Производители на ток от ВЕИ били присъединявани към мрежата "на тъмно"

Производители на ток от ВЕИ били присъединявани към мрежата "на тъмно"

© Цветелина Белутова, Капитал/ ДневникПроизводители на ток от ВЕИ са били присъединявани към системата "на тъмно", обяви в сутрешния блок на Би Ти Ви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране(ДКЕВР) Ангел Семерджиев. "С такава скорост електроразпределителните дружества са ги присъединявали, че дори нас ни изненада", посочи той като аргумент защо се наложи толкова рязко поскъпване на тока от 1 юни.


В отговор на допълнителен въпрос по темата обаче шефът на енергийния регулатор смекчи тона и каза, че всъщност това присъединяване "на тъмно" се отнасяло за единични случаи, за които били сезирани регионалните офиси на ДНСК – структурата, която дава разрешителнието за ползване на инсталациите, имало и наказани.


Председателят на ДКЕВР не можа да отговори и на аргумента, че няма как собствениците на ВЕИ да бъдат присъединени "на тъмно", при положение че това става с волята както на електроразпределителните дружества, така и на държавни структури като НЕК.
Семерджиев посочи още, че на 1 юли, месец след 13-процентното поскъпване на тока, България се оказала с такова количество присъединени ВЕИ, че енергийната система била много натоварена. Това наложило въвеждането на такса за присъединяване, срещу която и вчера протестираха представители на сектора. Таксата се равнява на между 10 и 39% от приходите на вятърните и слънчевите централи, твърдят техните собственици.


Председателят на енергийния регулатор обяви и че откакто се определят цени на зелената енергия (от 2010 г.) се чуват непрекъснато неистини "от такива организации", които издавали крещяща некомпетентност и манипулирали общественото мнение.


Той обясни, че въпросната такса отива при електроразпределителните дружества и в преносната система, защото в момента те вместо да изпълняват инвестиционната си програма, плащали за тази зелена добавка през разходите за присъединяване и поддръжка на зелените източници на енергия.


Семерджиев обясни, че ако няма такава такса за присъединяване, догодина, когато отново се обсъжда цената на тока, пак щяло да се стигне до поскъпване. А в момента разходите са за сметка на тези, които ги предизвикват – производителите на ток от ВЕИ. Така от 1 юли догодина нямало да има основание токът да поскъпва заради "зелената добавка".


Никой не е против зелената енергия, но защо трябва България да е с най-зелената енергийна система в Европа, попита риторично Ангел Семерджиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK