Делян Добрев: Разговорът с депутатите е първата ми среща с "Глобал пауър консорциум" (допълнена)

Делян Добрев

© Цветелина Белутова, Капитал

Делян ДобревРазговорът с депутатите е първата ми среща с "Глобал пауър консорциум", заяви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев пред депутатите от икономическата комисия. Той присъства на заседанието, на което извънредно има изслушване на инвестиционното намерение на сдружението, базирано в САЩ, за участие в проекта за АЕЦ "Белене". 


Министърът подчерта, че досега не е правил никакви срещи, за да не наруши решението, с което България официално се отказа от участие в проекта "Белене". 


Добрев посочи, че за момента става дума само за изразено инвестиционно намерение и изобщо не може да се говори за инвеститор.
Подновяването на преговорите с частния инвеститор за проекта АЕЦ "Белене" не означава, че няма да се прави парламентарна комисия за проекта, за да покажем истината на обществото за това как са сключвани тези договори и споразумения, обясни пред журналисти Делян Добрев след заседанието на икономическата комисия.
"Не знам доколко, ако приемем новата оферта, могат да станат публични споразумението и допълненията към него, защото те ще станат между "Атомстройекспорт" и тази нова компания. По тази конфиденциална клауза не съм сигурен, че ще успеем да отворим договорите, но по отношение на истината за "Белене" и разходваните средства, това трябва да излезе наяве и никога да не се повтаря", обясни министърът.


"По отношение на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" дори и при вариант, при който "Белене" се реализира, това все още е опция за България", обяви Добрев. Той допълни, че разликата в ситуация, при която се построи все пак втората ядрена централа, тогава за седмия блок България щяла да има по-голяма гъвкавост, а не даму се търси място в "хибриден проект".


Размразяването на проекта за "Белене" щяло да се случи, само при добра оферта като преговорите с инвеститора щели да започнат без да се отмени решението на правителството и Народното събрание за отказа от него.


Народното събрание не е субект за водене на търговски преговори. Това заяви депутатът от БСП Петър Димитров и настоя Добрев да отговори кой е кандидат-инвеститорът. по думите му не трябвало този отговор да се дава от американското посолство, а от българското правителство.


Депутатът и бивш министър на икономиката посочи, че оповестяването на тази информация пред парламентарната комисия и медиите не било прозрачност, а демонстрация на приказката "Царят е гол".


Той попита и ако ще се прави "Белене", тогава какво се случва със седми блок на АЕЦ "Козлодуй".


добрев отговори, че това била разликата между това и предишното правителство, което щяло да подпише договора и да го засекрети.


Трябва да има решение на НС, което да ни упълномощи да водим разговори, подчерта Добрев. Възможността проектът АЕЦ "Белене" да се реализира като частен проект е единствената останала възможност, посочи той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK