Вкус на уиски по върха на устните

Вкус на уиски по върха на устните

© Красимир Юскеселиев



Шотландците дестилират уиското два пъти, защото знаят как се прави. Така Гордън Моушън(отговаря за екипа, подсигуряващ качеството на всички марки уискита на Edrington) обяснява защо шотландската напитка е най-добра. Прави го пред първите посетители на открития снощи световен уиски фест, на който София е за първи път домакин във Военния клуб. И естествено, че получава достоен отговор от Джон Кишман(световен посланик на марките Kilbeggan, Connemara, Tyrconnell, Greenore), от Ирландия, който посочва, че предците му са първите, които са започнали да произвеждат ароматната напитка и това е, което е важно, а не, че се дестилира три пъти. В защита на тезата си посочва, че в родината му температурната разлика между най-студения и най-горещия ден е 25 градуса. При този мек климат нямало как резултатът от ферментацията на зърното да не е най-добър.


Представителката на САЩ Сабина направо обявява, че не се налага да защитава произведеното там, защото то е "just beautiful. Чудесна течност на върха на устните."


Дарил Холдейн (международен "амбасадор", застъпник и проповедник на марката Highland Park),облечен в некарирана шотландска пола, представлява едно от най-скъпите уискита, защото се произвежда най на север. Твърди, че най-голямата заблуда била, че качеството на уискито зависи пряко от годините му на отлежаване.




Всички те представят различни марки от ароматната алкохолна напитка, 17 марки от която всеки желаещ срещу заплащане може да дегустира до 6 октомври. Има и майсторски класове за желаещите да навлязат в дълбоките води.


Вкус на уиски по върха на устните

© Красимир Юскеселиев


Уейн Колинс, барман, пък носи титлата майстор миксолоджист. Неговите експертни знания са в това как да се смесват най-подходящо тези кехлибарени течности.


В уиски феста има и български представител - Пламен Петров, който от 20 години колекционира уиски и е превърнал това в свой бизнес. За някого може да звучи налудничаво, но той разказва, че за да даде път на тази си страст си продал апартамента и две скъпи коли, зарязал и ресторантьорския си бизнес. А още по-странно звучащо е, че допреди да опита уиски под влиянието на свой клиент от Шотландия, дошъл в ресторанта му, не пиел никакъв алкохол. Днес пие само две неща, различни от водата, която не пия - уиски и кола.


"Сега мога да спя до обяд и след това да се захващам с бизнеса", казва той пред първите посетители на феста.


Пред "Дневник" разказва, че според него за български пазар на уиски е доста претенциозно да се говори, защото е малък и заради това не особено интересен на големите производители. Отделно българите не разбирали много от тази напитка.


"Уискито не струва 20 лв. Търговските марки са толкова", обяснява той. А истински ценното уиски(но и той твърди, че нямало лошо) му трябвали 10-20 години докато се произведе, отлежи и се появи за продажба. "Няма как да е евтино".


Вкус на уиски по върха на устните

© Красимир Юскеселиев


Интересът към уискито в България започва някъде през 50-60-те години на миналия век, когато се продава само в "Кореком". По-късно след посещение на Тодор Живков в Япония напитката се появява и по магазините. Да, странно, но факт. В Япония има 100-годишна история в производството на уиски. Страната е третият по големина производител. Японското питие през последните години е и носител на доста медали.


Вкус на уиски по върха на устните

© Красимир Юскеселиев


В световен мащаб стремглаво растяла напоследък популярността на скъпите малцови уискита. Кризата, която се разрази от 2008 г. насам, пък довела до още по-голям интерес към колекционирането на напитката - като инвестиция и бизнес. Петров дава пример с бутилка, купена през 1993 г. за 100 паунда. Ако някой успее изобщо да я намери, за да я купи днес, ще трябва да плати около 4 хиляди паунда. Разказва, че най-колекционираните марки са The Macallan, Аrdbeg, Laphroaig, Lagavulin, Bowmore, Springbank. Не сте ги виждали по рафтовете в магазините, нали?!
"Не е въпросът просто да го купиш. А да знаеш кога, колко да го държиш и кога да го продадеш", обяснява част от опита си българският колекционер.


Най-скъпата бутилка в момента  струва 6.2 млн. долара. Питам какво пък толкова има в нея. Ами какво - освен течността, скъпа кристална гарафа, която я обгръща, облепена с диаманти. А името на марката Isabella`s Islay е изписано с рубини.


В Топ 100 на най-скъпите напитки половината от тях са от марката The Maccalan. Най-скъпото от тях е на 64 г. и струва 460 хил. долара. Тук е въпросът да разбера колко може да отлежава уискито преди да започне да губи качествата си, достойни за консумация. Не може точно да се каже, но въпросът е градусите да не паднат под 40, поради което няма да може да се нарича шотландско. Когато станат 41 - започва бутилиране. Понеже то се прави по онези географски ширини, където шашмите в производството на алкохол са непонятни.


Кое е най-доброто уиски ли? За всеки е различно, защото е въпрос на вкус, категоричен е колекционерът. 



Посетителите на феста ще имат възможност да се докоснат до едномалцово уиски от 1962 г. То е произведено в най-северния и отдалечен район на Шотландия, областта Оркни. Напитката е дело на Highland Park - един от най-уважаваните едномалцови уиски производители с повече от 200 години опит в дестилацията. В света са произведени само 275 бутилки от специалната напитка, а цената им е близо 20 хил. лева всеки. Поставена е в уникална бутилка. Тя стои в клетка от сложна сребърна плетка, ръчна изработка.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Саше Матросовски
    Саше Матросовски
    Рейтинг: 515 Весело

    кво ше пиеш .....?

    - Уиски

    -----

    Няма не Искам , поне една лимонада ше пиеш ,
    зер на кръчма съм те извел

    Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
  2. 2 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3271 Неутрално

    Уиски,да. Но без лед,чисто.

  3. 3 Профил на Alarmstufe: Rot
    Alarmstufe: Rot
    Рейтинг: 3534 Неутрално

    Прекрасно питие!

    Gunter glieben glauchen globen
  4. 4 Профил на simval
    simval
    Рейтинг: 1162 Любопитно

    Бърбън-ът не го ли броите за уиски та не го споменавате?

    Аз не зареждам в Лукойл.
  5. 5 Профил на grand funk railroad
    grand funk railroad
    Рейтинг: 1138 Весело

    Не си спомням кой казваше, че хубаво е това уиски, което е на годините на любовницата ти, т.е. на 18 години.

    Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
  6. 6 Профил на Georgi Yordanov
    Georgi Yordanov
    Рейтинг: 657 Неутрално

    Яка напитка си е !!!!!

    Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
  7. 7 Профил на naskom44
    naskom44
    Рейтинг: 837 Неутрално

    През1969 стюардите на Балкан го купуваха "Шагаюшяий Ваня" за 5 марки бутилката....

  8. 8 Профил на Саше Матросовски
    Саше Матросовски
    Рейтинг: 515 Весело

    [quote#7:"naskom44"]"Шагаюшяий Ваня" [/quote]

    за пръв път го чувам , Фреш +++

    Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
  9. 9 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw
    Рейтинг: 1416 Весело

    Къв див провинциализъм блика от тия снимки обаче, не е истина. Носиите, гримът и позите са просто муцинка. Да не говорим, че никъде не съм виждал да се сипва уискито от метър височина...

    Ех, село, селооо, пусто село, откак се е заселило не е мръднало и един пръст нагоре.

    Айназдравичка.

    http://jubalharshaw.wordpress.com
  10. 10 Профил на NPaine
    NPaine
    Рейтинг: 1416 Весело

    "Шотландците дестилират уиското два пъти, защото знаят как се прави."

    Е то по тази логика нашата пърцуца дето я печем само веднъж е злато бе...!

    "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
  11. 11 Профил на DS
    DS
    Рейтинг: 949 Неутрално

    Филтрирана вода,
    Есенция на 18 -годишно отлежало в дъбови бъчви
    Оцветители, даващи неповторим цвят
    Силата на една легенда


    БЛЕК РАМ

    Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
  12. 12
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  13. 13 Профил на Darth Plagueis
    Darth Plagueis
    Рейтинг: 4304 Неутрално

    До коментар [#10] от "NPaine":

    Ми то всъщност е баш така. Уискито е проста напитка, не особенно трудна за правене и с не особенно добри качества. Там обаче маркетинга работи яко.

    Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  14. 14 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw
    Рейтинг: 1416 Весело

    До коментар [#13] от "Тони!":

    Това важи за всеки алкохол, той не се пие за вкус, а за страничните ефекти. Особено единия

    http://jubalharshaw.wordpress.com
  15. 15 Профил на NPaine
    NPaine
    Рейтинг: 1416 Весело

    До коментар [#9] от "jubal harshaw":

    Ай стига сега...

    Нужно е време докато варварите се научат, че водата в баните които Рим им е построил не е за пиене!

    "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
  16. 16 Профил на lo_ridah
    lo_ridah
    Рейтинг: 747 Весело

    Възрастта на уискито трябва да му позволява законно да си купи уиски

    Accelerates Under Demonic Influence
  17. 17 Профил на NPaine
    NPaine
    Рейтинг: 1416 Весело

    До коментар [#13] от "Тони!":

    [quote#13:"Тони!"]Уискито е проста напитка, не особенно трудна за правене и с не особенно добри качества.[/quote]

    И традиция адаш, и доста дълга традиция....

    "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
  18. 18 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw
    Рейтинг: 1416 Весело

    До коментар [#16] от "lo_ridah":

    Младото уиски е проблем, така е, но най-страшно е когато уискито получи право на глас.

    Особено уискито-менте.

    http://jubalharshaw.wordpress.com
  19. 19 Профил на Darth Plagueis
    Darth Plagueis
    Рейтинг: 4304 Неутрално

    До коментар [#17] от "NPaine":

    Верно, традицията е безспорна...



    До коментар [#14] от "jubal harshaw":

    Не баш. Хубавите (не тия в магазина) ракии могат да имат прекрасен вкус. Част от анасоновите напитки също, както и някои ромчета.

    Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  20. 20 Профил на B52
    B52
    Рейтинг: 1549 Весело

    ...най-колекционираните марки са The Macallan, Аrdbeg, Laphroaig, Lagavulin, Bowmore, Springbank. Не сте ги виждали по рафтовете в магазините, нали?!...
    Моля, моля, виждали сме ги. Не ги колекционираме, а ги пием, без лед, с приятели. 12-15 годи6ните не са "непоносимо" скъпи, а удоволствието е много "поносимо".

    He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
  21. 21 Профил на niki2003
    niki2003
    Рейтинг: 457 Неутрално

    До коментар [#2] от "deaf":
    правилно,за да се усети неговия оригинален вкус, не бива да разрежда и аз така го пия!

  22. 22 Профил на B52
    B52
    Рейтинг: 1549 Неутрално

    [quote#13:"Тони!"]Уискито е проста напитка, не особенно трудна за правене и с не особенно добри качества. [/quote]
    Човече, не говори неподготвен.
    Опитах някое едномалцово питие където е лежало 15 години по буретата и струва 100€ бутилката и тогава, на базата на ОПИТА си изгради мнение.
    Виж да масовите "блендове" съм съгласен че не са забележителни, но те са 20€, демек не може да се очаква особени вълнения...

    He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
  23. 23 Профил на Darth Plagueis
    Darth Plagueis
    Рейтинг: 4304 Неутрално

    До коментар [#22] от "B52":

    Абе подготвил съм се - честно казано не ми правят впечатления уискитата, независимо от класа им. Лично за мен битката с ракиите я губят изцяло. Но все пак, вкуса е нещо твърде лично. И различно.

    Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  24. 24 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw
    Рейтинг: 1416 Весело

    До коментар [#22] от "B52":

    Най-неосведомени са хората, които решават кое е хубаво и кое не според цената, с която са се набутали.

    http://jubalharshaw.wordpress.com
  25. 25 Профил на leon12
    leon12
    Рейтинг: 1416 Весело

    "Шотландците дестилират уиското два пъти, защото знаят как се прави."
    ---
    Голям праз! Пия ракия, двойно препечена. Нямам други интереси в таа - алкохолната сфера Защото така ми харесва, защото съм българин и знам как се прави! Много имат да учат от мене ония, дето им поддухва пут пулата..

  26. 26 Профил на mmarto
    mmarto
    Рейтинг: 414 Неутрално

    Аз предпочитам ирландското пред шотландското. А това дето започва с Ja и завършва на son ми е любимото!

  27. 27 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4192 Неутрално

    Айде! Отиде коня у реката! Сега като се наредят специалист до специалиста. Не по-малко и ще са "патриотите" пиещи само ракия...
    Всяко нещо с времето и мястото си бе господа.

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  28. 28 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4192 Неутрално

    [quote#24:"jubal harshaw"]Най-неосведомени са хората, които решават кое е хубаво и кое не според цената, с която са се набутали.[/quote]
    Е не можеш да твърдиш, че цените не отговарят на качествата.

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  29. 29 Профил на Darth Plagueis
    Darth Plagueis
    Рейтинг: 4304 Неутрално

    До коментар [#28] от "Храбър":

    Мога. Веднага давам и пример - Собиески - винаги е била супер смотана селска водка, най-евтиното възможно нещо, една идея над родните водки. Точно заради това успя да стане масова, а после с подходящата реклама успя да се изравни ценово и с далеч по-добри водки.

    Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  30. 30 Профил на leon12
    leon12
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    [quote#27:"Храбър"]Не по-малко и ще са "патриотите" пиещи само ракия...[/quote]
    Бат Бойко ни е наредил да сми патриоти, ако искате да знайте, господине..

  31. 31 Профил на Партийна секретарка
    Партийна секретарка
    Рейтинг: 1272 Неутрално

    Всяка алкохолна напитка може да стане суперскъпоценна течност. Наскоро в България се внесоха френски дистилерии, с които се получава фантастична ракия-гроздова или плодова. Но за да се произведе наистична квалитетна алкохолна напитка е необходим качествен материал, вероятно поне 2 дистилации, и след това едно облагородяване и зреене на напитката в дървени бъчви, което също е наука, реклама и маркетинг. След това следва сервиране в специални кристални чаши, защо не и с бучка лед, и героите да я пият в касови филми, така че човек а ожаднее като ги гледа. Важно е ис какво се замезва: ядки, хайвер, сушено филе от кенгуру или от крокодил (), или нещо друго екзотично, защото за половин Европа в краставицата и саламуреното сирене няма нищо екзотично.
    Наздраве!

  32. 32 Профил на ...
    ...
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#11] от "4140 mitko":

    Но в 99.9% от всички блендове, също има оцветител карамел Е150, слагат го дори в някой малцови - Lagavulin, Bowmore, Highland park, естествено не във всички серии на дестилериите.

    Ако си удариш главата в делва и чуеш да кънти на кухо, това не означава, че празната е непременно делвата - Конфуций
  33. 33 Профил на B52
    B52
    Рейтинг: 1549 Любопитно

    [quote#24:"jubal harshaw"]Най-неосведомени са хората, които решават кое е хубаво и кое не според цената, с която са се набутали. [/quote]
    Типично мислене на магураджия... За мен да дам не-малко пари за хубаво питие не е набутване, а удоволствие, което споделям с близки хора.
    Цената разбира се не е самоцел и гаранция за каквото и да е, а индикатор. Прото няма начин един дестилат стоял 15г по бурета да е еднакво скъп/еФтин с друг, помирисал стърготини в стоманена цистерна за 3-5 месеца.

    He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
  34. 34 Профил на Mai Tai
    Mai Tai
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    Един шотландец ми каза, че най-хубавото уиски е ирландското. Мнения? Аз не разбирам от тази напитка.

  35. 35 Профил на zidane
    zidane
    Рейтинг: 684 Весело

    ами прав е твоя скотиш приятел... като опра до този вид напитки и аз се фургам на айриши...
    ама, като доста колеги по-горе, боря предимно българското производство, по възможност от кайсии и направено от тъст ми!
    все му обяснявам на човека колко много пари може да направи, ако си каже рецептата, ама той - не, та не! и най-лошото е, че му е твърде бутикова серията...

  36. 36 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw
    Рейтинг: 1416 Весело

    [quote#33:"B52"]на магураджия.[/quote]

    Виждам, че светът ти е доста тесен - по-далече от градинката пред НДК не си стигнал. Нормално е такива да са ти и представите за хубаво и лошо.

    Лошо нема, всеки да избира хубавото така, както го разбира.

    http://jubalharshaw.wordpress.com
  37. 37 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 1144 Неутрално

    [quote#34:"Mai Tai"]Един шотландец ми каза, че най-хубавото уиски е ирландското. Мнения? Аз не разбирам от тази напитка. [/quote]

    Хубаво ти е казал, ама по високите земи за такава приказка може и да те ступат.

    Аз предпочитам алкохол направен от грозде, за вискито мога да се изказвам само като любител.

  38. 38 Профил на Българина
    Българина
    Рейтинг: 414 Весело
  39. 39 Профил на Българина
    Българина
    Рейтинг: 414 Весело

    До коментар [#34] от "Mai Tai":

    "Въпрос на вкус..." казало котете и се облизало под опашката...

  40. 40 Профил на Еколог
    Еколог
    Рейтинг: 694 Неутрално

    До коментар [#9] от "jubal harshaw":

    +++++++++++++++++++++++++++++

    Път без препятствия не води до никъде.
  41. 41 Профил на Еколог
    Еколог
    Рейтинг: 694 Неутрално

    [quote#20:"B52"]без лед, с приятели.[/quote]

    Именно!

    Както казваöе един познат, "ако трябваше да има лед, шотландците щяха да го слагат при бутилирането"

    Път без препятствия не води до никъде.
  42. 42 Профил на Еколог
    Еколог
    Рейтинг: 694 Неутрално

    Да внесем яснота:

    Шотландците опушват малца при сушене. Най-опушен е на Laphroaig и Octomore

    Ирландците не го опушват.

    Ш. дестилират два пъти.

    И. дестилират три пъти.

    Ш. казват, че на И. и при втората дестилация не се е получило, и затова е трябвало още един път.

    И. казват, че при Ш. две дестилации са точно с една по-малко от необходимото.

    Та така, момичета и момчета.

    И се пие само с малко вода, изворна по възможност, и не студена.

    Път без препятствия не води до никъде.
  43. 43 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1520 Неутрално

    Makсима на мой приятел:
    "Старо уиски и младо гадже!"

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  44. 44 Профил на Еколог
    Еколог
    Рейтинг: 694 Неутрално

    И защо сега минус? Защото изброявам факти? Нейсе, комплексарска му работа...

    Път без препятствия не води до никъде.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK