
© Associated Press
Зърно, вода, мая. Това съдържа кехлибарената течност, позната като уиски, скоч, бърбън. А каква е разликата всъщност? Шотландското уиски, или скоч, трябва да е произведено в Шотландия и да е отлежало поне 3 години в дъбови бъчви. Основната разлика между него и ирландското е, че първото се дестилира обикновено 2 пъти, докато ирландското - 3 пъти.
Такива специфики на любимата на много ценители напитка обяснява Трейси Маккаферти, бранд мениджър на Famouse Grouse в световен мащаб. Тя и други специалисти по темата ще дойдат в София на 4 октомври, когато в продължение на 3 дни градът ще е домакин за първи път на световен уиски фестивал.
Съпоставянето на шотландското уиски с бърбъна показва, че в шотландското уиски се използва основно малцов ечемик, докато при бърбъна условието да се нарича така е да е направен от минимум 51% царевица. Друга основна разлика е, че бърбънът трябва да отлежава минимум 2 години в нови, обгорени бъчви. Шотландското уиски отлежава в бъчви, в които преди е отлежавало шери или бърбън.
Сложна работа. Водещото по думите на Трейси било, че лошо уиски нямало, а само лошо настроение. Всъщност кратък преглед на дискусиите по въпроса показва, че производителите на тази напитка в различните й вариации са се договорили да не говорят лоши неща за нея. В света съществуват около 1200 марки уиски.

© Личен архив
Трейси Маккаферти
Всичко зависи от качеството на съставките, както и от това на казаните, в които се дестилира напитката и бъчвите, в които отлежава, посочва Трейси. Цената също не била твърде красноречива за качеството. Учудвам се след няколкото си разговори с производители и ценители на вино, които винаги правят тази връзка между стойността, изписана на бутилката и качеството, което се открива след отварянето на тапата.
Според Трейси фактът, че на етикетите може да се прочете съдържанието на някой оцветител, не означавало, че използването му води до влошаване на качеството и не влияело на вкуса.
По нейните наблюдения през последните десет години българският пазар на уиски много се развил, като се виждало нарастване на интереса към малцовите и нестандартните разновидности. Според нея финансовата криза не се е отразила на консумацията на уиски. По данни на Нилсен в периода май 2010 г.-юни 2011 г. 19.4 на сто от пазара на твърд алкохол в България се пада на уискито.
Според търговската асоциация Scotch Whisky Association износът на шотландско уиски е продължил да расте през 2011 г., като за година ръстът е 23 на сто. Експортът за САЩ е отбелязал рекорд, като продажбите са надхвърлили 650 млн. паунда. Годишно в света се продават над 1 млн. бутилки шотландско уиски.
Шотландските уиската могат да отлежават много дълго време, казват специалистите. Този период не е безкраен все пак. Според сайта whiskey.com след 30-ата година от началото на отлежаването питието започва да губи добитите качества. При виното например този период е доста по-кратък и след него бутилката има по-скоро колекционерска стойност, отколкото да се отвори, за да се пие. По време на Whiskey Fest Sofia ще бъде показано изключително рядко уиски, казва организаторите – Highland Park 50YO.
Ако се продължи сравнението с виното, за което и между което специалистите препоръчват определени видове храни и мезета, производителите на уиски не влизат в подобни коловози и препоръчват да го пием както ни душа иска и да замезваме или не замезваме по същото правило.
По време на предстоящия фест обаче ще има и подобни кулинарни съвети от опитните в дегустацията.
"За мен уискито е страст. В този бизнес има много жени, макар и да се смята за по-мъжки", обяснява избора на професията си Трейси Маккаферти.
По време на фестивала от 4 до 6 октомври във Военния клуб световнопризнати уиски експерти, които ще представят различни блендове и бутилки, съобщават организаторите. Легендарният експерт Джон Кешмън ще води майсторските класове за ценители "Различната история за Ирландия от най-старата дестилерия в света". Звезди на Whiskey Fest Sofia 2012 са утвърдени световни имена в уиски индустрията като Робърт Хикс, Гордън Моушън, Дарил Халдан, Уейн Колинс.
Всеки от тях ще даде своя версия в отговор на въпроса защо лошо уиски няма и защо се нарича вода на живота. Почитателите на уиски напитките ще имат възможност да дегустират над 30 различни вида, произведени в Ирландия, Шотландия, САЩ и дори Япония.
bta
Рейтинг: 1366 Неутралноима
Станислав
Рейтинг: 1460 ВеселоЛошо уиски няма, но има фалшиво уиски и то може да създаде сериозни проблеми за пиещите го. Справка - Цар Киро. Аз имам резерви и по отношение на уискита, дето ги свързват с несъществуващи легенди за черни кочове, но това е друга тема...
“Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklinдр. Иванов
Рейтинг: 660 НеутралноБлек рам е много добро уиски! Най-доброто от куче марките и има едно ценно качество - докарали са го по аромат на класическо уиски.
Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!pravets82
Рейтинг: 457 Неутрално"Зърно, вода, мая. Това съдържа кехлибарената течност, позната като уиски, скоч, бърбън. А каква е разликата всъщност? "
Когато гей жирафите заменят Снежанка е време да си стегнем куфарите!Всъщност е: спирт, вода , есенция.
efta
Рейтинг: 442 НеутралноТо това с кочовете е обида за пиещите го. Спирт, есенция и боя. Въобще, ако е правено на изток от Лондон, не е за пиене.
grand funk railroad
Рейтинг: 1097 НеутралноАко не е менте, няма.
Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. ColucheМария
Рейтинг: 1526 НеутралноИма, естествено, и не е задължително да е фалшиво. Освен това, в страна като България - с по принцип много добри ракии - пиенето на уиски като основно питие целогодишно ми се струва странно. Или пък в страна като Испания, при наличие на много добри вина...
”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)Станислав
Рейтинг: 1460 НеутралноДо коментар [#3] от "др. Иванов": Може би си прав - аз все не събирам достатъчно смелост да го опитам и ако ще е уиски, предпочитам да го карам на 12YO Single Malt, за предпочитане Dalmore.
“Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. FranklinNorman Granz
Рейтинг: 2856 Неутрално[quote#3:"др. Иванов"]Блек рам е много добро уиски ... докарали са го по аромат на класическо уиски [/quote]
НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.Ясно е какво наливаш в бутилките, на които пише Чивас или Гленливет.
Peacock
Рейтинг: 1234 Весело".... фестивала от 4 до 6 октомври във Военния клуб ...."
Добре са подбрали мястото!
пп. Иначе най-доброто питие е водата!
Станислав
Рейтинг: 1460 НеутралноДо коментар [#5] от "efta": Зависи колко на изток, защото ако продължиш достатъчно далече и стигнеш до Япония, ще откриеш, че там правят много добри уискита, колкото и да е изненадващо (както беше и за мен, когато се запознах отблизо с фактите).
“Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklinc0ng0
Рейтинг: 410 НеутралноДо коментар [#3] от "др. Иванов":
Въпросът е, че измислят тъпи "легенди" и подвеждат заблудените сякаш това е уиски съществува отпреди 100г, а не отпреди 4-5.
Norman Granz
Рейтинг: 2856 НеутралноАз пия много рядко спиртни напитки, повече обичам вино (вкл. портвайн), но ако ще да е спирт, нека е Гленливет 15 годишно Френч Оук. Неотлежали блендове не пия изобщо.
НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.B52
Рейтинг: 1510 Неутрално[quote#6:"grand funk railroad"]Ако не е менте, няма. [/quote]
He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.Тук не съм съгласен...
Ок, може би няма "лошо" уиски, но има масово, посредствено. Докато живеех в БГ винаги предпочитах хубавата ракия пред това което се предлага6е масово.
В чужбината "лоши" приятели ме научиха какво е наистина хубаво уиски. То струва обаче поне 2-3х повече от масовите напитки, пие се без лед, понякога има дъх на торф и... и...
Quo Vadis
Рейтинг: 823 Веселожони кокър червеното е лошо .
Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?Norman Granz
Рейтинг: 2856 Неутрално[quote#14:"B52"]пие се без лед[/quote]
iedel-sommelier-single-malt.html
НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.... и в специална тънкостенна чашка, която понякога струва повече от бутилката:
http://www.winestuff.com/bar-stuff/bar-glassware/r
др. Иванов
Рейтинг: 660 НеутралноАз уиски пия изключително рядко. Естествено, че Ламборжинито е по-хубаво от Волвето, но се кара по-рядко.
Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!др. Иванов
Рейтинг: 660 НеутралноДо коментар [#12] от "c0ng0":
Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!Зад всяко нещо трябва да има легенда! Почти навсякъде и за всички тези легенди са измислени.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
!D !калпав е новия вид Дневник!
Рейтинг: 883 НеутралноДо коментар [#8] от "Станислав":
хехех едва ли е прав.Това си е боклук най-долна проба.
dnk
Рейтинг: 613 Неутрално[quote#2:"Станислав"]Аз имам резерви и по отношение на уискита, дето ги свързват с несъществуващи легенди за черни кочове[/quote]
Моралът не е порок!Никакви резерви ня трябва да имаш. 100% химия, без шанс за натурални примеси, разбърквана е с най-дебелите гумени ръкавици в най-здравите ламаринени бидони.
takeshi303
Рейтинг: 768 НеутралноДо коментар [#3] от "др. Иванов":
За цената си е добро, а тези дето са ти набили минусите едва ли ще направят разлика между скъпо уиски и Черният Коч.
dnk
Рейтинг: 613 НеутралноДо коментар [#3] от "др. Иванов":
Моралът не е порок!Блек рам е моиже да бъде много добра химическа смеска, но НЕ Е уиски ( пък дори и долнопробно ).
monarchist
Рейтинг: 551 НеутралноДо коментар [#5] от "efta":
"Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян ВеневЗависи. Има и японски уискита. Не съм ги опитвал, но преди време търсих и видях, че и те си държат прилична цена редом с шотландските и ирландските.
dnk
Рейтинг: 613 Неутрално[quote#22:"normandy"]едва ли ще направят разлика между скъпо уиски и Черният Коч[/quote]
Моралът не е порок!тези които не могат да направят разлика межу уиски и черният коч не могат да се изказват по темата.
Norman Granz
Рейтинг: 2856 Неутрално[quote#21:"dnk"]разбърквана е с най-дебелите гумени ръкавици в най-здравите ламаринени бидони. [/quote]
НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.Или в чугунена вана (за къпане), приватизирана с каруцата от Вторични суровини и поомита с маркуча на двора.
petar_333
Рейтинг: 442 НеутралноВъпроса е какво се случва на следващия ден с главата!!! Ако имам леко и тъпо главоболие след почерпка (50-100гр) то това уиски за мен е боклук, ако ще и да струва 200 кинта!
dnk
Рейтинг: 613 Неутрално[quote#5:"efta"]ако е правено на изток от Лондон, не е за пиене. [/quote]
Моралът не е порок!Формално погледнато до Цар Киро можеш да стигнеш и като вървиш само на запад
Storan
Рейтинг: 660 Весело[quote#3:"др. Иванов"]
Блек рам е много добро уиски! [/quote]
др. Иванов, моите извинения, ама това Вашето с отзива за "Блек рам" си беше направо глупост!
Това въобще си е една спиртна главоцепеница, която ползват тинейджърите за да се налюскат барабар с много бира и е питие нямащо нищо общо с уискито /каквото и друго да е/ освен в името!
Иначе, това на картинката с пъдпъдъците е добро!
Big_Villager
Рейтинг: 610 НеутралноДо коментар [#5] от "efta":
e-barrel/
Освен ако не е това:
http://www.connosr.com/reviews/nikka/nikka-from-th
Alarmstufe Rot
Рейтинг: 5650 НеутралноМоята класация е: 1. Бърбън / Тенеси. 2. Ирландско. 3. Шотландско.
Един виц за това как ирландците варят уиски: Събрали се Джон и аверите му и отишли в местната спиртоварна да варят уиски. Вечерта приятелите се прибрали, а Джон липсвал. Мери, съпругата на Джон, попитала къде е той. Приятелите отвърнали: Мери, Мери, голямо нещастие стана - Джон падна в казана и се удави. Тя: Ужас, ужас, а много ли се мъчи моя нещастен Джон? Приятелите: Да, Мери, доста се измъчи нещастния Джон - три пъти излиза от казана да пикае.
Gustav Mahlerov Vienski
Рейтинг: 531 ВеселоДо коментар [#4] от "pravets82":
На български се казва: ори, мели, яж...
Росен Радославов
Рейтинг: 1450 НеутралноДо коментар [#3] от "др. Иванов":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoВаня, и от Блек Рам сигурно има по-лошо уиски, но това нещо дори не може да се нарече уиски.
Това е относително евтина алкохолна напитка за бедни.
Norman Granz
Рейтинг: 2856 Неутрално[quote#29:"storan"]др. Иванов, моите извинения, ама това Вашето с отзива за "Блек рам" си беше направо глупост! [/quote]
НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.Др. Иванов е цар на абсурдните изказвания, като например че едно кану с руски моряци може да победи американски самолетоносач.
Не му се връзвайте, не всички разбират неговия изискан фатмашки хумор.
Koba Stalin
Рейтинг: 1366 Весело"За мен уискито е страст. В този бизнес има много жени, макар и да се смята за по-мъжки", обяснява избора на професията си Трейси Маккаферти.
/не се чете/Сладката пияндурка, тя! Като я гледам на снимката какъв влюбен поглед е насочила към бутилката, чудя се дали има мъж на света, който да се е радвал на подобна нежност, от нейна страна.
monика
Рейтинг: 551 ВеселоИма, за това пия ракия! НЯМА ЛОША РАКИЯ!
Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. УайлдGustav Mahlerov Vienski
Рейтинг: 531 НеутралноДо коментар [#16] от "dodge_ram":
Кой в БГ разбира от чаши - 1 на 100 000
Пият в пластмасови, пият си от шепата...
Даже протокола на министрите не разбира от чаши, ама никак
dnk
Рейтинг: 613 НеутралноДо коментар [#13] от "dodge_ram":
Моралът не е порок!Много добър вкус. Едно от любимите ми, въпреки, че съм фен на Ирландското уиски.
Скоро опитах Японско уиски - оказа се изненадващо добро. Ако ти се удаде пробвай Yamazaki 12.
Росен Радославов
Рейтинг: 1450 НеутралноТъжното в случая е, че тези на север от пшеница и царевица произвеждат скъпа напитка, а на нас тук дори и тези култури са ни по-качествени, но нищо не правим. Фирмите не правят и дори не се опитват.
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoОт гроздето произвеждам такива елексири, че просто думата ракия не важи за тях.
Нищо не пречи да се пробие на алкохолния пазар с българска стока, въпреки вековните шотландски и други традиции.
Gustav Mahlerov Vienski
Рейтинг: 531 ВеселоДо коментар [#31] от "g_t_CBR600RR":
Не, на първо място е шотландското.
Всеки казва: дай един скоч..
др. Иванов
Рейтинг: 660 НеутралноДо коментар [#22] от "normandy":
Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!Няма да направят разлика. След първата чаша не може да се направи разлика и това са ми го казвали дегустатори. Затова и първите 100 гр. се сервират от поръчаното, а след това от алхимията. След още две не може да различиш коняк от уиски. Рамът може и да е химия, но е хубава химия! Като го пиеш усещаш, че пиеш уиски, а не малц преточен през торф и ароматизирано с пушек, пък и топло, сипвали са ми такова, чиста отврат, ако ще и 1000 лв. да е бутилката.
NPaine
Рейтинг: 1366 ВеселоЛеле как се стигна изобщо до споменаването на химията блек рам редом до ирландските и шотландксите уискита?
"People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."Хора за които самогона е изискана напитка, тръгнали да дават акъл кое уиски било добро...боже боже боже...
Росен Радославов
Рейтинг: 1450 ВеселоДо коментар [#36] от "monika_":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoЕла на форумна среща "август 2013" и ще видиш моите елексири.
Дошлите тази година опитаха и усетиха за какво става въпрос.
Ако можех да ида в София на тази среща и да дегустират моето производство веднага ще ме вземат при тях за технолог на нова напитка.
Росен Радославов
Рейтинг: 1450 НеутралноДо коментар [#41] от "др. Иванов":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoС това съм съгласен. Вече използват правилният етилов чист спирт за производството на всичко.
В "Савой спирт" влиза една тръба, а излизат сто тръби (вида алкохол), но също ползват спирт за основа.
Няма го истинският вкус на грозде в ракиите им, уискита и т.н. производства.
Storan
Рейтинг: 660 ВеселоДо коментар [#39] от "Росен(Моди, не трий Кончаловски и Видал)":
Много сте прав!
Който си го може - си го може!
Макар и малко рано - с удоволствие - Наздраве!
Росен Радославов
Рейтинг: 1450 НеутралноУискито отдавна не лежи в бъчви с години, както си требе. Не може да бъда задоволен увеличаващият се пазар просто.
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoПрекарва се през дъбови стърготини и е готово за няма и два месеца. Затова и е по-евтинко в ЕС.
Принципа на "Савой спирт" работи отлично.
Все едно им е на западняците явно.
c0ng0
Рейтинг: 410 НеутралноЗащо не приемат закон за названията - както стана със сиренето. Което е от мляко има надпис "сирене". Остналото, което прилича на сирене, но е от растителни съставки го пишат "деликатес". Същото може да се приложи и за спиртните напитки - Уиски, Узо, Ракия, Ром и т.н. названия изискват дестилация на растения. Всичко останало, което се прави от спирт + боя и есенции да се казва по друг начин или ПОНЕ да пише "Синтетично Уиски". В момента 95% се продава един и същи спирт с 50 вида есенции напълнен в изтънчени бутилки. Т.е. бутилката и надписа определя цената дали да е 7 или 57лв, а вътре все същото.
Гневник
Рейтинг: 714 ВеселоИма ли лошо уиски? Да, има лошо уиски. Има много лошо уиски, а то е:
1.уискито на Кирил Рашков и нему подобните,
2.свършилото уиски и
3.изпитото уиски.
А има ли лоша реклама на уиски в Дневник ? - Няма.
mmarto
Рейтинг: 442 ВеселоЯвно дамата не е пила от чешкото!
Big_Villager
Рейтинг: 610 ВеселоДр. Иванов разкри окончателно тайната на своят алтернативен ум
Не знаех, че Блек Рам е хлюциноген
groznik90
Рейтинг: 649 НеутралноФалшивото уиски е най-често срещано. Обичам вечер след работа да си сипя една чашка, но понякога попадам на такиво боклуци....
Росен Радославов
Рейтинг: 1450 ВеселоДо коментар [#45] от "storan":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando[quote#45:"storan"]Макар и малко рано - с удоволствие - Наздраве![/quote]
Рано? Винаги е късно за първата чашка особено в ден като днешният и статия като тази.
п.с. Трезвен съм като репичка всъщност, че ще карам след обяд.
Storan
Рейтинг: 660 ВеселоДо коментар [#34] от "dodge_ram":
Трудно му се получават смешките - има нещо объркано!
Росен Радославов
Рейтинг: 1450 НеутралноДо коментар [#47] от "c0ng0":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando[quote#47:"c0ng0"]Всичко останало, което се прави от спирт + боя и есенции да се казва по друг начин или ПОНЕ да пише "Синтетично Уиски".[/quote]
Факт е. Не пия никога от "Савой Спирт" нищо произведено, но ползвам амбалажа им. На гърба има етикетче, на което си пише точно това - "Произведено от спирт, вода, оцветители" и т.н.
Задължени са по закон отдавна и го спазват.
Дали всички производители го правят не мога да кажа.
Storan
Рейтинг: 660 ВеселоДо коментар [#52] от "Росен(Моди, не трий Кончаловски и Видал)":
Ами то докато си почукваме тука и май станало икиндия за по една ракия!
Федор Езерский
Рейтинг: 887 ВеселоАбе има ли казанджии - разбирачи тука? Какво мислите за тази рецепта? Дали ще е хубаво уискито? D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D 0%BD%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1 %81%D0%BA%D0%BE-%D1%83%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B8
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%
Росен Радославов
Рейтинг: 1450 ВеселоДо коментар [#55] от "storan":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoТо си е време отдавна за първата чашка, но ще ходя да извадя виното от джибрите.
Към МЕРЛОТО съм по-внимателен, отколкото с жените.
Бялото вино си къркори отдавна и след 45 дни вероятно с първият студ ще се избистри като сълза.
Едно преточване и през февруари бутилиране. Трайност проверена три години досега. Според книжките е 10 години за бялото и 20 до 30 години за червеното.
flisk
Рейтинг: 430 НеутралноДо коментар [#3] от "др. Иванов":
Докторееее, докторе... останали са ви старите навици от соца. Според мен дори надписът уиски на етикета на черният овен е обида за напитката...
Един колега, който не е като да не си пийва, веднъж след 4 големи драйфа цял ден в странен зелен цвят...
Да разграничим спирта с есенеция от истинските питиета...
Или както пише на един наш "ром" - "спиртна напитка с есенция на ром".
Athanatos
Рейтинг: 1306 НеутралноНяма лошо уиски, има лоши пиячи!
Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .Росен Радославов
Рейтинг: 1450 ВеселоДо коментар [#56] от "Федор Венедиктович Езерский":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoЩе стане със сигурност. Само трябва да пробваш отначало с не повече от 300 мл. за една вечер, че за водката не се знае какво ще направи в комбинация с истинска ракия.
Става въпрос да не работят багери в главата ти в следващите два дни.
А, като казах ракия. Ракията трябва също да е истинска.
По пазарите ракия под 8 лв. за литър няма как да е ракия.
Най-малкото не е преварена, което е задължително за домашна ракия, заради метила и разните "смоли" в нея.
Росен Радославов
Рейтинг: 1450 НеутралноДо коментар [#58] от "flisk":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoНе е доктор, другар е.
Norman Granz
Рейтинг: 2856 Неутрално[quote#37:"mahler"]Кой в БГ разбира от чаши - 1 на 100 000
НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.Пият в пластмасови...[/quote]
Чашата е поне 50% от удоволствието на хубавото питие. Аз имам 4 като показаната на снимката, която се оказа, че е струвала (преди намалението) 80 долара!!
Изкарал съм късмет, понеже ги купих от вече закритото "Винело" на Бачо Киро по 45 кинта парчето. Може би са били на разпродажба.
[quote#38:"dnk"]Много добър вкус. Едно от любимите ми, въпреки, че съм фен на Ирландското уиски. [/quote]
Благодаря. Не звам дали си опитвал едно друго - Хайлънд Парк, от Оркнейските острови - най-северната шотландска дистилерия. Преди време получих една еднолитрова бутилка подарък от клиент в Англия - изпихме я на една Коледа, беше нещо фантастично. Червеникаво-кехлибарено на цвят, с първата глътка по тялото се разлива великолепна топлина, сякаш камината гори не пред краката ти, а вътре в теб...
Storan
Рейтинг: 660 ВеселоДо коментар [#57] от "Росен(Моди, не трий Кончаловски и Видал)":
Ай стига, че тази тема е за друг форум - ще трябва да зачекваме и мезетата и ... до сутринта!
efta
Рейтинг: 442 НеутралноДо коментар [#11] от "Станислав":
ще имам едно наум следващия път. Но все пак, "духа" влиза в бутилката само ако е затворена на острова. Както и шампанското, когато не е направено където трябва, е просто "пенливо вино".
Благодаря за забележката
Рол
Рейтинг: 592 НеутралноАбе джаз и Джеймисън или Джеймисън и джаз.
dedo pepo
Рейтинг: 1270 НеутралноВсички сте прави,но кой е най-прав ще ви кажа, но трябва:
да дегустирам,да дегустирам,да дегустирам...
Norman Granz
Рейтинг: 2856 Неутрално[quote#41:"др. Иванов"]Затова и първите 100 гр. се сервират от поръчаното, а след това от алхимията. [/quote]
НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.Иванов, тук сме се събрали хора естети, не сме на обмяна на опит в хотелиерския бизнес.
Storan
Рейтинг: 660 Весело[quote#62:"dodge_ram"]Червеника во-кехлибарено на цвят, с първата глътка по тялото се разлива великолепна топлина, сякаш камината гори не пред краката ти, а вътре в теб... [/quote]
Не пиел а?
Дип си ги разбираш тиии!
Alarmstufe Rot
Рейтинг: 5650 НеутралноДо коментар [#40] от "mahler":
Аз говоря за МОЯТА класация. Не е задължително да съвпада с ТВОЯТА, нали?
flisk
Рейтинг: 430 НеутралноДо коментар [#38] от "dnk":
Японците имат добри уискита, да, а и изкупиха някои от легендарните пивоварни в кралството. Сходен е случая и с Обан, а и Ямазаки мисля купиха някои пивоварни в Шотландия - дегустаторите казват, че от тогава качеството не само че не се е развалило, ами се и подобрява...
Пусти японци, и от уиски се оказа, че разбират...
Росен Радославов
Рейтинг: 1450 ВеселоДо коментар [#10] от "Peacock":
.
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando[quote#10:"Peacock"]пп. Иначе най-доброто питие е водата! [/quote]
Водата е само за миене/къпане...и за някои жени.
Мъжете знаем защо
pc_none
Рейтинг: 551 НеутралноДомашната Ракийка е една идея по- добра от уискито...
pachino
Рейтинг: 605 НеутралноЕй, много снобари тук
ПО повод японските уиски-та се сещам за филма "Изгубени в превода", където Бил Мъри правеше реклама точно на японска марка. Тогава разбрах, че джапаните освен саке имали и уиски, че и японска бира.
На най-известния къркач Чърчил любимото му е било Ханки&Банистър. Опитах го веднъж, не е лошо, а и цената му бюджетна.
Класиката за мен си остава Джак Даниелс, гарниран с печени бадеми и хубав черен шоколад.
Чиърс, мейтс!
Moonshine
Рейтинг: 752 НеутралноДо коментар [#5] от "efta":
Япония. Странно, но факт...
Alarmstufe Rot
Рейтинг: 5650 Неутрално[quote#57:"Росен(Моди, не трий Кончаловски и Видал)"]То си е време отдавна за първата чашка[/quote]
Абсолютно, една работа за да се свърши, трябва да се започне от сутринта.
senser
Рейтинг: 415 НеутралноДо коментар [#47] от "c0ng0":
simple mindМного си прав, но за съжаление отговорът на въпроса ти "защо не направят така и с напитките" е ясен - многото пари и влияние на производителите и търговците на алкохол няма да го позволят
Росен Радославов
Рейтинг: 1450 ВеселоДо коментар [#41] от "др. Иванов":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando[quote#41:"др. Иванов"]След първата чаша не може да се направи разлика и това са ми го казвали дегустатори. Затова и първите 100 гр. се сервират от поръчаното, а след това от алхимията.[/quote]
Вярно, че това е честа практика Ваня, но мен не могат да ме метнат.
Събрах очите на барман, докато си говорехме точно по този въпрос. И то не с алокохол, а с минерална вода.
Дори с нея не могат да ме метнат. Разбира се основните - Девин, Горна Баня.
За алкохола съм безпощаден.
Приятел купи през зимата Мерло. Аз самият имах и имам хубаво Мерло.
Докарали го на вкус, признавам си. След изпиването на 200 мл. и 15 минути време ме заболя глава. Не би трябвало това да се случи за толкова кратко време, но е факт.
Мерлото мисля, че струваше 6 лв., което разбира се не е цена за добро вино, но такъв е факта.
ikoden
Рейтинг: 430 ВеселоМного ми е смешно като се казва, че в някои уискита имало оцветител. В Дания например е незаконно да се продава алкохол без декларация за оцветител. Резултатът е поразителен - не намерих и една бутилка уиски на която да няма дискретна лепенка, най-често на дъното "съдържа карамел". Дори в реномирани марки - Chivas, Lagavulin, Dalwhinie и прочие. По-ежтините марки, дори си го декларират в етикета (специално печатан за Дания)
Росен Радославов
Рейтинг: 1450 ВеселоДо коментар [#66] от "dedo pepo":
.
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando[quote#66:"dedo pepo"]но трябва:
да дегустирам,да дегустирам,да дегустирам...[/quote]
Лесно е.
[quote#43:"Росен(Моди, не трий Кончаловски и Видал)"]Ела на форумна среща "август 2013" и ще видиш моите елексири.
Дошлите тази година опитаха и усетиха за какво става въпрос. [/quote]
Е, ще видим колко си "дедо", но това е неизбежно
Росен Радославов
Рейтинг: 1450 НеутралноДо коментар [#78] от "ikoden":
.
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoДа, защото не могат да докарат цвета от бъчвите както е нужно всъщност.
Най-хубавата ми ракия е от Мерло. Лежи си в дъбова бъчва от 2009-та и все още е с цвят малко по-тъмен или почти като на олио.
Вкуса и е невероятен. Скоро ще мине в стъклени бутилки.
Никога няма да и сложа карамел или каквото и да е, дори да се налея по грешка от нея в шопската салата вместо зехтин
bibian
Рейтинг: 714 ВеселоЛошо уиски няма, има лошо пиене.
Не съм претенциозен - ирландски Тюламоре или Джеймсън, скоч - ДжиБи или Чивас, от американските - Джак Даниелс, от японските ... саке, само един вид, което не знам как се казва, но познавам етикета и бутилката
以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子Storan
Рейтинг: 660 ВеселоМдаа!
Сещам се за репликата на Тодор Колев от "Двойникът"
".... Брадчет! Коее отличава човека от животните? ... Алкохола, Брадчед!"
Та да си дойда на думата: днес преди обед се обеднихме около темата за добрия алкохол и след 70 - 80 коментара никой не се сети да намеси политиката. В коментари по уискита и ракии, загърбвайки политически пристрастия, показваме завидна сплотеност, което ме навежда на мисълта, че следващите избори може да се спечелят с добро пиене, мезе и компания! Пиенето ще обедини българите! Наздраве!
Росен Радославов
Рейтинг: 1450 ВеселоДо коментар [#63] от "storan":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando[quote#63:"storan"]ще трябва да зачекваме и мезетата и ... до сутринта! [/quote]
А да. Отлична посока.
От 15 години правя пастърма от конско месо. Чудо е. Отначало ме гледаха странно някои познати, нооооо само докато я опитат.
Преди 3 години хванах по Н.ДЖ. предаване за пастърма от кенгуру. Там казаха, че защото месото е жилаво го държат в оцет няколко часа.
Приложих го в конската пастърма и стана още по-добра.
Мезе и за ракия и за вино.
А малкия си я яде вместо хляб.
Канасубиги
Рейтинг: 834 НеутралноМоята класация:
I don't debate. Too much Word, not enough Excel.3-7 y.o - уиски за напиване
12 y.o - уиски за позьори
15+ y.o - мехлем за душата и лекарство за настинка и лошо настроение
Бранда е ЕДИН - The Macallan .. може и Glenfiddich
Гневник
Рейтинг: 714 ВеселоДо коментар [#78] от "ikoden":
В Дания например е незаконно да се продава алкохол без декларация за оцветител. Резултатът е поразителен - не намерих и една бутилка уиски на която да няма дискретна лепенка, най-често на дъното "съдържа карамел". Дори в реномирани марки - Chivas, Lagavulin, Dalwhinie и прочие.
В България например е напълно законно да се продава алкохол без декларация за произход - Сертификат за произход и качество от производителя. Резултатът е поразителен - бутилки с уиски на които дори няма поне дискретна лепенка- " не съдържа нито карамел, нито уиски". Дори в реномирани марки - Chivas, Lagavulin, Dalwhinie и прочие.
_plamen_
Рейтинг: 589 НеутралноТорфът дава първоначалният аромат на течността. Колкото повече отлежава, толкова повече аромати от бъчвите и от (морския) въздух навлизат в уискито и влиянието на торфа намалява. Последното влияние е от водата, с която се разрежда ускито за да стане около 40% алкохола.
Winora foreverStoran
Рейтинг: 660 ВеселоДо коментар [#83] от "Росен(Моди, не трий Кончаловски и Видал)":
Айде стига бе! Нали щеше да ходиш някъде?
Стига си провокирал хората!
Тези писмени излияния са за по-късни часове. Аз още на кафето си усещам вкуса ти ги метна и пастърмите!
Ще трябва да ставам и да я мятам от рано, че взе да ми се пълни устата със слюнка /да ми текат лигите/!
koleca
Рейтинг: 8 Неутрално"Шотландското уиски, или скоч, трябва да е произведено в Шотландия и да е отлежало поне 3 години в дъбови бъчви. Основната разлика между него и ирландското е, че първото се дестилира обикновено 2 пъти, докато ирландското - 3 пъти."
Това не есъвсем вярно, защото има тройна дестилация и при шотландските уиските. Въпросът е повече в начина на опушване на зърното - за което шотландците използват въглища, а ирландците - газ.
_plamen_
Рейтинг: 589 Неутрално[quote#87:"storan"]Тези писмени излияния са за по-късни часове.[/quote]
Winora foreverТака е. Уискито като смокинга, дневна светлина не трябва да вижда. Нито шумотевици и дандании. И никви салати и мезета. Затова ракията бие по точки
Росен Радославов
Рейтинг: 1450 ВеселоДо коментар [#87] от "storan":
.
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoВ 13,15 излизам, но мога и по-късно. Винцето няма да избяга.
Като каза "кафе" се сетих за конско кюфте. Смесена конска кайма с някаква мазна от магазина се получава кюфетнце с невероятен вкус.
Иска си много подправки, вкл. и магданоз, ситно нарязан, кориандър малко, чер пипер, кимион и всичко е на 6+
На скара или пържено все е прекрасно.
Суджука пък се прави в съотношение 70% конско и 30% каквото друго има, но месо, не случайна кайма. Най-добре е свинско. Като изсъхне до степен да супер се прибира в найлонови торбички във фризера и до лятото има суджук.
Boichev Boian
Рейтинг: 8 НеутралноСпоред търговската асоциация Scotch Whisky Association износът на шотландско уиски е продължил да расте през 2011 г., като за година ръстът е 23 на сто. Експортът за САЩ е отбелязал рекорд, като продажбите са надхвърлили 650 млн. паунда. Годишно в света се продават над 1 млн. бутилки шотландско уиски.
Ако приемем, че всички 1 млн бутилки отиват в САЩ - то цената е 650 паунда на 1 бутилка? Предполагам, че общия брой е 1 млрд
Storan
Рейтинг: 660 Весело[quote#89:"_plamen_"]Затова ракията бие по точки [/quote]
И за това става за от обед да я мятаме и докато кой колкото изкара..!
Росен Радославов
Рейтинг: 1450 НеутралноКъм финала да призная нещо.
.
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoОтрових се през 2000-на година с ракия купена от що годе добър магазин на известна марка. Не е "савой".
Ходих маносан 4 дни, като на лекар отидох чак на третият ден. Каза че съм прескочил трапа, но още ден ще съм зле.
Така и стана.
След това реших, че или няма да пия никога вече концентрат или ще се науча да си го произвеждам.
3 000 лв. и 4 месеца по-късно вече имах първата си почти хубава ракия.
Почти, защото не беше отлежала достатъчно, аз бях зажаднял вече
След това нещата си тръгнаха както трябва.
Росен Радославов
Рейтинг: 1450 ВеселоДо коментар [#92] от "storan":
.
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoРакията дава възможност за две напивания в рамките на едно денонощие
Storan
Рейтинг: 660 НеутралноДо коментар [#90] от "Росен(Моди, не трий Кончаловски и Видал)":
Аз вече си извадих едно суджуче от фризера по този повод.
_plamen_
Рейтинг: 589 НеутралноСтратегически фактори при избора на добро уиски: пише ли "Бленд". "Хайленд" или не дай си Б-же "Айриш" - беж лиске да бягаме! Пише ли "Айла", "Джура" или "Спейсайд" - гууд! Макар че има и бленд от Айла, но това са подробности.
Winora foreverAlan Shore
Рейтинг: 388 НеутралноКоняка си е коняк.
Alan Shore
Рейтинг: 388 ЛюбопитноА и дали голяма част от коментиращите действително бихте направили разлика между спиртосана есенция и шотландски сингъл малц ?
Alan Shore
Рейтинг: 388 НеутралноДо коментар [#47] от "c0ng0":
А дали не малка част от скъпите продукти не са и те точно такива.На мен лично ми е малко странно защо вече на всеки ъгъл има магазин за скъп алкохол ...
l_i_k_a_t_a
Рейтинг: 497 НеутралноДомашна пшеничена ракия.Шотландски, ирландски,американски уискира пасти да ядат.
Задължително чисто.