Започва втори опит за приватизацията на "БДЖ Товарни превози"

Започва втори опит за приватизацията на "БДЖ Товарни превози"

© Николай НиколовНадзорният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол одобри в четвъртък нови критерии към участниците в конкурса за приватизация на "БДЖ Товарни превози", който предстои да бъде обявен за пореден път след провала на предишния, съобщава "Капитал daily".


Предложението е стратегическите кандидати да имат оборот от 100 млн. евро за всяка от последните три години. Това е четирикратно намаление спрямо изискванията в предишната процедура. Два пъти се намалява срокът, за който се изисква кандидатите да са имали лиценз на жп превозвач. Така сега условието е той да е поне от 5 години.


Занижени са изискванията и за финансовите инвеститори. Сега те трябва да управляват активи за 400 млн. евро при изискване за 1 млрд. евро при предишния конкурс.
"С новите условия очакваме в сделката да участват и румънски, и чешки инвеститори", коментира Юлия Ненкова, председател на Надзорния съвет.


При предишния конкурс купиха документи за участие, но не подадоха оферти тъкмо една румънска и една чешка компания. Това са най-голямата румънска частна жп компания Grup Feroviar Roman (която държи мажоритарен дял в българското дружество "Българска железопътна компания") и чешката транспортна компания Advanced World Transport (която развива железопътна транспортна дейност).


През лятото само една оферта беше подадена - от "Дует реълуей България", макар че преди това шест компании купиха документация за участие. Заради това конкурсът беше прекратен.


Първоначалната оценка за цялото дружество беше за 100 млн. евро. В момента официална друга няма, но според източници на изданието, тя е намалена наполовина.


До края на октомври ще бъде открита процедурата, кандидатите ще имат един месец да купуват документация, после ще подават документи за доказване на покриването на критериите. Възможно е офертите да бъдат подадени и до края на годината.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK