Производители на ток от ВЕИ били присъединявани към мрежата "на тъмно"

Производители на ток от ВЕИ били присъединявани към мрежата "на тъмно"

© Цветелина Белутова, Капитал/ ДневникПроизводители на ток от ВЕИ са били присъединявани към системата "на тъмно", обяви в сутрешния блок на Би Ти Ви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране(ДКЕВР) Ангел Семерджиев. "С такава скорост електроразпределителните дружества са ги присъединявали, че дори нас ни изненада", посочи той като аргумент защо се наложи толкова рязко поскъпване на тока от 1 юни.


В отговор на допълнителен въпрос по темата обаче шефът на енергийния регулатор смекчи тона и каза, че всъщност това присъединяване "на тъмно" се отнасяло за единични случаи, за които били сезирани регионалните офиси на ДНСК – структурата, която дава разрешителнието за ползване на инсталациите, имало и наказани.


Председателят на ДКЕВР не можа да отговори и на аргумента, че няма как собствениците на ВЕИ да бъдат присъединени "на тъмно", при положение че това става с волята както на електроразпределителните дружества, така и на държавни структури като НЕК.
Семерджиев посочи още, че на 1 юли, месец след 13-процентното поскъпване на тока, България се оказала с такова количество присъединени ВЕИ, че енергийната система била много натоварена. Това наложило въвеждането на такса за присъединяване, срещу която и вчера протестираха представители на сектора. Таксата се равнява на между 10 и 39% от приходите на вятърните и слънчевите централи, твърдят техните собственици.


Председателят на енергийния регулатор обяви и че откакто се определят цени на зелената енергия (от 2010 г.) се чуват непрекъснато неистини "от такива организации", които издавали крещяща некомпетентност и манипулирали общественото мнение.


Той обясни, че въпросната такса отива при електроразпределителните дружества и в преносната система, защото в момента те вместо да изпълняват инвестиционната си програма, плащали за тази зелена добавка през разходите за присъединяване и поддръжка на зелените източници на енергия.


Семерджиев обясни, че ако няма такава такса за присъединяване, догодина, когато отново се обсъжда цената на тока, пак щяло да се стигне до поскъпване. А в момента разходите са за сметка на тези, които ги предизвикват – производителите на ток от ВЕИ. Така от 1 юли догодина нямало да има основание токът да поскъпва заради "зелената добавка".


Никой не е против зелената енергия, но защо трябва България да е с най-зелената енергийна система в Европа, попита риторично Ангел Семерджиев.

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  На тоя мушморок му е тъмно в главата

 2. 2 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 418 Весело

  Скоро всички ще сме на тъмно, както е тръгнало

 3. 3 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 572 Гневно

  големия слънчев вятърен ... го изядоха тия дето дори няма да го ползват... т.е. отново гражданите... присъединяване на тъмно, аре бегай бе умник, маймуните са мн на клона и се огъна до земята, обяснения не са нужни, безумието продължава

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 834 Весело

  Така, така, спекулантите с ВЕИ по кротко..... за всички има, но по умерено...... сиренето е с пра ивсе пак....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 487 Любопитно

  "Никой не е против зелената енергия, но защо трябва България да е с най-зелената енергийна система в Европа, попита риторично Ангел Семерджиев." - Е как защо,това са риторични въпроси Семерджиев,защото Златев,Прокопиев,Бориславова и компания са си уредили един закон с цени от 80 ст./киловат за 25 години напред,а печалбата е огромна,какво ги интересува тях колко трябва да поскъпне тока и дали имаме нужда от толкова много зелена енергия,важното е да има далавера

 6. 6 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Значи повече производители, т.е. повече предлагане, на повече енергия, при това с по -евтина себестойност, водят до по-висока цена?!?!?! Толкова е елементарно ,че чак не мога да го проумея!?!?!? Защо трябва да се субсидира нещо ,което ти създава финансови "неудобства"?!?!?
  Единствения отговор е :" за да си направят нашите хора далаверата!"

 7. 7 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Че то 20 и косур години, всичко се прави на тъмно. Избират се само некви управляващи, които играят ролята на "стражи" за да не би да се осветят далаверите.

 8. 8 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  праааазни приказки ... от празни глави, какво да очакваш!
  Всички в енергийния сектор са в един кюп - на големите (за мащабите на България) крадци!!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 9. 9 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  хм - значи БГ може да стане напълно енергийно зелена и независима за има няма 10 години! Ами чудесно! Според мен трябва да всички ТЕЦ-ове, АЕЦ да работят само за износ. Така с приходите ще се компенсира по-скъпата енергия от ЗЕЛЕНО, докато пораснат доходите на българите. А след това ЗЕЛЕН РАЙ, туризъм и чики-рики ......

 10. 10 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Мдааа, очертава се скоро да стоим на тъмно с ток по левче/киловат , ако не бъдат изкарани на светло тези, които са разрешили присъединяването.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Давай, давай, още има за разказванеееее. Освен присъединени на тъмно, ще изплуват и доста захранени на тъмно. Един и същи кабел излиза от трафопоста, завърта се покрай една нива с матови стъкла, надраскани с водоустойчив фулмастер, и после се връща в същия трафопост. Покупна цена: 10 ст/квч, продажна - 80 ст/квч. Перпетуум мобиле с коефициент на ефективност 1:8

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 12. 12 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ми като е така разваляийте договори.

 13. 13 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Това на тъмно звучи подсъдно.
  Пълни идиощни се случват, а ние си плащаме.
  Честито

 14. 14 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  "....но защо трябва България да е с най-зелената енергийна система в Европа"

  Как защо? Елементарно бе, Семерджиев - не на шистовия газ, да на зеленото робство.

 15. 15 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 592 Неутрално

  "Никой не е против зелената енергия, но защо трябва България да е с най-зелената енергийна система в Европа"

  Не може председателят на ДКЕВР да показва такава завидна некомпетентност. Всеки може да види официалните данни на Евростат за дела на ВЕИ в различните страни и България, бъобще не е най-зелената, всъщност, не е и в първата 10-ка. За 4 години управление минахте през различни промени по двата закона(стар и нов), като новият го написахте и приехте вие и крайният резултат, е че пак нещо не сте разбрали, пак нещо не знаете. Това е тотална некомпетентост и ваше задължение е да си подадете оставките.

 16. 16 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#7:"The_Fly"]Че то 20 и косур години, всичко се прави на тъмно. [/quote]

  Какви 20 години? Говори ти се за неща станали преди 4 месеца! Или пак да омешаме всичко, та да не се знае кой е виновен! В случая се знае и името на виновния е правителството на ГЕРБ и крадливите му партизани!

  Двайсет години - дрън-дрън!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 17. 17 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Весело

  [quote#9:"nando"]Ами чудесно! Според мен трябва да всички ТЕЦ-ове, АЕЦ да работят само за износ.[/quote]

  Ти добре ли си? Аз пък викам всички АЕЦ-ове да работят за вътрешният пазар, а всякакви ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове, ВЕИ-та и т.н. да отиват за износ на свободно договаряне. Как ти се струва една такава пазарна демократична либерална икономика?
  Аз, примерно, като дърт комуняга искам да потребявам само недемократичен комунистически ток от АЕЦ, и то от руски реактори, стига да са на БГ територия.
  И никакво значение няма де са реакторите - дали в Козлодуй или в Белене, ама да са си нашенски
  Как мислиш, кое е по-изгодно?

 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  [quote#10:"mi6osp"]Мдааа, очертава се скоро да стоим на тъмно с ток по левче/киловат , ако не бъдат изкарани на светло тези, които са разрешили присъединяването. [/quote]

  За този момент никой не си е мислил. Като качиш цената на нещо, му пада и потреблението. От друга страна, зелените централи се изкупуват приоритетно. Така се получава една спирала: скъпо свръхпроизводство на ВЕИ- > качване на цени - >пада консумацията -> в мрежата остават включени основно ВЕИ -> още по-висока осреднена цена _> връщане в т. 1 и така наново по спиралата

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 19. 19 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Защо ни занимават с изказванията на тоя циркаджия?

  Да вземе да обясни, защо на българина му продават от зеления ток, а една камара търговци на ток изкупуват евтиния и го изнасят навън?

 20. 20 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#6] от "SSmart":

  Идеята на субсидията беше да се покриват определени нива на ВЕИ, поради изискванията на Европа 2020. Всъщност бяха преписали немският закон като, както обикновенно става тук, бяха забравили да добавят някои малки, но съществени неща. И предните и сегашните се облагодетелстваха от това положение, като сегашните определено в повече

 21. 21 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 470 Гневно

  а аз мисля, че на тоя вече му е времето да си ходи, а още по-добре е и в раиран костюм!!!

 22. 22 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#19] от "niakoi_si": ами това май е, че те пращат за "зелен хайвер"

 23. 23 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#20] от "ivanko77":
  Знам! Исках да кажа,че това забравяне на някои определени неща беше и е напълно целенасочено!

 24. 24 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  А защо да не сме най-зелената енергийна система? За това освен пари се иска и ммного, много акъл. Всъщност там май се крие отговора.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  [quote#20:"ivanko77"]Всъщност бяха преписали немският закон като, както обикновенно става тук, бяха забравили да добавят някои малки, но съществени неща. [/quote]

  Затова сега ще се наложи да преписват и чешкия.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 26. 26 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Зелено,зелено...
  Ама аз от зелена тиква семе не вземам...

 27. 27 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Никой не е против зелената енергия, но защо трябва България да е с най-зелената енергийна система в Европа, попита риторично Ангел Семерджиев"

  Ама кой им разрешил да строят вотофолтаици и ветрогенератори???? Кой е разрашщил те да бъдат присъединявани към енерго мрежата?

 28. 28 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#20] от "ivanko77":

  Абсолютно. Само дето сегашните се оправдават, че предишните им били подписали договорите

  Оня скеч с комиците... Руслан дето се прави на циганин бачкатор.... и все хленчи - "той ми каза така да направя бе...."

 29. 29 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  [quote#24:"Gopeто"]За това освен пари се иска и ммного, много акъл. [/quote]

  Какъв акъл се иска точно, че да си пуснеш на ексела един геометричен ред от 2005 до 2020 г., с процент на поевтиняване на слънчевите панели: 40% на година? 8-ми клас е предостатъчен.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 30. 30 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#6:"SSmart"] Защо трябва да се субсидира нещо ,което ти създава финансови "неудобства"?!?!?
  Единствения отговор е :" за да си направят нашите хора далаверата!" [/quote]

  Единственният логичен отговор на този въпрос. 6+

 31. 31 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#10] от "mi6osp":

  Тези които са разрешавали присъединяването по тоя начин,не на светло а на тъмно трябва да бъдат поставени

 32. 32 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Проблемът на зелената енергия не е, че е скъпа, а че е негодна за ползване. Колкото са зелените мощности, толкова трябва и да са резервните. Когато резервните са колкото зелените, какъв е смисълът на последните? Не може да спреш нито АЕЦ нито ТЕЦ като духне вятър и да го пуснеш като спре вятъра. Може да стане с ВЕЦ, но никъде няма толкова много вецове, които да компенсират ВЕИ освен в Швеция, Бразилия и Русия.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 33. 33 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ха, тоя няма какво да ме убеждава. Ясно е, че вече си е вързал гащите с някакви картелни споразумения, и не му е много изгодно на самия НЕГО да има зелена енергия у нас, а не на България. Айде, само да не говори от мое име.

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 34. 34 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#32] от "др. Иванов":

  Проблемът е основно зимата. Иначе лятото слънчевите централи работят доста в синхрон с потреблението. Отдавам им голямо бъдеще по тази причина, само трявбваше да се изчакат още 2-3 години. Извергите, издеватели над народеца нарочно си счупиха краката да правят всичко час по-скоро, за да ни натресат високи цени и да ни продадат фабирка на 8. септември.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  "Председателят на ДКЕВР не можа да отговори и на аргумента, че няма как собствениците на ВЕИ да бъдат присъединени "на тъмно" при положение, че това става с волята както на електроразпределителните дружества, така и на държавни структури като НЕК..."

  Подобни проблеми (този също) винаги възникват в следствие действията на недобросъвестни държавни служители. Иамло наказани.
  Считам, че имената на тези личности трябва да се разгласяват, а не да се прикриват. Това също е антикорупционна мярка.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  [quote#33:"monika_"]и не му е много изгодно на самия НЕГО да има зелена енергия у нас, а не на България.[/quote]

  Тук сме коментирали 1000 пъти - трябва да се изчакат 2-3-4 години, за да паднат цените достатъчно и да може с един и същи удар по джоба да инсталираме 3 пъти повече зелени мощности. За съжаление, решението на онези горе беше малко мощности, но пък на солена цена.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 37. 37 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#34] от "cinik":

  Какво става с другия ток през това време? Как ще спреш АЕЦ-а и тецовете?
  ВЕИ може да се ползва само на място, като допълнителна енергия и то вързана с акумулиращи мощности. Тя е подходяща за една Топлофикация наприме, като подгрява допълнително вода, на за нищо друго.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 38. 38 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 572 Весело

  Аз по-смешен виц незнам .
  Сигурно колегите в системата ще си го разказват докато са живи .

  Добре е че са наложили закона за омерта в енергетиката , защото ако се разприказват хората от кухнята ще стане страшно . Но няма как - низвергват те за секунди , и после и табла да връзваш няма да те пуснат.
  Айде , много здраве на босовете с големите джобове!

 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  [quote#36:"cinik"]За съжаление, решението на онези горе беше малко мощности, но пък на солена цена.[/quote]
  Мисля, че се застраховат енергийно. Подготвят се срещу евентуален енергиен шантаж от страна на една голяма по-източна страна. Решили са по някое време и всички по-осведомени и по-богатички ястреби са се хврълили в новооформената ниша.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 40 Профил на stefanova
  stefanova
  Рейтинг: 469 Неутрално

  И цялото земно кълбо да се изгради с зелени източници на енергия ,няма да даде и 1 малка част от това което произвеждат АЕЦ! Друг въпрос е потенциалнитеР искове на АЕЦ?! Трябват други източници на енергия.....................

  stefanova
 41. 41 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  [quote#37:"др. Иванов"]Какво става с другия ток през това време? Как ще спреш АЕЦ-а и тецовете?[/quote]

  ТЕЦ работят с 10-тина часа инерция, газовите се задействат моментално. При прогноза за времето 10 дена напред, каквато има в момента с предостатъчна точност, може да се прогнозира и нужната намеса на ТЕЦ с аванс от няколко дена.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 42. 42 Профил на Paprika
  Paprika
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Какво означава "на тъмно" бе г-н Председател?
  Нали ти затова си там, да няма "на тъмно"
  Ти трябва да знаеш какво се случва във всеки един момент, и да мислиш два хода напред.
  Егати отчайващия матрял, за толкова години един поне малко с акъла си не видяхме.Само продажни юди и рецидивисти в тази енергетика.

  На 12 май с 27 номер
 43. 43 Профил на ПЕШО
  ПЕШО
  Рейтинг: 213 Гневно

  А що не го пратят тоя някъде на юг, да го натегне Хасан ?

 44. 44 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Нощната тарифа трябва да е по-ниска от дневната, защото в нея няма ток от фотоволтаици. А като прибавим и парите от данъците върху пенсиите тока може и да е безплатен. За герберасти.

 45. 45 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#32] от "др. Иванов":

  Не сте прав. Освен от слънце и вятър, за ВЕИ се признават, а и ВЕЦ-овете, като направата на ПАВЕЦ, като заместваща мощност е един много добър вариант. ВЕИ от биомаса, от сметищни газове и т.н., не са моменти, а работят в непрекъснат режим. При правелно планиране и разпределяни, можем да достигнем доста по-висок процент от заложеният 16%, без това да влияе на джоба ни и без да унищожаваме огромни полета.

 46. 46 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1437 Гневно

  [quote#27:"Вели"]Ама кой им разрешил да строят вотофолтаици и ветрогенератори???? Кой е разрашщил те да бъдат присъединявани към енерго мрежата? [/quote]
  Тук е заровено "кучето"!!! Държавните органи да не се правят популистки на изненадани и ни лук яли, ни мирисали!
  Има си едни обявени правила на играта, процедури които са минали и т.н. Червени, лилави, оранжеви - някакви фирми са "играли по правилата", а сега някой се е усетил че му са срали в га6тите...
  Как някой нормален сериозен инвеститор 6те ре6и да вложи пари и ноу-хау в една територия, в която се играе или с белязани карти, или се променят правилата както му скимне някому???

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 47. 47 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 418 Разстроено

  "Председателят на ДКЕВР не можа да отговори и на аргумента ..."
  на този място му е в пандиза
  до сега не съм чел/чул че този е можел или знаел да отговори на нещо
  марионетка на енерг. мафия ...

 48. 48 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 533 Неутрално

  а светло ли беше когато назначаваха този индивид начело на ДКЕВР?

 49. 49 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Нищо не разбрах какво говори тоя - някакви си правели разходи ама те им ги вземали. Зелени добавки, това ми ти, онова ми ти..
  Накрая плюнчи палеца и вика - 13% ще вдигаме..

 50. 50 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Тоа ми омръзна с таа блага физиономия и добро настроение!

 51. 51 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Мероприятието по черния ПР продължава... и така до пълното компрометиране на ВЕИ.

  Много милиционерски подходи.

  Интересно как на "тъмно" са присъеденени като договорите за присъединяване са подписани от ЕРП-тата или НЕК(над 5МВ)?

  За провеждането на 72-часови изпитания, задължително се изисква съгласието и участието на ЧЕЗ или НЕК, акт 16 и Разрешението за позлване се издават от ДНСК и т.н.

 52. 52 Профил на Величка Маринова
  Величка Маринова
  Рейтинг: 575 Неутрално

  http://www.ofgem.gov.uk/Sustainability/Environment/fits/Pages/fits.aspx
  на този адрес може да се види как се прави прозрачна политика по отношение на развитието на зелената енергия -адреса е на енергийния регулатор на Обединеното Кралство

  VelMar
 53. 53 Профил на Величка Маринова
  Величка Маринова
  Рейтинг: 575 Неутрално

  http://www.res-legal.de/en/search-for-countries.html
  а на този адрес има подробна информация по държави членки за политиките им по отношение на зелената енергия

  VelMar
 54. 54 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 418 Любопитно

  И ся к'во стана? Имаме прекалено много ток! Затова трябва да е поскъпва?

 55. 55 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  да се разстреля!! пардон....да се разстреляТ !!!

 56. 56 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  Протестирам срещу протестиращите!Не им ща тока!Скъпарския.Да им го купува,който им е направил закона/аз не съм знаел за него/ и ги е присъединявал-на тъмно ли,на светло ли,но срещу голяма комисионна със сигурност.

 57. 57 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#56] от "dedo pepo":

  Дедо, в правото има един момент, че незнанието не освобождава от отговорност. Точно проблемните централи са по новия закон, който писа това мнозинство. А до май 2011, беше друг закона, не, че има голяма разлика, ама все пак. А понеже не искаш и ток от ВЕИ не е лошо и направо да кажеш, че не искаши в ЕС, просто защото изискването за % от ВЕИ не е наша приумица

 58. 58 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 720 Любопитно

  [quote#9:"nando"]трябва да всички ТЕЦ-ове, АЕЦ да работят само за износ.[/quote]
  А нощно време да не ползваме ли ток или да палим газените ламБи ?

 59. 59 Профил на vesperado
  vesperado
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Никаква визия за бъдещето няма този човек, винаги решенията са постфактум. Първо се появи някой проблем, който много лесно може да се прогнозира и след това се променя някой закон или наредба, с която се наказват всички които са спазвали предходната такава.
  С тази нововъведена такса се цели да се успокоят крайните снабдители, които натрупаха значителни разходи от 1 юли насам, обаче проблема е че таксата отива в електроразпределителното дружество а не в крайния снабдител.
  Но съм сигурен че ще измисли как да прехвърли този приход - все пак за него законите са преходни

 60. 60 Профил на nasodj
  nasodj
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Аз лично се захранвам от слънчева енергия на вилата и дори не съм вързан към мрежата на енергото. Какви разходи за присъединява има една централа до 30 кВ например? Мога да ви кажа точно нула. Все едно да имаш разходи за присъединяване на климатиците в една сграда. Тези цени за присъединяване и за балансиращи мощности се отнасят само за големи мощности над 100-200 кВ където наистина има нужда от диспачиране на такива заместващи мощности.
  Големия проблем тука е че скоро може да има тези клоуни от ДКЕВР да бъдат вкарани на тъмно също. Има случай от миналата седмица на дребен инвеститор които си е изпочупил централата, когато е научил за тези нови такси, защото не моце да си плаща заемите и банката ще му вземе не само централата но и апартамента. Какво ако някой се опита да се самоубие в резултат на тези такси? Дали брадата ще го лежи или дори не си е мислил до какви последствия може да доведе неговата некомпетентност.

 61. 61 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  До коментар [#57] от "ivanko77":

  Да бе,момче,ама ние я втрещихме Европа,като присъединихме доста по-голям процент от изискуемия.То бива да сме ударници,ама нека се отнася и за доходите,не мислиш ли,защото аз-дъртата пенция,съм убеден.

 62. 62 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#61] от "dedo pepo":

  Официални данни за това, колко сме присъединили още няма, но предполагам, че в най-лошият случай ще го докараме до изискуемото. Виж, не съм фен на фотовотаиците и субсидиите по принцип независимо за кой сектор става дума, но когато си създал правила, си длъжен да ги спазваш и не можеш да обвиняваш другите, че ти не си знаел. За това подкрепям тези протести, защото по същият начин утре ще сменят и правилата за всичко останало, а в такава ситуация как се работи и създава.

 63. 63 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#56] от "dedo pepo":
  [quote#56:"dedo pepo"]Да им го купува,който им е направил закона/аз не съм знаел за него[/quote]
  ======
  Закона драги се прави от Народното събрание, т.е. от тебе и мене!
  Виж каква "врътка" е, а?!
  Ти ще кажеш: аз за тия не съм гласувал!
  Те ще ти отговорят: като се каже, че сестра ти е к****, върви после да викаш, че не е вярно!
  ))))

 64. 64 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Когато създаваме хаос и инвестираме милиарди без правила, то ЕС няма нищо общо. Изискването е за % на ВЕИ. Нищо повече. Дори ако човек се замисли малко повече, спирането на една от мръсните „Марици”(в която няма сероочистваща инсталация) или заместването й с газова ТЕЦ ще намали като цяло повече вредни емисии от всички ВЕИ, инсталирани досега.
  Но ВЕИ не са само фотоволтаици. Има поне 5 други по-евтини технологии. Регламентите в Англия и САЩ са прости и ясни. Има САМО субсидии за изкупуване на зелена енергия. За лиценз за включване в мрежата и получаване на тези субсидии обаче кандидатите се класират. Всеки прави бизнес план, в който се включват И разходите за свързване И разходите за заместване. Ако докажеш ниска себестойност, се класираш. Ако имаш само 1 перка или 200 м2 слънцестърчалки на километри от мрежата – Sorry! У нас закона не обели дума за двата разхода, бяха натоварени ЕРП-тата, а всеки „Инвеститор” си помисли, че това е подарък от държавата и върви заедно със субсидиите. Ама накрая на субсидиращите явно не им излязоха сметките, че сега се чешат дето не ги сърби.

 65. 65 Профил на nasodj
  nasodj
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Точно така. Ако например утре ми кажат, че към ипотечния ми кредит добавят такса от 40%, защото банките били зле и щяло да се разпадне банковата система. Аз имам договор на 9% лихва, но всъщност договора не се променя, а се добавя такса, която е 4 пъти лихвата и вече приходите им от наем на имота не покриват вноската и таксата, които вече са 5 пъти по-големи. И така губя всичко и имоти и парите инвестирани досега.

 66. 66 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Я да кажат какво се случва в Мини Марица Изток, а не да ни разсейват с глупости и нищоправене:
  ""Риск Инженеринг" взе държавна поръчка за над 4.5 млн. евро в "Мини Марица-изток”
  http://www.mediapool.bg/риск-инженериг-взе-държавна-поръчка-за-над-45-млн-евро-в-мини-марица-зток”-news197639.html

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 67. 67 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 418 Гневно

  До коментар [#62] от "ivanko77":

  Ванка, това което казваш е много хубаво, но да се спазва във всяко отношение. Какво се случи с цифровизацията - ще има наказателна процедура евентуално някога в бъдещето кой знае кога и дали изобщо ще се стигне до санкции, защото "има и други".

  При ВЕИ е още по-зле. Ние станахме прекаленият светец, а както знаем той и богу не е драг! Можеше спокойно да се "мотаем" с ВЕИ и щяхме да щадим народа и икономиката си за сметка на нарастването на китайската икономика и обогатяването на отделни единици.

  Какво стана с лиценза на 5ти и 6ти блок? Имаме 4 години за 5ти блок. Кой ще ни дърпа за това - някой който иска да го има южен поток. Добре АЕЦ е опасен, а ТЕЦ пък да не би да не е? Кой го диша това, за което уж има филтри. Изборът е като между револвера и въжето. И от двете умираш, но от едно по-бавно.

  По отношение на акумулирането на енергия от ВЕИ отдавна е измислен водородният акумулатор. Когато енергията е в излишък се извършва електролиза: 2Н2О-> О2+2Н2 и съответно горене при недостиг. Вярно има известни проблеми със съхранението на водорода, но да не забравяме че има работещи централи (т.е. има практически начин).

  Един Българин
 68. 68 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#67] от "Един Българин":

  Съгласен съм с теб, че има много проблеми и за това и подкрепям всеки, който търси по един или друг решаването им. За това съм и за персоналната отговорност на администрацията. Примерно за цифровизацията, кой е виновен, след като инвеститора няма средства да я изгради, значи му се отнема лиценза, правят се нови търговеи толкова, а не както се случи сега 2 години забавяне, а после следващите да му мислят. Но в този случай говорим за ВЕИ, когато става дума за другите неща си казвам мнението. Това е мое мнение и не искам да го налагам на никой, но когато говорим за правила, те трябва да се спазват, защото утре, когато се опитам да покана чуждестранен партньор тук, за да инвестира, той ще ми каже, а гаранции срещу правителството ви, което аз не мога да дам. Едни такива необмислени промени, в който и сектор да погледнишги има, водят само до това, че нормалните инвеститори не искат да са тук, за тях ние сме по-зле и от третият свят, защото там поне се знае, че няма правила, а тук какво става създаваме правила и после искаме да ги заобиколим. Когато някой от нас подпише договор, независимо дали му харесва или не, то той си го спазва, а ако не го спази си плаща неустойките. А какво става сега, държавата, чрез наложените правила е дала рамката на договора, един куп хора са се съгласили и са го сключели, а после същата тази държава казва сори, ама променяме договора, вие така или иначче сте на хорото и няма как да се пуснете. Тази такса, начина по който се въвежда и по който се обяснява е чист данък глупост да си инвеститор в България.

 69. 69 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#68] от "ivanko77":
  Е, да де ама само една е фирмата, която изготвя бизнес плановете за тези ВЕИ, а после отпуснатия транш от ЕБВР, минава само през една българска банка от акредитиран списък и в крайна сметка, тези твои извънземни инвеститори, които случайно са се уцелили тук, са се оказали нарочно тук, по партийна директива с най-удобния бизнес план и бг кредитен донор, утвърждаващ инвестицията!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 70. 70 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#68] от "ivanko77":
  Ето и инфо:
  ЕБВР има сключен договор с DAI Europe в сътрудничество с Енkон сървисис(!!!Фирмено инфо: Енкон сървисис ООД - Енkон сървисис е консултант по Програмите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, по които се финансират проекти на частни индустриални предприятия в България.Тази фирма е представена също и в:
  ВЕИ и енергийна ефективност.Бизнес Адрес:гр. София 1000, ул. Г. С. Раковски" 135, вх. Б, ет. 5, тел: 35929880052 - Мариана Метексинова!!!), които предоставят консултантска помощ на собствениците на проекти при подготовката на бизнес планове (планове за рационално използване на енергията) и молби за кредит.

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 71. 71 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Кредитна линия за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници е разработена от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в сътрудничество с Българското правителство и Европейския съюз. Програмата предоставя кредитни линии на участващите български банки, които от своя страна предоставят заеми на частни дружества за проекти за енергийна ефективност в промишлеността и проекти за възобновяеми енергийни източници.

  Българските банки, участващи в КЛЕЕВЕИ са:

  • Българска Пощенска Банка интернет страница

  • Банка ДСК интернет страница

  • Уникредит Булбанк интернет страница

  • Юнионбанк интернет страница

  • Обединена Българска Банка интернет страница

  • Райфайзенбанк интернет страница

  • Банка Пиреус интернет страница

  КЛЕЕВЕИ ще има значително въздействие върху намаляването на емисиите и ще генерира значително количество зелени сертификати. Програмата се подпомага също и от Международния Фонд Козлодуй (МФК), който изпълнява дейности по ядрена безопасност и извеждането от експлоатация на мощности в АЕЦ Козлодуй. Европейският съюз, няколко страни-членки и Швейцария подпомагат Фонда, който също така насърчава проекти за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 72. 72 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 440 Неутрално

  ''Никой не е против зелената енергия, но защо трябва България да е с най-зелената енергийна система в Европа, попита риторично Ангел Семерджиев.'' Защото това е бъдещето, г-н председател! Натам отива светът, проблемът не е в зеленината, а в неспособността на властите да изработят и осигурят действието на прозрачен механизъм за включването на подобни проекти в мрежата. Мошеници винаги ще има, важно е да се установи прозрачност на процеса, а не достъп до сектора да имат само определени кръгове от определени среди.
  Зелените енергии са бъдещето на децата ни, и трябва не само да се насърчава прилагането и изграждането на подобни съоражения, ами и изследването и проучването в тази област да се подмомага. Ние не сме първи в научните и техническите изследвания, няма никога да бъдем първи и в прилагането, но по напредничави изказвания на председатели със сигурност ще сме първи!

 73. 73 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#69] от "Ivan Petrov":

  Нещо сте в голяма заблуда, мога да ви покажа много малки проекти за ВЕИ, които не са минавали през този консултант, а някои от тях изобщо не са през консултант. Освен това имаше една промяна, която дава различни префернциални цени за проекти, които са получили финансиране по някоя от програмите на ЕС. ВЕИ се подпомагат, по много различни програми, защото се смята за приоритет на ЕС. А проектите, които са най-засегнати в огромната си част са със собствени средства(кредити от банки, без грантове от ЕС). Така, че информацията която давате е подвеждаща.

 74. 74 Профил на pascaleto
  pascaleto
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#17] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Проблема е че в БГ няма свободно договаряне, "Всичко е на тъмно" майче трябват още фотоволтаици и перки на всяка къща и всеки да си прави тока.

  Тогава как ще ни вземат парите, ще разберете в следващия епизод.

 75. 75 Профил на pascaleto
  pascaleto
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Абе Байко като се е оакал и не си е свършил работата що не си ходи да си копа доматето на село заедно с неговата комисия.
  Този човек заедно с неговите няма да го вземат никъде на работа с неговата некомпетентност

 76. 76 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#73] от "ivanko77":
  Информацията ми е много конкретна и обобщаваща, при това е подплатена и с факти, не знам защо не ви изнася, и защо не подадете тази истина, която имате, за да ме убедите, а говорите по принцип, като намесвате и обобщаващо и ЕС, при положение, че са ви скромни познанията в тази посока?!
  В Германия мой колега се включи, като доставик на зелена енергия в електропреносната мрежа на Германия, и той наистина участва със собствени средства, но това е по-скоро с цел редуциране на собствената му сметка за електроенергия на къщата му, а не за печалба!!!
  Аз няма да задълбавам спора, информацията ми не е за общата масовка, но ще приложа чужди коментари на други форумци, от други форуми, които за нивото на спора ни са подходящи:
  Спор1:
  "В тази част от ВЕИ сектора ние вече преизпълняваме изискванията на Европейския съюз""
  =====
  Отговор:
  "Защо му вярваш на ГЛУПОСТИТЕ на този некадърник.
  Няма изискване на ЕС за фотоволтаици, вятърни, ВЕЦ или каквото и дае.
  Има цел за 2020та годиниа.
  И тогава за какъв чеп ДКЕВР са се надъхали да я изпълним тази цел през 2012та - 8 години по-рано - от къде на къде?
  Коментар2:
  "Защо Тиквата през 2009г. когато дойде на власт не отмени тоя "лобистки" закон? За да могат ТОЙ и групичката около него И.Прокопиев, Цв.Бориславова и други тлъсти котараци и котарани добре да се омажат. Пък и при Бойко празно няма. Сега се сетил да квичи, а тогава си трайкаше.
  Тогава такъв закон беше необходим поради изискване на ЕС за осигуряване необходимата част от зелена енергия. Дойдоха на власт лакомите герп - ОВЦИ с овчаря Бойко Разбойко и опасаха всичкото зелено. Защо не разкрият всички договори да ги видим кои са юнаците? Кой кога е подписвал, строил, рязал ленти, включвал към системата. Ще излезат интересни неща за сегашните "герои". Нещо като с заменките: 90% се оказаха на герп - ОВЦИ."

  Друг чужд коментар:
  „От приемането на Закона за възобновяемите и алтернативни източници на енергия и биогоривата през 2007г., до 2011г. реализираните проекти за възобновяеми енергийни източници бяха: 40 МВт за фотоволтаични централи и около 300 МВт за вятърни централи, 120 МВт малки водноелектрически централи и биомаса с пренебрежимо малки мощности.
  След промяната на стария закон със Закона за енергията от възобновяеми източници от 2011г., само за година фотоволтаичните мощности нараснаха 15 пъти, за да достигнат 600МВт.
  В закона от 2007г. беше предвидено ежегодно намаление на цената на изкупуваната енергия с до 5% годишно. Със закона от 2011г., обаче, се въведе фиксирането на изкупната цена за 12 годишен срок за вятърните централи и 20годишен срок за фотоволтаиците. Това доведе до силно повишен интерес към изграждането на такъв тип проекти.

  "Уволнявам четирима за скока на тока", заявява в интервю за "Телеграф" Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. Тя потвърждава, че за последните месеци има страшно много издадени разрешения за ползване и въведени в експлоатация фотоволтаични паркове.
  Павлова отбелязва, че някои от тези разрешения за ползване са издадени при липса на окончателен договор за присъединяване и ангажимент за изкупуване на енергията, което е абсолютно незаконно. До момента са образувани четири дисциплинарни производства към служители за неспазване на процедурите.

  До 2 млрд. лв. очакват производителите на ток от фотоволтачни централи
  http://money.bg/news/id_1605509202
  На пресконференцията стана ясно, че към края на миналата година у нас са били пуснати в експлоатация около 150 мегаватпика от фотоволтаици, като от началото на годината инсталираните са вече 650 мегаватпика, което представлява ръст от над 4 пъти.
  За два месеца са издадени 524 разрешителни за строеж на соларни централи
  http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/za-dva-meseca-sa-izdadeni-524-razreshitelni-za-stroej-na-solarni-centrali,136982/?utm_source=dnes.bg&utm_medium=box&utm_campaign=box
  За двата месеца експертите са издали над 1 330 разрешения за ползване, като от тях 524 са за фотоволтаични електроцентрали с обща инсталирана мощност от близо 550 мегавата и 4 са за ветроенергийни електроцентрали с обща инсталирана мощност от 50 мегавата.
  Хубава работа ама герповска! За всички герп - ОВЦИ важи формулата: "Мозък на пиле, крадливост на сврака и морал на недохранен помияр."

  Вие сам разбирате, че в България няма случайни на общата трапеза на властимащите, нали, въпреки самоучастията си?

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 77. 77 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Семерджиев да отговори кога фотоволтаиците произвеждат повече ток - денем, когато ги огрява слънцето или нощем, когато ги огрява Слънцето?

 78. 78 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 759 Любопитно

  Тази личност до такава степен се вживява на " баш ръководител",на "независим" и "велик" ,че ми става смешно.За да го опровергая за всичките изказани "тези " пред проправителствената телевизия БТВ ще ми е необходимо прекалено много място и време........но в няколко изречения мога да опровергая неговата "приказка за наивници" ,че видите ли всички производители на ток от ВЕИ били присъединени натъмно към мрежата.Започвам професионално : Като счетоводител имах щастието( или нещастие Вие ще определите),да обслужвам ТД създадено с цел производство на ел.енергия от ВЕИ през далечната 2009 г.Всичко започва и с разходи за оценка от специализирани фирми за този вид енергия.Следва комплектовка на документацията от същата тази фирма и представяне на комплекта документи в МЗ по програма от което министерство е този вид дейност.......и следва чакане та до началото на 2012 г.......От съмнение за "непрозрачност" и на "тъмно" след близо тригодишна проверка на документацията следва отказ поради промяна на "параметрите" на същата тази програма.Е ,кой работи на тъмно ?Вие сте на ход!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 79. 79 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 607 Неутрално

  За 2012 г. производителите на електроенергия от фотоволтаични централи ще получат между 1.5 и 2 млрд. лв.
  Интересен факт е, че направените инвестиции до момента от членовете на асоциацията възлизат също на около 1.5 - 2 млрд. лв., което всъщност представлява обема на пазара за една година.

  http://money.bg/news/id_1605509202

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK