Румъния назначи чуждестранен мениджър на държавна компания

Румъния назначи чуждестранен мениджър на държавна компания

© ReutersРумъния назначи първия частен чуждестранен мениджър на губеща държавна компания. Това е австриецът Хайнрих Виступил, който пое в сряда ръководството на регистриращата загуби румънска авиокомпания Таром. В. "Адевърул" публикува днес интервю с Виступил, който в периода 2006-2010 г. е бил генерален директор на австрийските авиолинии за Румъния и Молдова и е живял четири години в Румъния.


Наш приоритет е да направим компанията печеливша, посочва в интервюто Виступил и признава, че това ще бъде доста трудно, тъй като през последните четири години Таром е натрупала загуби от 181 милиона евро. Австриецът не изключва вариант за преструктуриране на компанията, но посочва, че дали ще има нужда от това, ще стане ясно след като говори с хората и се запознае с всички данни.


Според Международния валутен фонд годишните загуби на фирмите с държавен капитал възлизат на 4-5 процента от БВП на Румъния. МВФ, който заедно с Европейската комисия и Световната банка е подписал предпазно споразумение с Букурещ, настоява румънските власти да преструктурират и приватизират губещите държавни компании. Назначаването на частни чуждестранни мениджъри на задлъжнелите фирми също е сред препоръките на Фонда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK