Добрев: Имаме резервен план за "Атомстройекспорт", няма да плащаме

Делян Добрев

© Цветелина Белутова, Капитал

Делян ДобревБългария има два резервни плана за реакция, след като руската компания "Атомстройекспорт" увеличи исканите компенсации заради отказа на България от изграждането на АЕЦ "Белене" на 1 млрд. евро. Нито един от тях не включва плащане, заяви в сутрешния блок на Би Ти Ви министърът на енергетиката Делян Добрев.


"Наели сме най-добрата компания, печелила нееднократно срещу най-големите руски компании. Тяхното мнение е, че имаме всички аргументи да спечелим такова дело", заяви Добрев. По думите му е абсолютно нереалистично да се говори за компенсации от един милиард евро.


Анализите на министерството сочат, че това, което трябва да се плати евентуално, е многократно по-малко от иска на руската страна. "Но отсега нататък нищо няма да плащаме. Досега искахме да се разберем без арбитражи, но сега това е невъзможно", посочи министърът.
Добрев подчерта, че българската страна има аргументи за контрапретенции, които са част от план Б. България се е подготвила и с план В, но отказа да даде подробности какъв е резервният вариант на арбитражното дело.


Енергийният министър отново заяви, че процедурата за строеж на "Белене" е "предателство срещу държавата" и опорочена още в началото през 2006 година от "корумпирани политици с цел лично облагодетелстване".


"На площадката на Белене е имало 80% готов блок, който е развален преди започването на проекта. За развалянето се плаща. Този реактор, който в момента работи в Русия, е продаден за 78 милиона лева, а на хартия пише, че ще вземем 200 милиона. Под него стоят подписите на шефовете на НЕК, но тези хора слушат какво им казва министъра. Никой в НЕК не прави нещо на своя глава", заяви Добрев. По думите му този реактор вече работи в Калининската АЕЦ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK