Започна изграждането на газовата връзка с Румъния

Започна изграждането на газовата връзка с Румъния

© Министерство на икономиката, енергетиката и туризмаМаксималният капацитет на газовата връзка между България и Румъния е 1.5 млрд. куб. м, което е около половината от годишното потребление в България. Това заяви министърът на икономиката Делян Добрев  при първата копка на тръбата. 


Той подчерта, че тя ще даде сигурност на доставките на синьо гориво за страната. 


Интерконекторът ще свърже газовите системи на България и Румъния и по този начин ще даде възможност да използваме както румънски природен газ, така и гориво от други държави в Централна Европа, посочи още Добрев, цитиран от пресцентъра си. Той припомни, че в румънската част на дълбоко Черно море вече са открити между 40 и 80 млрд. куб. м природен газ, което е значително повече от консумацията в северната ни съседка. 
Убеден съм, че в района на блок "Хан Аспарух" също ще бъдат открити значителни количества газ, а и нефт, прогнозира пък премиерът Бойко Борисов. Междусистемната газова връзка България – Румъния се изпълнява съвместно от "Булгартрансгаз" ЕАД и румънското газово дружество "Трансгаз" СА. Тръбата е с обща дължина 25 км, от които 15.4 км на българска територия, 7.5 км - на румънска, и 2.1 км са подводен преход под река Дунав. Прогнозната обща бюджетна стойност на проекта е определена на 23.8 млн. евро. По линия на Европейската енергийна програма за възстановяване е отпуснато безвъзмездно финансиране в размер на 8.9 млн. евро. Участъкът на българска територия е на стойност 7.1 млн. евро. Той се финансира с 4.4 млн. от Европейската енергийна програма за възстановяване и 2.7 млн. евро съфинансиране от страна на "Булгартрансгаз".

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално
 2. 2 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Чакаме цената от Русия.

 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  Защо сега, а не през първата година на управлението на ГЕрб?! Това е проект, който няма да се реализира до края на мандата им....

 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А интермодална връзка с Турция и Гърция - кога?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на English Blue
  English Blue
  Рейтинг: 458 Весело
 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Добре поставено начало. Надявам се скоро за започне изграждането и на другите връзки.

 7. 7 Профил на VM
  VM
  Рейтинг: 402 Весело

  Нали вчера започна, днес пак ли?

 8. 8 Профил на top_13
  top_13
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хайде сега и една към Гърция ,ако обичате...

 9. 9 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#5] от "English Blue": Това вече си заслужава първа копка с тържествено откриване. Ще си заслужава и лентичката джоба!

 10. 10 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "VM":
  Днес е! Вчера е било за вчера...

 11. 11 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#3] от "dobrich": Кофти въпрос задаваш... ако за връзката с Гърция имаше някакви спънки от гръцка стана, а тази с Турция няма финансиране, то за румунската връзка нямаше НИКАКВИ пречки, освен безхаберието или користта на правителството на ГЕРБ.

 12. 12 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#4] от "Десен": Първа копка на връзката с Гърция - есента - октомври, ноември. Би трябвало да стане готова до средата на 2014-та. Турската връзка е най-неясна. Няма финасиране за нея.

 13. 13 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Тази връзка ни стига. С държава от ЕС.За евентуални ексцесии от Русия. Но истинска диверсификация втечнен газ през Гърция.

 14. 14 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#1] от "bta":

  Края е твърде далече все още....

 15. 15 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  [quote#12:"Дамян"]Турската връзка е най-неясна. Няма финасиране за нея. [/quote]

  Еми Боце що не извади едни пари?

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 16. 16 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  "Максималният капацитет на газовата връзка между България и Румъния е 1.5 млрд. куб. м, което е около половината от годишното потребление в България."
  Откаде идва другата половина? Всеки си говори каквото му дойде на ум.

 17. 17 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#13] от "1_bulgarin": За да имаме достъп до втечнен газ е нужен втори терминал за декопресиране в райна на Солун. Доста сме далеч от това, но има голяма вероятност да се случи през следващите 3-4 г. след 2014-та. От съществуващия гръцки терминал можем да получаваме газ (при налична връзка) само в краен случай - при кризи от рода на тази от януари 2009-та

 18. 18 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#15] от "joshuatee": Боко ходи да кандърдисва турците да участват във финасирането и получи твърд отказ.

 19. 19 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дамян":

  Значи истинска диверсификация засега няма откъде да дойде..

 20. 20 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#16] от "dissident": В следвашите 4-5 г. ще имаме около 0.5 млдр куб.м местен газ. Остава около 1 млрд. за руски газ. Но най-вероятно новият ни договор с Газпром ще е за 2 млрд. куб.м газ с облекчена клауза тейк от пей и с променена фомула за ценообразуване. А е възможен вариант при либерализиране на пазара на газ у нас на руснаците (примерно Овергаз) да търгуват свободно на нашия пазар - т.е. да развиват мрежата за битова газификация и да облъчват големи клиенти в индустрията. Ние сме твърде малък потребител за да поддържаме дългосрочни договори.

 21. 21 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дамян":
  Гръцкият терминал за ре-газификация е далеко от България и се използва около 25% от капацитета му. Не вярвам гърците да искат да строят нов и то сега, когато са закъсали.

  До коментар [#19] от "1_bulgarin":
  Имаше някаква надежда за газ през Турция, но египетските "революционери" взривиха тръбата а турците разбуниха Сирия и тази надежда умря. Турците имат изгода да няма тръба за Европа от Залива, защото искат газ който минава през Турция те да го продават на Европа и да не са само транзитна страна.
  Отговора е: Няма надежда за диверсификация, не само засега но и в бъдеще.

 22. 22 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#19] от "1_bulgarin": Връзката с Румъния ни свързва с европейския спот пазар, където има всякакъв газ в т.ч. и руски. Въпросът не е чий ще е газът, а на каква цена ще идва. При 500$ за 1000 куб.м. у нас през Румъния би могло да идва и РУСКИ!!!! газ, защото са се отворили твърде големи маржове. Предполагам, че това няма да се случи, а просто Газпром ще понамали цените и за България. Иначе ще изпаднат в конкуренция със собствения си газ, който предлагат на европейския спот пазар за около 350$ в момента.

 23. 23 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#21] от "dissident": За съществувашия терминал казах същото. А за бъдещ - в следващия планов период (след 2014 г.) има предвидени средства за финансиране на такъв терминал. Гърция и България ще участват в съфинансирано в рамките на 15-20%. Има голяма вероятност Катар също да участва във финансирането, за да улесни достъпа си до региона.

 24. 24 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  [quote#21:"dissident"]защото искат газ който минава през Турция те да го продават на Европа и да не са само транзитна страна. [/quote]
  Това са малко свободни съчинения... Контролът върху преминаващия през Турция газ се държи от консорциумите, които изграждат тръбите. Боташ участва навсякъде, но само толкова - дял от транзитните такси и осигурен ресур за самата Турция за около 10 млрд. куб.м газ годишно.

 25. 25 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дамян":

  Потърси и прочети. Точно това бе причината европейски страни да се откажат от Набуко. Турция постави условия. Не желае да е транзитна страна а иска да препродава газ.

 26. 26 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#25] от "dissident": Не е това. Има друга тенденция, която не се разбира. Бъдещето на търговията с газ е "спот" търговията. И в момента в западна Европа делът на спот пазара достига вече 40%. Двустранните дългосрочни договори ще останат "гръбнака" но делът им ще намалява, а ценообразуването все повече ще се съобразява със спот пазара. Ако в България, а по-добре в региона се оформи регионален спот пазар, тогава Боташ, Сокар, ВР, ЕНИ ще предлагат свободни количества на този спот пазар. Турция се надява да заеме по-голям дял от този бъдещ пазар.

 27. 27 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 796 Весело

  кофти новинка за монголчетата

 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4289 Неутрално

  Добра новина,повече газови връзки-повече диверсификации!

 29. 29 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Средства за газ, а за строежа на предвидените за мостове,отложени.Няма последно време снимки от строежа,как вървят нещата.

 30. 30 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#29] от "xalikarans": Е Дунав мост 2 е пред завършване. Остават последните 50 м. от моста от към Румъния. Финасиране има, строи се, ще стане догодина.
  Всякакви други проекти за мостове между България и Румъния са в сферата на пожеланията

 31. 31 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Разгеле

  15.02.1989 - 07.02.2018
 32. 32 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дамян":

  Така си е.Но да си помечтаем нещо,примерно след 4-5 години да имаме добив на голямо количество газ от Черно море.Все пак ТОТАЛ не са се захванали ей така от любов към дупченето на земната кора......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK