Инвеститори ще получават облекчения за осигуровките на служителите си

Инвеститори ще получават облекчения за осигуровките на служителите си

© Юлия ЛазароваОбщините ще могат да издават сертификати клас Б на инвеститори в техните населени места, предвижда проектът за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите, който правителството ще обсъди на редовното си заседание. Такова решение е било взето от Съвета за децентрализация на държавното управление към Министерския съвет още през 2010 г. с цел да се увеличат правомощията на общините.


В момента компаниите получават сертификат за инвеститор клас А, ако вложат в придобиването на дълготрайни активи поне 20 млн. лв., а срещу 10 млн. получават сертификат за инвеститор клас Б. Двата прага падат съответно на 7 и 3.5 млн. лв., ако инвестицията е в райони с висока безработица.


Проектът предвижда този праг да бъде намаляван, ако инвеститорът създава по-голям от предвидения брой работни места. Така сертификат за клас инвеситор ще се получава и при по-малки инвестиции, но повече заети. В сега действащия закон двата показателя - генерирана заетост и размер на инвестицията, се прилагат комбинирано само при определянето на категорията "приоритетен инвестиционен проект", в която влизат проектите с национално или регионално значение.
С промените се дава възможност общинските съвети да определят праговете на критериите за издаване на сертификат. Те ще могат да задават и приоритетите в насърчаваните икономически дейности, както и да прилагат съответните насърчителни мерки.


Само приоритетните инвестиционни проекти, които се определят като значими на национално или регионално ниво, ще продължат да се сертифицират по предложение на министъра на икономиката и след решение на Министерски съвет.


Проектът предвижда и частично възстановяване за определен период на направените от инвеститора задължителни осигурителни плащания за наетите служители. Мярката ще замества финансовата подкрепа за изграждане на публична техническа инфраструктура и не може да се комбинира с осигурителното облекчение. Редът и условията по прилагането на тази мярка ще бъдат уредени със следващи изменения и допълнения в правилника за прилагане на закона.


С измененията се създава възможност за придобиване право на пребиваване в България на чужденци от трети страни във връзка с изпълнявани инвестиционни проекти в страната. Конкретните икономически критерии, на които трябва да отговарят чужденците, ще се определят с подзаконови нормативни актове към Закона за насърчаване на инвестициите, издадени от министъра на икономиката.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Вие сте.

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2565 Весело

  "...ще се определят с подзаконови нормативни актове..." - колкото повече, толкова повече, че да не е лесно!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 470 Весело

  мерките са добри , остава само да сработят

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Нищо ново под слънцето, типично по български, всичко се изчерпва с - Редът и условията по прилагането на тази мярка ще бъдат уредени със следващи изменения и допълнения в правилника за прилагане на закона. Стой и чакай.

 5. 5 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 470 Неутрално

  На този етап с това управление, което от сутрин до вечер си променя мнението многократно, никога не бих се хванал на хорото! Не искам да имам вземане даване с такива като тези некадърници!

 6. 6 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Това с възстановяването на осигуровките е върховна глупост,първо имаме достатъчно ниски данъци,че да възстановяваме осигуровки и второ,така фаворизираме едрия за сметка на малкия и средния бизнес,а точно той е гръбнака на икономиката и точно той има нужда от подкрепа.Да не говорим,че тези инвеститори,могат да си вдигнат чукалата след няколко години,както направи Нокиа в Румъния и ние да останем с пръст в уста.

 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Гневно

  Да се направят облекчения в ДАНЪЦИТЕ,които касаят бюджета.
  Не в ОСИГУРОВКИТЕ,които ще се ползват години напред!!!

 8. 8 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1078 Весело

  [quote#4:"442"]Редът и условията по прилагането на тази мярка ще бъдат уредени със следващи изменения и допълнения в правилника за прилагане на закона. Стой и чакай. [/quote] Вот где собака зарыта

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 9. 9 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Поредна популистка тъпота! С поемане на (част от) осигуровките може да се привлекат само инвеститори "номади", които не допринасят грам за устойчивото разцвитие. Седят колкото време е преференцията, след което си вдигат чуковете. Примери около нас бол - прословутият зяавод на "Нокиа" в Румъния така се омете като им изтекоха преференциите.
  А даване право на пребиваване срещу инвестиция си е парк екселанс покана за хора с мръсни пари.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#7] от "xmm":
  Не облекчения са нужни, а по-малко административна тежест, ясни и опростени правила, бърза реакция на администрацията, намаляване броя на различните регистрационни и лицензионни режими и т.н.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 11. 11 Профил на Лято
  Лято
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Фонд Устойчиво развитие обявява конкурс: - "Соотношение: инвестиран-изнесен обем активи в края на 2 и началото на 3 хилядолетие по региони и континенти". Материалите да са публикувани и на 5-те работните езици в ООН.

 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Така, значи идва Донев да речем с неговите заводи на Софарма. Той разбира се, директно получава клас А, в което няма лошо. Държавата му спестява осигуровките, което прави Донев щастлив. Как това помага на бабата във Врабево обаче не е ясно.
  Та като говорим, че държавата подпомага монополите и олигархията, а затрива малкия бизнес, ей това е един от примерите. От многото примери.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Облекчения за инвеститори и инвестиции за милиони....
  а малкия и среден бизнес натикан в ъгъла и подложен на
  непрекъснат тормоз-административен, финансов и какъв ли
  не

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Това са пълни глупости и поредните рестрикции срещу българите в полза на перачите на пари и "чуждестранната мафия"

  Инвеститора дали е голям или малък не е значение трябва да се подкрепят еднакво.
  Даже в малките населени места най-важен е МАЛКИЯТ ИНВЕСТИТОР защото той каквото изработи и каквото построи ще остане за децата му тук, а няма да източи няколко фонда да си прибере ДДС и да продаде всичко след като вземе и европейски пари.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#10] от "DrAvalanche":

  Казвам "облекчения" за мъгливите инвеститори - като толкова искат да им спестят хиляди,при положение,че имат милиони.
  И освен това решението е на това правителство - да си се лиши от преки данъци само то.
  Защо трябва да източва парите на НОИ,които са за бъдещи пенсии?

 16. 16 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  От ГЕРБ - толкова! Това са им възможностите на скакалците, хубавото е, че си тръгват.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 17. 17 Профил на sfsf
  sfsf
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Съгласен съм с коментарите дотук, но само гледайте следващия път като излезе новина "Бенетон отваря шивашка фабрика с 3000 места в Сърбия" как ше почнат да се вайкат отдолу други коментиращи защо за ПОРЕДЕН ПЪТ са избрали Сърбия пред нас (и то за такова високотехнологично производство с висока добавена стойност като шиенето на дрехи). А всъщност са ги избрали защото там точно това правят - поемат осигуровките за няколко години напред. После като минат тия няколко години вероятно ще затвори шивашката фабрика и ще се премести на друго място и така.

 18. 18 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#16] от "др. Иванов": [quote#16:"др. Иванов"]От ГЕРБ - толкова! Това са им възможностите на скакалците, хубавото е, че си тръгват.[/quote] Ха дано. От твоите уста в божите уши

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#17] от "sfsf":

  Не. Липсата на работеща администрация, административните и бюрократични спънки, широката корупция и липсата на кадри са причините да бягат инвеститорите. Както и нарушената пазарна среда за реализиранена труда им, ако използват местния пазар. Не търси проблема там, където го няма.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#18:"DrAvalanche"]Ха дано. От твоите уста в божите уши [/quote]

  Бог не го бъркай! Това е за ушите на съдебната власт. Както е казал началникът на Врачанския Централен и Дисциплинарен: При мен има място за всички!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  Тоест вместо инвеститорите да отварят работни места, ще отварят чиновнически места, на които данъкоплатецът ще плаща осигуровките...Очаквам такова насиране по въпроса, че ВЕИ-скандалът ще бледнее спрямо това малоумие...

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 22. 22 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Това е в графата "смъкваме гащи и се надупваме".

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#17] от "sfsf":

  Сърбите отдавна сме ги изобличили по тази тема. А следващият изобличен ще е нашето правителство, което иска да назначава чинивници и да ги представя пред хората като "крупни инвестиции". Тая няма да стане!

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 24. 24 Профил на sfsf
  sfsf
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#19] от "Тони!":

  Аз не търся нищо в коментара си, също не намирам поемането на осигуровките от държавата за добър вариант, просто казвам, че в Сърбия така правят и коментиращите тук все много ги е яд, че там построили завод за пластмасови лъжици, а не тук. Не може да се отрече, че ФИАТ инвестира адски много пари за завод там (в сравенение с Грейт Уол), но първо мисля че е на територията на старите заводи на Застава и след огромни отстъпки от сръбска страна като поемане на осигуровки и т.н., които отстъпки в момента водят държавата им към фалит.

 25. 25 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ако големите инвеститори не плащат осигуровки, кой ще ги плаща !!!

  държавните служители не плащат, МВР и армия не плащат, безработни и социално слаби не плащат, 2 млн. пенсионери не плащат - сега и големите фирми...

  ...значи остават сигурно едни 500 хил. - 1 млн. българи да издържат системата и всички останали !

  разбирам че управляващите трябва да се отчитатна политическите си спонсори, но колко дълго смята че ще оцелее тази система по този начин !!! Да не стане заради едни избори да убием "кокошката със златните яйца" ???

 26. 26 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 539 Неутрално
 27. 27 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Инвеститорът получава облекченията, печели и след някоя и друга година изчезва. Служителите му (някой) се пенсионират и тяхните пенсии се изплащат от НОИ , от парите, които съм внасял АЗ ЛИЧНО.

  Боклук решение ! Не съм съгласен ! Долу тъпите безмозъчни бюрократи от МФ , МИЕТ !

 28. 28 Профил на top_13
  top_13
  Рейтинг: 418 Гневно

  "Късно е либе за китка"След като 3 години инвеститорите бягаха през глава от Бг,чак сега ли се сетихте че ви трябват?Дано не съм прав,но си мисля ,че трудно ще върнете някой в тази кочина.

 29. 29 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  [quote#27:"zheravna"]Инвеститоът получава облекченията, печели и след някоя и друга година изчезва. Служителите му (някой) се пенсионират и тяхните пенсии се изплащат от НОИ , от парите, които съм внасял АЗ ЛИЧНО. Боклук решение ! Не съм съгласен ! Долу тъпите безмозъчни бюрократи от МФ , МИЕТ [/quote]

  Преди да се стигне до изчезването, ще има да се разиграва едно друго театро. В България вече има едно 1000 международни компании, които си работят тук от години. Сега за да намажат от обещаните инвестиции, при всяко разширение на дейността си ще "пускат" проекта да мине през шапката в чужбина, за да се води "нов инвеститор". Накрая няма да има пари за всички желаещи и ще стане досущ като със слънчевите централи - 10 намазали, а 1000 останали с празни ръце.

  Последните 1000 тръгват наред, да обикалят вестници, телевизии, търговски камари, чужди посолства, Брюксел, НАТО и т.н. да обясняват как са ги подвели с неосъществими помощи, и естествено - че в България от корупция не се диша, законодателството се мени всеки ден и т.н.

  Така ще намажат 5, ще прогонят 5 хиляди и 5.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 30. 30 Профил на mitkoha
  mitkoha
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тези инвеститорски сертификати противоречат на Конституцията. Това е едното нещо. Другото е, че пазарът се изкривява. С тази мярка малкият предприемач нокога няма да е конкурентноспособен, защото големия ще има 5-15% по-ниски производствени разходи (горе-долу толкова отиват за осигуорвки).

  Инак такива мерки не точно "убиват" малкия бизнес, а убиват шансовете му да стане крупен бизнес.

 31. 31 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#29] от "cinik":

  не е така.
  Ако си разшириш бизнеса за да станеш инвеститор по описната схема пак получаваш преференциите.

 32. 32 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 947 Любопитно

  До коментар [#28] от "top_13":

  кой инвеститор конкретно е прекратил бизнеса си в БГ и е напуснал?

 33. 33 Профил на mitkoha
  mitkoha
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#32] от "Eisbär":

  От тези с възобновяемите мелници има!

 34. 34 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 947 Любопитно

  До коментар [#33] от "mitkoha":

  и колко работни места са изчезнали?

 35. 35 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#31] от "Eisbär":

  Тоест субсидии щяло да има за всички, а данъци плащат също всички. С други думи: левия джоб в десния, като в процеса на преместването 50% от сумата потъва по чиновническите джобове. Да ви ебам майката!

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 36. 36 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 947 Любопитно

  До коментар [#35] от "cinik":

  Добре.
  Каква е вярната схема да привлечеш инвеститори в БГ?
  комунистите убиха съществуващите предприятия.
  Ни така, ни иначе.

 37. 37 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 602 Весело

  Коментирам тази идея така - всеки БГ бизнес, който има да изпере някакви пари без да плаща осигуровки прави следното.
  1. Продава досегашният си бизнес на "чужд инвеститор" - примерно инв. фонд от Лондон.
  2. Преназначава 2-пъти повече работници, но на 1/2 раб. ден и не плаща осигуряване определеното време. След тове се измита от БГ и остава електронен адрес примерно на Кайманите.
  3. Чака следващата подобна и "умна" държавна стратегия

 38. 38 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  [quote#36:"Eisbär"]Добре.
  Каква е вярната схема да привлечеш инвеститори в БГ? [/quote]

  Същата, каквато в реалния бизнес. Тръгнеш ли да продаваш под себейстойност, скоро няма да те има изобщо. Ако ти изчезнат клиентите, почваш да търсиш нови, същевременно съкращаваш разходи и замразяваш производство. Но тръгнеш ли да правиш такива подаръци - да даваш пари на клиента да "купи" от теб - вече и конкурентите ти, и партньорите ти знаят: ще почистиш каквото е останало в склада и после ще хлопнеш кепенците. Подобни подаръци са пълна антиреклама за сериозните инвеститори.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 39. 39 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#38] от "cinik":

  Това е абсолютно вярно.
  Но каква е връзката с префернциите давани от държавата?

 40. 40 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  Връзката е продажбата под себестойност

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK