Има ли лошо уиски?

Има ли лошо уиски?

© Associated Press



Зърно, вода, мая. Това съдържа кехлибарената течност, позната като уиски, скоч, бърбън. А каква е разликата всъщност? Шотландското уиски, или скоч, трябва да е произведено в Шотландия и да е отлежало поне 3 години в дъбови бъчви. Основната разлика между него и ирландското е, че първото се дестилира обикновено 2 пъти, докато ирландското - 3 пъти.


Такива специфики на любимата на много ценители напитка обяснява Трейси Маккаферти, бранд мениджър на Famouse Grouse в световен мащаб. Тя и други специалисти по темата ще дойдат в София на 4 октомври, когато в продължение на 3 дни градът ще е домакин за първи път на световен уиски фестивал.


Съпоставянето на шотландското уиски с бърбъна показва, че в шотландското уиски се използва основно малцов ечемик, докато при бърбъна условието да се нарича така е да е направен от минимум 51% царевица. Друга основна разлика е, че бърбънът трябва да отлежава минимум 2 години в нови, обгорени бъчви. Шотландското уиски отлежава в бъчви, в които преди е отлежавало шери или бърбън.




Сложна работа. Водещото по думите на Трейси било, че лошо уиски нямало, а само лошо настроение. Всъщност кратък преглед на дискусиите по въпроса показва, че производителите на тази напитка в различните й вариации са се договорили да не говорят лоши неща за нея. В света съществуват около 1200 марки уиски.


Трейси Маккаферти

© Личен архив

Трейси Маккаферти


Всичко зависи от качеството на съставките, както и от това на казаните, в които се дестилира напитката и бъчвите, в които отлежава, посочва Трейси. Цената също не била твърде красноречива за качеството. Учудвам се след няколкото си разговори с производители и ценители на вино, които винаги правят тази връзка между стойността, изписана на бутилката и качеството, което се открива след отварянето на тапата.


Според Трейси фактът, че на етикетите може да се прочете съдържанието на някой оцветител, не означавало, че използването му води до влошаване на качеството и не влияело на вкуса.


По нейните наблюдения през последните десет години българският пазар на уиски много се развил, като се виждало нарастване на интереса към малцовите и нестандартните разновидности. Според нея финансовата криза не се е отразила на консумацията на уиски. По данни на Нилсен в периода май 2010 г.-юни 2011 г. 19.4 на сто от пазара на твърд алкохол в България се пада на уискито.


Според търговската асоциация Scotch Whisky Association износът на шотландско уиски е продължил да расте през 2011 г., като за година ръстът е 23 на сто. Експортът за САЩ е отбелязал рекорд, като продажбите са надхвърлили 650 млн. паунда. Годишно в света се продават над 1 млн. бутилки шотландско уиски. 


Шотландските уиската могат да отлежават много дълго време, казват специалистите. Този период не е безкраен все пак. Според сайта whiskey.com след 30-ата година от началото на отлежаването питието започва да губи добитите качества. При виното например този период е доста по-кратък и след него бутилката има по-скоро колекционерска стойност, отколкото да се отвори, за да се пие. По време на Whiskey Fest Sofia ще бъде показано изключително рядко уиски, казва организаторите – Highland Park 50YO.


Ако се продължи сравнението с виното, за което и между което специалистите препоръчват определени видове храни и мезета, производителите на уиски не влизат в подобни коловози и препоръчват да го пием както ни душа иска и да замезваме или не замезваме по същото правило.


По време на предстоящия фест обаче ще има и подобни кулинарни съвети от опитните в дегустацията.


"За мен уискито е страст. В този бизнес има много жени, макар и да се смята за по-мъжки", обяснява избора на професията си Трейси Маккаферти.


По време на фестивала от 4 до 6 октомври във Военния клуб световнопризнати уиски експерти, които ще представят различни блендове и бутилки, съобщават организаторите. Легендарният експерт Джон Кешмън ще води майсторските класове за ценители "Различната история за Ирландия от най-старата дестилерия в света". Звезди на Whiskey Fest Sofia 2012 са утвърдени световни имена в уиски индустрията като Робърт Хикс, Гордън Моушън, Дарил Халдан, Уейн Колинс.


Всеки от тях ще даде своя версия в отговор на въпроса защо лошо уиски няма и защо се нарича вода на живота.  Почитателите на уиски напитките ще имат възможност да дегустират над 30 различни вида, произведени в Ирландия, Шотландия, САЩ и дори Япония.

Ключови думи към статията:

Коментари (115)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на bta
    bta
    Рейтинг: 1366 Неутрално
  2. 2 Профил на Станислав
    Станислав
    Рейтинг: 1460 Весело

    Лошо уиски няма, но има фалшиво уиски и то може да създаде сериозни проблеми за пиещите го. Справка - Цар Киро. Аз имам резерви и по отношение на уискита, дето ги свързват с несъществуващи легенди за черни кочове, но това е друга тема...

    “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
  3. 3 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 660 Неутрално

    Блек рам е много добро уиски! Най-доброто от куче марките и има едно ценно качество - докарали са го по аромат на класическо уиски.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  4. 4 Профил на pravets82
    pravets82
    Рейтинг: 457 Неутрално

    "Зърно, вода, мая. Това съдържа кехлибарената течност, позната като уиски, скоч, бърбън. А каква е разликата всъщност? "


    Всъщност е: спирт, вода , есенция.

    Когато гей жирафите заменят Снежанка е време да си стегнем куфарите!
  5. 5 Профил на efta
    efta
    Рейтинг: 442 Неутрално

    То това с кочовете е обида за пиещите го. Спирт, есенция и боя. Въобще, ако е правено на изток от Лондон, не е за пиене.

  6. 6 Профил на grand funk railroad
    grand funk railroad
    Рейтинг: 1097 Неутрално

    Ако не е менте, няма.

    Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
  7. 7 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1526 Неутрално

    Има, естествено, и не е задължително да е фалшиво. Освен това, в страна като България - с по принцип много добри ракии - пиенето на уиски като основно питие целогодишно ми се струва странно. Или пък в страна като Испания, при наличие на много добри вина...

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  8. 8 Профил на Станислав
    Станислав
    Рейтинг: 1460 Неутрално

    До коментар [#3] от "др. Иванов": Може би си прав - аз все не събирам достатъчно смелост да го опитам и ако ще е уиски, предпочитам да го карам на 12YO Single Malt, за предпочитане Dalmore.

    “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
  9. 9 Профил на Norman Granz
    Norman Granz
    Рейтинг: 2856 Неутрално

    [quote#3:"др. Иванов"]Блек рам е много добро уиски ... докарали са го по аромат на класическо уиски [/quote]

    Ясно е какво наливаш в бутилките, на които пише Чивас или Гленливет.

    НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  10. 10 Профил на Peacock
    Peacock
    Рейтинг: 1234 Весело

    ".... фестивала от 4 до 6 октомври във Военния клуб ...."

    Добре са подбрали мястото!

    пп. Иначе най-доброто питие е водата!

  11. 11 Профил на Станислав
    Станислав
    Рейтинг: 1460 Неутрално

    До коментар [#5] от "efta": Зависи колко на изток, защото ако продължиш достатъчно далече и стигнеш до Япония, ще откриеш, че там правят много добри уискита, колкото и да е изненадващо (както беше и за мен, когато се запознах отблизо с фактите).

    “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
  12. 12 Профил на c0ng0
    c0ng0
    Рейтинг: 410 Неутрално

    До коментар [#3] от "др. Иванов":

    Въпросът е, че измислят тъпи "легенди" и подвеждат заблудените сякаш това е уиски съществува отпреди 100г, а не отпреди 4-5.

  13. 13 Профил на Norman Granz
    Norman Granz
    Рейтинг: 2856 Неутрално

    Аз пия много рядко спиртни напитки, повече обичам вино (вкл. портвайн), но ако ще да е спирт, нека е Гленливет 15 годишно Френч Оук. Неотлежали блендове не пия изобщо.

    НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  14. 14 Профил на B52
    B52
    Рейтинг: 1510 Неутрално

    [quote#6:"grand funk railroad"]Ако не е менте, няма. [/quote]
    Тук не съм съгласен...
    Ок, може би няма "лошо" уиски, но има масово, посредствено. Докато живеех в БГ винаги предпочитах хубавата ракия пред това което се предлага6е масово.
    В чужбината "лоши" приятели ме научиха какво е наистина хубаво уиски. То струва обаче поне 2-3х повече от масовите напитки, пие се без лед, понякога има дъх на торф и... и...

    He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
  15. 15 Профил на Quo Vadis
    Quo Vadis
    Рейтинг: 823 Весело

    жони кокър червеното е лошо .

    Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
  16. 16 Профил на Norman Granz
    Norman Granz
    Рейтинг: 2856 Неутрално

    [quote#14:"B52"]пие се без лед[/quote]

    ... и в специална тънкостенна чашка, която понякога струва повече от бутилката:
    http://www.winestuff.com/bar-stuff/bar-glassware/riedel-sommelier-single-malt.html

    НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  17. 17 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 660 Неутрално

    Аз уиски пия изключително рядко. Естествено, че Ламборжинито е по-хубаво от Волвето, но се кара по-рядко.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  18. 18 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 660 Неутрално

    До коментар [#12] от "c0ng0":

    Зад всяко нещо трябва да има легенда! Почти навсякъде и за всички тези легенди са измислени.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  19. 19
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  20. 20 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
    !D !калпав е новия вид Дневник!
    Рейтинг: 883 Неутрално

    До коментар [#8] от "Станислав":

    хехех едва ли е прав.Това си е боклук най-долна проба.

  21. 21 Профил на dnk
    dnk
    Рейтинг: 613 Неутрално

    [quote#2:"Станислав"]Аз имам резерви и по отношение на уискита, дето ги свързват с несъществуващи легенди за черни кочове[/quote]

    Никакви резерви ня трябва да имаш. 100% химия, без шанс за натурални примеси, разбърквана е с най-дебелите гумени ръкавици в най-здравите ламаринени бидони.

    Моралът не е порок!
  22. 22 Профил на takeshi303
    takeshi303
    Рейтинг: 768 Неутрално

    До коментар [#3] от "др. Иванов":

    За цената си е добро, а тези дето са ти набили минусите едва ли ще направят разлика между скъпо уиски и Черният Коч.

  23. 23 Профил на dnk
    dnk
    Рейтинг: 613 Неутрално

    До коментар [#3] от "др. Иванов":

    Блек рам е моиже да бъде много добра химическа смеска, но НЕ Е уиски ( пък дори и долнопробно ).

    Моралът не е порок!
  24. 24 Профил на monarchist
    monarchist
    Рейтинг: 551 Неутрално

    До коментар [#5] от "efta":

    Зависи. Има и японски уискита. Не съм ги опитвал, но преди време търсих и видях, че и те си държат прилична цена редом с шотландските и ирландските.

    "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
  25. 25 Профил на dnk
    dnk
    Рейтинг: 613 Неутрално

    [quote#22:"normandy"]едва ли ще направят разлика между скъпо уиски и Черният Коч[/quote]

    тези които не могат да направят разлика межу уиски и черният коч не могат да се изказват по темата.

    Моралът не е порок!
  26. 26 Профил на Norman Granz
    Norman Granz
    Рейтинг: 2856 Неутрално

    [quote#21:"dnk"]разбърквана е с най-дебелите гумени ръкавици в най-здравите ламаринени бидони. [/quote]

    Или в чугунена вана (за къпане), приватизирана с каруцата от Вторични суровини и поомита с маркуча на двора.

    НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  27. 27 Профил на petar_333
    petar_333
    Рейтинг: 442 Неутрално

    Въпроса е какво се случва на следващия ден с главата!!! Ако имам леко и тъпо главоболие след почерпка (50-100гр) то това уиски за мен е боклук, ако ще и да струва 200 кинта!

  28. 28 Профил на dnk
    dnk
    Рейтинг: 613 Неутрално

    [quote#5:"efta"]ако е правено на изток от Лондон, не е за пиене. [/quote]

    Формално погледнато до Цар Киро можеш да стигнеш и като вървиш само на запад

    Моралът не е порок!
  29. 29 Профил на Storan
    Storan
    Рейтинг: 660 Весело


    [quote#3:"др. Иванов"]
    Блек рам е много добро уиски! [/quote]

    др. Иванов, моите извинения, ама това Вашето с отзива за "Блек рам" си беше направо глупост!
    Това въобще си е една спиртна главоцепеница, която ползват тинейджърите за да се налюскат барабар с много бира и е питие нямащо нищо общо с уискито /каквото и друго да е/ освен в името!

    Иначе, това на картинката с пъдпъдъците е добро!

  30. 30 Профил на Big_Villager
    Big_Villager
    Рейтинг: 610 Неутрално
  31. 31 Профил на Alarmstufe Rot
    Alarmstufe Rot
    Рейтинг: 5650 Неутрално

    Моята класация е: 1. Бърбън / Тенеси. 2. Ирландско. 3. Шотландско.
    Един виц за това как ирландците варят уиски: Събрали се Джон и аверите му и отишли в местната спиртоварна да варят уиски. Вечерта приятелите се прибрали, а Джон липсвал. Мери, съпругата на Джон, попитала къде е той. Приятелите отвърнали: Мери, Мери, голямо нещастие стана - Джон падна в казана и се удави. Тя: Ужас, ужас, а много ли се мъчи моя нещастен Джон? Приятелите: Да, Мери, доста се измъчи нещастния Джон - три пъти излиза от казана да пикае.

  32. 32 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
    Gustav Mahlerov Vienski
    Рейтинг: 531 Весело

    До коментар [#4] от "pravets82":

    На български се казва: ори, мели, яж...

  33. 33 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1450 Неутрално

    До коментар [#3] от "др. Иванов":

    Ваня, и от Блек Рам сигурно има по-лошо уиски, но това нещо дори не може да се нарече уиски.
    Това е относително евтина алкохолна напитка за бедни.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  34. 34 Профил на Norman Granz
    Norman Granz
    Рейтинг: 2856 Неутрално

    [quote#29:"storan"]др. Иванов, моите извинения, ама това Вашето с отзива за "Блек рам" си беше направо глупост! [/quote]

    Др. Иванов е цар на абсурдните изказвания, като например че едно кану с руски моряци може да победи американски самолетоносач.

    Не му се връзвайте, не всички разбират неговия изискан фатмашки хумор.

    НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  35. 35 Профил на Koba Stalin
    Koba Stalin
    Рейтинг: 1366 Весело

    "За мен уискито е страст. В този бизнес има много жени, макар и да се смята за по-мъжки", обяснява избора на професията си Трейси Маккаферти.

    Сладката пияндурка, тя! Като я гледам на снимката какъв влюбен поглед е насочила към бутилката, чудя се дали има мъж на света, който да се е радвал на подобна нежност, от нейна страна.

    /не се чете/
  36. 36 Профил на monика
    monика
    Рейтинг: 551 Весело

    Има, за това пия ракия! НЯМА ЛОША РАКИЯ!

    Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
  37. 37 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
    Gustav Mahlerov Vienski
    Рейтинг: 531 Неутрално

    До коментар [#16] от "dodge_ram":
    Кой в БГ разбира от чаши - 1 на 100 000
    Пият в пластмасови, пият си от шепата...
    Даже протокола на министрите не разбира от чаши, ама никак

  38. 38 Профил на dnk
    dnk
    Рейтинг: 613 Неутрално

    До коментар [#13] от "dodge_ram":

    Много добър вкус. Едно от любимите ми, въпреки, че съм фен на Ирландското уиски.

    Скоро опитах Японско уиски - оказа се изненадващо добро. Ако ти се удаде пробвай Yamazaki 12.

    Моралът не е порок!
  39. 39 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1450 Неутрално

    Тъжното в случая е, че тези на север от пшеница и царевица произвеждат скъпа напитка, а на нас тук дори и тези култури са ни по-качествени, но нищо не правим. Фирмите не правят и дори не се опитват.

    От гроздето произвеждам такива елексири, че просто думата ракия не важи за тях.
    Нищо не пречи да се пробие на алкохолния пазар с българска стока, въпреки вековните шотландски и други традиции.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  40. 40 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
    Gustav Mahlerov Vienski
    Рейтинг: 531 Весело

    До коментар [#31] от "g_t_CBR600RR":
    Не, на първо място е шотландското.
    Всеки казва: дай един скоч..

  41. 41 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 660 Неутрално

    До коментар [#22] от "normandy":

    Няма да направят разлика. След първата чаша не може да се направи разлика и това са ми го казвали дегустатори. Затова и първите 100 гр. се сервират от поръчаното, а след това от алхимията. След още две не може да различиш коняк от уиски. Рамът може и да е химия, но е хубава химия! Като го пиеш усещаш, че пиеш уиски, а не малц преточен през торф и ароматизирано с пушек, пък и топло, сипвали са ми такова, чиста отврат, ако ще и 1000 лв. да е бутилката.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  42. 42 Профил на NPaine
    NPaine
    Рейтинг: 1366 Весело

    Леле как се стигна изобщо до споменаването на химията блек рам редом до ирландските и шотландксите уискита?

    Хора за които самогона е изискана напитка, тръгнали да дават акъл кое уиски било добро...боже боже боже...

    "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
  43. 43 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1450 Весело

    До коментар [#36] от "monika_":

    Ела на форумна среща "август 2013" и ще видиш моите елексири.
    Дошлите тази година опитаха и усетиха за какво става въпрос.

    Ако можех да ида в София на тази среща и да дегустират моето производство веднага ще ме вземат при тях за технолог на нова напитка.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  44. 44 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1450 Неутрално

    До коментар [#41] от "др. Иванов":

    С това съм съгласен. Вече използват правилният етилов чист спирт за производството на всичко.
    В "Савой спирт" влиза една тръба, а излизат сто тръби (вида алкохол), но също ползват спирт за основа.
    Няма го истинският вкус на грозде в ракиите им, уискита и т.н. производства.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  45. 45 Профил на Storan
    Storan
    Рейтинг: 660 Весело

    До коментар [#39] от "Росен(Моди, не трий Кончаловски и Видал)":

    Много сте прав!
    Който си го може - си го може!
    Макар и малко рано - с удоволствие - Наздраве!

  46. 46 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1450 Неутрално

    Уискито отдавна не лежи в бъчви с години, както си требе. Не може да бъда задоволен увеличаващият се пазар просто.
    Прекарва се през дъбови стърготини и е готово за няма и два месеца. Затова и е по-евтинко в ЕС.
    Принципа на "Савой спирт" работи отлично.
    Все едно им е на западняците явно.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  47. 47 Профил на c0ng0
    c0ng0
    Рейтинг: 410 Неутрално

    Защо не приемат закон за названията - както стана със сиренето. Което е от мляко има надпис "сирене". Остналото, което прилича на сирене, но е от растителни съставки го пишат "деликатес". Същото може да се приложи и за спиртните напитки - Уиски, Узо, Ракия, Ром и т.н. названия изискват дестилация на растения. Всичко останало, което се прави от спирт + боя и есенции да се казва по друг начин или ПОНЕ да пише "Синтетично Уиски". В момента 95% се продава един и същи спирт с 50 вида есенции напълнен в изтънчени бутилки. Т.е. бутилката и надписа определя цената дали да е 7 или 57лв, а вътре все същото.

  48. 48 Профил на Гневник
    Гневник
    Рейтинг: 714 Весело

    Има ли лошо уиски? Да, има лошо уиски. Има много лошо уиски, а то е:
    1.уискито на Кирил Рашков и нему подобните,
    2.свършилото уиски и
    3.изпитото уиски.
    А има ли лоша реклама на уиски в Дневник ? - Няма.

  49. 49 Профил на mmarto
    mmarto
    Рейтинг: 442 Весело

    Явно дамата не е пила от чешкото!

  50. 50 Профил на Big_Villager
    Big_Villager
    Рейтинг: 610 Весело

    Др. Иванов разкри окончателно тайната на своят алтернативен ум

    Не знаех, че Блек Рам е хлюциноген

  51. 51 Профил на groznik90
    groznik90
    Рейтинг: 649 Неутрално

    Фалшивото уиски е най-често срещано. Обичам вечер след работа да си сипя една чашка, но понякога попадам на такиво боклуци....

  52. 52 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1450 Весело

    До коментар [#45] от "storan":
    [quote#45:"storan"]Макар и малко рано - с удоволствие - Наздраве![/quote]
    Рано? Винаги е късно за първата чашка особено в ден като днешният и статия като тази.

    п.с. Трезвен съм като репичка всъщност, че ще карам след обяд.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  53. 53 Профил на Storan
    Storan
    Рейтинг: 660 Весело

    До коментар [#34] от "dodge_ram":

    Трудно му се получават смешките - има нещо объркано!

  54. 54 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1450 Неутрално

    До коментар [#47] от "c0ng0":
    [quote#47:"c0ng0"]Всичко останало, което се прави от спирт + боя и есенции да се казва по друг начин или ПОНЕ да пише "Синтетично Уиски".[/quote]
    Факт е. Не пия никога от "Савой Спирт" нищо произведено, но ползвам амбалажа им. На гърба има етикетче, на което си пише точно това - "Произведено от спирт, вода, оцветители" и т.н.
    Задължени са по закон отдавна и го спазват.
    Дали всички производители го правят не мога да кажа.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  55. 55 Профил на Storan
    Storan
    Рейтинг: 660 Весело

    До коментар [#52] от "Росен(Моди, не трий Кончаловски и Видал)":

    Ами то докато си почукваме тука и май станало икиндия за по една ракия!

  56. 56 Профил на Федор Езерский
    Федор Езерский
    Рейтинг: 887 Весело

    Абе има ли казанджии - разбирачи тука? Какво мислите за тази рецепта? Дали ще е хубаво уискито?
    http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%83%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B8

  57. 57 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1450 Весело

    До коментар [#55] от "storan":

    То си е време отдавна за първата чашка, но ще ходя да извадя виното от джибрите.
    Към МЕРЛОТО съм по-внимателен, отколкото с жените.
    Бялото вино си къркори отдавна и след 45 дни вероятно с първият студ ще се избистри като сълза.
    Едно преточване и през февруари бутилиране. Трайност проверена три години досега. Според книжките е 10 години за бялото и 20 до 30 години за червеното.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  58. 58 Профил на flisk
    flisk
    Рейтинг: 430 Неутрално

    До коментар [#3] от "др. Иванов":

    Докторееее, докторе... останали са ви старите навици от соца. Според мен дори надписът уиски на етикета на черният овен е обида за напитката...

    Един колега, който не е като да не си пийва, веднъж след 4 големи драйфа цял ден в странен зелен цвят...

    Да разграничим спирта с есенеция от истинските питиета...

    Или както пише на един наш "ром" - "спиртна напитка с есенция на ром".

  59. 59 Профил на Athanatos
    Athanatos
    Рейтинг: 1306 Неутрално

    Няма лошо уиски, има лоши пиячи!

    Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
  60. 60 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1450 Весело

    До коментар [#56] от "Федор Венедиктович Езерский":

    Ще стане със сигурност. Само трябва да пробваш отначало с не повече от 300 мл. за една вечер, че за водката не се знае какво ще направи в комбинация с истинска ракия.
    Става въпрос да не работят багери в главата ти в следващите два дни.
    А, като казах ракия. Ракията трябва също да е истинска.
    По пазарите ракия под 8 лв. за литър няма как да е ракия.
    Най-малкото не е преварена, което е задължително за домашна ракия, заради метила и разните "смоли" в нея.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  61. 61 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1450 Неутрално

    До коментар [#58] от "flisk":

    Не е доктор, другар е.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  62. 62 Профил на Norman Granz
    Norman Granz
    Рейтинг: 2856 Неутрално

    [quote#37:"mahler"]Кой в БГ разбира от чаши - 1 на 100 000
    Пият в пластмасови...[/quote]

    Чашата е поне 50% от удоволствието на хубавото питие. Аз имам 4 като показаната на снимката, която се оказа, че е струвала (преди намалението) 80 долара!!

    Изкарал съм късмет, понеже ги купих от вече закритото "Винело" на Бачо Киро по 45 кинта парчето. Може би са били на разпродажба.



    [quote#38:"dnk"]Много добър вкус. Едно от любимите ми, въпреки, че съм фен на Ирландското уиски. [/quote]

    Благодаря. Не звам дали си опитвал едно друго - Хайлънд Парк, от Оркнейските острови - най-северната шотландска дистилерия. Преди време получих една еднолитрова бутилка подарък от клиент в Англия - изпихме я на една Коледа, беше нещо фантастично. Червеникаво-кехлибарено на цвят, с първата глътка по тялото се разлива великолепна топлина, сякаш камината гори не пред краката ти, а вътре в теб...

    НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  63. 63 Профил на Storan
    Storan
    Рейтинг: 660 Весело

    До коментар [#57] от "Росен(Моди, не трий Кончаловски и Видал)":

    Ай стига, че тази тема е за друг форум - ще трябва да зачекваме и мезетата и ... до сутринта!

  64. 64 Профил на efta
    efta
    Рейтинг: 442 Неутрално

    До коментар [#11] от "Станислав":

    Благодаря за забележката ще имам едно наум следващия път. Но все пак, "духа" влиза в бутилката само ако е затворена на острова. Както и шампанското, когато не е направено където трябва, е просто "пенливо вино".

  65. 65 Профил на Рол
    Рол
    Рейтинг: 592 Неутрално

    Абе джаз и Джеймисън или Джеймисън и джаз.

  66. 66 Профил на dedo pepo
    dedo pepo
    Рейтинг: 1270 Неутрално

    Всички сте прави,но кой е най-прав ще ви кажа, но трябва:
    да дегустирам,да дегустирам,да дегустирам...

  67. 67 Профил на Norman Granz
    Norman Granz
    Рейтинг: 2856 Неутрално

    [quote#41:"др. Иванов"]Затова и първите 100 гр. се сервират от поръчаното, а след това от алхимията. [/quote]

    Иванов, тук сме се събрали хора естети, не сме на обмяна на опит в хотелиерския бизнес.

    НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  68. 68 Профил на Storan
    Storan
    Рейтинг: 660 Весело

    [quote#62:"dodge_ram"]Червеникаво-кехлибарено на цвят, с първата глътка по тялото се разлива великолепна топлина, сякаш камината гори не пред краката ти, а вътре в теб... [/quote]

    Не пиел а?
    Дип си ги разбираш тиии!

  69. 69 Профил на Alarmstufe Rot
    Alarmstufe Rot
    Рейтинг: 5650 Неутрално

    До коментар [#40] от "mahler":
    Аз говоря за МОЯТА класация. Не е задължително да съвпада с ТВОЯТА, нали?

  70. 70 Профил на flisk
    flisk
    Рейтинг: 430 Неутрално

    До коментар [#38] от "dnk":

    Японците имат добри уискита, да, а и изкупиха някои от легендарните пивоварни в кралството. Сходен е случая и с Обан, а и Ямазаки мисля купиха някои пивоварни в Шотландия - дегустаторите казват, че от тогава качеството не само че не се е развалило, ами се и подобрява...

    Пусти японци, и от уиски се оказа, че разбират...

  71. 71 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1450 Весело

    До коментар [#10] от "Peacock":
    [quote#10:"Peacock"]пп. Иначе най-доброто питие е водата! [/quote]
    Водата е само за миене/къпане...и за някои жени.
    Мъжете знаем защо .

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  72. 72 Профил на pc_none
    pc_none
    Рейтинг: 551 Неутрално

    Домашната Ракийка е една идея по- добра от уискито...

  73. 73 Профил на pachino
    pachino
    Рейтинг: 605 Неутрално

    Ей, много снобари тук
    ПО повод японските уиски-та се сещам за филма "Изгубени в превода", където Бил Мъри правеше реклама точно на японска марка. Тогава разбрах, че джапаните освен саке имали и уиски, че и японска бира.
    На най-известния къркач Чърчил любимото му е било Ханки&Банистър. Опитах го веднъж, не е лошо, а и цената му бюджетна.
    Класиката за мен си остава Джак Даниелс, гарниран с печени бадеми и хубав черен шоколад.
    Чиърс, мейтс!

  74. 74 Профил на Moonshine
    Moonshine
    Рейтинг: 752 Неутрално

    До коментар [#5] от "efta":

    Япония. Странно, но факт...

  75. 75 Профил на Alarmstufe Rot
    Alarmstufe Rot
    Рейтинг: 5650 Неутрално

    [quote#57:"Росен(Моди, не трий Кончаловски и Видал)"]То си е време отдавна за първата чашка[/quote]
    Абсолютно, една работа за да се свърши, трябва да се започне от сутринта.

  76. 76 Профил на senser
    senser
    Рейтинг: 415 Неутрално

    До коментар [#47] от "c0ng0":

    Много си прав, но за съжаление отговорът на въпроса ти "защо не направят така и с напитките" е ясен - многото пари и влияние на производителите и търговците на алкохол няма да го позволят

    simple mind
  77. 77 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1450 Весело

    До коментар [#41] от "др. Иванов":
    [quote#41:"др. Иванов"]След първата чаша не може да се направи разлика и това са ми го казвали дегустатори. Затова и първите 100 гр. се сервират от поръчаното, а след това от алхимията.[/quote]
    Вярно, че това е честа практика Ваня, но мен не могат да ме метнат.
    Събрах очите на барман, докато си говорехме точно по този въпрос. И то не с алокохол, а с минерална вода.
    Дори с нея не могат да ме метнат. Разбира се основните - Девин, Горна Баня.
    За алкохола съм безпощаден.
    Приятел купи през зимата Мерло. Аз самият имах и имам хубаво Мерло.
    Докарали го на вкус, признавам си. След изпиването на 200 мл. и 15 минути време ме заболя глава. Не би трябвало това да се случи за толкова кратко време, но е факт.
    Мерлото мисля, че струваше 6 лв., което разбира се не е цена за добро вино, но такъв е факта.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  78. 78 Профил на ikoden
    ikoden
    Рейтинг: 430 Весело

    Много ми е смешно като се казва, че в някои уискита имало оцветител. В Дания например е незаконно да се продава алкохол без декларация за оцветител. Резултатът е поразителен - не намерих и една бутилка уиски на която да няма дискретна лепенка, най-често на дъното "съдържа карамел". Дори в реномирани марки - Chivas, Lagavulin, Dalwhinie и прочие. По-ежтините марки, дори си го декларират в етикета (специално печатан за Дания)

  79. 79 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1450 Весело

    До коментар [#66] от "dedo pepo":
    [quote#66:"dedo pepo"]но трябва:
    да дегустирам,да дегустирам,да дегустирам...[/quote]
    Лесно е.
    [quote#43:"Росен(Моди, не трий Кончаловски и Видал)"]Ела на форумна среща "август 2013" и ще видиш моите елексири.
    Дошлите тази година опитаха и усетиха за какво става въпрос. [/quote]
    Е, ще видим колко си "дедо", но това е неизбежно .

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  80. 80 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1450 Неутрално

    До коментар [#78] от "ikoden":

    Да, защото не могат да докарат цвета от бъчвите както е нужно всъщност.
    Най-хубавата ми ракия е от Мерло. Лежи си в дъбова бъчва от 2009-та и все още е с цвят малко по-тъмен или почти като на олио.
    Вкуса и е невероятен. Скоро ще мине в стъклени бутилки.
    Никога няма да и сложа карамел или каквото и да е, дори да се налея по грешка от нея в шопската салата вместо зехтин .

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  81. 81 Профил на bibian
    bibian
    Рейтинг: 714 Весело

    Лошо уиски няма, има лошо пиене. Не съм претенциозен - ирландски Тюламоре или Джеймсън, скоч - ДжиБи или Чивас, от американските - Джак Даниелс, от японските ... саке, само един вид, което не знам как се казва, но познавам етикета и бутилката

    以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
  82. 82 Профил на Storan
    Storan
    Рейтинг: 660 Весело

    Мдаа!
    Сещам се за репликата на Тодор Колев от "Двойникът"
    ".... Брадчет! Коее отличава човека от животните? ... Алкохола, Брадчед!"
    Та да си дойда на думата: днес преди обед се обеднихме около темата за добрия алкохол и след 70 - 80 коментара никой не се сети да намеси политиката. В коментари по уискита и ракии, загърбвайки политически пристрастия, показваме завидна сплотеност, което ме навежда на мисълта, че следващите избори може да се спечелят с добро пиене, мезе и компания! Пиенето ще обедини българите! Наздраве!

  83. 83 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1450 Весело

    До коментар [#63] от "storan":
    [quote#63:"storan"]ще трябва да зачекваме и мезетата и ... до сутринта! [/quote]
    А да. Отлична посока.
    От 15 години правя пастърма от конско месо. Чудо е. Отначало ме гледаха странно някои познати, нооооо само докато я опитат.
    Преди 3 години хванах по Н.ДЖ. предаване за пастърма от кенгуру. Там казаха, че защото месото е жилаво го държат в оцет няколко часа.
    Приложих го в конската пастърма и стана още по-добра.
    Мезе и за ракия и за вино.
    А малкия си я яде вместо хляб.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  84. 84 Профил на Канасубиги
    Канасубиги
    Рейтинг: 834 Неутрално

    Моята класация:
    3-7 y.o - уиски за напиване
    12 y.o - уиски за позьори
    15+ y.o - мехлем за душата и лекарство за настинка и лошо настроение
    Бранда е ЕДИН - The Macallan .. може и Glenfiddich

    I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
  85. 85 Профил на Гневник
    Гневник
    Рейтинг: 714 Весело

    До коментар [#78] от "ikoden":
    В Дания например е незаконно да се продава алкохол без декларация за оцветител. Резултатът е поразителен - не намерих и една бутилка уиски на която да няма дискретна лепенка, най-често на дъното "съдържа карамел". Дори в реномирани марки - Chivas, Lagavulin, Dalwhinie и прочие.

    В България например е напълно законно да се продава алкохол без декларация за произход - Сертификат за произход и качество от производителя. Резултатът е поразителен - бутилки с уиски на които дори няма поне дискретна лепенка- " не съдържа нито карамел, нито уиски". Дори в реномирани марки - Chivas, Lagavulin, Dalwhinie и прочие.

  86. 86 Профил на _plamen_
    _plamen_
    Рейтинг: 589 Неутрално

    Торфът дава първоначалният аромат на течността. Колкото повече отлежава, толкова повече аромати от бъчвите и от (морския) въздух навлизат в уискито и влиянието на торфа намалява. Последното влияние е от водата, с която се разрежда ускито за да стане около 40% алкохола.

    Winora forever
  87. 87 Профил на Storan
    Storan
    Рейтинг: 660 Весело

    До коментар [#83] от "Росен(Моди, не трий Кончаловски и Видал)":
    Айде стига бе! Нали щеше да ходиш някъде?
    Стига си провокирал хората!
    Тези писмени излияния са за по-късни часове. Аз още на кафето си усещам вкуса ти ги метна и пастърмите!
    Ще трябва да ставам и да я мятам от рано, че взе да ми се пълни устата със слюнка /да ми текат лигите/!

  88. 88 Профил на koleca
    koleca
    Рейтинг: 8 Неутрално

    "Шотландското уиски, или скоч, трябва да е произведено в Шотландия и да е отлежало поне 3 години в дъбови бъчви. Основната разлика между него и ирландското е, че първото се дестилира обикновено 2 пъти, докато ирландското - 3 пъти."
    Това не есъвсем вярно, защото има тройна дестилация и при шотландските уиските. Въпросът е повече в начина на опушване на зърното - за което шотландците използват въглища, а ирландците - газ.

  89. 89 Профил на _plamen_
    _plamen_
    Рейтинг: 589 Неутрално

    [quote#87:"storan"]Тези писмени излияния са за по-късни часове.[/quote]
    Така е. Уискито като смокинга, дневна светлина не трябва да вижда. Нито шумотевици и дандании. И никви салати и мезета. Затова ракията бие по точки

    Winora forever
  90. 90 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1450 Весело

    До коментар [#87] от "storan":

    В 13,15 излизам, но мога и по-късно. Винцето няма да избяга.
    Като каза "кафе" се сетих за конско кюфте. Смесена конска кайма с някаква мазна от магазина се получава кюфетнце с невероятен вкус.
    Иска си много подправки, вкл. и магданоз, ситно нарязан, кориандър малко, чер пипер, кимион и всичко е на 6+ .
    На скара или пържено все е прекрасно.
    Суджука пък се прави в съотношение 70% конско и 30% каквото друго има, но месо, не случайна кайма. Най-добре е свинско. Като изсъхне до степен да супер се прибира в найлонови торбички във фризера и до лятото има суджук.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  91. 91 Профил на Boichev Boian
    Boichev Boian
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Според търговската асоциация Scotch Whisky Association износът на шотландско уиски е продължил да расте през 2011 г., като за година ръстът е 23 на сто. Експортът за САЩ е отбелязал рекорд, като продажбите са надхвърлили 650 млн. паунда. Годишно в света се продават над 1 млн. бутилки шотландско уиски.

    Ако приемем, че всички 1 млн бутилки отиват в САЩ - то цената е 650 паунда на 1 бутилка? Предполагам, че общия брой е 1 млрд

  92. 92 Профил на Storan
    Storan
    Рейтинг: 660 Весело

    [quote#89:"_plamen_"]Затова ракията бие по точки [/quote]

    И за това става за от обед да я мятаме и докато кой колкото изкара..!

  93. 93 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1450 Неутрално

    Към финала да призная нещо.

    Отрових се през 2000-на година с ракия купена от що годе добър магазин на известна марка. Не е "савой".
    Ходих маносан 4 дни, като на лекар отидох чак на третият ден. Каза че съм прескочил трапа, но още ден ще съм зле.
    Така и стана.
    След това реших, че или няма да пия никога вече концентрат или ще се науча да си го произвеждам.
    3 000 лв. и 4 месеца по-късно вече имах първата си почти хубава ракия.
    Почти, защото не беше отлежала достатъчно, аз бях зажаднял вече .
    След това нещата си тръгнаха както трябва.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  94. 94 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1450 Весело

    До коментар [#92] от "storan":

    Ракията дава възможност за две напивания в рамките на едно денонощие .

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  95. 95 Профил на Storan
    Storan
    Рейтинг: 660 Неутрално

    До коментар [#90] от "Росен(Моди, не трий Кончаловски и Видал)":
    Аз вече си извадих едно суджуче от фризера по този повод.

  96. 96 Профил на _plamen_
    _plamen_
    Рейтинг: 589 Неутрално

    Стратегически фактори при избора на добро уиски: пише ли "Бленд". "Хайленд" или не дай си Б-же "Айриш" - беж лиске да бягаме! Пише ли "Айла", "Джура" или "Спейсайд" - гууд! Макар че има и бленд от Айла, но това са подробности.

    Winora forever
  97. 97 Профил на Alan Shore
    Alan Shore
    Рейтинг: 388 Неутрално
  98. 98 Профил на Alan Shore
    Alan Shore
    Рейтинг: 388 Любопитно

    А и дали голяма част от коментиращите действително бихте направили разлика между спиртосана есенция и шотландски сингъл малц ?

  99. 99 Профил на Alan Shore
    Alan Shore
    Рейтинг: 388 Неутрално

    До коментар [#47] от "c0ng0":

    А дали не малка част от скъпите продукти не са и те точно такива.На мен лично ми е малко странно защо вече на всеки ъгъл има магазин за скъп алкохол ...

  100. 100 Профил на l_i_k_a_t_a
    l_i_k_a_t_a
    Рейтинг: 497 Неутрално

    Домашна пшеничена ракия.Шотландски, ирландски,американски уискира пасти да ядат.
    Задължително чисто.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK