Петима са кандидатите за седми блок в АЕЦ "Козлодуй"

Петима са кандидатите за седми блок в АЕЦ "Козлодуй"

© Юлия ЛазароваПет фирми са кандидатите да изготвят технико-икономическия анализ и избор на площадка за изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Това са американската Westinghouse (част от корпорация Toshiba), френската Areva, която участва самостоятелно и в консорцуим с Mitsubishi, българската "Риск инженеринг" и австралийската Worley Parsons, които бяха архитект-инженери на проекта "Белене". Това каза за "Капитал Daily" изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.


На 16 юли изтече крайният срок за техническите предложения и ценовите оферти. Вместо да бъдат поканени на преговори, фирмите са били помолени да подобрят офертите си. Най-вероятно това ще стане през септември.


Според Валентин Николов очакванията са стойността на технико-икономическия анализ да бъде около 1 млн. лв. Оценките на различни експерти, споменавани досега, варират между 2 и 50 млн. лв.
Предстои тепърва да се реши кой ще оценява офертите - дали комисия от самата АЕЦ "Козлодуй" или външни експерти.


"Ще бъдем много внимателни при избора, за да се избегнат грешките, допуснати с АЕЦ "Белене", обяснява Валентин Николов.


Според заданието предпроектното проучване трябва да бъде готово до 7-9 месеца от сключването на договора. До края на 2013 г. пък трябва да бъде избрана площадката за изграждането на новата ядрена мощност. Николов посочи, че през септември ще започне и процедурата по оценка върху въздействието върху околната среда (ОВОС), без чието положително становище проектът няма как да бъде осъществен.


Решението за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" беше взето през април 2012 г., след като управляващите окончателно се отказаха от проекта "Белене". Идеята е да се използва готовият реактор, който беше предназначен за недоизградената атомна мощност. В началото на май беше създадена и проектната компания за седми блок с начален капитал от 2 млн. лв., разпределени в 200 хил. акции.

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 521 Гневно

  алоо Дневник маи не правите разлика между строителство и избор на плошадка .Никъде не пише че ще строят

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Не да строят, а да направят проекта. Ако авторът не разбира разликата, тогава да се премести в спортната редакция

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 3. 3 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Няма нито един кандидат да строи Седми блок! От къде ви хрумна тази глупост!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 4. 4 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Весело

  До #1,#2,#3- Не стреляйте по пианиста, той толкова си може!!!

 5. 5 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 521 Гневно

  Според Валентин Николов очакванията са стойността на технико-икономическия анализ да бъде около 1 млн. лв. Оценките на различни експерти, споменавани досега, варират между 2 и 50 млн. лв.

  Браво гушнете 100 милиона и матряла да се стяга за следващо 15% на тока .

 6. 6 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Дъра, дъра! Става въпрос да гушнем едни пари, а то и 7-ми блок ще зацикли като Белене!

  ура и да живей!!!
 7. 7 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Втората половина на 2013г. след изборите я камилата , я камиларя!

 8. 8 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#6] от "пуц муц":

  Точно! Никой нищо и не възнамерява да строи, но пустите му комисионни и рушвети, много са сладки...

 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Добра новина!!! Освен АЕЦ "Белене" ще строим и още един реактор в Козлодуй от западни фирми !!! Казах ви, че големите играчи няма да пропуснат страна с такова реакторолюбиво население. Така се постига благоденствие = реактори + заводи и работа на три смени

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#8] от "reakzioner":

  Нали това е целта на Гробарите да точат ама то нищо не остана след тях освен изгорена земя и побъркан народ

 11. 11 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1811 Весело

  "Ще бъдем много внимателни при избора, за да се избегнат грешките, допуснати с АЕЦ "Белене", обяснява Валентин Николов."

  "Идеята е да се използва готовият реактор, който беше предназначен за недоизградената атомна мощност."

  Това не може да е вярно! Ето, сега барселонски ще обясни как Бойко Борисов е спрял руския проект и консултантските мераци на Богомил-манчевото лоби.

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2788 Весело

  Като гледам образа на снимката и като му знам образованието,най-много да засАди едно поле с марули...

 13. 13 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 787 Весело

  До коментар [#9] от "bay Tan'
  Това ми напомня на "Социализъм = електрификация +съветска власт!" от другаря Улянов!

 14. 14 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 637 Неутрално

  На мен ми е интересно какви са икономическите доводи да се прави 7-и блок? Единствено износителите-посредници, които обикновено са 2 типа частници - руско-български или българо-руски фирми, с 10-20 човека персонал, които фактурират онова, което държавните мощности са произвели, но няма къде на вътрешния пазар да продадат. Разбрали са се за едни цени, "като за наши хора" - за експорт, субсидиран от вътрешните цени. Хвърлят прах /в случая и малко радиоактивен боклук/ в очите на електората, особено на работещите в централите няколко хиляди души. Останалите 7 млн. сме на загуба, която ще се оформи като дълг/данъци, който ще плащат и родените след 2050г.! Освен ако до тогава всички нормални не са емигрирали.

 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#11:"Роси Кирилова"]Идеята е да се използва готовият реактор[/quote] "....блажени вярващите" !? ... и коя фирма няма да използва момента да пробута свой реактор, а ще се мъчи да се нагажда към чужд и да изтърве част от печалбата? Три пъти ще се презкълбучат през глава и пак ще си докарат техен ... а нас колко пъти ще ни кълбучат и шушонят - бедна ви е фантазията, но няма да ни изтърват нито за Козлодуй, нито за Белене.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#14] от "m_style":

  Не знам дали е довод ,но през януари в големия студ не достигаха около 400 мегавата мощности,които не могат да се компенсират с вятър и фотоволтаици! Освен това като изтече ресурсния срок на 5-и -6-и реактор да строим друг ще е много късно! Че е скъпо скъпо е ,но кажи някаква друга алтернатива!

 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#13:"SSmart"] "Социализъм = електрификация +съветска власт!"[/quote] +++++++++Това важи за Ленинския НЕП който включва ЧАСТНИ фирми с до 80 работници !!!

  А "електрификация + Ред и работа (ама без съветска власт)" на какво ти напомня

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Мдам,, пак наш'те ора от Риска...и тези са разбойници като предишните, просто трябва да се раздадат едни пари и да се вземат едни комисионни.

 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Само да кажа, че когато кръщавате една структура американска или руска, трябва много да внимавате, защото някои твърдят, че капиталът на американската банка, която обслужваше сделката с емитирания нов външен дълг на България е собственост на Газпромбанк.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#14:"m_style"]На мен ми е интересно какви са икономическите доводи да се прави 7-и блок? [/quote]Очевидно е, че парите за "проектиране" и "пре-пре-проектиране", за инфраструктура и "проектчета", както и комисионите за Белене вече са взети и остават трохи само за бачкане = къде им е кяра на управляващите? Хайде на ново на друго място .... е логичния избор, а да се оправят следващитеНие ще плащаме ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 787 Весело

  До коментар [#17] от "bay Tan":

  Цялото е :" Социализъм= германска организация на труда + американско образование+ съветска власт + електрификация!" По памет цитирам и нямам претенции за точност! При Йосиф Висарионович ги поорязаха "империалистите" от това определение и стана както по горе!

 22. 22 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 532 Неутрално

  [quote#14:"m_style"]

  На мен ми е интересно какви са икономическите доводи да се прави 7-и блок? [/quote]

  Основния проблем, че със строежа на АЕЦ Белене, се бяха заели фирми гравитиращи около БСП, сега целта е, фирми около ГЕРБ да се заемат със 7-ми блок.

 23. 23 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 637 Любопитно

  До коментар [#16] от "SSmart":
  Не стигаха, защото далаверата от "студения резерв" е много голяма. Ако помниш "дефицита" веднага беше "запълнен" точно със заповед /на Трайчо/ за временно спиране на износа! Няма дефицит, напротив - има свръхпроизводство. Ако има още ядрени мощности - ще има нужда и от още балансиращи мощности - т.е. още по-скъп "студен резерв". За да не стоят неизползваеми мощностите, ще се прави дъмпинг за експорта, едни хора ще правят още по-големи пачки, а глупавия електорат ще им ръкопляска и ще доплаща още по-големи увеличения на сметките си, за да компенсира експортния дъмпинг! На теб може и да ти харесва, но на мен не!

 24. 24 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#22] от "_dan_":

  Това го приемам, наистина друга логика няма.

 25. 25 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1291 Весело

  Николов, седми блок в Козлодуй е пълна глупост! Отивайте да търсите инвеститор и завършете Белене, че дяволите ще ви вземат, некадърни мекотели! Милиони дадохте за мнение на вещи хора за мнение - е, дадоха ви го! Какво повече искате, павиани смотани? Да си чуете собствения премиер какво каза на 08.04.2011 г в Панорама и..толкова, много в просто..но не колкото един гербер))))

 26. 26 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 946 Гневно

  Дайте разчети с колко ще поскъпне тока заради поредната ядрена авантюра наречена 7-ми блок!
  И кво става сега, ще монтираме 7-ми реактор от Русия, защото тя направи много за затварянето на 1-4 блок на Козлодуй?
  А лицето на снимката е доскорошен счетоводител на детска градина, издигнат от Герб

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 27. 27 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Глупости. Значи петима кандидати ще се упражняват да пишат съчинение за Козлодуй за реактора, който ще се строи в Белене? И колко милиончета ще е това консултантско проектче? Дано поне да е на мека хартия

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 28. 28 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#10] от "bokko":

  и как разбра ,че това е целта на гробарите..... бокккко

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 29. 29 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#25] от "aron25":

  другите дадоха милиарди арончо и до къде стигнаха пич, дяволите да ги вземат и тях.... та по добре да дадем милиони и да свършим някаква работа от колкото милиарди накрая нъц...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 30. 30 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#21:"SSmart"] При Йосиф Висарионович ги поорязаха "империалистите" от това определение и стана както по горе![/quote]++++Изключително добре си схванал смисъла!
  Хайде сага да отрежем "социализъм" и "съветска власт" и остава:
  Нещо? = " германска организация на труда + американско образование+ електрификация!"
  - американското образование за жалост имаме
  - липсва само германската организация

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#22:"_dan_"]Основния проблем, че със строежа на АЕЦ Белене, се бяха заели фирми гравитиращи около БСП, сега целта е, фирми около ГЕРБ да се заемат със 7-ми блок.[/quote]Фирмите гравитират около парите БСП, ГЕРБ, СДС са кухи плашила за разлайване на форумните кречетала начело с мене - идейни разлики няма когато дойдат на власт, а някои си имат идеология от само една дума ="мачкай"
  От червени чугуни, сини бетони и гипсови гербери става само надгробна крипта. Толкоз!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#30:"bay Tan"] американското образование за жалост имаме [/quote]

  Имаме, да, даже повече от американците. Ама не Бостъни а бостани.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 33. 33 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  Новини за матриала. Нищо няма да се строи само ще се имитира дейност и ще се харчат пари за безмислени проекти. Ако тези имаха намерение да строят АЕЦ щяха да довършат Белене, защото всеки нов проект може да е само по-скъп.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 34. 34 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Весело

  А иначе, от заглавието тръпки ме побиват. Пет, седем ... Без да щем възникват едни асоциации такива и се намешват с една нецензурна трибуквена дума и един парк ...

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 35. 35 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 571 Весело

  Докато Сергей Дмитриевич Станишиевич си направи референдума за Беляне, хората ще са построили реактор в Козлодуй. Но пък червените могат да си построят и Беляне. От там ще им е по-близо да изнасят ток за Русия! Не само енергиен, ами и радиоактивен център ще станем!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 36. 36 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 786 Неутрално

  "..Идеята е да се използва готовият реактор, който беше предназначен за недоизградената атомна мощност.."

  Ще се използва като миналия път. Ще платим милиард, а ще го продадем за някой друг милион. Ама и него няма да видим, щото Матушка така се стиснала, че лазерен лъч не мож и навря.

 37. 37 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#26] от "~":
  Те това е управление от класа - каскетски произход и московски задници. Да са живи и здрави, особено здрави, да ги "оправят" дълго.
  http://ivo.bg/2012/05/31/%D1%8F%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%85%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%B5/

 38. 38 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1396 Гневно

  До коментар [#4] от "kimba3":

  Добре де. А не може ли да намерят някой дето може да осмисли 2 изречения?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#35:"a..."]Не само енергиен, ами и радиоактивен център ще станем![/quote]Кахър да нямаш с радиацията Естествения радиационен фин на София е толкова голям, че АЕЦ не може го стигна дори след авария. Не виждаш ли какви решения вземат в София от радиацията е А от мутациите софиянки стават дори по-хубави На мен ми харесват!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#38:"Цецо"]Добре де. А не може ли да намерят някой дето може да осмисли 2 изречения?[/quote]Така си ги подбират - по кръстопътищата, който мисли не им върши работа
  Това е традиция в България откак се помня
  БКП, после СДС и БСП, Царя, сега ГЕРБ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 786 Неутрално

  [quote#25:"aron25"]Отивайте да търсите инвеститор и завършете Белене,[/quote]
  А бе вие комундерите, що не търсите двадесетте милиарда, ами търсите подписи от бабите?

 42. 42 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#29] от "too_many":

  Абе гербер смотан, ако не вярваш на мене, поне слушай "гуруто" си - Мухобойко! Нали стоиш на амразурата с голи гърди срещу куршумите Слушай..и се учи! ТОЙ ти говори, а не аз - слушай..помни Ако не те е срам, де, хаха
  http://www.youtube.com/watch?v=QSE2grkfYOk

 43. 43 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#1] от "bokko":
  До коментар [#2] от "cinik":

  "Пет фирми са кандидатите да изготвят технико-икономическия анализ и избор на площадка за изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй"."

  Става въпрос за една малка част от проекта, а именно, технико-икономически анализ и избор на площадка за изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй".

  Проекта на реакторната и генераторната част ще бъде от производителя на оборудването. Останалото са алабалистики и комисионни.

 44. 44 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Като му ударят първата копка /което никак не е изключено/ конкурса за най-нелепото нещо в държавата ще бъде спечелен от .... референдума за Белене...
  Особено ако представят проект които е напр. 5 пъти по евтин ...

 45. 45 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 778 Разстроено

  7 блок няма да има в Козлудуй , само си печелят комисони от този фикс-идея за седми блок в Козлудуй .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 46. 46 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Всичко си върви по план. Удължаваме срока на 5 и 6 блок. Полека строим 7 блок. Реактора е платен.След 10г. почваме да мислим за 8 блок, ако технологиите не предложат нещо по-добро.Защо да вземаме огромни заеми.

 47. 47 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#39:"bay Tan"] Не виждаш ли какви решения вземат в София от радиацията е[/quote]

  Не е от радиация. В Япония две бомби и една централа са гръмнали и шапка им свалям. На японците на обратно ли им действа или радиацията им е обратна?

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 48. 48 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Кой може да ми обясни , защо след, като вече има изградена площадка в Белене и искаме или не този реактор щ его плащаме, защо трябва да започваме отначало същото на друга площадка?
  Али всички тези процедури вече са проведени и платени веднъж.
  сега като сменим площадката ще ни продадат реактора на половин цена или как?
  Защо уж скъпия реактор в Белене трябва да се оскъпява допълнително и строителството да се отлага с 4 или 5 г.?
  Защо вместо два реактора на площадка Белене не изградя просто един реактор, а втория ще чака по добри времена?
  Защо, защо, защо в БГ 2 +2 винаги трябва да е 5 или повече, но никога 4?

 49. 49 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#42] от "aron25":

  Гледах филмчето, Браво и благодаря.

 50. 50 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#48] от "dnewnik":

  Една от причините е,че това е земетръсна зона. Но Белянето поначало тръгна криво - всички експертизи трябваше да се представят пред обществото и тогава да има референдум,при пълна яснота. А сега референдум след дъжда качулка, само да харчил безполезно пари.Но в Б-я останаха само цигани, престъпници и техните закрилници-съдии и адвокати и стотина партии и техните членове-лумпени.Ако има някои нормални - те са емигранти в собствената си страна, а другите -продължават да заминават. Така ,че и Беляне да строят, и каквото искат -все тая.Нищо вече не може да се спаси тук.

 51. 51 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#48:"dnewnik"]Защо, защо, защо в БГ 2 +2 винаги трябва да е 5 или повече, но никога 4? [/quote]
  Това питам и аз..много време никой не ми отговаря..става въпрос единствено за изгодна икономическа сделка..?

 52. 52 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 726 Неутрално


  Като намалее петрола и се увеличи броя на електромобилите, един реактор в Козлодуй и два в Белене ще са крайно необходими...

  Пък и тогава ще могат да се затворят мръсните и скъпи Марици...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 53. 53 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1230 Разстроено

  Някой може ли да ми покаже разчети е ли е икономически изгоден 7-ми блок?
  Е ли е икономически изгодно "Белене"?
  Нали се сещате, че каквото и да се построи, ще трябва да се изплаща сума ти години, да не говорим след това за съхранението на ядрените отпадъци.
  А само след 20 години България я чака 6 милиона остаряло и циганизирано население.
  Турция строи реактор.
  На кой ще продаваме ток?!?!

  А има страни, които нямат даже и реактори, но се справят в пъти по-добре от нас.
  Да вземем Австрия например, че е с горе-долу същото население.
  Явно трябва и нещо друго.
  Никой не казва от едно саниране колко пари и енергия ще спестим?
  Защото на някой не е изгодно.
  По-цял ден се занимаваме с реактори, магистрали, метра, и всякакви други глупости, а никой не се захваща да решава най-сериозните проблеми на държавата.

 54. 54 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#41:"gianni"]А бе вие комундерите, що не търсите двадесетте милиарда, ами търсите подписи от бабите?[/quote]Какви комундерски баби са те подгонили? Става въпрос за работните ни места и за това което ще плащат и децата ни. Зависи какъв твоя интерес ! Искаш ли да има промишленост и благоденствие или се кефиш да гледаш клошари по кошовете, като се надяваш ти или детето ти един ден да не отиде при кофата.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 55. 55 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#52:"Six feet over"]Като намалее петрола и се увеличи броя на електромобилите, един реактор в Козлодуй и два в Белене ще са крайно необходими... [/quote]+++++++++++++Това е разумно!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 56. 56 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Как ни хлъзнаха по динената кора с новия 7-ми блок не е истина АЕЦ Белене в умален вариант, но пък в Белене поне има изградена инфраструктура. Сега се почва наново проектиране, площадки, стой та гледай. А народа ще лапа мухите и ще плаща като поп.

 57. 57 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#47:"a..."]Не е от радиация. В Япония две бомби и една централа са гръмнали и шапка им свалям. На японците на обратно ли им действа или радиацията им е обратна?[/quote]Не радиацията е обратна, а японските политици са обратни на нашите Разчитат на собствения си народ, не на конюктурни външни интереси и съответните комисиони.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 58. 58 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#52] от "Six feet over":

  Аплодисменти! Искам да науча становището и на ейч ес би си, да скиаме точно какво са казали..и колко аджеба бил "неизгоден" този гаден комунистически проект Като си "захлюпен" политически и не ти е разрешено да мислиш, винаги се получава конфузна ситуация/отнася се всички, които са привърженици на когото и да е и не смеят да си кажат честно мнението/

 59. 59 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#56:"tisho_85"] Сега се почва наново проектиране, площадки, стой та гледай. А народа ще лапа мухите и ще плаща като поп.[/quote]
  Именно++++++

 60. 60 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#54:"bay Tan"] Искаш ли да има промишленост и благоденствие или се кефиш да гледаш клошари по кошовете, като се надяваш ти или детето ти един ден да не отиде при кофата.[/quote]
  Четеш ми мислите..++++++

 61. 61 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#53:"rainbou1"]Нали се сещате, че каквото и да се построи, ще трябва да се изплаща сума ти години, да не говорим след това за съхранението на ядрените отпадъци. [/quote]
  За ядрените отпадъци наистина имаш право. Но за печалбата знам, че за 50-60 години експлоатационен срок България ще спечели много, много..много пари. Това е истината, а фактът, че се покрива с мнението на червените не значи, че всички вкупом станахме "не човек, а жилязу" и главите ни станаха "чугунени"))

 62. 62 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#47] от "a...":

  Има шансове за получаване на ядрена енергия не чрез разпадането на атомно ядро, а чрез събирането му...
  Тогава няма опасност и от радиация...

  Но засега само на теория...

  Но нищо не е напреднало в тази сфера и аз се чудя защо се дават луди пари за колайдер и други такива разработки, отколкото да се търси нов и безопасен начин за производство на енергия...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 63. 63 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално


  Подготвиха източването на ядрен фонд с 3 милиарда лева в него.

  Миналия петък, 10-ти август 2012 г., Държавен вестник публикува Правилник за устройството и дейността на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“.
  ДП „РАО” съществува от 2004 г., което ще рече, че от тогава съществува и Правилник за неговата дейност. Щом сега Правилника за дейността му е изменена, значи има някакви причини. Следователно трябва да намерим измененията и да раберем причините, защо те са се случли. За целта трябва да сравнима новият със старият Правилници.

  Нов Правилник:

  http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=DDD2417A2E39087BA710D251FF0E1CF0?idMat=67296

  Стар Правилник:

  http://www.ciela.net/freestategazette/OpenDocument.aspx?id=2135697879

  И за да не губим време сравняваме Чл.4 от двата правилника.

  Стар Правилник:

  Чл. 4. (1) Предметът на дейност на предприятието е:
  1. управление на радиоактивните отпадъци, което включва всички дейности, свързани с манипулирането, предварителната обработка, преработката, кондиционирането, съхраняването и погребването на радиоактивните отпадъци, включително извеждането от експлоатация на съоръженията за управление на радиоактивни отпадъци;
  2. изграждане, експлоатация, рехабилитация и реконструкция на съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци и извеждане от експлоатация;
  3. извършване на превоз на радиоактивни отпадъци извън площадката на съответното ядрено съоръжение;
  4. други дейности, предвидени в Закона за безопасно използване на ядрената енергия.
  (2) Предприятието осъществява дейностите по ал. 1 при спазване на нормативните изисквания за дейността, включително изискванията на Закона за безопасно използване на ядрената енергия (ЗБИЯЕ) и подзаконовите актове по прилагането му, приетата от Министерския съвет стратегия за управление на отработеното ядрено гориво и на радиоактивните отпадъци и в съответствие с издадените лицензии и разрешения, когато такива се изискват.

  Нов Правилник:

  Чл. 4. (1) Предметът на дейност на предприятието е:
  1. управление на радиоактивните отпадъци, което включва всички дейности, свързани с манипулирането, предварителната обработка, преработката, кондиционирането, съхраняването и погребването на радиоактивните отпадъци, включително извеждането от експлоатация на съоръженията за управление на радиоактивни отпадъци;
  2. изграждане, експлоатация, рехабилитация и реконструкция на съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци;
  3. извършване на превоз на радиоактивни отпадъци извън площадката на съответното ядрено съоръжение;
  4. извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения:
  а) когато Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ е собственик или титуляр на вещни права върху съоръжението;
  б) въз основа на договор с лицето, което е собственик или титуляр на вещни права върху съоръжението;
  5. други дейности, предвидени в Закона за безопасно използване на ядрената енергия.
  (2) Предприятието осъществява дейностите по ал. 1, т. 1 и 2 при спазване на изискванията за ядрена безопасност и радиационна защита въз основа на издадени от председателя на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) разрешения за избор на площадка, проектиране, строителство и въвеждане в експлоатация и лицензия за експлоатация на съоръжение за управление на радиоактивни отпадъци.
  (3) Предприятието осъществява дейностите по ал. 1, т. 4 при спазване на изискванията за ядрена безопасност и радиационна защита въз основа на издадена от председателя на АЯР лицензия за извеждане от експлоатация.
  (4) При опасност от възникване на инцидент или авария с радиоактивен източник Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ организира превозването и приемането като радиоактивни отпадъци на тези източници при условията и в сроковете, определени със заповед на председателя на агенцията.

  Какво забелязваме?
  От т. 2 е „изпаднал” израза „и извеждане от експлоатация”. Вместо това се е появила нова т.4, която третира „извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения”, при две условия (под-точки а) и б))!!!!! Веднъж, когато ДП „РАО” е собственик на съоръжението и втори път – когато не е!

  Значи до сега се е предполагало, че предприятието ще бъде собственик на всички съоръжения, които ще извежда от експлоатация, т.е. те предварително ще се прехвърлят под негово управление. Изведнъж се допуска някой друг да е собственик на извежданата от експлоатация мощност, а ДП „РАО” да сключва договор с другия собственик за свършване на същата рабора – извеждане от експлоатация. Странно, но факт!

  Защо се прави това? За да се крадат пари, естествено! За кои мощности става въпрос? За блокове 3 и 4, спрени (но още не и изведени) от експлоатация на 31 декември 2006 г. Още в края на миналата година тези два блока трябваше да се прехвърлят на ДП „РАО”, твърди самият изпълнителен директор, но заради апетитите да се източва единия от двата т.нар. ядрени фонада, а именно този, който събира пари за извеждане на ядрени мощности от експлоатация, нещата се забавиха и чак сега изглежда са му намерили цаката.
  Сега най-вероятно блокове 3 и 4 ще бъдат прехвърлени на частна компания, най-вероятно със скрито руско участие, а тя след това ще сключи договор с ДП „РАО”, за извеждането им от експлоатация. Така работата пак ще се върши само от ДП „РАО”, но пък лъвският пай от съответния фонд ще отива за „собственика” на съоръжението.

  И за да не остане и капка съмнение в замисъла на подготвяното престъпление, а също така и за да ни „зарадват”, за какви суми ще се бори да „усвои” ЯМ, на следващия ден, 11-ти юни 2012 г., АЕЦ „Козлодуй” пуска анонимно прес-съобщение.

  ЕС плаща над 1.5 млрд. лв. на България за спиране на 4 блока в АЕЦ "Козлодуй"

  Служителите на 1, 2, 3 и 4-ти блок, ще бъдат прехвърлени към Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци"

  Близо 870 милиона евро дава Еврпейския съюз на България за извеждането от експлоатация на 1, 2, 3 и 4-ти блок в АЕЦ "Козлодуй" до края на 2013 година, съобщиха от централата. Част от тези средства трябва да покрият и загубите на България, които трупа от затворените малки блокове, предаде БНТ.

  От ядрената електроцентрала, не очакват да има съкращения, тези служители, които досега са работили на спрените блокове, ще бъдат прехвърлени към Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци".

  Те ще бъдат заети с демонтажа на съоръженията от машинните зали и осигуряването на ядрена безопасност в тези зони на реактора, където все още има радиация. От 1 и 2 блок вече са извадени над 2 хиляди тона метали. Част от тях ще се продадат за скрап, а на годните за работа машини ще се търси пазар, за да се продадат по-скъпо.

  През тази есен предстои прехвърлянето и на 3 и 4 блок към активите на предприятието за радиоактивни отпадъци. От тяхното демонтиране се очакват още по-големи приходи, защото при модернизацията им преди години тук са вложени хиляди тонове метал за т. нар. „струйно-вихрови кондензатори".

  Заплатите на персонала, зает с извеждането от експлоатация на 4-те малки блокове, се осигуряват от Международния фонд „Козлодуй". Под надзора на одитори от Европейската сметна палата в момента се прави оглед и актуализиция на демонтажните дейности, за да се гарантира максимална прозрачност и ефективност.

  Около 266 милиона евро ще струва удължаването с 20 години на работата на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй.

  На 19 април централата подписа с консорциум, ръководен от френската компания "Електрисите дьо Франс" и руската "Росенергоатом" . От тях се очаква да направят проучване на начините за удължаване на експлоатацията на двата 1000-мегаватови блока. Общата стойност на договора е 16 милиона евро.

  Такаааа... След като е трябвало 3 и 4 блокове да бъдат прехвърлени към ДП „РАО” още в края на миналата година, а това не се е случило, толкова ще се случи и до края на тази. Междувременно Правилника на дейността на предприятието се променя, така че да му позволява да извежда от експлоатация и мощности, които не са негова собственост. Гениално, нали?
  Ползата от това прес-съобщение (което не се вижда на интернет страницата на централата) не е в лъжата около прехвърлянето на блокове 3 и 4, а в осветяването на сумата, за която ще се борят да „усвоят” представителите на ЯМ. Ако само ЕС е отпуснал около 870 милиона евро, което е около 1.7 милиарда лева, а не както е изведено в заглавието 1.5, следователно става въпрос за обща сума от доста над 2 милиарда лева. Това е така, защото във фонда за извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения постъпват пари не само от ЕС, но и отчисления от всеки продаден киловат-час електроенергия, продадени от централата. През март 2011 г. www.Investor.bg съобщава, че към онзи момент от такива отчисления във фонда са постъпили малко над един милиард лева. А от тогава до сега той е продължил да се пълни с процентите от продадената ел-енергия. Излиза, че сега заедно с парите от ЕС може би вече става дума за сума около 3 милиарда лева.

  Промените в Правилника за дейността на ДП „РАО” са публикувани в Държавен вестник!!! Трябва ли сега да ви губя времето, за да ви обяснявам, кой и как е организирал и реализирал тази източваща схема? И не ще чуете нито един „политически” субект да гъкне, а какво остава да попита: „Защо и как става така?” Няма! Няма сини, няма червени, няма и пембени. Вместо това задругата от ЯМ разиграва публичен цирк с някакъв референдум.

  А за мен си остава удоволствияето да ви покажа, за пореден път, как цялата държавна машина ви „обгрижва”, с нежност и любов. Тя от своя страна ме обвинява, че уронвам прекрасния образ на родната ядрена енергетика и сигурно ще бръкне в джобовете ви, за още някой и друг милион, за да го подобри.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 64. 64 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#12] от "hodounski":
  Какво му е образованието? И откъде знаеш?

 65. 65 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  До коментар [#64] от "vesselin5":

  Монтанския университет.Фидоска също е кадър на това висше

 66. 66 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 786 Неутрално

  [quote#61:"aron25"]...България ще спечели много, много..много пари[/quote]

  Ей сега е момента да ударите кьоравото. Като сте се подписали за Белене, да сте дали и по 15 000 евро на каскет. Ще си върнете вложеното и после ще спечелите много, много пари....

  Па нас ни оставете, такива печалби не ни блазнят. Утре ще кажат, че и БЕХ е на загуба, па ще я харижат на някоя офшорка.

 67. 67 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#16:"SSmart"]да строим друг ще е много късно[/quote]
  Не разбра ли ,че фирмата ,собственик на 7 блок ,както и нана АЕЦ Белене ,ако бе станал , щеше де е международна компания ,к която България щеше да държи 49 % от акциите.Та независимо дали е евтин токът или не съвсем ,той ще се продава от тази компания на НЕК. А на нас,българските граждани ,ще ни остане строителството на АЕЦ и на инфраструктурата ,а печалбите ще са за компанията , собственик на 7 блок. Какво ще получи България и българският бюджет е ясно- един среден пръст и възможността на плаща и за строежа и за покупката на еленергията по борсови цени. Да не говорим ,че ако проектът за 7 блок се реализира в този вариант ,скоро след това "поради трудности от структурен характер " може да се премине към сливане на двете фирми - държавната АЕЦ Козлодуй и частната 7-ми блок и ще го духаме дебелия веднага.

 68. 68 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#66:"gianni"]БЕХ е на загуба, па ще я харижат на някоя офшорка. [/quote]
  Те вече казват ,че част от акциите на БЕХ ще се продават на борсата.

 69. 69 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 572 Гневно

  [quote#53:"rainbou1"]Никой не казва от едно саниране колко пари и енергия ще спестим? [/quote]

  Кажи го по български. Външна изолация на стените и нова дограма. Кой песионер има тези над 10000 лева да я направи? Пенсионерите пари за храна и дърва нямат. Това е идея на Плевнелиев. Ще задължат всички със закон, а после ще им вземат имотите за заеми.

 70. 70 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#26:"~"] Русия, защото тя направи много за затварянето на 1-4 блок на Козлодуй? [/quote]
  Е ,те тук вече се изложи. Франция ,Австрия и другите европейски страни тето поставяха условията за затварянето ги забрави ,както и нашите "йесмени и менки" . и се из.ра на метеното. 71. 71 Профил на красимир/ганчовски
  красимир/ганчовски
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Риск инженеринг" и тази "австралийската"(разбрай КГБ-ската) аут от конкурса !
  Тези двете ,особено "Риск инженеринг" обслужват кремълско-позитанската ядрена мафия вече с години .

  капитан хатерас
 72. 72 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 715 Весело

  До коментар [#25] от "aron25":
  "и..толкова, много в просто..но не колкото един гербер"

  Да си гербер не е лесно, дори да е просто!

 73. 73 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#72:"ПАСТОРА"]Да си гербер не е лесно, дори да е просто![/quote]
  Това ми завладя съзнанието и си го вземам за домашно, защото ми хареса, наистина

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 75. 75 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#71] от "красимир/ганчовски":"Риск инженеринг" и тази "австралийската"(разбай КГБ-ската) аут от конкурса !
  Тези двете ,особено "Риск инженеринг" обслужват кремълско-позитанската ядрена мафия вече с години . "


  Риск инженеринг не обслужват ,а са част от кремълско-позитанската ядрена мафия!Само за толкова модерните напоследък "консултантски услуги" и само за "гьола" Белене Богомил Манчев е получил близо 200000000 лева.И това лапане на Манчев продължава и по времето на Слънчо Булгарбаши,докато той близо три години по три пъти на ден сменяше мнението си за този гьол в зависимост от страха за рейтинга,мъмренето на американците и дърпането на ушите от кремълската ръка базирана У Правец!


  Ето инфо/от 25,04,2012/- всички знаят ,че Костов колкото и да е мразен от позиналците не говори празни приказки


  “Прокурор трябва да повдигне обвинения за погазване на закона за обществените поръчки за АЕЦ “Белене”, заяви пред Нова телевизия лидерът на ДСБ Иван Костов. По неговите думи само консултатнтът Богомил Манчев и неговата фирма са получили 173 млн. лева.
  Похарчените пари за “Белене” са огромни Само фирмата на консултанта Богомил Манчев е получила 173 млн. лв. за проекта АЕЦ „Белене”. Това заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов.

  “След 3 години забавяне, ГЕРБ най-сетне са отговори на настояванията на сините и контролните органи да проверят действията в сферата на проекта АЕЦ „Белене”. Това, което те са установили след три проверки за законосъобразност на действия или сключени договори по „Белене”, са категорично незаконосъобразни действията на лицата, които са сключвали договорите с „Росатом експорт”.

  „Просто са извършени драстични нарушения. И това, което трябва сега да стане, е прокурорът да повдигне обвинения срещу тези длъжностни лица за погазване на Закона за обществените поръчки и другите, така, както са описани от контролните органи. Защото тук даже няма и какво много да се търси от страна на прокуратурата, защото контролните органи са извадили всичко наяве и срещу тези лица трябва да бъдат отправени обвинения”, категорично заяви Иван Костов.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 76. 76 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#7] от "SSmart":

  точно ако са БСП ще има Беляне,ако не 7-ми блок

 77. 77 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#60:"aron25"]Четеш ми мислите..++++++[/quote]Великите умове мислят еднакво а и изборът не е особено голям. Без бачкане няма да стане.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 78. 78 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#53:"rainbou1"]Турция строи реактор. На кой ще продаваме ток?!?! А има страни, които нямат даже и реактори, но се справят в пъти по-добре от нас. [/quote]До сега няма случай реактор да е спрял поради липса на клиенти за тока Страните които са по-добре от нас не ги мисли , НЕ СМЕ КАТО ТЯХ- по човешко развитие сме до Папуа-Нова гвинея. Япония, САЩ, Франция Англия залагат на ядрената енергия Ток няма да продаваме, ще бачкаме тук и ще докараме имигранти да работят за пенсиите. Стругове и плугове

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 79. 79 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#53:"rainbou1"]А има страни, които нямат даже и реактори, но се справят в пъти по-добре от нас.
  Да вземем Австрия например, че е с горе-долу същото население. [/quote]

  "справянето" на австрийците става, като си купуват енергия от чешките ядрени централи...

 80. 80 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#50] от "waterfall":
  Е отиваш далече, въприки всичко имамнадежда нещата да се плдобрят.

 81. 81 Профил на smolian
  smolian
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До „Арон25“.По рейтинга ще ги познаете!Този номер с 5462 „положителни“ кликвания как станаха бре, Арончо?Някой от „Дневник“го е заболяло пръстчето да бибитка на плюсчето.Като чета „коментарите“ти,оставам с впечтление,че „Белене“ти е е бащиния.Болшевишко червено!Умният,мъдрият,се познава най–вече по това,че не мрази,не злобее,не обижда.Това,че коментираш под име от „избрания“народ не може да прикрие патологията.Ако съумеем да впрегнем омразата на такива като теб за производство на ел. енергия Катар ще ни дишат прахта...

 82. 82 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#16] от "SSmart":
  и как почувствахве този недостиг? По-малко субсидиран от нас износ на ток?!

  mak1951
 83. 83 Профил на varog
  varog
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#58:"aron25"]Аплодисмени! Искам да науча становището и на ейч ес би си, да скиаме точно какво са казали..и колко аджеба бил "неизгоден" този гаден комунистически проект[/quote]
  Тази суперавторитетна институция HSBC, която си каза тежката дума, а ние преглътнахме и смирено я послушахме - се оказа част от международна мошеническа структура:
  http://tv7.bg/news/world-incidents/9375442.html

 84. 84 Профил на varog
  varog
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#83:"varog"]суперавторитетната институция HSBC[/quote]

  Да допълня. Тази HSBC упорито ни я представят за британска банка (понеже седалището й е в Лондон), но всъщност е рожба на южно-азиатския финансов капитал. HSBC = Hongkong and Shanghai Banking Corporation.

 85. 85 Профил на begajmani
  begajmani
  Рейтинг: 367 Неутрално

  И седми блок че свърши у осма глуха...ама нали и ние си мълчим...

 86. 86 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "bokko":
  Някъде четох, че "Дневник" е получил доста пари, за да пуска позитивни материали за "Козлодуй" или "Белене". Ако четейки статията изходим от теорията на езиковите грешки, явно скоро ще се строи.

 87. 87 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 514 Весело

  Още като видях "Уорли Парсънс" ми стана ясно, че не са компютри, а компоти Ако тия тръгнат да строят атомни реактори, светът е станал много по-луд от обичайното...

 88. 88 Профил на ranger
  ranger
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За "детската градина" от многознайковци бих споделил следните два важни периода от моя живот при любимият ви вожд и русофил Т.Ж.
  1. Като ученик и после студент ходех на бригади да строя великата Първа Атомна! Лично аз отворковци, съм участвал в строежа на водните канали (захранващ по спец.) на реакторите! Трудът бе доста тежък - "изчуквахме "на ръка" с тежки чукове т.н. фуги на бетона!!!
  2. Няколко години по-късно, когато тази "руска гордост" работеше на пълни обороти, гледах "на свещи" поради лирсата на ток новороденият си син!!! Беше студ, (парното не работи при липса на ток) беше ужасно трудно да приготвиш бебешката храна на спиртен примус, за прането на пелените (тогава нямаше памперси в соц.БГ, само в кореком), а режимът ставаше все по-ужасен, докато стигна 4 часа няма и два има!!!Нощем, когато стоях с отворени очи и слушах бебешкият плач, си спомнях ясно с какъв ентусиазъм "въртях чука" по бетонния канал за реактора
  Сега ви слушам как ми говорите същите приказки - за индустрия, промишленост... и за много, много, ама много ...пари!!!От реакторите!!!
  Мамка ви, дано преживеете с тези бъдещи реактори това, което аз преживях през 84-86 -та !!! И дано съм жив, за да ви се посмея от сърце и през сълзи! Обещавам ви и един казачок! Ще ви изпея и няколко съветско-руски песни за чистата и евтина енергия и светлото индустриално-промишлено бъдеще!!! Още ги помня!

 89. 89 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#88] от "ranger":
  пашол товариш ... такъв режим на тока имаше само при Енвер Ходжа

 90. 90 Профил на ranger
  ranger
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До барабанчето!Ч Барабанче, барабанче, глупак си ти и не знаеш даже, кой е Енвер Ходжа! Но попитай баща си и тогава бий барабана!!!

 91. 91 Профил на Жоро
  Жоро
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#56] от "tisho_85":

  Каква инфраструктура бе батко, има една дупка за 200млн и останалото са ръждясали тръби, каква инфраструктура?! И защо изобщо продължавате да говорите за Белене - това нещо (дори да е полезно) ще излезе 22млрд. лв. Всички сте трезвомислещи хора, давате си сметка какво са 22млрд. за държава като нашата. Сметнете го на база БВП, на база работещо население, както искате си го сметнете. Това е абсурдно, бе хора, по-абсурдно е само в момента да се дадат 30млн. за референдум за тази абсурдщина!!!

  Поздрави,
  Жоро

  Поздрави,
  Жоро

  "Най-богатите хора в света ползват и градят мрежи, а всички останали търсят работа..." Робърт Т. Кийосаки
 92. 92 Профил на Жоро
  Жоро
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#70] от "cobanmaala":

  Забрави и България за гражданите и нейния лидер и член на Управителния съвет на една интересна френснка банка...

  Поздрави,
  Жоро

  "Най-богатите хора в света ползват и градят мрежи, а всички останали търсят работа..." Робърт Т. Кийосаки
 93. 93 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#16] от "SSmart":

  Не знам от къде го измисли това, че през големия студ не достигали 400 МВт. Та ние не запалихме дори половината от котлите, които са студен резерв. По-евтино беше да спрем за седмица износа. Ако не достигаха 400 МВт, щеше да има режим на тока.

  Освен това кой казва, че когато е студено не може да се прави ток от вятър и фотоволтаици?

  А ресурсът на блокове 5 и 6 няма да се изчерпи в близките 20-30 г. Не се връзвайте на лъжите на рубладжиите, че "срокът им изтича през 2017-2019 г.". Тогава изтичат само поредните лицензи, които се дават от нашия регулатор. А изтичат, защото по закон не могат да са за повече от 10 г.

  И накрая не е ли идиотия да се строи 1000 мегаватов реактор само защото веднъж на 5 г. за една седмица се наложи да запалим част от студения резерв. По-добре си изолирайте панелките, изхвърлете смядовските радиатори и духалките и си сложете климатици. Така хем ще ви е по-добре, хем ще ви е по-евтино. 2 милиона климатика по 1000 лв са 2 милиарда лева. Много по-евтино е от един реактор.

 94. 94 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#28] от "too_many":

  Алоо счетоводителя на деската градина каза така нали вече е ядрен специалист .На Боко му трябват оше малко за 3 милярд ...

 95. 95 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#93] от "Венко":

  ВЕнко, не съм си измислял ,а го чух го по телевизията и след това го писаха по вестниците в края на януари! Резерва не беше запален защото и това пари струва и трябва да се планира навреме, а не от раз " пали и хайде готово".
  И ресурсът на 1-4 блок не беше изчерпан ,но ги затворихме преждевременно, така че не бъди сигурен ,че 5 и 6 ще работят 5о и повече години( 5-ти стартира в средата на 80-те ,а 6-ти в края им)!
  Айде за вятър не споря, но при липса на слънце колко ток от фотоволтаици ще произведем? А и аз писах не че не може да се произвежда ,а че не може да се компенсира с него нищо!
  При всички положения износ е по-добре от внос!
  Не може да се чака "алтернативна " енергия и да лежим на стари лаври трябва да се строят мощности ,които няма да позволят каквито да било енергийни затруднения!
  А! С два климатика съм!

 96. 96 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#62] от "Six feet over":
  По ядрения синтез се работи вече поне 40 г. В Русия, САЩ, Франция, Италия, Япония... Похарчени са милярди долари. Има няколко действащи установки, които са го докарали до "задържане на плазмата" за няколко милисекунди. КПД-то и то без разходите на енергия за добиване на деутерий и тритий е отрицателно - т.е. харчи се повече енергия от колкото може да се извлече от реакцията... Но... казват, че след още 20 г. може да има пробив - термоядрен реактор за идустриална експлоатация с КПД поне 10%

 97. 97 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#14:"m_style"]На мен ми е интересно какви са икономическите доводи да се прави 7-и блок? [/quote]
  Същите като тези за "Белене" - никакви.

  Как един реактор в "Белене" установиха, че не е изгоден, а същият реактор в "Козлодуй" става изгоден?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 98. 98 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Привържениците на строеж на нова ядрена мощност сочат като аргумент, че ще нараства вътрешното потребление, особено като се има предвид, че някои стари въглищни централи са към края на експлоатационния си период.. Но тук трябва да се погледне и енергоемкостта на икономиката ни, която е близо пет пъти над средната европейска (измерва се в изразходван кг нефтен еквивалент на 1000 евро произведен БВП ):

  Към 2009 г. - нашата енергоемкост е 843 при средно за ЕС - 165. Тоест, поради това, че се кичим с тиквения медал "енергиен лидер на Балканите", нямаме достатъчен стимул да намаляваме прахосването на електроенергия чрез енергоспестяващи технологии. Една Македония е с енергоемкост 554 - защото не е като нас измислен "енергиен център на Балканите".

  Когато стигнем средната енергоемкост на ЕС - а нямаме къде да ходим освен натам от гледна точка на конкурентоспособност - ще се окаже, че в дългосрочен план значимото нарастване на вътрешното потребление е илюзия.

  Значими външни пазари също не се очертават дългосрочно. Турция започна изграждането на АЕЦ. Започна разширението на румънската АЕЦ "Черна вода" (на по-малко от 300 км от "Белене", от която всеки, комуто трябва, ще може да си купи ток. А Балканите не са Калифорния като потребител на електричество. Всички балкански държави дългосрочно гонят намаляване на енергоемкостта. В този контекст е по-разумно не да взимаме/гарантираме кредити за проект с проблематична възвръщаемост, а да инвестираме в енергоспестяващи технологии - в производството, в бита, изобщо във всички сектори.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 99. 99 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Данни за енергоемкостта на икономиката средно за ЕС и за отделните държави:

  http://i1181.photobucket.com/albums/x422/neon_goat/Blog/energyconsumption.jpg

  http://i1181.photobucket.com/albums/x422/neon_goat/Blog/energyconsumption1.jpg

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 100. 100 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Белене го закъс@ по две причини:
  1. Иконимическата криза от 2008-ма 2009-та дето още не и се види края.
  2. Фокушима - аварията в Япония спря ядреното възраждане, така както го спря преди години Чернобил. В цял свят правителства и институции поставиха по-високи изисквания към сигурността на ядрените центали, което, заедно с нарастващите проблеми по съхранението на ядрените отпадъци, ги оскъпи още повече.
  Водещи страни в ядрената енергетика, като Франция, САЩ и Япония за първи път са поставени пред проблема какво да правят със старите си реактори експлоатирани повече от 40 г.
  И се изпрявят пред непредвидени разходи...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK