От декември билети за влак ще се купуват и с sms

Чакането по опашки за билет може да бъде избегнато, ако системата с sms се окаже успешна.

© Асен Тонев

Чакането по опашки за билет може да бъде избегнато, ако системата с sms се окаже успешна.От 8 декември билетите за влак ще могат да се купуват и чрез sms, съобщи БНТ.


Цената им остава непроменена, но пътниците ще бъдат таксувани допълнително за преноса на съобщението. От следващата година БДЖ ще предлага билети и в интернет.


Продажбата по sms първоначално ще стартира пилотно по една линия - София - Мездра, и след това, ако се окаже успешен проектът, ще го реализираме в цялата страна. Говорим само за пътнически и крайградски влакове, които са най-проблемни в снабдяване с билети на нашите пътници, уточни директорът "Маркетинг и продажби" в БДЖ Димитър Костадинов.
За да купи билет чрез съобщение, клиентът на БДЖ ще трябва да впише в него инициалите на първоначалната и крайната гара с тире между тях. За целта на всички гари ще има информационни табели с първоначалните знаци на гарите. Системата ще дава информация за разписанието на влаковете, които предстои да тръгнат в следващите 25 минути по тази дестинация, и пътникът ще може да закупи билет, ако желае. Веднага след това ще получи отговор с уникален код, който ще бъде проверяван от кондукторите чрез специално устройство. По този начин ще се избегнат измамите. 


Купуването на билети през интернет се очаква да започне в началото на 2013 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK