Токът ще поскъпне поне с 3% през юли 2013 г.

Токът ще поскъпне поне с 3% през юли 2013 г.

© Цветелина Белутова, Капитал/ ДневникЦената на електроенергията ще се повиши поне с 3-4 % от юли 2013 г. заради увеличение на добавката за зелена енергия, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. По тази причина от миналия юли токът поскъпна с рекордните 13 на сто.


Според министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев обаче сега е прекалено рано да се правят прогнози. "Прекалено е рано да се правят заключения за цената на електроенергията от 1 юли. Все още има много време и ние трябва да видим картината на по-късен етап", каза министърът, помолен от медиите за коментар.


Шефът на енергийния регулатор посочи и че въведената наскоро такса за достъп до мрежата, която плащат производителите на зелена енергия, ще стане постоянна. Предстои да се направят точни разчети и е възможно тя да поевтинее.
Производителите на енергия от ВЕИ протестираха няколко пъти срещу таксата, като посочиха, че тя им струва до 40% от приходите.


Семерджиев посочи, че едва 89 мегаватчаса от близо 700 присъединени зелена енергия са били лицензирани от регулатора, а останалите са присъединени със санкцията на ЕРП-тата. В момента тече проверка дали електроразпределителните дружества и присъединените ВЕИ са спазили законовите разпоредби.


Намаляването на преференциалните цени за изкупуване на зелената енергия, които влязоха в сила от 1 юли, не важи със задна дата и енергията от присъединените дотогава фотоволтаици се изкупува на старите, по-високи цени, обясни още Ангел Семерджиев.


Той посочи, че се предвижда промяна в закона, според която, ако се установи нерегламентирано включване на ВЕИ към електропреносната система, енергията, произведена от тях, да не се купува с преференции.


Законът третира всички производители по абсолютно равнопоставен начин, независимо къде са присъединени. Допълнителните разходи, които те предизвикват, заради факта, че са решили да се присъединят точно юни месец, точно преди определянето на цените за ценовия период и не са предвидени в ценовата рамка, ще ги понесат те, обясни Семерджиев. За догодина определено тези разходи вече трябва да се предвидят в новата ценова рамка, посочи той.


"Няма как да се коригира крайната цена заради една част от инвеститорите, които точно в този момент са решили да се присъединят. Догодина вече ще се отчетат реалностите, които са се случили през изминалия период, и ще се установи нова добавка за зелена енергия, която най-вероятно ще се повиши с обема, който е произведен като енергия през тази година от възобновяеми източници", добави още Ангел Семерджиев.


Цената на тока за разлика от тази на газа и парното се определя веднъж годишно и важи от 1 юли.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK