Как горските фирми си купуват коли за 7 млн. лева от "Литекс моторс"

Заводът на "Литекс моторс" беше открит през февруари 2012 година

© Надежда Чипева, Капитал

Заводът на "Литекс моторс" беше открит през февруари 2012 годинаДвойно отпични фарове, халогенни крушки" и "Предупредителени сигнали за забравени светлини, забравен ключ, несложени колани и отворени врати". Тези правописни грешки се повтарят в документацията към обществени поръчки за нови високопроходими автомобили на горските предприятия и в сайта и рекламните брошури на производител на коли (виж снимките). Правописните грешки може би нямаше да направят такова впечатление, ако всички приключили поръчки не бяха спечелени именно от автомобилния производител от рекламите - "Литекс моторс" (Great Wall).


Държавните предприятия в Смолян, Сливен, Шумен, Враца след проведени обществени поръчки и сключени договори закупуват общо 153 високопроходими автомобили от тази фирма. Поръчки за други 114 нови автомобили на горските фирми в Благоевград и в Габрово тепърва ще приключат. И там обаче в изискванията са допуснати същите грешки и може да се прогнозира коя ще е компанията доставчик.


Поръчки като по поръчка
За няколко месеца всички шест държавни горски предприятия решават да закупят нови автомобили. Общата стойност на поръчките е над 7 милиона лева (от тях 4 097 032 лева вече са договорени, а още за 3 382 000 лева текат процедури). Изискванията за търговете съвпадат, като според един от директорите това е, защото юристите им си помагат (виж надолу). В условията като критерий с най-голяма тежест е заложена цената (70%), а останалото са техническите спецификации (30%). В обявените поръчки обаче именно техническите изисквания предопределят коя автомобилна компания може да участва - само една.


"Литекс моторс" може би би спечелила поръчките и на база ценово предложение (фирмата предлага едни от най-евтините коли на пазара), но тя е лишена от конкуренция и това потенциално може да се е отразило на финансовата част на офертите й.


Поръчките, в които се търсят различни видове коли, пък са обявени без позиции (т.е. не може за различните автомобили да подадат оферта различни компании, а може само фирми, които предлагат всичките видове търсени коли) и така конкуренцията също е ограничена.


Това оставя усещането за предопределен избор в голямото купуване на нови автомобили за държавните горски предприятия. Те бяха създадени с промените в Закона за горите, приети през 2010 г. Горските предприятия (под шапката на всяко от тях са обединени десетки горски стопанства) са отделни юридически лица със собствени бюджети и управление. Техен принципал е Министерството на земеделието и храните. До редакционното приключване на темата от ведомството не бяха открити за коментар.


Това е едната грешка в сайта на "Литекс моторс" - http://www.gwm.bg/pix1/voleex-c10-оборудване/

© Дневник

Това е едната грешка в сайта на "Литекс моторс" - http://www.gwm.bg/pix1/voleex-c10-оборудване/


Фабрично газова уредба, или поръчките в детайли


За част или за всички коли в обявените поръчки едно от изискванията в техническите спецификации е "фабрична газова уредба, поддържаща заводска гаранция". Само една фирма обаче предлага високопроходими автомобили тип SUV със задвижване 4х4 и с фабрична газова уредба, показа проверка на "Дневник" сред предлаганите на българския пазар автомобили.


От обявените досега поръчки, които "Дневник" проучи в регистъра, най-голямата е на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян - общо за 115 коли. Договорът е подписан за 3 179 554.32 лева. Конкурсът е обявен в края на юли* и приключи на 8 октомври. От поръчаните коли - 15 са тип "хечбек" с нормална проходимост на бензин с газова уредба и 6 са високопроходими пикапи също на бензин с газова уредба. И двата типа са предлагани от редица вносители.  Останалите 52 коли, които са се търсили, също са високопроходими със задвижване 4х4, но вече на бензин и газова уредба. Такъв тип коли предлага единствено фирмата "Литекс моторс", която сглобява в България колите от марката "Грейт уол" (Great Wall).


Тъй като поръчката не е с позиции по нея реално печеливш може да бъде само компанията, която предлага всички видове автомобили спрямо изискването "за 4х4 SUV, на бензин и газова уредба" т.е. "Литекс моторс". Съответно тя ще достави всички 115 коли. Документи в тази поръчка са закупили и вносителят на "Шкода" - "Еуратек", "Фулда България", която внася автомобилни части, и "Автоинженеринг холдинг", но само "Литекс моторс" е подала оферта.


Това е другата грешка в сайта на "Литекс моторс" - http://www.gwm.bg/pix1/voleex-c10-оборудване/

© Дневник

Това е другата грешка в сайта на "Литекс моторс" - http://www.gwm.bg/pix1/voleex-c10-оборудване/


Не е прецедент


В обявената в началото на този месец обществена поръчка Югозападно държавно предприятие - Благоевград иска да си купи нови 80 коли с прогнозна стойност 2 392 000 лева без ДДС. Всички трябва да бъдат 4х4, но от тях 44 са на дизел, а останалите 36 - с фабрично поставена газова уредба.


Горската фирма в Сливен си купува 23 коли, където победителят отново е "Литекс моторс". Същата фирма ще достави и 5 коли за държавното предприятие в Шумен, както и 10 във Враца.


В началото на октомври поръчка е обявило и горското стопанство в Габрово - за 34 автомобила на бензин с фабрично поставена газова уредба. От тях 16 са тип пикап, 4 са хечбек и 14 високопроходими автомобили 4х4 тип SUV. 
Обяснения (не) давам


"Средната възраст на колите в автомобилния ни парк е 15-20 години", аргументира поръчката на общо 115 коли пред "Дневник" директорът на Южноцентралното държавно предприятие - Смолян инж. Ботьо Арабаджиев. По думите му парите са предвидени във финансовия план за тази година, а предстояла и покупката на още автомобили догодина. "При нас колите трябва да се сменят на 6-7 години, но това не се прави", добави той.


На въпрос защо поръчката е без позиции, а само "Литекс моторс" предлага високопроходимите джипове 4х4 тип SUV с газова уредба, Арабаджиев отговори: "Това не е ограничително условие, а начин да не правим втора поръчка". Фирмата обаче не би имала нужда да обявява две поръчки, а можеше да има една с три позиции напр. и тогава за другите две да се състезават още фирми. Докато обявена по този начин и с тези технически изисквания, поръчката на практика е с предопределен победител.


Според Арабаджиев, ако газовата уредба не е фабрична, фирмите могат допълнително да я монтират на предлаганите модели коли и те ще отговарят на изискванията. Казаното от него обаче противоречи на записаното в техническите спецификации.


Целта на колите на газ е да се пести, заради скъпите горива, както и при тежките зимни условия да няма проблем с придвижването. "На територията на предприятието има терени над 1200 метра надморска височина, където температурите падат много под нулата", обясни още Арабаджиев.


Поръчката за Благоевград е в процедура, като миналия петък (12 октомври) е изтекъл срокът за купуване на документация. "Има недостиг на коли, а автопаркът ни е на над 25 години", каза за "Дневник" директорът на Югозападното държавно предприятие Светослав Петров. По думите му, след като и другите горски стопанства си купили нови коли, дошъл ред и на управляваното от него.


Купуването на автомобили на газ той аргументира с високите цени на горивата. "Не мисля, че е такава поръчката", отговори Петров на въпроса дали е дискриминационен търгът. На въпрос за съвпадащите правописни грешки каза, че не е запознат с такива детайли.


"Юристите на държавните предприятие си помагат, т.е. са в една система", добави той по темата. На въпрос колко фирми са купили документация за участие отговори, че "интересът е от повече от една фирма".


"Дневник" не успя да се свърже с директорите на другите предприятия.


"Литекс моторс": Участваме във всички поръчки, на чиито условия отговаряме


"Дневник" изпрати въпроси до "Литекс Моторс" за коментар за съвпадащите правописни грешки, фактът, че печели всички поръчки на горските стопанства, както и кои други марки в България предплагат високопроходими джипове тип SUV със задвижване 4х4.


"Компанията регулярно се запознава с информация за обществени поръчки в страната, достъпна в публичния регистър. "Литекс Моторс" АД подава всичката необходима документация за обществени поръчки, на които компанията отговаря на обявените от възложителя критерии и изисквания и кандидатства по тях съобразно националното законодателство", написа в отговор до "Дневник" мениджърът по рекламата и PR на фирмата Кирил Георгиев. Според него предлаганите от компанията автомобили "Грейт уол" (Great Wall) са с най-доброто съотношение цена/качество на пазара, богато базово оборудване и 5 години пълна гаранция.


"За по-малко от 1 година "Литекс моторс" успя успешно да наложи автомобилите Great Wall на пазара в страната, като към края на септември 2012 г. компанията е в топ 10 по продажби сред автомобилните компании у нас", обобщава още Кирил Георгиев, но не предоставя данни за това.  


Предизвестено


"Служителите в горските стопанства постепенно ще заменят използваните в момента високопроходими автомобили, основно "Лада Нива", гласи пък съобщение на "Литекс моторс" от февруари тази година, когато фирмата връчи на земеделския министър Мирослав Найденов първите 10 ключа на държавното предприятие във Враца.


Няколко месеца по-късно това се случва, но не след конкуренция с останалите вносители на автомобили, а със заложени в поръчките изисквания, на които само колите Great wall отговарят.


*Първоначално в техническите спецификации са поръчани 42 високопроходими автомобили с 4х4 задвижване, но едновременно на дизел и с фабрично поставена газова уредба. Още същият ден обаче директорът на държавното предприятие инж. Ботьо Арабаджиев издава решение за промяна, с което се премахва невъзможното техническо изискване - дизелов автомобил с газова уредба.

Коментари (467)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  БРАВО. Сега да ги последват, полиция, армия НАП и всички министерства, агенции и въобще всички, които се хранят и возят за сметка на НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ.

 2. 2 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Страхотна новина, а дано по-често накърняваме интересите на чуждите производства и подпомагаме нашите.

 3. 3 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Вие какво искате, като няма други производители с оТПични фарове и предупредителЕни сигнали...
  и те, като Народното събрание създават конкуренция, ама просто няма други такива

 4. 4 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 681 Неутрално

  И какъв е проблема? Хубаво е българските администрации да купуват коли правени в България.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 5. 5 Профил на deeper
  deeper
  Рейтинг: 486 Разстроено

  Явно трябва да има закон, който да регулира специално приоритети при закупуване на автомобили произведени в България.

  Дневник - защо търсите под вола теле? Как да избереш българска кола в конкуренция с други евтини марки???

 6. 6 Профил на davisable
  davisable
  Рейтинг: 426 Неутрално

  не виждам какво лошо има да остават пари в България и тези пичове да не фалират. така и така всички търгове са договорени.

  друг е въпросът, колко ББ и другите боко-избрани тук се договориха да влизат в затвора, да не влизат, или бойко да 'приватизира' и литекс моторс след фалит, както направи с доста други предприятия..

 7. 7 Профил на nikoletam
  nikoletam
  Рейтинг: 426 Разстроено


  Където пипне Мършата, замирисва на гнило. Всичките му структури са такива - корупция, ниска компетентност и вългарност към партньорите и гражданите....

  Що така бе Миро ???

 8. 8 Профил на ._
  ._
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Депутатите да последват примера. Да слязат от мерцедесите и да взимат по едно voleex -че.

 9. 9 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#4:"Karla GOP Hanneman"]И какъв е проблема? Хубаво е българските администрации да купуват коли правени в България. [/quote]
  А де? Явно трябваше да купим нещо германско, японско или румънско, че да са чуждопоклонниците. Вярно е, че е китайче, ама го сглабят у нас, та по е далавера да им върви на тях производството, от колкото на Дачия.

 10. 10 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Провописните грешки може би нямаше да направят такова впечатление, ако всички приключили поръчки не бяха спечелени именно от автомобилния производител от рекламите - "Литекс моторс" (Great Wall)."

  Правописните (или печатните) грешки правят впечатление също и в изречения, които отбелязват съществуването на такива грешки, както цитираното по-горе...

 11. 11 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1318 Гневно

  До коментар [#6] от "davisable":
  не виждам какво лошо има да остават пари в България и тези пичове да не фалират. така и така всички търгове са договорени.
  ..........
  И аз не виждам.
  Държавата удря едно рамо на китайският инвеститор, по този начин се практикува навсякъде. Това е и добър сигнал за редица двоумящи се инвеститори от Азия, елате момчета, няма да ви оставим на дъжда.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 12. 12 Профил на The Stig
  The Stig
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Браво, Марчев! Скоро да не вземеш хляба на Пауновски с автомобилите!

 13. 13 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 594 Гневно

  До коментар [#4] от "Karla GOP Hanneman":

  Проблема Карла е, че 7 милиона делено на 153 прави 45 бона на автомобил!!! Защо трябва да са с такива екстри автомобилите? Достатъчно е висока проходимост и добра светлина - нищо повече!!! Евентуално ГПС за 200 лева примерно.
  Виж само в обществената поръчка какви безмислени екстри иска държавната измет "забравен ключ, несложени колани и отворени врати"
  Нали сме най-бедната държава в ЕС. Пари за яки коли за горски патрули има, но градския транспорт ни е с автобуси на по 70 години и няма при цена 1 лев... Когато цената беше 25 стотинки бяха купени НОВИ МЕРЦЕДЕСИ, но при 1 лева "не може" да се купят дори СТАРИ. Това ли заслужава българския европейски данъкоплатец?

  Драконови закони ще оправят държавата!
 14. 14 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  До коментар [#2] от "patladjan_1991":


  [quote#2:"patladjan_1991"]Страхотна новина, а дано по-често накърняваме интересите на чуждите производства и подпомагаме нашите.[/quote]

  Да подпомагаме "нашите", като нарушаваме закона!? Да позная ли кой казва, кои са "нашите"?

 15. 15 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1352 Весело

  Всяко зло за добро! Поне ще са местно производство и ще дават работа на наши работници! А , че "обществената "поръчка е като всички останали досега едва ли някой се е изненадал! Чак си мисля кому са нужни тия поръчки като само хартия се изписва , а никаква работа не вършат!

 16. 16 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Съгласен съм с обвиненията на журналистите. Даже някой прокурор може да се самосезира. Дори дромучите от трябва да изразят мнение по въпроса. Петко Сертов да мъцне един път поне. Заплатата му е колкото една българско-китайска бричка. Обаче има и нещо друго. Примерно като пътува човек по летищата във Франкфурт обслужващият персонал кара фолксвагени, в Париж - рена, а пък в Милано фиати. Защо?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 17. 17 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 531 Неутрално

  В статията прозира воя на някои дилъри и вносители на по-скъпички возила Което може само да ме радва.
  Какъв е проблема - във Франция все едно полицията и държавните служители карат нещо по-различно от ситроени например. Или да не би в САЩ полицаите да карат фолксвагени или мазди Трябва да се подкрепя родното производство. А и май грейт уол се оказват доста по-добри от Дачия например

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 18. 18 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Няма лошо, Дневник!

  Дори закон трябва да има, всички министерства,посолства на запад и изток,общини и де що има държавни фирми да са длъжни да купуват БЪЛГАРСКИ леки коли и джипове!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 19. 19 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 735 Неутрално

  [quote#16:"Wrornoxmaniak"]дромучите [/quote]
  Пояснение: Дремучите са БОРКОР.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 20. 20 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Всеки може да построи завод. Важното е преди това да си осигуриш клиенти. Промоции "купуваш 5, получаваш 6"

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Просто представете си цялата гледка, как чиновник и "бизнесмен" седят в някое "знаково заведение", здраво нафиркани и нашмъркани, а единият диктува на другия: "Бате, слушай са кво' ч' пишеш у условията, за ъ се нагласи раотата... За колите на парламенто така ни цакАха, ама ч' требе ъ цакаме ние некак. пИши са тука на салфетката:

  - от-пич-ни фарове
  - и, ъъъццц, предупредител-е-ни сигнали
  - а така, и най-важното: за несложен колан... Тфа писа ли го..
  - и, ъццц, показателят за празен резервоар да свети синьо, не червено кат на другите, ъ им еба майката...

  А така бате, напрау че ги смачкаме...За един парламенто, за нас - горското. Нема ъ си прайме сечено!

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 22. 22 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#17:"zoom_in"] Или да не би в САЩ полицаите да карат фолксвагени или мазди [/quote]

  В Германия се карат от полицията само местни марки! Баден-Вюртемберг са на лизингови мерджани, горе към Кьолн карат Форд-ове и т.н.

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 23. 23 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#14:"svoboden"]Да подпомагаме "нашите", като нарушаваме закона!? Да позная ли кой казва, кои са "нашите"? [/quote]
  Ми то в автомобилостроенето други наши нема. Що па да не се направи един монопол на "Литекс Моторс" в държавните поръчки за автомобили? Подкрепям, даже както казаха преди мен, няма да е лошо вместо Пасати, нашите "народни" представители да се качат на Волекс.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#13:"Момчил89"]Проблеа Карла е, че 7 милиона делено на 153 прави 45 бона на автомобил[/quote]

  Не четеш 153 СУВ за 4 милиона, което прави по 26 бона на автомобил.

 26. 26 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ами не виждам нищо лошо да се толерира единственият български производител, който исвен всичко предлага по-ниски цени. В крайна сметка, това запазва работни места в България, не в чужбина.

  Може обаче нещата да се изпипват по-добре.

 27. 27 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#22] от "Курт Деликуртев":

  Ми нали и аз това казвам, де

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 28. 28 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#22:"Курт Деликуртев"]В Германия се карат от полицията само местни марки! Баден-Вюртемберг са на лизингови мерджани, горе към Кьолн карат Форд-ове и т.н.[/quote]
  знам бе ,братче!! ама това в БГ е пълен фалш,какви бизнеси,какви родни бизнеси..а основно това са местни МУТРИ!! всичко поставено на такъв гнил фундамент е кухо,гнило... Затова сме много полсени в Европа!!

 29. 29 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Според злите езици завода отдавна е собственост на Цветан Василев и КТБ..Това обяснява всичко.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 30. 30 Профил на Лош
  Лош
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Наскоро пак имаше случай само, че с Фолцваген

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Гневно

  [quote#4:"Karla GOP Hanneman"]И какъв е проблема? Хубаво е българските администрации да купуват коли правени в България.[/quote]

  Проблемът е, че се нарушава закона! В цял свят (нормалните страни) основната идея при поръчки (общински, държавни или дори на частни фирми) е Best value for money!

 32. 32 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#4] от "Karla GOP Hanneman":


  [quote#4:"Karla GOP Hanneman"]И какъв е проблема? Хубаво е българските администрации да купуват коли правени в България.[/quote]

  Проблемът, е че при покупката им не се допуска конкуренция. И другият проблем, е че ГЕРБ прелива парите на българските данъкоплатци в джобовете на Гриша Ганчев, Нора Ананиева и други подобни червени кхмери, а в същото време ни надува главите какви големи антикомунисти били.

 33. 33 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#16] от "Wrornoxmaniak":
  Примерно като пътува човек по летищата във Франкфурт обслужващият персонал кара фолксвагени, в Париж - рена, а пък в Милано фиати. Защо?
  ...........
  Да не говорим, че полицейските коли в нормалните държави са от една марка, един модел, един цвят.
  Ако това е Италия, колите няма да са "Хюндай", ако е в Коря - няма да са "Фиат".

  nemo malus felix, minime corruptor.
 34. 34 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#13] от "Момчил89":

  Проблемът е, че са ти грешни сметките. Договорени са 153 коли за 4 097 032 лв, и в процес на договаряне са 114 за 3 382 000, така е написано. Общо 267 коли за 7 480 000 лв, средно по около 28 000 лв на кола.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#28:"triton123"]знам бе ,братче!! ама това в БГ е пълен фалш,какви бизнеси,какви родни бизнеси..а основно това са местни МУТРИ!! всичко поставено на такъв гнил фундамент е кухо,гнило... Затова сме много полсени в Европа!! [/quote]
  Ми да дойдат европейците, ама те имат интерес само молове и супер маркети да отварят в България, а и електроразпределителни дружества ( къде без тях). Е, има и някои изключения, ама рядко. Май произвеждахме електроника за БМВ-та или нещо подобно.

 37. 37 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1318 Гневно

  До коментар [#32] от "helleborn_2":
  Проблемът, е че при покупката им не се допуска конкуренция.
  ...........
  Конкуренция няма , понеже ние не произвеждаме друго.
  Какво искаш, на "Дачия" ли да и пълним гушата?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 38. 38 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 720 Весело

  До коментар [#13] от "Момчил89":

  Стига си плюл като мангал.
  Държавата е такава,каквато я създадоха седеругите,и техните бояджии комунистите.
  Сега реват,защото няма лапане.
  И махни 20 % ДДС от тия кинти,и тогава говори.
  Не мислите и пишете глупости,но толкова от един кифладжия!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 39. 39 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 446 Неутрално

  а нее бе, по-добре да се купуват Дачии или некви други. Ми аз подкрепям да се купуват коли сглобени тука. ЕС забранява протекционизма и затова се налага да се правят малко ''подготвени'' търгове. Аре да не се правим по светии от светията..

 40. 40 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#32:"helleborn_2"]Проблемът, е че при покупката им не се допуска конкуренция.[/quote]

  И кой е другият български производител , с който да се комкурират? Май няма такъв.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 41. 41 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Ето така се прави и бизнес и рейтинг. Взимаш бизнеса на Гришата, задължаваш държавните фирми да купуват хубавите български коли от Китай, хем са евтини, не набутваш данъкоплатеца, хем подкрепяш българското, хем си вдигаш рейтинга и си пълниш гушата. Напред към втория м......!

  apoloniy
 42. 42 Профил на debutant
  debutant
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Нямам нищо против, че Литекс Моторс са спечелили търга. Имам много против начина, по който са го спечелили, а ние данъкоплатците ще им платим далаверата на крадците. Кога ще има нормално разследване и осъдени по тези скандали?

 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  "Двойно оТПични фарове, халогенни крушки"
  Това трябва да са някакви съвсем нови и непознати нови изделия, почиващи на свръхнови технологии.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#35] от "א":

  Абе, зацепих ама ти си объркал статиите. Копни го това в другата за данъците върху лихвите и може да те се получи. Ако успееш де. Нали си десликтик.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 45. 45 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 696 Гневно

  До коментар [#6] от "davisable":"..така и така всички търгове са договорени..."
  Това е едно от най-големите нещастия на България!
  По-голямото е, че се примиряваме!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 46. 46 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#32] от "helleborn_2":

  Ако цените са такива каквито са обявени , то няма как да говорим, че някой не допуска конкуренция, просто конкурентите не са си направили труда да пускат оферти, защото разликата в цените е огромна.

 47. 47 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#29] от "hristov19":Дали само на него, я покажи сянката отзад. С кой се снима тя вчера?( Жокер)

  apoloniy
 48. 48 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ми проста ряабота,"Бай Китай" - колите на "Литекс Моторс" нямат нищо общо с горската работа и в 90% от случаите са непригодни за горска работа но:
  Нали са "Български" или може би на "ГРИШУ ГАНЧЕВ", ще ги купим, или просто принудим горските "Предпяатия" да ги купяа!!!!!
  Простичко по български!!!

  ура и да живей!!!
 49. 49 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Гневно

  [quote#46:"normandy"]просто конкурентите не са си направили труда да пускат оферти, защото разликата в цените е огромна.[/quote]

  Не! Просто защото условията са написани от този, който е избран предварително да спечели! Нека се пусне нормална поръчка, пък ако Литекс спечелят с по-ниска цена, то няма проблем!

 50. 50 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Значителна част от горе писалите изпускат нещо значимо:
  - обществените поръчки следва да са организирани прозрачно, да създават условия за равнопоставеност и конкуренция.
  така всички ние ще получим най- добрата стока за най- добрата цена.

  Иначе е глупост, че държавите в Западна Европа купували само произведени в страната им а-ли. Примери бол.
  Друго важно да се знае, че в Бг не се произвеждат коли, а само финално се сглобяват - разликата е огромна, така че пак изнасяме капитал.

  Няма лошо горските спопанства да карат китайски пикапи, досглобени в Ловеч, лошо е като е направено целенасочено, групо погазвайки законите на страната. И вероятно реакция от независимата ни прокуратура няма да има.
 51. 51 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А ако бяха купили мерцедеси,щяхте да ревете че са купили мерцедеси.Е на журналистите угода няма.И да трябва да е национална политика да се купуват български продукти,пък биле те и автомобили!!!

  sdg
 52. 52 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Ей, че злоба има в българина! И мързел...

  Машини прости, народ неук.
 53. 53 Профил на xxxxx1963
  xxxxx1963
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Нашите", "вашите", само се чудят как да потрошат парите на данъкоплатците. Като се дават държавни пари, трябва да има прозрачни търгове, стига с тези наши и ваши.

 54. 54 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Дневник, не ви ли досрамя малко да пропагандирате против покупките на единствените автомобили произведени в България? Да не говорим, че явно не сте на мнение, че най-евтиното е най-неизгодно.

 55. 55 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#4] от "Karla GOP Hanneman":

  Е друже, добре е да купуваме БГ автомобили, ама колите дето са продадени нямат нищо общо с България!!!
  Вярвай ми, живея до завода и до момента там не е произведен нито един автомобил продаден в БГ!

  ура и да живей!!!
 56. 56 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Не е задължително конкуренцията да е с друг български производител, може да е с чужд производител. Конкуренцията кара продавача да сваля цената, да предлага по-добри условия и да предлага по-добро качество на продукта. Като си толкова години в Америка поне това не научи ли? Я обясни американските полицаи защо карат японски мотоциклети, а не карат американски например. Я обясни защо миналата година Британското правителство избра Сименс за доставчик на нови влакове на стойност няколко милиарда Британски Лири пред местния производител. Защото Британското правителство харчи отговорно парите на Британския данъкоплатец и е направило истински търг, на който са лъснали истинското съотношение цена/качество, по което Сиеменс печели състезанието и става доставчик на новите влакове, а българското правителство в лицето на Миро Мършата е решило да подари едни милиони на на някакъв червен местен феодал срещу съответната комисионна под благовидния предлог, че защитава българското производство. Когато обаче Миро Мършата си купува собствен автомобил или служебен министерски автомобил за собствения му г@з на него му дреме на оная работа за българското производство и си купува западен автомобил. Защо изведнъж родолюбието му секва?

 57. 57 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#50] от "ial":
  ЗАради това ли на френските,немските и още за които се сетиш производители от Евросъюза им налива тройни и четворно субсидии,спрямо българските?Защото не ги финансират?И когато видиш Европейска страна произвеждаща автомобили да вози администрацията си с коли на друга страна,ела ми се обади!!!

  sdg
 58. 58 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#4:"Karla GOP Hanneman"]Хубаво е българските администрации да купуват коли правени в България.[/quote]

  То е хубаво, стига наистина да бяха направени в България. Реално т.нар. "завод" в Ловеч е просто площадка за разфасоване на китайските контейнери и сглобяване на ВЕЧЕ ГОТОВИ автомобили. Нито един компонент от Great Wall не се произвежда тук.

 59. 59 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#16] от "Wrornoxmaniak":"... Примерно като пътува човек по летищата във Франкфурт обслужващият персонал кара фолксвагени, в Париж - рена, а пък в Милано фиати. Защо? "
  Сигурно са им такива ЗАКОНИТЕ! Ние в случая сме държава извън ЗАКОНИТЕ!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 60. 60 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 740 Неутрално

  И? Нали това подпомага родното производство? Вместо да похвалят,че са избрали коли,които се сглобяват в България- та ги плюят. Сигурно е трябвало да купят румънски за 10 милиона.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 61. 61 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 583 Неутрално

  На снимката колата е с широко разтворени врати, за да не се види, ЧЕ Е ЕДИНСТВЕНАТА КОЛА В ХАЛЕТО.
  ПЪЛНА ЛЪЖА И ИЗМАМА.
  Като всичко останало в нещастната ни Родина.

 62. 62 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  И ако искате вярвайте ми.....
  Нито един от купуенте автомобили не става за горска работа!!!
  Вече близо 30 години работя в горите и зная за какво иде реч! Та както искайте така траскайте + или -!!!

  ура и да живей!!!
 63. 63 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Поздравления на автора на текста за изчерпателната и детайлно проучена статия. Така се прави журналистика, а не "копи-пейст" от прессъобщения.

 64. 64 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 740 Весело

  Сега се зачитам в коментарите, изпълнени с патриотизъм (протекционизъм) и ме напушва смях. Явно доста хора са се вързали на това "Made in Ловеч".

 65. 65 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#58] от "Sioux":

  И в Испания се произвежда Рено и рекламата на Рено в Испания гласи "произведено в Испания" , а на полицейските коли под "полициа нацонал" пише същото , защото там ги сглобяват , точно както китайските в Ловеч.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 66. 66 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#58:"Sioux"]Нито един компонент от Great Wall не се произвежда тук. [/quote]

  Не съм много сигурен дали е така! Вече има няколко инвеститора, стъпили в България, със заводи за автокомпоненти!

  А дори да е така, това е началото!

  Много им се иска на някои да задушат това производство!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 67. 67 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#41] от "Apolon ot Tiana":"Ето така се прави и бизнес и рейтинг. Взимаш бизнеса на Гришата, задължаваш държавните фирми да купуват...?
  Така от ДЪРЖАВА се прави ОРДА!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 68. 68 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#64:"Sioux"]

  Сега се зачитам в коментарите, изпълнени с патриотизъм (протекционизъм) и ме напушва смях. Явно доста хора са се вързали на това "Made in Ловеч". [/quote]
  Някой ден, като събера 15к съм решил да си купя една, ей така от патриотизъм. Не Опел, не Дачия, не Кия или няколко годишен таралясник. Ей така, с кеф че съм ги дал на завода в Ловеч и мутрата Ганчев. Някой ден, уви не сега.

 69. 69 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 735 Любопитно

  До коментар [#62] от "пуц муц":


  [quote#62:"пуц муц"]Вече близо 30 години работя в горите и зная за какво иде реч![/quote]


  Горски ли си?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Todo
  Todo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Браво, трябва да има задължително условие при подобен род поръчки колите да са сглобени в България

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 72. 72 Профил на Todo
  Todo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Браво, трябва да има задължително условие при подобен род поръчки колите да са сглобени в България

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 73. 73 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 681 Весело

  [quote#68:"patladjan_1991"]Някой ден, като събера 15к съм решил[/quote]

  Хахахаа!

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 74. 74 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#67] от "geoimg":+++++++++++++++
  Да видим кой ще схване за какво става реч?

  apoloniy
 75. 75 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  Държавата България обявява търгза глава на изпълнителната власт.

  Изисквания:
  1. Да е бивш член на БКП;
  2. Да тежи между 130 и 160 килограма;
  3. Да се е занимавал с карате;
  4. Да има частна охранителна фирма;
  5. Да не е чел книги, освен една;
  6. Да си пада по стюардеси от Отряд 28;
  7. Да е от Банкя.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 76. 76 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 735 Весело

  До коментар [#67] от "geoimg":


  [quote#67:"geoimg"]Така от ДЪРЖАВА се прави ОРДА!!![/quote]

  А сина на ордата го държиш в затвора.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 77. 77 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 576 Любопитно

  До коментар [#73] от "Karla GOP Hanneman":

  Смейте се, ама в България как се събират 15 хиляди?

 78. 78 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  И за скептиците ...
  Я попитайте "Директора" на едно горско стопанстово в БГ, който е васал на ДИРЕКТОРА на едно измислено в новият Закон за горите предприятие, питал ли го е някой когато са му разпореждали да купи "Бай Китай".
  Няма да Ви отговори, защото го е ..... страх!!!

  ура и да живей!!!
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 80. 80 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#65:"Karla GOP Hanneman"]И в Испания се произвежда Рено.[/quote]

  Не съм ходил в завода на Рено във Валядолид, но пък съм посещавал "завода" в Ловеч... Съмнавам се да говорим за едно и също нещо.

 81. 81 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#66] от "Курт Деликуртев":Защо непроверите в Бургас как идват сглобени коли в контейнери и как заминават от там с автовози за завода в Ловеч.
  Илиенци 2!И героите са същите!

  apoloniy
 82. 82 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#46] от "normandy":


  [quote#46:"normandy"]Ако цените са такива каквито са обявени , то няма как да говорим, че някой не допуска конкуренция, просто конкурентите не са си направили труда да пускат оферти, защото разликата в цените е огромна.[/quote]


  Не, братчед, фирмите не са си направили труда да си подадат офертите, защото още като са прочели условията на търга са разбрали кой е печелившият. Същото стана и с търга за автомобили за Народното Събрание. Въобще прави в впечатление, че на търговете провеждани от Българското правителство винаги има само един единствен участник-печелившият. В целият останал свят участниците в търговете са няколко и ако се случи да остане само един това е сигнал за опозицията, медиите и обществото, че има нещо много гнило в цялата работа. Тука е сигнал за овцете да започнат да цвилят от кеф и да защитават прогнилото от корупция правителство. На всичкото отгоре автомобилите са произведени в Китай, та ако има някой който трябва да цвили от кеф са именно Китайците защото огромната част от печалбата остава там тук се подхвърлят някакви трохи на туземците.

 83. 83 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#76] от "Wrornoxmaniak":В грешка си! Познай къде се намира и има дъщеря?

  apoloniy
 84. 84 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Гневно

  Аман от поръчкови статии!
  Така и не се разбра, аджеба, какво лошо има в това български служители да карат кола сглобена в Ловеч?
  Или някой се оплаква, че няма как да краде от поръчките за коли ли? Щото тия са много евтини ли?

  България е древна и заслужава много повече!
 85. 85 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 681 Весело

  Е, кой разправяше, че Гришата ще емигрира?! Май няма да е скоро.

 86. 86 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#57] от "Svetlio":

  Може би не обясних добре концепцията за открит и честен търг.
  За това е и статията - не дали трябва някой с моите и твоите пари да купи нещо, което не е и българско.

  Инак приеми, че съм ти се обадил - по- горе имаше пример с Англий и немски влакове. И примерите наистина са безчет. но по белия свят ги е грижа как харчат парите на данъкоплатците - по нашите ширини политиците си мислят, че нашите пари са техни.

 87. 87 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Как се купуват такива автомобили ли? Много просто от парите на бедният българин цената на дървата гонят 100 лв за о75 кубика,С ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА ОТПУСКАНИ УЖ КАТО ПОМОЩИ ЗА ГОРИВО .Какво му пречи на агорският патрул да причаква в засада ,какво ще гони с този лек автомобил на 1200 м височина?Пълни глупости.Смешна снимка на краварник /завод/ за автомобили и какво им е българското.То е само едно ДАЛАВЕРА.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 88. 88 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 849 Неутрално

  [quote#58:"Sioux"]То е хубаво, стига наистина да бяха направени в България. Реално т.нар. "завод" в Ловеч е просто площадка за разфасоване на китайските контейнери и сглобяване на ВЕЧЕ ГОТОВИ автомобили.[/quote]
  Добре, хайде да не са правени в България целите, но все още са автомобилите с най-много български труд в тях (освен, че са и най-евтини).

 89. 89 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Само да попитам: тези отПич-ни квото там беше, влизат ли в условието? И онуй, другото - Предупредителени нещото си, и то ли е в спецификацията?

  Баси, вече само правописните тотални неграмотници ли имат право да печелят търгове? Щото ако някой подаде (случайно) правописно правилно написана оферта, явно ще трябва да отпадне... щот не оговаря на условията...

  Ей, поне като си плюят в устата малце да се поогледат, бре! Мошенници! Безогледни, безпардонни и с еййй толкова дебели очи!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 90. 90 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#4:"Karla GOP Hanneman"]И какъв е проблема?[/quote]
  Ти пък!
  Проблемът е в манталитета на журналистите,там е проблемът.Като оставим настрана,че е разкрил уникална далавера,в първите две изречения след цитата в началото има две правописни грешки,не бих обърнал внимание,ако не пишеше за правописните грешки на други,но Жорко вече ги е поправил.
  А иначе високопроходими за 26 хил лв няма коя друга марка да предложи,както и че всяка държава се оглежда първо в собствения си двор заради икономически и финансови съображения,така че въпроса ти е съвсем резонен.
  [quote#13:"Момчил89"]Проблеа Карла е, че 7 милиона делено на 153 прави 45 бона на автомобил!!![/quote]
  Бъркаш още с първото изречение.Нататък е боза и глупости,за тия неща винете кметовете си.Знам аз какво ще ви хареса-по един нов автомобил на семейство и ЕВЕНТУАЛНО,ако го позволява бюджета да се покрият ипотечните банкови заеми на закъсалите граждани в РБ към чуждите банки-изедници

 91. 91 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Автомобилите на "Литекс Моторс" се сглобяват в България.Да приемем,че желанието на обявилите търга е да предпочетат автомобил осигуряващ работни места в България.Защо обаче това не беше обявено в конкурса?Тогава щеше да бъде несправедливо,но ясно и прозрачно защо се избират тези автомобили.Сега при така проведеният конкурс се сещам,че през пролетта беше арестуван сина на един "бизнесмен" и след като той е приел някакви условия, случващото се днес е някаква компенсация.Ами смърди!

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 92. 92 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Как държавни фирми си купуват коли за млн. лева от "Литекс моторс"?
  "Където е текло, пак ще тече", гласи популярният израз.

  Близкият до Ляпчев журналист Григор Василев на 4 януари 1926 озаглавява статията си във вестник „Пряпорец“ по повод съставянето на правителството „Со кротце, со благо се отива надалеко“. Това заглавие става основа на фразата „Со кротце, со благо и со малце кьотек“, а 2012 г. и „со подкуп.“

 93. 93 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#77] от "patladjan_1991":

  Зависи как ги събираш ....
  Иначе има и лизинги, ама не е там работата.

  България е древна и заслужава много повече!
 94. 94 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 735 Весело

  До коментар [#83] от "Apolon ot Tiana":


  [quote#83:"Apolon ot Tiana"]В грешка си! Познай къде се намира и има дъщеря?[/quote]

  В парламента. Тя дъщеря му нали продаваше долни гащи и камизолки. Ама фалира.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 95. 95 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 849 Неутрално

  [quote#87:"омбре"]Какво му пречи на агорският патрул да причаква в засада ,какво ще гони с този лек автомобил на 1200 м височина?[/quote]
  Ами да - колко ли повече работа ще свършат горските ако обхождат пеша горите?

 96. 96 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  При положение, че никой нормален частен гражданин в България не си е купил автомобил „Грейт Уол”, понеже това, дори да струва и 5,000 лева, е една съмнителна купчина желязо – да ЗАДЪЛЖИШ държавни горски стопанства да изкупят СТОТИЦИ бройки „Грейт Уол” на практика без тръжна процедура, е … като да изпращаш с бюджетни средства пенсионери-активисти на БКП/БСП в хотели на свои хора по морето, маскирано като грижа за старите хора.

  Едното го направи фризираната слоница Масларова; другото го направи Мирослав Наойденов.

  Може ли някой да ми каже по какво клептоманите от Тройната коалиция се различават от клептоманите от ГЕРБ?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 97. 97 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Господин Марчев (автора на статията), Вие, като журналист в "Дневник", как имате очи да правите забележки за правописни грешки?

 98. 98 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#93:"flagellumdei"]Зависи как ги събираш ....
  Иначе има и лизинги, ама не е там работата. [/quote]
  Мани я тая западняшка простотия, да си купуваш нещо, което не може да си позволиш в момента, с надеждата, че ще можеш го плащат занапред.

 99. 99 Профил на Георги Симеонов
  Георги Симеонов
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#13] от "Момчил89":

  Момчиле, налучкал си посоката ама не е точно това проблема. Тези екстри вече не са екстри, а стандартно оборудване за 90% от автомобилите. Ако наистина са платили по 45000 за бройка, това е проблемът. Защото официално обявените цени за високопроходимите автомобили на Great Wall - Steed и Hover - са доста по-ниски. Hover се продаваше за 33000 с високото оборудване и фабрична газова уредба. Къде е разликата до 45000? Steed е дори по-евтин. Та ако това е истина автомобилите са закупени над пазарната цена. А тези, които не виждат проблем с това са тотални идиоти, които определено заслужават да бъдат скубани доживот!

 100. 100 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Алоу, моралиститИ, това може и да намирисва, но като го сравните с БеляНе или пък хидроинжинера Доган как е?
  Кефи ли ВЪ?

  България е древна и заслужава много повече!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK