"Зелената добавка" в цената на тока не можела да покрие разходите за купуването й

"Зелената добавка" в цената на тока не можела да покрие разходите за купуването й

© Цветелина Белутова, Капитал/ ДневникЗелената добавка" в цената на тока, която бе сред основните причини за поскъпването на електроенергията от 1 юли с 13 на сто, може да се окаже недостатъчна, прогнозира днес пред 
журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.


Очакванията са, че "зелената добавка" няма да може да покрие всички разходи, които ще се правят за купуване на енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници по преференциални цени, каза Семерджиев. От 1 юли 2012 г. тази добавка бе увеличена от 3.72 лв. на мегаватчас на 11.10 лв. на мегаватчас, въпреки че преференциалните цени за изкупуване на енергията от ВЕИ бяха намалени, като причината бе големият брой нови присъединени мощности - най-вече фотоволтаици. 


От 1 септември цените, по които ще се изкупува произведената от слънчеви панели енергия, отново ще бъдат понижени, поне с 30 на сто, заяви днес Семерджиев. По думите му през юли и август няма нови големи фотоволтаични мощности, които да са присъединени към системата, а само малки - от по 30 до 200 мегавата, и те няма да повлияят съществено на цените. Въпреки това обаче се очертава разходите за зелена енергия да бъдат по-големи от очакваното и да не могат да бъдат покрити от влязлото вече в сила увеличение на цените на електроенергията. 
Досега по-големите разходи бяха за сметка на НЕК, сега обаче няма да е така, защото според новата методика тежестите за компенсиране на разходите ще се разпределят между всички оператори по мрежата - и НЕК, и електроразпределителните дружества, посочи Семерджиев. Възможно е от следващия регулаторен период - от 1 юли 2013 г., отново да се наложи да бъдат компенсирани дружествата за по-големите им разходи за зелена енергия, добави той. 


Няма да бъдат подписвани и нови договори за присъединяване на мощности от ВЕИ, заяви днес Семерджиев. ДКЕВР е решила това след изявление на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), че мрежата не би могла да издържи на значително увеличение на мощностите от ВЕИ, след като вече има подписани договори за повече от 4000 мегавата. Тези договори са валидни и дават възможност на инвеститорите да се присъединяват към мрежата, но нови няма да се сключват, заяви Семерджиев.


Междувременно директорът на ЕСО посочи, че присъединяването на много малки ВЕИ създава проблеми с планирането


След като през юни Ангел Семерджиев направи необичайно изявление от трибуната на Народното събрание, с което обяви, че токът ще поскъпне повече от очакваното преди това, стана известно, че това се дължало на грешни прогнози. Собственици на ВЕИ инсталации пък се оплакаха, че неоснователно им е отказано присъединяване в дните преди влизане в сила на увеличението, което бе съпътствано и със сваляне на изкупните цени на зелената енергия. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK