Комисията за финансов надзор е предупредила за рискове заради ниски цени на "Гражданска отговорност"

Комисията за финансов надзор е предупредила за рискове заради ниски цени на "Гражданска отговорност"

© Цветелина Белутова, КапиталНякои застрахователни компании са намалили тарифите по застраховката "Гражданска отговорност" за определени класове, докато за други цената се е увеличила в пъти, съобщи Капитал Daily. От Комисията за финансов надзор вече са отправили предупреждение, че с прекалено ниски тарифи се рискува невъзможност за плащане на бъдещите щети, които ще възникнат по застраховката. Това би застрашило и финансово състояние на компаниите и това на Гаранционния фонд по "Гражданска отговорност", стана ясно от думите на представители на застрахователния бранш, присъствали на среща с надзора в четвъртък.


Представители на бранша са дали различна информация кои са компаниите. На сайта си от застрахователния брокер "Амарант" обявиха, че от 1 октомври ДЗИ, "Булстрад" и "Български имоти" имат по-изгодни условия за шофьори над 35 години. При някои автомобилни категории и водачи има обаче завишение. От "Булстрад" отрекоха да са понижавали цената. Директорът на автомобилното застраховане на компанията Пламен Шинов каза, че от началото на месеца са в сила по-високи тарифи за млади шофьори, автобуси и камиони, а през тази година категорично не са намалявали цени. "Булстрад" и "Български имоти" са част от Vienna Insurance Group и от доста време тарифите им съвпадат.


Увеличение на цените обаче има за шофьори до 30 години, посочват от "Амарант", като най-голямо е в Русе, Силистра, Добрич, Разград, Монтана, Видин и Враца, където повишението стига до 400%. Причината, според застрахователния брокер е, че много румънски граждани регистрират колите си в България, но шофират в Румъния. След влизането в ЕС през 2007 г. постепенно румънски шофьори започнаха да пътуват по-често до България, за да си регистрират тук колата и да купят по-евтина "Гражданска отговорност". Според застрахователи това е сериозен проблем, тъй като точно с тези коли често стават катастрофи, а присъжданите обезщетения са по-високи, отколкото в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK