Американските регулатори разследват Royal Bank of Scotland за връзки с Иран

Американските регулатори разследват Royal Bank of Scotland за връзки с Иран

© ReutersАмериканските власти разследват Royal Bank of Scotland (RBS) за нарушаване на санкциите срещу Иран, като част от акция, при която вече беше наложена тежка глоба на Standard Chartered за транзакции с Техеран, съобщи Ройтерс.


Ако разследването докаже, че частично национализираната британска банка е осъществявала дейност в противоречие на икономическите санкции срещу Иран, банката е изправена пред тежка глоба. RBS е обект на разследване и по друг нашумял случай – скандалът с манипулациите на ключовия лихвен индекс Libor.


Днес германският вестник Die Zeit съобщи, че Commerzbank е изправена пред "сериозни негативни последици" от разследването на американските власти за нарушение на санкциите.
Според говорител на банката, Commerzbank не е работила с Иран от 2007 г.


Информацията за разследването на RBS беше огласена заедно с шестмесечните резултати на банката. В съобщението се казва, че банката е "инициирала разговори с британските и американските власти за придържането си към приложимите закони и регулации, включително американските икономически санкции". Главният изпълнителен директор на банката Стивън Хестър е започнал вътрешна ревизия за отношенията с Иран малко след като поел поста през 2008 г.


"Цената на разследването, възможното възстановяване на средства или заплащане на глоба могат да окажат отрицателен ефект върху нетните активи на групата, оперативните резултати или паричните потоци за определен период от време", казаха от банката. RBS е разкривала подобна информация през последните 18 месеца, каза говорителката на банката.


The Financial Times е съобщил днес, че един от мениджърите е напуснал банката вследствие на вътрешното разследване.


Американските власти са отказали коментар по случая.


Миналата седмица Standard Chartered беше глобена с 340 милиона долара, след като банковите регулатор от Ню Йорк са установили връзки с Иран. Според обвиненията британската банка е скрила от департамента за финансови услуги 250 милиарда долара от транзакции с Иран.


През 2010 г. RBS плати 500 милиона долара по споразумение при подобни обвинения на американските федерални власти, че ABN Amro, холандска банка, придобита от RBS през 2007 г., е нарушила санкциите.


Експерти очакват банката да се споразумее със щатските и британските регулатори за участието си в скандала с манипулациите на Libor по-късно през годината. Днес акциите на RBS паднаха с 0.6%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK