ,загуба на апетит,световъртеж ,отпадналост ,диария...

 29. 29 Профил на Любомир Попов
  Любомир Попов
  Рейтинг: 401 Любопитно

  На мен ми е странно "Капитал" къде спаха, та се налага да ми цитират "Фокус".

 30. 30 Профил на Любомир Попов
  Любомир Попов
  Рейтинг: 401 Весело

  До коментар [#28] от "Stewie":
  А аз се чудех какво ми е!!!

 31. 31 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  ДНЕВНИК,
  Докога ще го показвате този,
  дето не спира да ни тормози?

  www.berbenkov.hit.bg
 32. 32 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Като пускате на снимка на това нещо слагайте червена точка!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 33. 33 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 541 Гневно

  На снимката един завършен психопат.

 34. 34 Профил на Ал Тиквоне
  Ал Тиквоне
  Рейтинг: 648 Разстроено

  [quote#23:"Любомир Попов"]Видин се управляваше от ГЕРБ в предишния мандат. [/quote]

  И благодарение на ГЕРБ общината ФАЛИРА в края на миналата година , дори бяха им спряли тока в общината за един месец и ГЕРБерските тумбаци стояха на свещи и добре , че бяха Видахим АД да им платят тока...

  ПРОСТ БОЙКО - СЛАБА ДЪРЖАВА !
 35. 35 Профил на sehnsucht
  sehnsucht
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Човекът с Пицата си знае работата най-добре!

 36. 36 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Аз като закъсам, никой не ме спасява. Що кметове и общински съветници да си правят далаверките и после Р. бюджет да плаща.
  Не виждам за какво го плюете. Тоя е един от малкото министри в тва скапано правителство, ако не и единствен който се опитва да налага нови и променя стари правила и практики. Доколко успешни времето ще покаже. Но ние хем искаме промени, хем си плюем по дифолт. Затова не 20, а 200 години ще сме си в преход.

 37. 37 Профил на Любомир Попов
  Любомир Попов
  Рейтинг: 401 Гневно

  До коментар [#36] от "bored2009":
  Моля, да посочите няколко нови и няколко променени правила и практики!!!

  Аз мога да посоча няколко нови практики:
  1. СД непрестанно лъже в изказванията си и съобщенията, които пускат от негово име от МФ.
  2. СД не знае с какво се занимава например АМ, като е достатъчно да прочете устройствения й правилник.

  Ето и няколко променени стари правила:
  1. Пари се дават само на общини от ГЕРБ. Промяната се състои в това, че преди се даваха на други общини според партийната принадлежност.
  2. Пари не се дават в никакъв случай на общини с кметове от други партии. Промяната се състои в това, че преди се даваха пари и на общини от други партии, не само на партийно правилните.

 38. 38 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Питам всички ла*нари които пръскат го*вна, ако имат ограничен бюджет и две деца, на които помагат за таксите в университетите, на кой ще дадат пари, на този който пъшка и се оплаква, че му е много трудно и 3 години не може да вземе 10 изпита или на другото дете, което примерно освен че няма забатачени изпити и работи някъде.

 39. 39 Профил на Любомир Попов
  Любомир Попов
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#38] от "bored2009":
  Не виждам отговор. Сигурно нямаш. По-добре замълчи в такъв случай. С глупостите, които наговори само показваш слабостите си.

 40. 40 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#37] от "Любомир Попов":

  Любчо, парите не трябва да се дават. Парите се изкарват. Дали са ГЕРБ или БСП ме боли. Но в тази държава парите се раздаваха ( и се раздават) според субективни, а не обективни фактори. Не знам критериите на МФ за 2013 година, на тоя поне се опитва да вкара някакви критерии и правила. И много години наред съм гледал при третостепенни разпоредители как им се правят бюджетите. Който харчи повече, взима догодина повече, който е спестил, значи може и с по-малко.

 41. 41 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#39] от "Любомир Попов":

  А ти IQто си.

 42. 42 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#32] от "др. Иванов":

  като подрастващ, дълго ви четох малоумните постове, като "доктор" Иванов, но предполагам никът ви означава другаря Иванов.

  Това обяснява плиткоумието.

 43. 43 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1329 Любопитно

  След хранене някои Видове не се подуват/издуват, а образуват Нова тъкан

 44. 44 Профил на Любомир Попов
  Любомир Попов
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#40] от "bored2009":
  Ами като не ги знаеш, защо упорстваш, че тоя човек прави нещо. Какво е направил, освен да се показва по телевизора и да лъже? Дай ми поне 2-3 примера. Аз как ти дадох.

 45. 45 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 754 Весело

  бюджет 2013 ще е само картон, без пица :Д :Д :Д

 46. 46 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#44:"Любомир Попов"]Ами като не ги знаеш, защо упорстваш, че тоя човек прави нещо. Какво е направил, освен да се показва по телевизора и да лъже? Дай ми поне 2-3 примера. Аз как ти дадох. [/quote]

  Нищо не си дал. Дай анализ с цифри и линк с официални източници. То иначе е художествена литература. Ама партийците толкоз си могат.Спирам с офф.

 47. 47 Профил на Любомир Попов
  Любомир Попов
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#46] от "bored2009":

  Прочети коментарът ми под номер 37. Там съм ти дал примери за нови и променени стари практики.

 48. 48 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "nmarev":

  Променил се е доста. То няма как да си там, всеки ден да те дават по телевизора, да се налага да лъжеш, да се налага да колиш и бесиш, да решаваш съдбата на народа, да виждат и чуваш как хората са недоволни, други искат още, трети не знаят какво искат, да ти е шев бойко.... и да не се промениш визуално и ментално. сега изглежда по-пълничък, вече си хапва български гозби.Но сега едва ли би си позволил да излезе с пица и да прави сравнения като едно време. Беше млад и зелен тогава.

 49. 49 Профил на Любим Господин Бойко
  Любим Господин Бойко
  Рейтинг: 61 Неутрално

  [quote#17:"stop"]А хранилката са НАШИТЕ ПАРИ. [/quote]

  Не са нашите!!! На господин Бойко са!!!

 50. 50 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Значи да видим:
  [quote#0:"Дянков"]Класацията за финансова дисциплина става според нова методика за сравнителна оценка, изготвена от МФ. Местните бюджети се оценяват според четири групи показатели – за финансова самостоятелност, финансова устойчивост, ефективност и инвестиционна активност.[/quote]
  Коя община е финансова самостоятелна след като по закон тя не може да има приходи различни от тия по ЗМДТ или приватизация.
  Тя общината ако е самостоятелна - защо ще бъде финансирана? Демек София е самостоятелна - издава облигации. Пловдив и Варна също има некви пикливи емисии. Останалите кучета ги яли, така ли?
  Финансова устойчивост явно е някакъв термин изобретен от Дянков или някой от песоглавицте дето му се водят "експерти". Това да не ти банка че да поддържа устойчивост и капиталова адекватност може би. Още малко и резерви ще искате да поддържат в безналични ДЦК? Герберастки глупости.
  Ефективност - пак литературоведски термин, напълно неостойностим, така че с кофа разтегливи локуми да можем да купим предисборното послушание на кметовете. От икономическия анализ знаем че ефективността популярно се мери като колко лв. приходи се генерира с 1 лв разходи.
  Общината не е фирма, тя се занимава с дейности които понякога нямат никакви приходи, но имат виска обществена значимост и добавят обществен продукт! Детските градини са така. Как мериш ефективност на детска градина, на училище, на поликлиника? Ефективност в общински инициативи се мери по съвсем различен начин който подозирам няма да има нищо общо с това което от МФ ще измислят.
  Тая малоумица обаче с инвестиционната активност чупи тъпометъра. Една община не следва да прави инвестиции извън инвестиционната си програма по закон и одобрен бюджет. А тоя същия бюджет се снася от централния такъв. Т.е. корупция облечена в закон. На които се е давало преди - ще се дава и сега. Т.е. на София, Пловдив, Варна и Бургас. Останалите - да се оправят сами. Върховна форма на управленски цинизъм и безхаберие.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 51. 51 Профил на Владимир
  Владимир
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#21:"deaf"]Което е безсмислено,защото градът е антикомунистически,като цяло.[/quote]
  Човече Перник ако е антикомунистически град аз нз кой е комунистически

  ". . . Хората падат по-лесно от твърдата земя,отколкото играчите от тънкото въже" Чарли Чаплин
 52. 52 Профил на Любомир Попов
  Любомир Попов
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#50] от "Десен":
  Един мисли. Друг има ли?

 53. 53 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 907 Неутрално
 54. 54 Профил на Ал Тиквоне
  Ал Тиквоне
  Рейтинг: 648 Гневно

  Тоя клоун некадърен умори хората от глад с неговата финансова дисциплина.
  На кой му пука за някакви си бюджетни рамки, когато джобовете му са празни ?

  ПРОСТ БОЙКО - СЛАБА ДЪРЖАВА !
 55. 55 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Екзалтирана баба пенсионерка прегръща и целува Дянков, радостна че ще и увеличава пенсията:
  - Симеончо, обещай ми баби, че пенсията ми ще стане като на гръцките пенсионерки!
  - Ще стане бабо, ще стане като фалира Гърция ще стане!

 56. 56 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#54] от "Пустиняк":

  Слагаме си джобовете в рамки

  /сюрреализъм/

 57. 57 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Да съберем малко пари и без да го храним да го изпратим на другия край на земното кълбо, напримет да оправя Северна Корея, Той оправи Грузия, Хондурас и други бананови републики, направи Бг бананова република, а населението живее с по малко средства на ден от това в тях.Вождовете са същите както наркобароните, само, че са мутро барони и ни управлява мутроолигархия от най-долно естество!

  apoloniy
 58. 58 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Дянков, нали можеш да чèтеш?
  Municipal Bond Rule Mired in Legislative Limbo

  By MARY WILLIAMS WALSH

  Published: August 13, 2012
  http://www.nytimes.com/2012/08/14/business/municipal-bond-rule-languishes-after-two-years-in-legislature.html?_r=1&nl=todaysheadlines&emc=edit_th_20120814

  apoloniy
 59. 59 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Статията е непълна - трябваше да се каже изчерпателно какво означава "добри и лоши" общини! Кои са кандидатствали с проекти и са усвоили средства, колко е събираемостта от данъци и такси, каква е структурата на разходите и т.н.
  Примерно в Бургас събираемостта е над 90%, усвоени са рекордно големи суми по евро програми, а градът е видимо чист със сравнително здрави настилки, което говори за качеството на управление. Всичко това е постигнато без да се стига до рекордни задлъжнявания като във Варна примерно...

 60. 60 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#51] от "Владимир":

  Комунистите в Перник спечелиха,защото купиха 2000-и цигански гласа. Да не говорим,че има най-много монархисти в България,гласували за Царя,това е официална статистика.

 61. 61 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1227 Любопитно

  .."Шабла е най-добрата община"!?...Община Шабла не отговаря на условията за брой население за да е самостоятелна. Преди години по тази причина я спрягаха за присъединяване към община Каварна...

 62. 62 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1481 Любопитно

  До коментар [#61] от "dobrich":
  [quote#61:"dobrich"]."Шабла е най-добрата община"!?.[/quote]

  Доколкото знам, Шабла продължава да е самостоятелна община, по каквито и причини да е това.

  Интересно ми е друго: преди няколко дни минахме през градчето за малко, а останахме почти цял ден - толкова неочаквано добре изглеждаше. Разбрах, че кметицата е от БСП (за мое неудоволствие), но фактът си е факт - градчето поне външно е дръпнало доста в сравнение с преди две години. Питам се как се съчетава това с финансовата дисциплина.


  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 63. 63 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#62] от "Мария":

  Всички морски общини са дръпнали. Дори и Шабла, който е най северна.

 64. 64 Профил на advokat59
  advokat59
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "madagaskar":

  Демек ГЕРГ-ерските кметове ....

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Смятам, че всичко това е крайно несправедливо и се ръководи единствено от интересите на управляващата клика.
  Да бъдат унижени и доунищожени общини които не са с управляващите!
  Там където има и природни бедствия, се добавя и бедствието ГРОБ! ТОВА ЩЕ УБИЕ МНОГО ХОРА ТАЗИ ЗИМА!
  Надявам се скоро да им бъде предоставена и поискана с/ка за
  цялата наглост, беззаконие и ГЕНОЦИД! ВРЕМЕ Е ТЕЗИ КОИТО ПО ЗАБЛУДА ИЛИ ПО ДРУГИ ПРИЧИНИ СА ПОПАДНАЛИ В РЕДИЦИТЕ НА ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДА СЕ ОСЪЗНАЯТ И ВОВРЕМЕ ДА ГИ НАПУСТНАТ!!!

  yustal
 67. 67 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#25] от "VM":

  Дам, разправят, че имал диплома, ама нема "вишо", калинкини работи!

 68. 68 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 467 Любопитно

  До коментар [#40] от "bored2009":

  Като си нямаш и на идея какви са им критериите, как изобщо може да твърдиш, че посоката е правилна?

 69. 69 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 594 Неутрално

  По логиката на Дянков ЕС ще стимулира Виена и Стокхолм за сметка на София и Букщрещ.Много голам капиталист излезе Дянков.Бедния да бъде още по беден за сметка на богатия . Граничните общини направо ще загинат.С тази политика ще обезлюди още повече райони.Това че искаме по малко държава не означава че не трябва да има държава.Самоуверената и погубваща наглост и самочувствие на икономист от много висок ранг Дянков съсипва тотално страната . Ето защо преди да бъде изгонен той трябва да си понесе отговорноста.

 70. 70 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Той ще стимулира общините, ама герберските калинки в тях кого ли ще стимулират?

 71. 71 Профил на Гръмотевичен
  Гръмотевичен
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Финансова стабилност за общините означава да се влагат средства основно в заплати и текущи разходи. С такава политика до никъде няма да стигнем! С колко ще бъдат стимулирани общините с примерно 30-40000 души? 100 000лв? Предлагам на пицата да инспектира пушачите по заведенията другата година и да не се занимава с финансите на Държавата. Ама Верно, че и той ДАВА! Ей все от техният джоб...

 72. 72 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#60] от "deaf":

  Много удобна теза, ама невярна! Много си повярвахте, че и магаре да изкарате на изборите, ще ги спечелите, щото магарето било от ГЕРБ! Да, ама магарето се оказа истерично, с измислена магистърска диплома, котарашко протеже и пр.
  В Перник не сме съвсем идиоти, особено десните и когато изборът ни е между поносим комунист и онуй нещо, което описах по-горе, резултатът е ясен.

 73. 73 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#62:"Мария"]Разбрах, че кметицата е от БСП (за мое неудоволствие), но фактът си е факт - градчето поне външно е дръпнало доста в сравнение с преди две години.[/quote]

  Навсякъде по морето за последните 23 години кметове от БСП са били през поне 17-18 и това са най-богатите общини в България. Изключвам Варна и любимия й ТИМ, която е като цигански катун след Елисейските полета. Просто БСП не пречи на бизнеса. В София едно разрешително за строеж се вади понягога за 2 години, бързо за 5-6, в Несебър за 1-2 месеца, лиценз за алкохол - половин година срещу няколко дни и т.н.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 74. 74 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#50:"Десен"]Коя община е финансова самостоятелна след като по закон тя не може да има приходи различни от тия по ЗМДТ[/quote]

  Ами тази, на която приходите по ЗМТД са достатъчни за да е самостоятелна! Интересно защо задаваш отговори под формата на въпроси!
  Как да стане ли! Ами простичко. България е държавата с най ниски приходи от данък върху имотите, като процент от БВП. Мисля, че е около 0.2%.
  В една Великобритания този данък формира 3.5% от БВП. В същото време най закъсалите общини у нас (тези, които са с оценка 4 и 5 по скалата на Дянков) успяват да покрият средно над 50% от издръжката си със собствени средства. Следователно просто трябва да се увеличи имотния данък и да се опимизират разходите.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 75. 75 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Апропо, като се заговорихме за ЗМДТ, през април тази година Конституционния съд отмени туристическия данък като противоконституционен.
  Гледам, че все още няма кой да промени т.7 от ал.1 на чл.1 на ЗМТД.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 76. 76 Профил на Любомир Попов
  Любомир Попов
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#75] от "tribiri":
  Не е нужно. КС я е отменил и сега се плаща само на реализирана нощувка. Без изравняване до 30% от капацитета след края на годината.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK