Депутатите дадоха амнистия за незаконните строежи, вдигнати до 31 март 2001 г.

Архив

© Асен Тонев

АрхивСтроежи, изградени до 31 март 2001 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по разпоредбите, които са действали по времето, когато са извършени, или по действащите разпоредби съгласно този закон, са търпими строежи и не подлежат на премахване или забрана за ползване.


Това приеха депутатите с промяна в Закона за устройството на територията, съобщи "Фокус". Досега действащите разпоредби позволяваха т. нар. строителна амнистия да бъде приложена за обекти без строителни разрешителни, изградени преди април 1987 г.


Според направените днес промени незаконните строежи до 31 март 2001 г. ще могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими.
ГЕРБ като правителство подкрепя ли незаконното строителство в България? Това ще е първият парламент, който узаконява незаконното строителство. Заравяте едни проблеми, които после няма да бъдат разрешени, заяви депутатът от ДПС Ремзи Осман. Депутатът от Коалиция Димчо Михалевски заключи, че с приемането на този закон ще продължи възпроизводството на незаконното строителство в България.


Искра Фидосова от ГЕРБ обясни, че параграф 127 повтаря разпоредбата на закона от 2003 г. Новото нещо е само алинея първа, в която е променена датата и вече е 31 март 2001 г. 

Ключови думи към статията:

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alan Shore
  Alan Shore
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Костовистите пак вързаха гащите.

 2. 2 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 931 Гневно

  Смешници! Остава и тези, които са съборени, но построени да 31.03.2001 да искат държавата да им ги построи отново БЕЗВЪЗМЕЗДНО!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 3. 3 Профил на zap
  zap
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Някой ще плати едни пари друг ще ги усвои... Виж колко лесно се узаконяват незаконни постройки, сигурно е по-евтино да купиш поправка в закона отколкото ДНСК... Хайде после да изкарат списък на всички узаконени по този начин имоти да лъсне кой е платил.

 4. 4 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 512 Разстроено

  Добре де,каква е логиката да ги узаконяват тези строежи щом се незаконни и защо избраха датата да е точно 31 март 2001 година ?

 5. 5 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Това ще се нарича "поправка Барбекюто на Доган"

 6. 6 Профил на Alan Shore
  Alan Shore
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#4] от "simeonov_":

  Риторични въпроси,нали ?

 7. 7 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "но са били допустими по разпоредбите, които са действали по времето, когато са извършени, или по действащите разпоредби съгласно този закон, "

  Aко това се спази, нищо не може да се узакони бе. Ако е бил допустим, що да няма книжа? Няма книжа щото е изграден където не трябва или както не трябва. Не са спазени отстояния, кота "било" или нам си какво

 8. 8 Профил на Alan Shore
  Alan Shore
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#5] от "gsb":

  Или Плевнелиевско-Прокопиевск сарай,може би,не знам ? Но в едно телевизионно предаване стана дума.
  Айде модераторите няма нужда да ме докладвате и да ми следите ИП-то,аз съм само ламер следящ публицистичните предавания.

 9. 9 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#8] от "denny.crane":

  За Плевнелиев си много прав ще знаеш. Всичкото строителен надзор и контрол са от Благоевградско странно защо ли. Прегьов, екс зам. на Плевнелиев в МРРБто и т.н. та и оня Паскалев от БСПто.. все едно котило са

 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  нищо не разбрах... какви "книжа" няма, щом е строено по изискванията? Ще им опростят неплатените такси за "книжа", а онези, които са били изрядни - да го д... ли???

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#10:"dogwoman"]Ще им опростят неплатените такси за "книжа", а онези, които са били изрядни - да го д... ли???

  Доброто е заразно
  [/quote]
  Ама разбира се!

  ГЕРБ поне в едно са незаменими - коригират стопроцентово нашия оптимизъм! Винаги - когато сметнем, че от това по-лошо не може - те ни доказват, че може! И още как...

 12. 12 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 605 Гневно

  ....
  спаси България
  Дотам го докарахме !

 13. 13 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Всичкото Фейсбук го чете, всичкото българска медия мълчи...

  "ШВЕЙЦАРСКИЯТ ДОКЛАД" ЗА КРИМИНАЛНОТО МИНАЛО НА БОЙКО БОРИСОВ - ЧАСТ I
  http://bivol.bg/cq-borisov-1.html

 14. 14 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1492 Гневно

  нЕма такава държава!! Законодателната институция "кове" едни такива продукти - свят да му се завие на човек.
  Констатациите са много тъжни: "ГЕРБ като правителство подкрепя ли незаконното строителство в България? Това ще е първият парламент, който узаконява незаконното строителство."
  Правилата се променят по време на "играта" и при вся^ко положение това не е случайно.
  А на пИчелив6ите (знайни и незнайни спонсори) - честито.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 15. 15 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#10] от "dogwoman":

  А де! И аз това питам по-горе! Просто отварят вратичката че в момента просто НЯМА такова чудо като узаконяване. Сега ще си подаде документчето, някой ще го намери за търпимо ( ако че не отговаря), ще гушне една пара и ще го узаконят. Ако няма кой да пусне жалба срещу това, после една две продажби и си в бизнеса
  И ТЕ ТАКА!

 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  [quote#7:"gsb"]Aко това се спази, нищо не може да се узакони бе. Ако е бил допустим, що да няма книжа?[/quote]

  Със сигурност има поне един имот, който ще може да се озакони. Имаче тази поправка нямаше да бъде нито предложена, нито приета.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Депутатите дадоха амнистия за незаконните строежи, вдигнати до 31 март 2001 г.- в незаконните строежи до 31.03.2001 г. попадат ли незаконните имоти на гражданинът рашков?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#4:"simeonov_"]Добре де,каква е логиката да ги узаконяват тези строежи щом се незаконни и защо избраха датата да е точно 31 март 2001 година ? [/quote]

  Щот така си осигуряват циганския вот и няма да им събарят гетата. Миналите избори спечелиха циганския вот като повишиха акциза на цигарите, вдигнаха контрабандата на 40 процента и осигуриха тя да минава през циганите. Сега в бонус на това им осигуряват легализиране на кюмезарниците.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 19. 19 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#16] от "tribiri":

  Е аз вече писах бе Барбекюто на Доганя. ББ си постила за коалиция. Преразгледа белене, похвали Гергов, даде земя срещу компенсаторки на пещерци, узаконява сега барбекюто на Доганя... стяга ни се нова триглава след изборите, със старите.... само царя ще е заменен от БаБоБо

 20. 20 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Става дума за остъклени и (или)усвоени тераси.И понеже не вдяват как да узаконят само тях,ще узаконят всичко. Можеше да се запише,че усвояването и остъкляването на тераси не е строеж.(защото не е )

  ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
 21. 21 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ето кой ще подкрепи ,,нашите ,, на изборите , нали?

 22. 22 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 751 Весело

  Аз също смятам че става въпрос,както е традицията,за един-два имота,които да бъдат спасени.Покрай тях ще намажат и други,ама такъв е живота.

 23. 23 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Каква красива сграда има на снимката!
  Красота, архитектурно изящество и полет на въобръжението!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 24. 24 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Сега на когото му бутнаха имотите в акция"багер" да съди държавата и да настоява да му построят бутнатото отново..Иначе бая акции багер имаше и широко се отразяваха от медиите.Сега милите журналя от зори пред къщите и очакваха да запознаят матряла с поредната геройска постъпка на Борисов/бутане на незаконни къщи и пр./ Жалко , че циркът Борисов приключва.Към края даже стана забавно..

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 25. 25 Профил на chr81
  chr81
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Що не ги обложи и тях с данък Монито Дянкоффф?

 26. 26 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ендекато на културата и то ли?

 27. 27 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#22] от "vjacho":

  Как един два имота бе! Криза е, суша. Не строят, никой нищо не бута ни за разрешително ни за промяна предназначение... огладне строителния чиновник, надзорник, мошеник (ъъ пардон), а не е свикнал така. Знаеш какви реки от мед и масло ще потекат там сега! Блокове, Перли, барбекюта, понтони ... едни такива... търпимиииииии

 28. 28 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  за болните оптимисти (дето си мислят, че няма накъде по-зле) ... следват узаконяване и разширяване на кражбите със заменки на гори, на купуването на земеделски земи с компенсаторки, дори и на тези в НАТУРА 2000 ... и други причудливи хрумки на най-крадливите "управници" от т. нар. преход.
  Долна, нагла,, безогледна, крадлива пасмина!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 29. 29 Профил на mned
  mned
  Рейтинг: 225 Неутрално

  31 март 2001 е датата, от която ЗУТ е в сила. Преди това имаше ЗТСУ. Иначе логика - няма. И ЗТСУ "се бореше" с незаконното строителство. Всъщност не ги "узаконяват", а ги обявявят за "търпими строежи", които са нещо като малко бременна жена - нито законни, нито незаконни.

 30. 30 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  за кво бяха бръснещите полети на хеликоптерите бе,алоууу??

  абе нормално,все пак главата на октопода пази и защитава пипалата,а и те си връщат със същото на главата! е,като непрестанно се изпуска октоподската 'мъгла'...ето цитат:
  ''Храносмилателна система - сложно устроена. Състои се от уста, устна празнина, глътка, хранопровод, стомах, двуделен черен дроб, тънко черво, задно черво и анус. В задното черво се отваря и каналът на мастилената торбичка, която е изпълнена с тъмен пигмент. С негова помощ животното изпуска "тъмна завеса", с която се предпазва от неприятели.''

  така че това е///мастило,мъгла,тъмни завеси и от време на време някоя светкавица прорязва мъглата....като поредното велико решение от днес! знае се всичко и е известно в БГ аквариума!

 31. 31 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 751 Неутрално

  [quote#27:"gsb"]Как един два имота бе! [/quote]

  Имах впредвид поръчителите на поправката да са един-двама.Но и Вие сте прав,че ще бъде сериозно стимулирана армията от чиновници за изборите.

 32. 32 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  и не забравяйте..в задното черво..там е,оттам се изпуска..за октопода ,де!!

 33. 33
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 34. 34 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#14] от "B52":

  Герб като правителство е излъчено от организираната престъпност и няма как да не се опита да си узакони беззаконията. Само не са наясно, че вече сме в ЕС и това е трябвало да стане преди 10 години !!! Колко ли са тъпи наистина!!! Ще дойде време, всеки член на Герб ще крие това - ще е все едно да си работил в офис на СИК!!!

 35. 35 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1570 Любопитно

  Това да не е заради "Веселите села"?
  Голяма грешка,ама много голяма...

 36. 36
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 37. 37 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Весело

  Няма ли кой да ги прати
  нашите алчни депутати
  при сомалийските пирати?

  www.berbenkov.hit.bg
 38. 38 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  [quote#13:"Alpheratz"]Всичкото Фейсбук го чете, всичкото българска медия мълчи...

  "ШВЕЙЦАРСКИЯТ ДОКЛАД" ЗА КРИМИНАЛНОТО МИНАЛО НА БОЙКО [/quote]

  Информацията за миналото на Бойко Борисов е представена в интернет през 2007 година, но това по никакъв начин не оказа влияние на резултатите от изборите.

 39. 39 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Веждичката, нали и той беше строителен предприемач.

 40. 40 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  [quote#16:"tribiri"]Със сигурност има поне един имот, който ще може да се озакони.[/quote]
  Узакони... има няколко сгради на ул. Григор Начевич в Хиподрума, между бул. България и Иван Гешов.

 41. 41 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  И за какво се пъчиха толкова и летяха в хеликоптери..Циркаджии..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 42. 42 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#4:"simeonov_"]Добре де,каква е логиката да ги узаконяват тези строежи щом се незаконни и защо избраха датата да е точно 31 март 2001 година ?[/quote]
  До коментар [#4] от "simeonov_":
  Нямам съмнения, че тази дата по- късно ще бъде преместена напред във времето до узаконяване на всички незаконни постройки малко по малко.


  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 43. 43 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 673 Неутрално

  От парламента на парламентарната република с лека ръка, така, между другото, амнистират умишленото НЕспазване на строителните норми и закони.
  Е, аз пък питам, за к'ъв чеп трябва да спазваме и останалите ??? Това ли са методите за налагане на правна култура и градеж на правова държава ???????
  Прост избирател - прост парламент - гнила държава.

 44. 44 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Това управление има ли един закон, един акт, който да не е лобистки. Сега кого ли уреждат с този...

 45. 45 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#2] от "madagaskar":

  Всъщност никой не разрушава нещо, коеот би могло да се узакони. т.е. строежи, които "които нямат строителни книжа, но са били допустими по разпоредбите". просто си ги озаконяват.

 46. 46 Профил на Slarty
  Slarty
  Рейтинг: 1489 Весело

  [quote#10:"dogwoman"]нищо не разбрах... какви "книжа" няма, щом е строено по изискванията? Ще им опростят неплатените такси за "книжа", а онези, които са били изрядни - да го д... ли???[/quote]
  До коментар [#10] от "dogwoman":
  Спокойно, от ЗУТ и по-голяма част от юристите нищо не разбират, че някои от нотариусите, че и от Общините още я карат по инерция по стария ЗТСУ, тази материя е "мътна и кървава", по-добре стойте далеч от нея! "Търпим строеж", че и "заварен" има...., хайде до 87 добре, ама нататък.....

  Без паника!
 47. 47 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Ега ти безобразието. На това му се казва гьонсурат.

  До коментар [#1] от "denny.crane":

  Каква е тази болна психика да намесите Костов отново?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 48. 48 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Милиционерската хунта узаконява за пореден път беззаконието. Тя затова и дойде на власт. Кукловодите на прехода осъзнаха, че доведеният цар е загубил блясъка си и е вероятно да претърпи фиаско на изборите и набързо изстреляха на върха Б.Бб чрез медийни шумотевици и много пари.

 49. 49 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Мутра на мутра око не вади. Разбира се че ще гласуват така. Нали само комунисти и мутри са в НС.
  Много от постройките са върху чужди имоти. Сега вече собствениците никога няма да могат да си ги върнат.

 50. 50 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#48:"ekip"]и е вероятно да претърпи фиаско на изборите[/quote]
  Въпреки несекващите опити на опозицията да спъва работата на Правителството, Борисов и останалите министри си действат по задачите и не се вълнуват много-много от глупостите, които ежедневно се ръсят по техен адрес. Така или иначе, бюджетът предстои да бъде приет, а предизборните дебати ще започнат - както каза и сам Премиерът - през май. Междувременно още от първия ден на работата на комисията на Янев се видя как трепери брадичката на Манолова, та от тези куфарчета със секретна информация очаквам да излязат доста интересни неща - както за Р.Овч. и компания, така и за Пръмова - във връзка със затварянето на блоковете на Козлодуй. Силно се съмнявам, че след разкритията на тази комисия ще остане някаква конкуренция на ГЕРБ, така че нямам някакви сериозни безпокойства за втория мандат на Борисов. А форумните драскачи нека си драскат по 200 коментара на час срещу правителството - така те всъщност стимулират икономиката, понеже рекламодателите плащат на сайтовете на базата на реализирани кликове, а за да напишеш един коментар, доста кликове правиш, отделно като гласуваш с плюсове или минуси, или с чуденки. Дерзайте, друзья, ВОСР ще победи отново... ама друг път.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 51. 51 Профил на Slarty
  Slarty
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  "Ще могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими."
  Тези съответни органи, ДНЕВНИК, що не ги назовете.... Имате ли идея що точно е приета тази поправка в закона...щото в Общината като идеш и си малко по-убедителен, набързо се снабдяваш с удостоверение за търпимост.

  Без паника!
 52. 52 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  За посещението на др. Пут*ин се правят всевъзможни ниски поклони пред руската и българската мафии, верен син на която е ББ!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 53. 53 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  В повечето случаи това касае малки постройки на физически лица.Тези,които бяха премахнати също основно бяха такива.Строежите,които предизвикаха основателно обществено недоволство са формално напълно законни.И това се прави,за да се маскират промените в ЗУТ,които дават възможност на общинските съвети да правят почти каквото решат,като същевременно възможността за чиновнически рекет остава и пречките пред дребния бизнес също остават.ГЕРБ са наясно,че губят доверие и през следващия мандат няма да им е толкова комфортно,дори е възможно и да не участват в управлението,докато общинските съвети са най-податливи навлияние и корупция.

 54. 54 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Разстроено

  Пък днешните депутати уж се възмущаваха от предишните , че си гласували персонални амнистии в края на миналия парламентарен мандат!!!

 55. 55 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Човек трябва да е сляп за да не види какво става. Разходете се из центъра на който и да е град. В София малко по-настрани. Ще видите много постройки непасващи в плана и в общински имоти. Все на мутри. Лесно ще ги разпознаете. Масивни, с бетон около половин метър стени. В някои случаи дори и покрива е бетонен. Поради секване на извора за някои, много от тези сгради, както на снимката, са недовършени.

 56. 56 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Както се казва, от това управление и мюсюлманите започнаха да се кръстят.

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 57. 57 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  "Депутатите дадоха амнистия за незаконните строежи, вдигнати до 31 март 2001 г."

  Това означава ли, че съборените сгради в Митничарското село и по Черноморието ЩЕ БЪДАТ възстановени с пари на данъкоплатците?!?!

 58. 58 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#41] от "hristov19":
  Наистина не бяха хвалби и чудо,но всичко е явно само за да се повозят!

 59. 59 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Гневно

  Депутатите дадоха амнистия на първоначално натрупалите капитали в мътни води! Спете спокойно сега, но не забравяйте да "почерпите" когото трябва и колкото трябва!!!

 60. 60 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1379 Разстроено

  амнистия за незаконните строежи, вдигнати до 31 март 2001 г.
  ..........
  т.е. горе- долу до идването на НДСВ на власт.
  Това е разделителната линия.
  Понеже след 2001 г. се строеше законно върху незаконно придобити парцели,
  както и бумът със заменките, които си бяха законни.
  На кратко, всичко което пехливаните замениха и си построиха е законно.
  Да живее законът.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 61. 61 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 605 Гневно

  Държавата пак си плю на физиономията.Значи всички усилия досега са били на вятъра - толкова проверки, преписки на общините и на строителния контрол отиват в кошчето за боклук. Айде сега наново - кои са до 31.03.2001, кои са след това. Нова вълна от фалшификации ще залее администрациите. Нови декларации, коя от коя по-истински. Освен че се замозаплюва, с тази поправка държавата се подиграва на всички, които са минали през мъчението да строят законно. Значи едни могат да спазват закона и да си плащат всички такси, други си правят каквото искат и сега за тях амнистия.

 62. 62 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1196 Разстроено

  Тази новина идва да покаже колко са прави в репортажа си от вчера АРД..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 63. 63 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 605 Неутрално

  щели да амнистират строежите, които отговарят на нормите тогава или сега, ха-ха... Ами че те нормите са си почти едни и същи. Тези, които са строили незаконно, в повечето случаи са го правили, защото не отговарят на нормите, като например да строиш в горски фонд или в чашката на някой язовир. Сега обаче целта ще е да се "докаже", че определени строежи отговарят на нормите. ще ги обявят за 'търпими' и айде - никави пари няма да вземе държавата. И пак аршинът ще е различен. Не ми се мисли каква нова корупция ще се завихри в общините. Зер новите главни архитекти на ГЕРБ да понатрупат и те.

 64. 64 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  "Искра Фидосова от ГЕРБ обясни, че параграф 127 повтаря разпоредбата на закона от 2003 г. Новото нещо е само алинея първа, в която е променена датата и вече е 31 март 2001 г."

  Или Фидосова не е точна, или журналистът не е разбал добре, но всъщност става дума за параграф 184 от ПЗР към Закона за изменение и допълнение на ЗУТ с ДВ, б5/2003 г.

  Подобно законодателно решение - т.нар. "строителна амнистия" само по себе си не е нещо ново. Незаконно строителство, което е "преживяло" достатъчно дълъг срок, периодично винаги се е допускало да се узаконява. Със ЗТСУ, действал до 2001 г. са допускани такива строителни амнистии не по-малко от 4-5 пъти. Вярно е, както казва Фидосова, че през 2003 г. е допусната и поредната строителна амнистия. Важно е да се знае, че 1. строежът трябва да е допустим по съответния устройствен план, 2. да се създадат за него (постфактум) строителни книжа (проекти и т.н.) и 3. - да се заплатят такси и глоби по узаконяването му...

  Имаше обратни критики при приемането на ЗУТ, че всяко незаконно строителство подлежи на премахване, т.е. нищо от него да не може да остане, което решение винаги се е оказвало прекалено крайно...

 65. 65 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 877 Неутрално

  За протокола:

  Търпимост не е озаконяване. Просто държавата приема, че няма да закача собственика на тази постройка. Както няма право да му разреши ремонт или дострояване. Друга тема е кой и как ще спазва тези ограничения.

  Дали е хубаво или не? Ами НЕ. Не е хубаво, но явно Държавата няма капацитета да наложи спазването на законите. В случая има и силен социален ефект - страшно много строежи в периода на диво първоначално натрупване на капитал не могат да бъдат продавани, което е спирачка за икономиката и навярно доста хора страдат заради блокираните средства.

  А непосредствената финансова цел е същите имоти да влязат в данъчните регистри и за тях да се плащат данъци. Така ще кърпят бюджет 2013.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 66. 66 Профил на Slarty
  Slarty
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#64] от "inn": Според мен става въпрос за §16 ал1 от ПР ЗУТ.
  А §127 може би е новият параграф, с който се променя текста. За съжаление не мога да открия новоприетите текстове, за да разбера само §16 ли е променен или и §184 ПЗР на ЗИД на ЗУТ

  Без паника!
 67. 67 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  абе Плевенлиевския дето е само с мизерната кьошка на кат и половина край морето...дали ще спи вече спокойно? вече е узаконен,както е узаконен от спящ по паркинЗите в спящ един на Дондуков !!

 68. 68 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Вече мисля че съм твърдо убеден че инженери не би трябвало да се допускат до законотворческа дейност, защото практически сегашното състояние на невъзможност за строителство, бутане, презониране, промяна на предназначение с някакви разумни граници е точно тяхно творение, за да може гилдията да се храни от свръхутежнените административни режими.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 69. 69 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 548 Гневно
 70. 70 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#69] от "MMK":
  Абсолютно,заграби, застрои и сега - узакони! Само в София колко строежа се "разрешиха" в Южният парк, Дървеница, Редута, Лозенец, Витоша и къде ли не още...

 71. 71 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Начи мога вече да остъклявам балкона с винкели,тъй ли?

 72. 72 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#66] от "Slarty":

  Прав си, че § 127 ще е новият текст, но той явно ще е самостоятелна разпоредба (каквато е §184 ПЗР на ЗИД на ЗУТ/2003 г., а не изменение на § 16 ПР ЗУТ).
  Иначе това е внесеният законопроект, а това, за което се говори в статията, явно е станало м/у първо и второ четене:
  http://parliament.bg/bills/41/202-01-10.pdf

 73. 73 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Сега предлагам да дадат амнистия и на тези, които са крали пари до 31-ви Октомви 2012!

  Fail with honour then succeed by fraud
 74. 74 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Забележка: Крали пари от държавата.

  Fail with honour then succeed by fraud
 75. 75 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Сега ще се окаже, че след 2001 не се е строило

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 76. 76 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  [quote#65:"NK"]Държавата няма капацитета да наложи спазването на законите.[/quote]
  Същото казах по отношение лихвите по депозитите

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 77. 77 Профил на sib
  sib
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Цъ, цъ, и как сега ше събори българинът лятната кухня на комшията? Дет му пречи на свинарника (също незаконен)...

  Мъка, мъкааааа, бръкнаха в любимия национален спорт на българина - завистта.

 78. 78 Профил на bosworld
  bosworld
  Рейтинг: 435 Неутрално

  "Според направените днес промени незаконните строежи до 31 март 2001 г. ще могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка ..."
  Пари трябват еееееей, дядо попе, пари няма ... (А идват избори.)

  чичковите червенотиквеничковчета
 79. 79 Профил на bosworld
  bosworld
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#65] от "NK":
  Има ли държава?, или сме в джунглата ... то и там има някакви закони.

  чичковите червенотиквеничковчета
 80. 80 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Мутри в служба на ..Мутри! нормално ,традиционно,не е изненада за България! дерзай,народе,крепи Мутрите още..десетилетия го правиш! чао от Аахен!

 81. 81 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 446 Неутрално

  За пореден път ГЕРБ показаха, че поддържат силно това България да е държавата на "ТАРИКАТИТЕ" и "БАЛЪЦИТЕ". Честито на "ТАРИКАТИТЕ", които за пореден път прескочиха законите, честито и на "БАЛЪЦИТЕ", които избраха главния "ТАРИКАТ" Боко ТИКВАТА да ги управлява и да им показва всеки божи ден, че те са "БАЛЪЦИТЕ"! Ако гласуват и догодина за него значи са напълно осъзнати и горди с това "БАЛЪЦИ"!

 82. 82 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 497 Любопитно

  интересно как нещо незаконно става законно?!
  това държава ли е ?!

 83. 83 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4342 Гневно

  Приказваме едно,ама вършим друго-гарантирано от ГЕРБ!По този начин се защитават нечии интереси с цената на неморални законови актове!

 84. 84 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  "ГЕРБ като правителство подкрепя ли незаконното строителство в България? Това ще е първият парламент, който узаконява незаконното строителство..."
  Напротив. Те първи и единствени започнаха да бутат незаконопостроеното, но си дадоха сметка, че след толкова безконтролно построени незаконни градежи трябва да сринат прекалено много, а предстоят избори. Елементарно Уотсън, припомни какво бутнаха предните за да ме обориш!

 85. 85 Профил на known
  known
  Рейтинг: 8 Неутрално

  преди време едни въртолети летяха и снимаха ли, снимаха. Някой спомня ли си какво стана със снимките ?!

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK