Енергийният регулатор предлага газът да поевтинее с колкото поиска "Булгаргаз" - 0.67%

Енергийният регулатор предлага газът да поевтинее с колкото поиска "Булгаргаз" - 0.67%

© Цветелина Белутова, Капитал/ ДневникДържавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага газът да поевтинее от 1 октомври до края на годината с 0.67 на сто. Това се вижда от доклад на председателя Ангел Семерджиев, който ще бъде обсъден на 25 септември.


Газовият доставчик "Булгаргаз" предложи точно такова поевтиняване. Още тогава Семерджиев поясни, че цената на парното няма да поевтинее.


В цената, предлагана за синьото гориво, е включена надценка от 1 на сто за "Булгаргаз", се вижда още от доклада. Така държавното газово дружество ще компенсира част от недовзетия си приход за минали периоди, поради което изпадна в тежко финансово състояние. По думите на Семерджиев този приход е 150 млн. лв.
В доклада на Семерджиев е записано и намаление на цените на доставчиците на "Булгаргаз" от внос и местен добив с различни проценти, като имената на компаниите не са посочени. най-голямото намаление е по един от контрактите - със 17.75 на сто.


Предложението за намаление в цената на газа идва, след като беше договорена отстъпка с "Газпром" от 11 на сто на доставяния от 1 април до края на годината газ за България. тази отстъпка обаче ще влезе в сила, когато България се ангажира твърдо с проекта "Южен поток". Срокът за това е 15 ноември.


Преди дни от думите на премиера Бойко Борисов стана известно, че е определена датата 9 ноември, когато лично Владимир Путин ще дойде за подписването на междуправителственото споразумение за изграждане на газопровода. Това обаче все още не е сигурно, тъй като междувременно от руската преса стана известно, че "Атомстройекспрот" увеличава на 1 млрд. евро искането си за обезщетение от България заради отказа й да изгражда АЕЦ "Белене". Това предизвика остра реакция от страна на правителството, като Борисов го определи като вероломство.


Тази сутрин пак от руската преса се разбра, че Русия е толкова сигурна, че ще спечели този иск в Арбитражния съд в Париж, че дори предлага да придобие активи от НЕК вместо пари в брой, с които така или иначе НЕК не разполага.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK