Колбасите се чака да поскъпнат от средата на октомври

Колбасите се чака да поскъпнат от средата на октомври

© Анелия Николова



Заради сухата година в световен мащаб производството на зърно е с 200 млн. тона по-малко. От втората
половина на септември се очаква ръст на цените на суровините за месопроизводството в България, това коментира днес председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев.


Че месото ще поскъпне от октомври, той прогнозира в интервю за "Дневник".


"Суровината за колбасите не е дървен материал, който може да се складира за
зимата", каза Вътев днес, цитиран от БТА.




Бизнесмeнът припомня, че фермери, кланици и месопреработватели от страните - членки на ЕС, се събират всеки четвъртък по райони, за да уточняват цените за следващата седмица според корекцията им от пряко ценообразуващите фактори - фураж, горива, електроенергия. "Там, в цивилизования свят, това не се счита за картел. Ако обаче стане у нас - идват "качулките", обявяват ни за мошеници, печалбари и какво ли не", коментира ситуацията Вътев.


Причината за пряката връзка между договорените цени от животновъдите в Европа и цените у нас е, че българското производство на месо не може да задоволи нуждите на преработвателната индустрия.


Производителят апелира към журналистите и цялото ни общество за промяна в отношението към българските производители, в противен случай по думите му кризата в България ще се задълбочава.


Вътев предупреждава още, че от внос не влизат по-качествени продукти от българските, без значение за
кой вид хранителни продукти говорим. "От внос влизат само продукти, които могат да бъдат по-евтини", посочи той.


Вътев коментира още, че за формиране на крайната цена на даден продукт изключително важни са търговските взаимоотношения. Политиката на модерната търговия в българската практика е при подобни обективни условия за увеличаване на цените те да не допускат това да се случи, обясни той. Това води до допълнително финансово изпомпване на българските производители. Вътев има предвид условията, при които големите търговски вериги са склонни да продават продуктите на производителите.


Предвид тези обстоятелства реално новите цени на пазара на продуктите от животински произход може да се очакват едва към средата на октомври. Те са факт от август, но срокът на предизвестията, които текат (в договорите с големите вериги - бел. ред.) са до октомври, обясни ситуацията Вътев.


Определена суровина не реагира пряко и еднакво за всички продукти. Това зависи от асортимента на предприятието, рецептурите и др., обясни той. По думите му при евентуален ръст от 30 процента на
суровините реалното оскъпяване на продуктите средно е с минимум 15 процента.


В момента производителите изстисквали разходи, съкращавали персонал и свивали доходите, за да издържат на тази ситуация. "Всички знаят, че българският потребител няма да приеме реалния ръст на цената", обобщи проблема Вътев.


Ниското, свито потребление е още по-големият проблем от ръста на цените, коментира от своя страна
земеделският министър Мирослав Найденов. Той потвърди калкулациите на месопреработвателите, но бе категоричен, че пазарът няма да позволи поскъпване от порядъка на 15 на сто.


"При всички случаи ще има определено повишение, но пазарът е този, който ще каже какво ще бъде то", заяви Найденов. Той каза, че очаква всички мерки, които браншът може да предложи по този казус, да бъдат направени на свикания от него днес следобед Консултативен съвет по животновъдство.

Коментари (62)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5393 Неутрално

    а водата в колбасите ще поскъпне ли или ще запази стабилни цени !?!?!?
    защо водата не се пише в състава на колбасите !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  2. 2 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2788 Неутрално

    Сушата ,кишата и Гришата...Днес видях,че свинското варира между8.90 и 11лв. На печелившите честито!

  3. 3 Профил на pariah
    pariah
    Рейтинг: 1538 Весело

    Първо - това на снимката не са колбаси.
    Второ - в българските колбаси има май някакво месо понякога, но в повечето случай има най-вече достатъчно други компенсиращи немесни съставки.
    Трето - не си купувайте български колбаси, докато производителите не престанат да ни взимат за магарета.

    - A witty saying proves nothing. Voltaire
  4. 4 Профил на Станислав
    Станислав
    Рейтинг: 1330 Весело

    Важното е, че имаме "нулева инфлация", както е споделил г-н приматиерът в интервю за Евронюз!

    “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
  5. 5 Профил на xmm
    xmm
    Рейтинг: 1034 Весело

    ....пазарът няма да позволи поскъпване от порядъка на 15 на сто.....
    -------------

    Ето го и процента.
    МН го издаде

  6. 6 Профил на Winston Smith
    Winston Smith
    Рейтинг: 565 Неутрално

    Задава се неприятна инфлация

  7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5393 Неутрално

    Е...СИ,
    какъв боклук са нашите колбаси !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5393 Неутрално

    До коментар [#6] от "Winston Smith":

    махайте левчетата овреме !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  9. 9 Профил на patladjan_91
    patladjan_91
    Рейтинг: 418 Весело

    Правителството се грижи, да спазваме постите.

  10. 10 Профил на persifedron1
    persifedron1
    Рейтинг: 418 Весело

    До коментар [#4] от "Станислав":

    Цените на роялите компенсират

  11. 11 Профил на pariah
    pariah
    Рейтинг: 1538 Любопитно

    Ако трябва да си говорим честно - при настоящата МИЗЕРНА покупателна способност на българите, няма как да искаме хубави колбаси.
    Лъжем се взаимно с производителите вече толкова години.
    Ние ги лъжем, че им плащаме достатъчно пари за качество, а те нас - че това увитото в найлон, натъпкано със смлени уши, кости, соя и подправки е "КОЛБАС".
    Да, ама не.
    Миналата седмица си позволих лукса да купя вносен скъп колбас, по-точно испанска луканка за 24 лв килограма и си припомних как трябва да изглежда и да се усеща една луканка.
    Това е.

    - A witty saying proves nothing. Voltaire
  12. 12 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    За месото - кофти работа. Иначе боклучавите колбаси с неизвестен състав кой ли ги яде...

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5393 Неутрално

    До коментар [#11] от "Dr. G.":

    къде я купи , че в София българската луканка е по-скъпа !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  14. 14 Профил на Dehumanizer
    Dehumanizer
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    Тоест ще се заседяват по рафтовете още по-дълго (не че сега седят малко), това значи още повече дълготрайни боклуци и консерванти в тях за запазване на добър вид и изобщо... Обичайната мизерия.

    «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
  15. 15 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 1321 Неутрално

    До коментар [#3] от "Dr. G.":

    Не знам как е по отношение на чуждите колбаси, ала има един консервант, който много ме притеснява у нашите - Е 250 (натриев нитрит). Установено канцерогенен. Въпросът за месото е отделно.

    Г-н Вътев може да очаква положителна реакция от обществото, ако предлагат наистина качествени продукти, а не сурогати и се договорят за максимални надценки с търговските вериги. Защото дори, ако първите са добронамерени в ценово отношение, то вторите са алчни до немай къде (и чат-пат правят промоции еди-кои-си-стоки били намалени с 25% за еди-какъв-си-период с еди-каква-си-карта).

  16. 16 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 982 Неутрално

    Като няма колбаси, ще ядем сьомга!

    Майтапът си е майтап, ама къде изчезнаха нашите кравички? Паша, но къде са кравите?

    Апокалипсисът апокалиптичен
  17. 17 Профил на pariah
    pariah
    Рейтинг: 1538 Любопитно

    До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Мислиш ли?
    Бе мисля, че беше най-скъпото сред асортимента в магазина.
    От месарския до театър София (спирката на трамвая посока Подуене).

    - A witty saying proves nothing. Voltaire
  18. 18 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 982 Неутрално

    Паша има

    Апокалипсисът апокалиптичен
  19. 19 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 1321 Неутрално

    До коментар [#16] от "Bulgarische Motoren Werke":

    Според теб в страната няма говеда?

  20. 20 Профил на bgpainter
    bgpainter
    Рейтинг: 1322 Весело

    Е то щото в колбасите има само месо та мани мани

    Жената е покана за щастие
  21. 21 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 624 Неутрално

    Ние плащаме едни много високи суми за продаваните колбаси! С малки изключения няма причини колбасите да са скъпи, защото се правят с прат или субпродукти, затова и при соца всички полусухи, меки и наденици бяха по-евтини от месото, а сега по правило са по-скъпи при много по-лошо качество. Няма причина кренвиршите да са на цената на месото или дори по-скъпи, това е абсурд! Те се правят от сланина, обрезки и на всичко отгоре имат 15% "надварка", т.е. вода, която се свързва с продуктите при приготвянето им. Всички пушени и варени меса са "тумбени" (от тумблер)с вода, която понякога стига над 50% и като ги стиснеш текат.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  22. 22 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 982 Неутрално

    До коментар [#19] от "Читател":

    А бе аз питам за четирикраките говеда, двукраките не ми вършат работа.

    Апокалипсисът апокалиптичен
  23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5393 Неутрално

    До коментар [#17] от "Dr. G.":

    мерси !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  24. 24 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 1321 Неутрално

    До коментар [#22] от "Bulgarische Motoren Werke":

    И чифтокопитни има достатъчно, вервай ми. Има немалко ферми, ала въпросът със субсидиите кара някои от собствениците им да се съмняват в светлото бъдеще. Иначе, безспорен факт е и г-н Вътев го признава, че се внася месо, тъй като родното производство не може напълно да задоволи потреблението. И вносът не е по-качествен, а достатъчно евтин, достъпен. Спомни си аферата с ирландското говеждо.

  25. 25 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1331 Неутрално

    При замразени заплати и пенсии това поскъпване ще откаже много от хората от месо, и на практика клиентите ще стават все по-малко. Това ще съсипе и малкото останали животновъди. Ще разчитаме на големите вериги да внасят субсидирана продукция от Европейските страни с развито земеделие.

  26. 26 Профил на скруч
    скруч
    Рейтинг: 481 Неутрално

    следователно джоланите също ще поскъпнат

    за чиста и свята република-но не с този народ
  27. 27 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 982 Неутрално

    До коментар [#21] от "др. Иванов":

    Ехх, имаше навремето Родопа...

    Апокалипсисът апокалиптичен
  28. 28 Профил на soldierism
    soldierism
    Рейтинг: 453 Неутрално

    Айде, започва се! Започнаха да ни дигат цените и сега тая зима пак ще цъфнем! Мина срока на замразяването на цените и сега гледайте какво става. Ще настане абсолютен цирк!

  29. 29 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 982 Неутрално

    [quote#24:"Читател"]И чифтокопитни има достатъчно, вервай ми.[/quote]

    Ами като има къде са и защо има дефицит на месо?

    Апокалипсисът апокалиптичен
  30. 30 Профил на plamen1967
    plamen1967
    Рейтинг: 572 Неутрално

    Както посочи бб пред ЕвроНюз, инфлацията в Б-я е 0, и всички 'вредни' слухове и тем подобни за увеличени цени са дело на червените другари. Хора за бога не вярвайте на очите си и джоба си вярвайте на велия вожд.... Инфлация няма...

    ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
  31. 31 Профил на соня иванова
    соня иванова
    Рейтинг: 421 Неутрално

    Ако са от месо -трябва да поскъпнат.Чакам с нетърпение да се окаже някога строг контрол, да се въведе наименованието "имитиращ продукт" и да чуя пред касите как наперени и много модерни клиенти си ги купуват. Защото сега си поръчват "сирене" от 3.70 лв./кг., друго ще е да чуя : "-Дайте ми 1 кг. от "имитиращия сирене продукт." Дано поне от суета да не го правят и да преподредят приоритетите.

  32. 32 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 1321 Неутрално

    До коментар [#27] от "Bulgarische Motoren Werke":

    По времето на "Родопа" бая си хапнах салами и кренвирши. Миришеше самият магазин на месо. Докато сега се питаш какъв процент е животинската суровина в продукта и то добра такава, а не уши, копита и прочее.


    До коментар [#29] от "Bulgarische Motoren Werke":

    По фермите и по поляните, чукарите, където ги пасат. Искаш да ги съберат на площада пред Парламента? Има и още нещо - може би повечето крави са млечни, а месните породи са по-малко. Макар че и откъм мляко има внос. Общо взето, животновъдството в момента оцелява, а можеше да се надгради, както направиха в други страни.

  33. 33 Профил на Blackradio
    Blackradio
    Рейтинг: 521 Неутрално

    Eлементарно Уотсън - зимат ни за чавдарчета...

    Обаче поскъпванията са само за колбасите от МЕСО нал тъй бе АсоцУацицията...

    Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
  34. 34 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 624 Неутрално

    В месопреработката има правило, колкото по-модерни са машините толкова по-големи боклуци произвеждат. Качеството на Родопа се влоши, когато вкараха една американска линия за обезкостяване, която отделяше от кокала жили и хрущяли, а какво излиза от машините сега по добре да не знаем.

    Когато фуражът поскъпне с 30% месото трябва да поскъпне с 10-20%, а не с 50%. Когато месото поскъпне с 15-20% колбасите трябва да поскъпнат с не повече от 5-10% и то след време, защото се правят с прат, който си вдига цената след няколко месеца, а може и да не я вдигне, защото основно е от Южна и Сев. Америка.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  35. 35 Профил на Grizacha ot Razgrad
    Grizacha ot Razgrad
    Рейтинг: 572 Гневно

    КОЛБАСИТЕ СЕ ОЧАКВА ДА ПОСКЪПНАТ,СЪЩО ТАКА СЕ ОЧАКВА ТОВА СКАПАНО УПРАВЛЕНИЕ НА БГ.ДА СИ ТРЪГВА НЕЗАБАВНО,ЧЕ КОЙ ЗНАЕ КАКВИ ПРОСТОТИИ ЩЕ РОДИ ТИКВАТА ДО ИЗБОРИТЕ И СИГУРНО СТАНИШЕВ Е ВИНОВЕН ПАК.

  36. 36 Профил на navy
    navy
    Рейтинг: 822 Неутрално

    [quote#2:"hodounski"]Сушата ,кишата и Гришата...[/quote]


    Това за сушата ,кишата и Гришата го знаеме отдавна .Ама ми се ще да питам Тандем Вътев има ли нещо от следващите по-долу към които в колбасите си родните месари понякога добавят и месо ,което да не ползват :


    100http://www.kukuriak.com/%D0%B5-%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/


    Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
  37. 37 Профил на navy
    navy
    Рейтинг: 822 Неутрално
  38. 38 Профил на cucing
    cucing
    Рейтинг: 624 Неутрално

    Ми само Боко шъ яде салама, ний на бобец и зеленце.

    ура и да живей!!!
  39. 39 Профил на triton123
    triton123
    Рейтинг: 521 Неутрално

    НА КУЙО ВИКАТЕ КОЛБАСИ БЕ ,АХАХАХ????!!!

    ЕЛАТЕ У ДОЙЧЛАНД ДА ВИДИТЕ И ЛАПАТЕ ИСТИНСКИ КОЛБАСИ(А НЕ ДУПЕТА И ПОДОБНИТЕ ИМ!,КО СЕ ПРАВИТЕ НА ДРЪЖ МИ ШАПКАТА БЕЕЕ!!
    ХАХАХАХ,ПОЧТИ СЪМ СПРЯЛ С КОМЕНТАТОРСТВАНЕТО,ФАЙДА НЯМА,А ДАЖЕ Е ВРЕДНО,А ЖИВОТЪТ Е КРАТЪК ЗА ДА СИ ГУБИМ ВРЕМЕТО С ТАКИВА ГЛУПОСТИ И КИБИЧЕНЕ ПРЕД КОМПА!!

    ЧАО ОТ ААХЕН!

  40. 40 Профил на triton123
    triton123
    Рейтинг: 521 Неутрално

    не се давайте на колбасите дето сте ги чакали и дето са ви се наточили да подскочат скоро! преборете се с тях,натиснете ги,вържете ги-за да не мърдат и да не подскачат! но даже и тогаз това са БОКЛУЦИ!! Познайте кои и какви се "хранят" с боклуци! нямам повече въпрсои,мерси за вниманието ! чао от,както казах...от Дойчланд !!!! )

  41. 41 Профил на Вели
    Вели
    Рейтинг: 1064 Неутрално

    Нищо, в края та госината може да имаме и отрицателен процент инфлация.... Ако ли не - ще сменим шефа на НСИ!!!!

  42. 42 Профил на Ogiigo
    Ogiigo
    Рейтинг: 1213 Неутрално

    "Там, в цивилизования свят, това не се счита за картел. Ако обаче стане у нас - идват "качулките", обявяват ни за мошеници, печалбари и какво ли не"
    Ами Вие сте си такива! Правите салами от соя и слагате какви ли не боклуци в колбасите (само месо не се знае дали слагате) , как да не Ви смятат за мошеници!

    Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
  43. 43 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2733 Любопитно

    А огромните количества нискокачесвена сол в българските колбаси ?

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  44. 44 Профил на solaris69
    solaris69
    Рейтинг: 418 Гневно

    "Суровината за колбасите не е дървен материал, който може да се складира за зимата"
    - този съвсем ни взе за идиоти! Да не би да слага ПРЯСНО месо в жалките продукти, наречени от тях "колбаси"??? То няма никакво, а приказва щуротии! Явно е поскъпнал соевия пълнеж. А колкото до "дървения материал" - що ми се върти из главата, че слагаха някакви лигнини в саламите...

  45. 45 Профил на solaris69
    solaris69
    Рейтинг: 418 Неутрално

    До коментар [#43] от "EREBUS":

    Хем е евтина, хем задържа мнооого вода!

  46. 46 Профил на Нихната Макя
    Нихната Макя
    Рейтинг: 1034 Неутрално

    Сега по кой стандарт ще са, че нещо не можах да схвана ?

  47. 47 Профил на azmatahari
    azmatahari
    Рейтинг: 616 Неутрално

    Стокооборотът на магазините за месо в Сърбия, близо до границата рязко ще се увеличи.
    Там поне храната е още истинска.

  48. 48 Профил на ermaht
    ermaht
    Рейтинг: 470 Разстроено

    Е то само това да поскъпваше щяхме да го преживеем някак си. Но така като гледам за три години само цените растат, а заплатите изобщо не мърдат нагоре.

  49. 49 Профил на gorid
    gorid
    Рейтинг: 521 Любопитно

    Някой всезнайко да посочи колко са били говедата, овцете ,прасетата и птиците преди 1989 г. и сега, и тогава да си говорим за колбаси и качеството им. Аз знам .

  50. 50 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 851 Неутрално

    Мда-а-а, преди време бях принуден да "открия" холандските и немски сирена (твърдите, като кашкавала), сега твърдо ще ме насочат към унгарските и чешки колбаси. Не са по-скъпи, но със сигурност са по-качествени.

  51. 51 Профил на Предраг Джукич
    Предраг Джукич
    Рейтинг: 553 Любопитно

    А цената на геномодифицираната царевицата дето причинява рак на американската фирма Монсато ще се вдигне ли или братските хамириканци ще ни е пуснат на промоция

    тенкю пийпъл! Да живей масонската ложа
  52. 52 Профил на Приказки от Шипковия храст.
    Приказки от Шипковия храст.
    Рейтинг: 520 Весело

    "Колбасите се чака да поскъпнат от средата на октомври"
    Някой да предложи по-грамотна редакция на заглавието? Аз се сещам за две.

  53. 53 Профил на Pow
    Pow
    Рейтинг: 668 Неутрално

    Аз не го ли видя, че е убито - не го ям... Всякакви мелени неща само сам си ги меля или пред мен. И както са били старите хора - месо по-рядко, но по-качествено.

    Give a man a mask and he’ll tell you the truth
  54. 54 Профил на PavelCZ
    PavelCZ
    Рейтинг: 1652 Неутрално

    Положението напомня на стар виц :

    Мечо Пух върви към къщичката на Прасчо и весело си пее.
    Прасчо го посреща и вика :
    - Пух, толкова си весел днес, да не би медът да е поевтинял ?
    - Не, свинското поскъпна, Прасчо, тръгнал съм да коля прасе.
    - Ами ако прасето ти избяга ?
    - Не можеш да ми избягаш !

    E PLVRIBVS VNVM
  55. 55 Профил на PavelCZ
    PavelCZ
    Рейтинг: 1652 Неутрално

    P.S. В Чехия месото вече поскъпна. Не колбасите, а месото като цяло.

    E PLVRIBVS VNVM
  56. 56 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1517 Неутрално

    Те и сега боклучавите колбаси се задържат по витрините пък после ще видим ...

    Предразсъдъците са за ограничените.
  57. 57 Профил на Настрадин Ходжа
    Настрадин Ходжа
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    Не Виденова, а Луканова зима ни чака.

    #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
  58. 58 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 624 Неутрално

    До коментар [#49] от "gorid":

    Ти какво е било преди 1989 г. не го брой, тогава бяхме държава в първите 30 по ИЧР, а сега сме географско понятие!

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  59. 59 Профил на cualquera
    cualquera
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Много е възможно това постъпване да отсее некачествените продукти. От доста време текат проверки и има санкции, но не смятам, че който и да е производител би могъл да подведе хората точно какъв е вкусът на месото. Разбира се, в следващите дни се очаква опозицията да даде прогнози за главозамайващи проценти и да поиска някоя оставка, но какво вкусът на месото, така и тези трикове, надали подвеждат още някого.

  60. 60 Профил на gorid
    gorid
    Рейтинг: 521 Любопитно

    До коментар [#58] от "др. Иванов":

    Любопитен съм,как "знаещите",след като посочат цифрите,ще обяснят просперитета през 30 -те на 20 век,"упадъка" при соца и възраждането ни, през последните две десетилетия. Не ,че се заяждам с някого. Между другото аз и семейството ми ядем колбаси приготвени по рецепти от преди повече от тридесет години. Управляващите нямат куража да кажат,"връщаме стандартите от преди 1989 г.",ами казват "въвеждаме стандарт... еди кой си"

  61. 61 Профил на saseff
    saseff
    Рейтинг: 572 Неутрално

    Като нямате пари за салами,яжте пасти :)

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    saseff
  62. 62 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 624 Неутрално

    Стандартите от преди 1989 г. не могат да се върнат заради задължението във всички продукти да се влагат консерванти, овкусители и пристрастяващи към храната вещества.
    В момента предприятията са частни, а никой частник не може да направи нужната логистика, каквато имаше държавата тогава, за да работи без тези добавки и при минимални разходи, които да водят и до ниски цени. Просто капикализмът е неефективен.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK