Трайчо Трайков: Държавата може да намали цените на горивата, като стимулира конкуренцията

Трайчо Трайков: Държавата може да намали цените на горивата, като стимулира конкуренцията

© Юлия ЛазароваДържавата не може да направи нищо по отношение на фундаменталните фактори, които определят цените на горивата - цената на суровия петрол и курсът на долара спрямо еврото, респективно лева. Там, където държавата може да се намеси, е в частта, която се формира от надценки и маржини на производителите и търговците", каза по БНТ бившият министър на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков.


Той посочи, че когато има свободна конкурентна среда, надценки са възможно най-малките и се определят от пазара. "Когато има проблеми с пазарната среда, тогава тези надценки могат да бъдат по-големи, отколкото е необходимо, отколкото е нормално. Това според мен е нещото, което виждаме от дълго години в България", добави бившият министър.


Според него по време на проверката от КЗК за картел на пазара на горива производителите и търговците цените са стигнали по-близо дотам, където трябва да са, но сега ситуацията е още по-неблагоприятна. Като вариант за засилване на конкуренцията от страна на държавата Трайков посочи разрешаване на данъчни складове в Румъния и Гърция да се използват за съхраняване на горива, които се продават в България.
"Това ще увеличи конкуренцията, защото в България складовете принадлежат на малък брой собственици", уточни бившият министър. Той смята още, че е време държавата да създаде поне един прецедент за интервенция на пазара на горива, както това се е случило в САЩ.


Трайков одобрява идеята за намаляване на акциза или на ДДС върху горивата, ако бюджетът може да си го позволи и са взети мерките, които предлага.


По повод референдума за АЕЦ Белене бившият министър каза, че вероятно би гласувал, ако такъв се състои, но като цяло идеята за него е "празно мероприятие, което има за цел единствено да вдигне акциите на БСП". Трайков е учуден от пасивността на правителството по темата, тъй като това е въпрос, който трябва да се решава от експерти и политици.


"Ако тук се очаква хората да вземат що-годе информирано решение, наистина трябва да бъде дадена много информация", посочи бившият енергиен министър. Той добави, че трябва да се разясни, че гласувайки за проекта, хората са съгласни да се построи централа, която ще произвежда ток на цени, 4 -5 пъти по-високи от тези на "Козлодуй", по-високи от тези на вятърната енергия, като същевременно се засили стратегически икономическата и енергийната зависимост на България от Русия.


Трайков коментира и решението на комисията за конфликт на интереси от четвъртък. "Дори да допуснем, че във всички юридически аргументи те са прави, което аз смятам, че не са, тъй като съм декларирал акциите си още в началото на мандата ми като министър, тогава материалната ми облага би се изразявала в няколко лева годишно", посочи той.


Бившият министър припомни, че има 278 акции от "Каолин" на стойност между 500 и 600 лева и печалбата му е около 20 лева. "Повярвайте ми, ако исках да печеля от решенията, които взимам, от акциите си, щях да ги прехвърля на някой роднина, както са направили други колеги, и да си търгувам с тях", каза още Трайков.


Той обаче отказа да посочи откъде идват атаките срещу него, "защото нещата рядко са със съвсем точно очертани граници". Бившият министър каза още, че докато е заемал поста си, се е противопоставил на значителни интереси, особено в областта на енергетиката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK