Петима са кандидатите за седми блок в АЕЦ "Козлодуй"

Петима са кандидатите за седми блок в АЕЦ "Козлодуй"

© Юлия ЛазароваПет фирми са кандидатите да изготвят технико-икономическия анализ и избор на площадка за изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Това са американската Westinghouse (част от корпорация Toshiba), френската Areva, която участва самостоятелно и в консорцуим с Mitsubishi, българската "Риск инженеринг" и австралийската Worley Parsons, които бяха архитект-инженери на проекта "Белене". Това каза за "Капитал Daily" изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.


На 16 юли изтече крайният срок за техническите предложения и ценовите оферти. Вместо да бъдат поканени на преговори, фирмите са били помолени да подобрят офертите си. Най-вероятно това ще стане през септември.


Според Валентин Николов очакванията са стойността на технико-икономическия анализ да бъде около 1 млн. лв. Оценките на различни експерти, споменавани досега, варират между 2 и 50 млн. лв.
Предстои тепърва да се реши кой ще оценява офертите - дали комисия от самата АЕЦ "Козлодуй" или външни експерти.


"Ще бъдем много внимателни при избора, за да се избегнат грешките, допуснати с АЕЦ "Белене", обяснява Валентин Николов.


Според заданието предпроектното проучване трябва да бъде готово до 7-9 месеца от сключването на договора. До края на 2013 г. пък трябва да бъде избрана площадката за изграждането на новата ядрена мощност. Николов посочи, че през септември ще започне и процедурата по оценка върху въздействието върху околната среда (ОВОС), без чието положително становище проектът няма как да бъде осъществен.


Решението за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" беше взето през април 2012 г., след като управляващите окончателно се отказаха от проекта "Белене". Идеята е да се използва готовият реактор, който беше предназначен за недоизградената атомна мощност. В началото на май беше създадена и проектната компания за седми блок с начален капитал от 2 млн. лв., разпределени в 200 хил. акции.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK