Дълговата криза тласка еврозоната към рецесия, обяви ОИСР

Дълговата криза тласка еврозоната към рецесия, обяви ОИСР

© ReutersДълговата криза в Европа тласка еврозоната към рецесия и дърпа надолу световната икономика, предупреди днес Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Асошиейтед прес.


По-рано Евростат обяви, че през второто тримесечие икономиката на еврозоната се е свила с 0.5 на сто на годишна база.


Дори растежът в икономическата сила Германия се забавя, като в междинната си оценка, оповестена днес, ОИСР отбелязва, че най-голямата европейска икономика може да изпадне в рецесия до края на годината.
Все пак главният икономист на организацията Пиер Карло Падоан отбеляза, че е обнадежден от напредъка на Европа в справянето с кризата в последно време, но допълни, че е необходима още работа. Организацията призова Европейската централна банка (ЕЦБ), която днес заседава във Франкфурт, да се намеси на пазара на облигации, за да сведе лихвите на затруднените страни от еврозоната до "оправдани" равнища, отбелязва Франс прес.


За Германия ОИСР прогнозира лека рецесия през втората половина на 2012 година. Организацията очаква на тримесечна основа германската икономика да се свие с 0.1 на сто и с 0.2 на сто съответно през третото и четвъртото тримесечие на тази година, допълва ДПА. На годишна основа се предвижда свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0.5 процента през третото тримесечие и с 0.8 на сто през четвъртото тримесечие.


За цялата година организацията посочва, че германската икономика ще нарасне с 0.8 на сто - по-малко в сравнение с оценката за растеж от 1.2 процента, направена през май.


За Франция е прогнозирана икономическа стагнация с растеж от едва 0.1 на сто за 2012 година (спрямо първоначално очакваните 0.6 на сто), а за Италия се очаква рецесия с икономически спад от 2.4 процента (по-голям от предишната оценка за свиване от 1.7 на сто), посочва АФП.


Надолу е преразгледана и оценката за годишния растеж на САЩ - до 2.3 процента спрямо майската прогноза от 2,4 процента.


За Япония обаче ОИСР е повишила прогнозата си - до 2.2 процента (спрямо 2 процента в предишния доклад, публикуван през май), допълва АФП.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Само след 10-11 месеца злото ще напусне България и ще се засели по местата за изтърпяване на наказанието "лишаване от свобода" и ние ще дръпнем отново, за да заемем подобаващото ни се място в ЕС!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 2. 2 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Ако начело, на така наречените 'демокрации', стояха истински правителства а не куклени, театрални трупи дерижирани от мафиотския, банкерски синдикат, . . .
  . . сега нямаше да знаем понятието - дългова криза!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 3. 3 Профил на Борис Борисов
  Борис Борисов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_Justice_Network Част от отговара се намира тук. 21 трилиона са потънали в дълбоките джобове на най-богатия 1% от спестени данъци и т.н. Тази кражба е една от причините за дълговата криза. И така общото богатство на света расте много бавно с няколко процента годишно. Ако някой увеличава собственото си богатство с по-висока скорост от световната,значи някой трябва да обеднява , да губи, да трупа дългове.Светът отдавна се нуждае от данъчно споразумение и нов финансов ред. В крайна сметка цялата финансова система ще рухне.

 4. 4 Профил на Борис Борисов
  Борис Борисов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  ‎"САЩ формират държавен дълг още по време на т.нар. американска революция. Почти всички президенти от Хари Труман насетне увеличават по различни поводи и причини държавния дълг на страната. Примерно преди т.нар. кубинска криза, през март 1962 г., таванът на дълга е увеличен 74 пъти [12], след което по времето на "звездните войни" на президента Роналд Рейгън същия е отново увеличен 18 пъти, последвано от ново осемкратно увеличение при Бил Клинтън и седемкратно по време на президентстването на Джордж Уокър Буш. [13] По времето когато президент на САЩ е Барак Обама, три пъти е вдиган тавана на американския държавен дълг. В резултат от цялото това историческо наслагване, тавана на държавния дълг на САЩ е увеличен 68 пъти от 1960 г. насам. По този начин статистиката сочи, че през месец май 2011 г. близо 40% от американските държавни разходи се осъществяват с пари взети назаем. [14] Съществува опасност, предвид трайно неблагоприятната тенденция в американските публични финанси, страната да се окаже в невъзможност даже да покрива лихвите по държавните ценни книжа на САЩ, което предизвиква паника сред кредиторите и инвеститорите."

 5. 5 Профил на TRAJAN
  TRAJAN
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Единствено ликеидирането на сегашната банкова система ще ликвидира кризата.
  Естествено сегашния съюза на банкери-политици ще се стреми да задържи сегашната си банкова система. По-най елементарния начин, чрез печатане на пари и ценни за тях книжа и съответните финансови деривати. Прехвърляйки загубите от техните изгнили финансови глави на обществото, чрез т.н. рекапитализация на банките. Тази финансова система е неспасяема защото е паразитна и със своите "активи" няма как да въздейства повече, освен деструктивно, на реалната индустрия. От момента в който направиха "финансова индустрия", започва кризата в производството на реални блага и услуги. Опоскването на бившия соц. лагер само отложи за нищожно време краха. Настоящата финансова система е паразитна и е достигнала крайния предел на самоизяждането си. Никакви войни, демократизации, оранжеви революции и медитации, не могат да спасят една система, чието гниене е започнало още в гнилите глави на "финансовите индустриалци".
  Земята е затворена система и след самоизяждането следва нищото.

 6. 6 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 867 Неутрално

  http://www.investor.bg/analizi/91/a/koi-sa-dyrjavite-s-nai-goliam-bruten-vynshen-dylg,123364/

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 7. 7 Профил на Борис Борисов
  Борис Борисов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Глобалната причина за рецесията е диспропорцията между натрупване и потребление в полза на натрупването на капитали и ефекта на скачените съдове поради големите разлики в стандарта на живот и заплащането на труда в условията на свободно движение на стоки и капитали. Капиталите са много мобилни и в позиция да диктуват правилата. За тях държавата е е услуга и те са в състояние да свалят цената на тази услуга,което и правят. В крайна сметка ще фалира цялата световна икономика.

 8. 8 Профил на Борис Борисов
  Борис Борисов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Фалита няма да е само материален, той ще е и морален. Ще има война. http://www.youtube.com/watch?v=XZkImaIsxeA&feature=related Европа дълго време играеше по свирката на САЩ, защото така си спестяваше колосални военни разходи, но днес интересите им доста се разминават, а не е в кондиция да води самостоятелна и ефективна външна политика.

 9. 9 Профил на Борис Борисов
  Борис Борисов
  Рейтинг: 213 Неутрално
 10. 10 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Да, да, сетиха се ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 11. 11 Профил на Mr.Ts
  Mr.Ts
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#5] от "TRAJAN":

  И като се ликвидира банковата система, кво предлагаш на нейно място? Обмяна на стоки като преди хилядолетия? На ти една ябълка, дай две ягодки? Някои хора наистина нямат нищо в кухините служещи им за глави, а сляпо повтарят мантрите на разни пропаднали антиглобалисти

  Има ли в световната история дори една страна, просперирала под влиянието на Северна Азия? Не? Ами ето колко ги е грижа за България тези, лижещи подметките и!
 12. 12 Профил на Mr.Ts
  Mr.Ts
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#9] от "pitashtia2":

  Кое вещае война бе, главоч? Преориентирането на американската икономика към висококвалифицирана? Е заради такива "умни" главочи-"анализатори" като теб, генерално сбъркани и в ДНК-то си, и в представите си за света, които родния преход роди и продължава да ражда, милия Туземистан ще продължи още мноооого години да е най-мизерната държавица в ЕС, а като я изхвърлят оттам - в Европа като цяло! И раята напълно ще си го е заслужила, защото вместо да запретне ръкави да си оправи и изчисти "кенефа" (както сполучливо го определи един чешки скулптор) следвайки примера на велики страни като Германия и САЩ, тя е силна в скатавката, мрънкането, и даването на никому ненужни апокалиптични прогнози с надежда че вместо тя да се оправи другите ще потънат до нейното дередже, а когато дойдат избори гласува по най-малоумния начин!

  Има ли в световната история дори една страна, просперирала под влиянието на Северна Азия? Не? Ами ето колко ги е грижа за България тези, лижещи подметките и!
 13. 13 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Хаха тук са се събрали някакви умници, дето понятие нямат как банките работят. Да, не са перфектни и са алчни, но без тях щяхме да се намираме в каменната ера.

 14. 14 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#13] от "ungeheuer":

  ти вече си в каменната ера взимаш мизерна заплатка копуваш боклук от супермаркета и се гърбиш по цял месец от бачкане.

 15. 15 Профил на ERRmn Като се напия падам в силиконовата-ха-ха ...
  ERRmn Като се напия падам в силиконовата-ха-ха ...
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Окаян съюз на длъжници

 16. 16 Профил на ERRmn Като се напия падам в силиконовата-ха-ха ...
  ERRmn Като се напия падам в силиконовата-ха-ха ...
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#13] от "ungeheuer":

  Да не си "банкер" бе сине майчин?! Виж си минусите, отрезвяващо е!
  Или ти требе очистително?!

 17. 17 Профил на ERRmn Като се напия падам в силиконовата-ха-ха ...
  ERRmn Като се напия падам в силиконовата-ха-ха ...
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#14] от "palermo88":


  [quote#14:"palermo88"] копуваш боклук от супермаркета и се гърбиш по цял месец от бачкане.[/quote]


  Той си е с гърбица, но пазарува от бакалията, какви ти супери?!

 18. 18 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Еми като не се иска работейки повече дълговата криза да се разреши с растеж дълговете ще се понижат с съответна рецесия а след това на къде ?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK