В ДКЕВР чакат "Булгаргаз" да предложи по-ниска цена на газа от 1 октомври

В ДКЕВР чакат "Булгаргаз" да предложи по-ниска цена на газа от 1 октомври

© Цветелина Белутова, Капитал/ ДневникАко "Булгаргаз" предложи намаление на цената на газа, ние ще го приемем с удоволствие. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от агенция "Фокус". Цените на природния газ се определят всяко тримесечие. 


По думите на Семерджиев всички очакват природния газ в България да има стабилизираща роля на фона на увеличаващите се цени на всички останали горива. "Газът запазва много добри нива, а алтернативните горива се повишават. Природният газ остава най-добрата алтернатива", посочва той. По данни на комисията битовите потребители на природния газ в страната са над 50 000.


И сега цената на газа, която ползват българските потребители, е по-ниска, отколкото ако се отчиташе влиянието на всички параметри, обяснява шефът на енергийния регулатор. 
"Факторите, които влияят върху цените на природния газ, са същите, които влияят на цените на горивата,  и всички се надяваме, че тези увеличения ще бъдат компенсирани от отстъпките, които са договорирани с руската страна", коментира още Семрджиев.


Миналата седмица във Варна министърът на икономиката Делян Добрев и  Александър Медведев, зам. изпълнителен директор на "Газпром" подписаха три протокола, сред които и този за 11% отстъпка в цената на руския газ за България от началото на април до края на годината.  На 10 септември "Булгаргаз" трябва да внесе заявлението си за изменение на действащите цени на природния газ.


Не мога да потвърдя, че задълженията на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" намаляват, заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, съобщи БГНЕС. В началото на лятото газовият доставчик заплаши столичната топлофикация със спиране на доставките заради натрупани дългове. 


Столичната топлофикация остава най-големият длъжник на "Булгаргаз" от всички топлофикационни дружества. "Булгаргаз" е много зависим от паричните потоци и особено от средствата, постъпващи от "Топлофикация София", подчерта Семерджиев, но обясни, че задълженията на дружеството няма как да се отразят на цените.


"Задължението на топлофикационните дружества да си събират вземанията от потребителите никога не е било отчитано като допълнителен аргумент за вдигане на цената и разходите за събирания на вземанията са за сметка на дружествата", подчерта той.


Ангел Семерджиев изрази надежда, че "Топлофикация Шумен" ще заработи тази година, но вметна, че може би тези надежди не са много оправдани заради дълговете на компанията към "Булгаргаз". ДКЕВР има уверението, че през тази година ще заработи и топлофикацията в Казанлък, така както е според нейния лиценз. През 2013 и 2014 г. в Европа ще има срив в цените на природния газ вследствие на вноса на евтин шистов газ, най-вече от САЩ. У нас обаче поевтиняване може и да няма. В същото време България е подложена на натиск отново да се обвърже дългосрочно с руския доставчик "Газпром" и така страната ни няма да се възползва в бъдеще от по-ниските цени на газа. Това коментира в сутрешния блок на телевизия "България он ер" председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски. Той подчерта също, че с отказа от проучванията за шистов газ България е загубила своя най-силен коз за договаряне на по-ниски цени за доставките на руски газ. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK